Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw stereo

zubek30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu miałem zamysł by kupić nowy zestaw stereo ale jednak skłaniam się ku używanemu. Pokój mam 12m2 a muzyka jakiej słucham to dubstep i inna elektronika. Budżet do 800zł na wzmacniacz i kolumny. Wiem że nie za wiele ale od czegoś trzeba zacząć. Już dzisiaj chciałem jechać coś kupić ale nic sensownego w okolicy nie znalazłem dlatego piszę. Rzecz w tym że pokój jest mały i wiem że powinienem celować w kolumny podstawkowe, problem jednak z tym że nigdy nie miałem z nimi do czynienia i nie wiem kompletnie jak one grają. Kolejnym problemem jest to że w okolicy 100km znalazłem tylko kilka ofert monitorów i żadna nie była ani trochę interesująca więc nie mam nawet jak takich przetestować. Teraz mam podłogówki, fakt są słabej jakości ale grają całkiem głośno a to ma dla mnie bardzo duże znaczenie, wiem dla Was audiofili to takie idiotyczne. Jak patrzę na filmiki na YT to na tych monitorkach zawsze słuchają jakieś arie operowe i a ja chciałbym by nowe głośniczki zrobiły mi porządne łupnięcie w pokoiku. Dlatego jestem do nich sceptycznie nastawiony, ale może się mylę? Co do wzmacniacza to jest parę w mojej okolicy ale tak na prawdę ciężko mi się na cokolwiek zdecydować. Także będę bardzo wdzięczny za jakieś rady bo już na prawdę od pewnego czasu myślę o czymś nowym i boję się że zaraz podejmę jakąś pochopną decyzję dlatego liczę na Waszą pomoc, może trochę ochłonę.

https://www.audiostereo.pl/topic/137564-u%C5%BCywany-zestaw-stereo/

W 12m2 wszystko może "łupać" jeśli o głośność chodzi. I to byłoby tyle w temacie brzmienia o którym piszesz.

A może zamiast ilości dźwieku w tak małym pomieszczeniu warto byś skupił się na jego jakości i brzmieniu?

A w tym przedziale cenowym będzie kilka propozycji. Niekonieczne nowych w temacie nagłosnienie + wzmacniacz.

Jeśli to nie problem (używane) to warto porozglądać się za JBL podstawkowym. Mają dobrą barwę + konkretną jak na tą wielkość zdolność nagłośnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na wzmocnienie bym dołożył z 200-300 i poszukał jakiś sensowny klocek w klasie D z Denon'a, Marantza lub Pioneera.

Chyba, że uda Ci się kupić ONKYO A5VL.

Mały, mocarny klocek grający co najmniej przyzwoicie i potrafiący rozruszac naprawdę wymagające kolumny do przyzwoitej kwoty przeciętnego Kowalskiego.

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witaj.

Ja bym pomyślał o czymś takim:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

A to ze wględu na to że są to nowsze kolumny i nie powinny być mocno zużyte.

Co do wzmaka to może jakiś Harman?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cygaret, nic nie odsłuchiwałem bo w promieniu 100km na olx, allegro i stronach lombardu znalazłem kilka propozycji i albo kosztowały po 1000zl+ albo były takie dziady wyjęte ze zintegrowanej wieży. Co do kolumn to te używki wyglądają naprawdę ciekawie, a skoro mówicie że na takim metrażu wszystko zagra głośno to chyba zaryzykuję i zamówię te podstawkowe, mam nadzieję tylko że nie trafię jakichś popalonych. A co do wzmacniaczy w klasie D, to jak rozpoznać że wzmacniacz akurat do tej klasy należy? Dzięki

Po pierwsze porzuć wstyd i się przypucuj, na czym grasz bo może się okazać, że to, co Ci polecamy

jest niemal tym samym, albo gorszym, niż to, co masz w pokoju - to pierwsze - możesz na priva.

Po drugie nawet na ten metraż jednak, żeby był bas, to jednak woofer to 16,5 minimum.

Więc może JBL Arena ale 130 a to by zupełnie wyczerpywało budżet, niestety.

Ale z używanych masz co prawda w Elblągu całkiem dobre:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na pewno podstawa to odsłuchać sprzęt. Choć czasem w ciemno też idzie kupić dobry sprzęt, lecz to loteria. Ja kiedyś gdy miałem Twój budżet na same kolumny, bez odsłuchu kupiłem Eltaxy Liberty 3+, które mi tu polecono(ok. 500zł). Akutat miałem fart i byłem z nich bardzo zadowolony i w elektronice dawały radę. Lecz bolączką ich było to, że zaczynały grać jak powinny dopiero przy większych głośnościach. Jeśli takie słuchanie lubisz to spoko. JBL Arena wydają się być też bardzo dobrą propozycją. Dane techniczne "stodwudziestek" mówią, że bas potrafi zejść do 40khz. Jeśli faktycznie tak jest i zależy Ci na niskim zejściu to możesz gdzieś takich poszukać. Dodatkowo skuteczność jak na tanie i małe kolumny też jest spora. Co do pieca(zakładając, że zostanie jakieś 300zł), to niestety nie wiem w jakie celować w tym budżecie. Na pewno sprawa się zmieni gdybyś zechciał sprzedać dotychczasowy sprzęt i dorzucić do tych 800zł. Wtedy można kupić coś naprawdę fajnego.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

To ja autor tylko że z innego konta. Ale już mam mętlik. Dobija mnie to moje niezdecydowanie. Zestaw jaki posiadam to wieża GoldStara (obecne LG), kolumny podłogowe ClaTronic (można też od nich kupić mikser) i wątpliwej jakości woofer. Nie gra to źle ale do dobrego grania trochę brakuję. A jak bym wymieniał sprzęt to ten bym oddał pewnie bratu (studiuje) więc o sprzedaży nie myślę. Niby mógłbym jeszcze poczekać ale chciałbym już coś zamówić. Te JBL Arena są całkiem ciekawe zwłaszcza że brat ma mobilny głośniczek za 100zł i to jak gra ten mały pizdryczek to jest co najmniej szokujące a co dopiero kolumny za 4 stówki jedna. Z tym że używanych brak a nowe to już 800zł a te powystawowe są białe a ja chcę czarne. Z drugiej strony te Creeki też są bardzo ciekawe ale brak o nich opinii. Eltax liberty 3+ na olx są za 500zł i widać że są konkretne. Ta Yamaha też wygląda ciekawie ale gość na innym forum mi napisał że za minimum 400zł dobry wzmacniacz. Już mam sieczkę kompletną. Co robić?

Pierożki z mięsem ;-)))

Wzmacniacz to tylko wzmacniacz, więc bez przesady ...

Eltaxy miałem nawet "5 +" i szału nie ma, ale może na Twój metraż te 3 + by wystarczyły.

Musisz też pamiętać, że to kolumny są nie tylko najważniejsze w systemie ( po mojemu to 3/4 )

Nawet nie wiesz, jak by zagrała Twoja GS z dobrymi kolumnami - kiedyś robiłem małą imprezę

ze wzmacniaczem 0,7 W ale kolumny były estradowe ...

Masz małe podłogówki w Szczytnie, bo skoro używasz dodatków:

Ukryta Zawartość

firma z tradycją wieloletnią i kilku słuchałem - dobry poziom.

Wziąłbym tę GS pod pachę i skoczył posłuchać potem do Wielbarku:

Ukryta Zawartość

srebro i biel ( Arena 130 ) ma tę zaletę, że nie widać kurzu; znam temat bo mam biały salonik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Właśnie ten GS ma taki problem że wtyki na kable głośnikowe nie działają poprawnie, prawa kolumna czasem przestaje grać i muszę się tam z tyłu trochę nagimnastykować żeby znowu zaczęła grać. Ale kiedyś podłączyłem do niej Altusy 300 a potem jeszcze pożyczyłem ampli Onkyo prawie nowy za 2tys zł i większa była różnica między GS i starymi kolumnami a GS i Altusami niż GS i Altusami a Onkyo i Altusami co mnie trochę zaskoczyło. Ale ogólnie te Altusy się chyba dusiły w tych 12m2 więc chyba jednak będę celował w te podstawkowe mimo że w sumie nie wiem jak one grają. A co do tych Jbl arena 130 to znalazłem je w Białymstoku za 650 więc mógłbym nawet pojechać ale jakieś opinie czytałem że one są dobre jako alternatywa głośnika w tv. A jak wy byście mieli wybierać to Jbl arena 130, te creeki, eltaxy czy jeszcze coś innego?

JBL i Eltax może grać podobnie - tekstylna kopułka i podobnej wielkości woofer.

Tyle, że Arena jest nową konstrukcją firmy z olbrzymimi tradycjami,

a Eltax ma swoje lata; pewnie cena ostatecznie zadecyduje.

Creek ma łagodniejsze brzmienie, więc jeśli Liberty 3+ masz blisko, to na Twoje hektary

powinny spokojnie wystarczyć. Lepiej jednak zanim co - posłuchaj.

Wziąłbym tę GS pod pachę i skoczył posłuchać potem do Wielbarku:

Ukryta Zawartość

srebro i biel ( Arena 130 ) ma tę zaletę, że nie widać kurzu; znam temat bo mam biały salonik.

Byłem posiadaczem tych kolumn i to bardzo fajnie grające głośniki. Nie ma żadnego zmulenia, zaciemnienia, charczenia. Grają bardzo kulturalnie jak na swoją cenę a cena jest śmieszna.

Ukryta Zawartość

Jeśli byś się zdecydował trochę dołożyć, to spróbuj posłuchać Magnat Quantum 673. Co prawda na OLX są tylko jedne używane za 750zł, lecz można je spokojnie odsłuchać gdzieś w sklepie, np w Euro, albo gdziekolwiek gdzie je mają i wtedy ewentualnie zakupić używki z Polski. O ile oczywiście Ci sie spodobaja.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W tej cenie do 800 zł kup sobie małe aktywne głośniki z blu... i będziesz miał temat z głowy. Jeżeli nie masz daleko do Łodzi napisz do mnie na priv za 1000 zestaw denon pma250se cd i dodatkowo tuner Yamaha .pilot a ggłośniki Tannoy M1 lub M2 i masz świetny zestaw na początek

1 - wzmacniacz Denon PMA-250SE

2 - cd Denon DCD-485

3 - tuner Yamaha TX396pilot stan top

Wzmaka właśnie dzisiaj kupiłem, tj. Harman Kardon PM655. Dałem 450zł. Fakt, nie ma pilota a więc za każdym razem jak się chce podgłosić albo ściszyć to trzeba podejść ani radia które zawsze rano sobie włączam po przebudzeniu, pilotem ;) Ale myślę że jakoś to ogarnę. Poza tym, ja audiofilem nie jestem ale podłączyłem go póki co u rodziców do Altusów 300 i to co z nich wydobył to było coś, niebo a ziemia w porównaniu jak grają na ampli Onkyo (jako nowy kupiony za 2k). Chata się zatrzęsła. A jaka jakość, cud miód. I jeszcze jaki zapas mocy, godzina 12, 1 to było absolutne maksimum. Teraz jeszcze pozostaje kwestia kolumn. Muszę się w końcu na coś zdecydować ;)

Podłączyłem tego wzmaka pod te kolumny clatronic i tego suba i jest naprawdę ogromna różnica względem starego wzmaka. Z kolumn słabej jakości zrobiły się przynajmniej średniej klasy. Teraz chyba pozostaje mi tylko czekać aż ktoś w okolicy będzie coś sensownego sprzedawać (czytaj monitory) albo jechać na drugi koniec Polski na odsłuchu bo kota w worku chyba jednak nie kupię. I tak btw. JBL LX600 byłyby za duże jak na mój pokój (12m2)?

Kupiłem monitory Mission 701 mimo że po odsłuchu nie byłem w pełni przekonany. Wróciłem do siebie, podłączyłem do swego kloca i na nowo poznałem muzykę. Dobrze zrobiłem że kupiłem monitory, trochę się obawiałem ale potraktowałem to jako eksperyment i na szczęście się udał :) Mogę śmiało polecić tego harmana i te missiony jeżeli ktoś chce w swoim małym pokoju zrobić porządnego łupnia w pięknej jakości za niewielkie pieniądze. Teraz jeszcze kupię lepsze kable bo mam jakieś badziewie a to podobno dużo daje a no i jakieś podstawki ogarnę i miodzio. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.