Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do DC6T SE

sul76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś z forumowiczów miał okazję odsłuchać wzmacniacz NAD C375bee w połączeniu z kolumnami TANNOY DC6T SE.

Obecnie napędzam je PM8005 z CD6005 i jestem bardzo zadowolony, ale pojawiła się okazja na zakup nada w super cenie.

Zastanawiam się więc, czy jest w ogóle sens próbować/porównywać - musiałbym go kupić i ewentualnie sprzedać mniej odpowiadający.

Proszę o Wasze opinie

Pozdrawiam

Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/137351-wzmacniacz-do-dc6t-se/

Moim zdaniem to nie ma sensu, bardziej stawiałbym na Marantz jako zasilenie Tannoy DC6T SE.

A tak naprawdę co nie podoba Ci się w aktualnym brzmieniu systemu, co chciałbyś zmienić, ewentualnie poprawić?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem to nie ma sensu, bardziej stawiałbym na Marantz jako zasilenie Tannoy DC6T SE.

A tak naprawdę co nie podoba Ci się w aktualnym brzmieniu systemu, co chciałbyś zmienić, ewentualnie poprawić?

Witam,

jestem zadowolony z obecnego systemu, jednak czasami wydaje mi się, że mógłby mieć więcej niskich tonów, dźwięk mógłby być bardziej "mięsisty".

Więc jak trafiła się możliwość okazyjnego zakupu C375 pomyślałem, że mógłbym spróbować.

Niestety musiałbym go kupić i potem ewentualnie sprzedać.

Jeżeli to miałby być nie najlepszy wybór, to pozbieram środki i może w przyszłości kupię coś innego - krok na przód.

Pozdrawiam

Jeśli jesteś zadowolony z obecnego systemu to nic nie kombinuj i ciesz się słuchaniem muzyki ;)

Co byś nie kupił - zawsze może być lepiej i lepiej i lepiej....i lepiej....itd.

W tym akurat przypadku wymiana wzmacniacza jeśli już, to niewiele zmieni.

Wymiana kolumn tak, ale po co, jak jest dobrze ?

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Witam,

dziękuje za informację - trochę mnie ostudziliście.

Właściwie mógłbym go sprawdzić bez straty, tylko myślałem, że to może być krok naprzód.

Do Tannoy polecany jest między innymi Marantz (i to mam i jest dobrze), natomiast o NAD nie ma za dużo informacji.

Zastanowię się czy jest sens próbować.

W każdym razie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

NADa tez polecają do Tannoyow jesli chodzi o pisarstwo. ... a krok naprzód to moze byc bo czasem nawet teoretycznie gorszy wzmak moze zagrac lepiejvz danymi kolumnami, a tu ten NAD 375 to raczej pół półki wyzej od Marantza 8005 ..

375 jest mocniejszy. Dużo a to potrzebne DC6T. Miałem je w domu.

Z kolei Marantz pasuje dźwiękowo. Jeśli to okazja to kup. A sprzedaż ten słabszy dla Ciebie. Po prostu.

Witam,

najbardziej zależy mi na możliwie najlepszym "wypełnionym" dźwięku przy niskich poziomach głośności (max pokrętło w marantzu na godz.8).

Mam pokój 23m2 i małe dziecko, więc nie mam jak poszaleć.

Marantza wybrałem również dlatego, że może pracować jako końcówka mocy z SR5009, czego NAD nie ma. Nie stanowi jednak dla mnie problemu każdorazowe przestawianie głośności i podłączenie pod aux.

Może faktycznie zakupię i sprawdzę, bo w prasie ani w necie nie znalazłem jasno potwierdzenia, że to połączenie będzie lepsze lub gorsze, za to odnośnie połączenia marantz+tannoy jest dużo na plus.

Pozdrawiam

Jak to NAD nie może pracować jako końcówka? Ja mam niższy model i jest podpięty do Yamahy jako końcówka. I moje Aelite grają lepiej.

Też się przymierzam do zmiany ale kolumn na tannoy precision 6.1 lub właśnie DC6T SE chce na tym słuchać stereo a tannoy arena podpiąć jako kino. Dlatego jestem ciekawy jak to gra u Ciebie z Nadem.

Jak to NAD nie może pracować jako końcówka? Ja mam niższy model i jest podpięty do Yamahy jako końcówka. I moje Aelite grają lepiej.

Też się przymierzam do zmiany ale kolumn na tannoy precision 6.1 lub właśnie DC6T SE chce na tym słuchać stereo a tannoy arena podpiąć jako kino. Dlatego jestem ciekawy jak to gra u Ciebie z Nadem.

Witam,

ja w końcu kupiłem tego c375bee i wstawiłem w miejsce pm8005.

Dźwięk jest bardziej dociążony i nie taki jasny jak wcześniej i o dziwo zauważyłem, że aż chce się słuchać dłużej - jest niemęczący, wciągający, jakby bardziej melodyjny. Póki co podoba mi się, ale nad jest fabrycznie nowy więc zobaczymy jak się będzie wygrzewał.

Podpięty mam cd6005 i mam ochotę spróbować c546 do kompletu, ale zobaczymy.

Co do podłączenia - marantz miał przycisk power amp direct na przodzie, i wystarczyło go przycisnąć, żeby bez kręcenia potencjometrem korzystać z kina w ampli. Do stereo włączałem jedynie pm+cd.

Teraz, żeby korzystać z kina przełączam na aux NAD i ustawiam potencjometr jak podczas kalibracji (u mnie na 12).

Jeden dodatkowy ruch i trzeba potem pamiętać o obniżeniu głośności przed odsłuchem stereo.

Nie jest to bardzo uciążliwe i na razie jestem zadowolony, a przynajmniej nie rozczarowany.

Zobaczę jak dalej NAD będzie się zgrywał z tymi głośnikami (czyli DC6T SE).

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Mam takie same odczucia po podłączeniu NADa zamiast Yamahy rx-v3800. Teraz jeszcze kombinuje z głośnikami Aelite3 już trochę mi się znudziły. Dlatego chcę spróbować coś tannoya, tylko boję się że wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle. Są ładne DC6T SE albo precision 6.1 i nie wiem które brać?

Ogólnie wzmacniacze nad robi zajebiste, natomiast podłączenie cedeka nada już nie koniecznie daje radość.

Witam,

czyli należałoby pozostać przy cd6005, czy szukać czegoś innego/lepszego?

Najbardziej niestety nie pasuje mi wizualnie i kolorystycznie...

Pozdrawiam

Ja wiem, że komplet wygląda fajniej. Ale zanim kupisz c546 to wypożycz. Moim zdaniem takie połączenie co prawda daje ten nadowski ciężar x2, ale trochę za bardzo odbiega od neutralności. Nie na dłuższą metę. Pozostałbym przy cedeku marantza pzdr

Co do kolumn to polecam posłuchaç BMN na seasach, nie są to jednak szczegółowe kolumny ani z mega powerem za to potrafią zagrać lekko analogowo i poprostu przyjemnie. Ceny są bardzo w porządku

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Witam,

znalazłem kupca na swój srebrny odtwarzacz cd6005, który zupełnie nie pasował wizualnie do NAD C375.

Połączenie tego cd z nadem i tannoy dc6tse po dłuższym czasie bardzo mi odpowiada, dźwięk jest wypełniony, plastyczny i "wciąga".

Muszę teraz zakupić nowy cd - bardziej pasujący wizualnie do reszty.

Chciałbym, żeby możliwie bardziej uwypuklił górę, czego c546bee raczej nie zrobi.

C546be mogę kupić za około 1800pln nowy, ale boję się nagromadzenia niższych tonów.

Od czego polecacie zacząć odsłuchy?

Wizualnie musi być kolor ciemny...

Pozdrawiam

Witam,

znalazłem kupca na swój srebrny odtwarzacz cd6005, który zupełnie nie pasował wizualnie do NAD C375.

Połączenie tego cd z nadem i tannoy dc6tse po dłuższym czasie bardzo mi odpowiada, dźwięk jest wypełniony, plastyczny i "wciąga".

Muszę teraz zakupić nowy cd - bardziej pasujący wizualnie do reszty.

Chciałbym, żeby możliwie bardziej uwypuklił górę, czego c546bee raczej nie zrobi.

C546be mogę kupić za około 1800pln nowy, ale boję się nagromadzenia niższych tonów.

Od czego polecacie zacząć odsłuchy?

Wizualnie musi być kolor ciemny...

Pozdrawiam

Ja bym wyprobowal Lectora najnizszy model jesli chodzi o nowy sprzet. Albo Audio Analogue. Beda graly wciagajacym i niemeczacym dzwiekiem na tyle, na ile budzet pozwala.

Ja bym wyprobowal Lectora najnizszy model jesli chodzi o nowy sprzet. Albo Audio Analogue. Beda graly wciagajacym i niemeczacym dzwiekiem na tyle, na ile budzet pozwala.

Witam,

dziękuje za propozycję.

Zastanawiam się, że nie mam dużej kolekcji płyt cd, a posiadane mógłbym przekonwertować programem EAC na pliki wav lub flac.

Wtedy mógłbym zamiast odtwarzacza cd korzystać jedynie z odtwarzacza sieciowego.

Obecnie mam NA6005, który również nie pasuje (wizualnie) do systemu i też idzie do sprzedania.

Potrzebowałbym więc zakupić odtwarzacz, który pozwoli na uzyskanie jakości z plików podobnej do cd, jak również byłby do obsługi spotify.

Miałby być podłączony do c375 (bez modułu cyfrowego) analogowo RCA.

Jaki odtwarzacz proponujecie wypróbować w cenie do 2000-3000, który zagra z posiadanym nadem 375 i dc6tse?

Pozdrawiam

Moim zdaniem takie połączenie co prawda daje ten nadowski ciężar x2, ale trochę za bardzo odbiega od neutralności.

Kupowałem niedawno odtwarzacz do NAD c350. Trochę poczytałem i - idąc właśnie tym tropem - doszedłem do wniosku że największą synergię da Yamaha CD-S700. Ale na odsłuchy wziąłęm też c546BEE. Kiedy po nich zawyrokowałem doświadczonemu sprzedawcy że jednak NAD, był pozytywnie zaskoczony i powiedział że na tym poziomie cenowym raczej nie powinno się mieszać urządzeń różnych firm. No ale dlaczego miałbym wierzyć sprzedawcy? NAD-a jeszcze zatrzymałem i wziąłem Marantza CD 6006. Kilka dni słuchania, został u mnie NAD.

Pierwsze wrażenie zawsze było takie, że Yamacha czy Marantz są tu lepsze. Że więcej góry, lepsza detaliczność... Ale szybko się okazywało, że to właśnie tylko pierwsze wrażenie. Że góry wcale nie jest więcej, tylko wychodzi z szeregu, że detaliczność jest taka sama, tylko jest chłodniej... Krótko mówiąc, że tego na czym nam najbardziej zależy, równowagi i muzykalności, mamy mniej.

Chyba nie jest tak, że dwa urządzenia jednej marki podwajają jakiś efekt, mówimy przecież o bogatych koncernach. Bogatych w pieniądze i doświadczenie. Stać ich na dobrych projektantów i to co wypuszczają, w koncepcji brzmienia, jest raczej dopracowane i skończone.

Witam,

ja już prawie kupiłem cd 546bee, ale po przekonwertowaniu swojej niedużej kolekcji płyt cd na pliki flac jestem już zdecydowany na odtwarzacz strumieniowy. Wtedy nie kupowałbym odtwarzacza CD?

Chciałbym osiągnąć możliwie najwyższą jakość zarówno posiadanych plików flac, jak i spotify i ewentualnie tidal.

Mogę zakupić w podobnym budżecie NA8005 lub Pioneer N-50A i sprawdzić w swoim systemie.

Pozostaje jeszcze pytanie, jak taki odtwarzacz najlepiej podłączyć do c375bee?

Czy lepiej zakupić NAD MDC DAC i podłączyć cyfrowo, czy może być poprzez RCA?

Jest jeszcze dostępny moduł NAD MT1, poprzez który mógłbym połączyć się ze spotify.

Proszę o wskazanie kierunku, który pozwoliłby mi osiągnąć najlepszą jakość stereo, tak żeby możliwie najlepiej wykorzystać możliwości systemu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.