Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 mk2 na Opticon 6

piotr78

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jak w temacie, czy warto wymienić na nowszy model? Zastanawiam się jak grają Opticony w stosunku do swoich poprzedników, czy to podobna sygnatura dźwięku, czy brzmią lepiej? Bardzo prosze o opinię osoby, które znają oba modele/pasiadają/posiadali, mogą wskazać różnice i opowiedzieć więcej o ich brzmieniu. Wzmacniacz to Denon pma 1520ae.

Dziękuję

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/137540-dali-ikon-6-mk2-na-opticon-6/

Piotrze, trzeba posłuchać. Na pewno jednak nie jest to skok jakościowy do przodu. Opticon to bardziej jasne, analityczne granie z bardziej cofniętym środkiem pasma w stosunku do Ikon. Czy tego szukasz?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Piotrze, trzeba posłuchać. Na pewno jednak nie jest to skok jakościowy do przodu. Opticon to bardziej jasne, analityczne granie z bardziej cofniętym środkiem pasma w stosunku do Ikon. Czy tego szukasz?

Q21, jeżeli jest tak jak piszesz to Opticony odpadają. Jak wiadomo Ikon-y to granie bardziej po jaśniejszej stronie i nie odczuwam potrzeby aby brnąć jeszcze bardziej w tym kierunku.

Lubię czyste, precyzyjne granie w którym słychać każdy niuans, ale nie lubię studyjnej suchości. Nie lubię też jak podkreślona jest wyższa średnica/niższe wysokie - miałem kiedyś Focal Chorus 716 i ten kierunek odpada.

Ma być soczyście i dynamicznie z bardzo dobrym basem, średnica neutralna z ładnymi wokalami, góra jednocześnie precyzyjna i aksamitna, dużo powietrza i szeroka scena - ale się tych życzeń porobiło:), czy jest w ogóle dla mnie jakaś propozycja w tym przedziale cenowym ok.6k ? Szukam czegoś uniwersalnego bo 50% słucham muzyki elektronicznej, a w 50% klimaty typu Mark Knopfler, Katie Melua, London Grammar, wokale.

Szczerze trochę zaskoczyła mnie ta opinia Q21, że Opticon gra bardziej cofniętym środkiem i że są jaśniejsze od Ikon-ów. Hmm....

Kef R300.

Też się nad nimi zastanawiam.

Mam chyba za duże pomieszczenie (37m2 salon z kuchnią), nie wiem czy Kef r300 nie będzie za mały, ale też myślałem o tej serii.

Zastanawiam się jeszcze nad Pylon Diamond 28, ale o ile nie boje się o dół i średnie, to nie wiem czy góra nie będzie znowu za bardzo utemperowana. Trochę czytałem na ich temat i ludzie różnie wypowiadają sie na temat wysokich z Diamondów - raz że aksamitne i super, raz że za mało rozdzielcze....sam nie wiem.

Witajcie,

Jak w temacie, czy warto wymienić na nowszy model? Zastanawiam się jak grają Opticony w stosunku do swoich poprzedników, czy to podobna sygnatura dźwięku, czy brzmią lepiej? Bardzo prosze o opinię osoby, które znają oba modele/pasiadają/posiadali, mogą wskazać różnice i opowiedzieć więcej o ich brzmieniu. Wzmacniacz to Denon pma 1520ae.

Dziękuję

Piotr

nie wiem jak Opticon 6 ale słuchałem dość dokładnie Opticon 8 i dla mnie prezentowały lekko ocieplony charakter brzmienia, bynajmniej nie grały ostro, słuchałem ich na systemie Denona. Praktycznie każdą muzykę zagrały dobrze niezależnie czy był to metal czy muzyka akustyczna. To ocieplenie powodowało że były łaskawe dla gorzej zrealizowanych płyt. Słuchałem je bezpośrednio po Ikonach i jak dla mnie skok jakościowy był ewidentny, swoboda grania i świetna barwa. Polecam te kolumny jak ktoś chce zostać przy tej marce warto wziąć je pod uwagę.

Ja słuchałem Pylon Diamond 25 i... wtedy miałem ciemne mission mx4 i Diamond 25 miały dość stonowaną górę i słabo zszytą ze średnicą... był gdzieś dołek na charakterystyce.

28 to ta sama wysokotonówka... chyba że inaczej cięta tłumiona. Ikon 6 słuchałem z Hegel 80 i jakieś potwornie jasne nie były. ... z Yamahą as700 już bardziej.

Ale faktycznie rozdzielczości trudno odmówić tej wysokotonówce z Diamond 25..

Zastanawiam się jeszcze nad Pylon Diamond 28, ale o ile nie boje się o dół i średnie, to nie wiem czy góra nie będzie znowu za bardzo utemperowana. Trochę czytałem na ich temat i ludzie różnie wypowiadają sie na temat wysokich z Diamondów - raz że aksamitne i super, raz że za mało rozdzielcze....sam nie wiem.

Chyba zostaje Ci posłuchać. Mam Diamondy 28 i grają świetnie, ale dla moich uszu Rubicony 6/8 grają jeszcze lepiej.

Żałuje, że nigdzie nie mogę odsłuchać Heliconów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.