Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie amplitunera ze wzmacniaczem

zubek29

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę połączyć amplituner ze wzmacniaczem tylko nie wiem z którego wyjścia na amplitunerze. Szukałem z godzinę na necie i konkretnej odpowiedzi nie znalazłem także nie zaśmiecam. Tzn wiem że ma iść z pre out ale ja mam takie dziwne pojedyncze więc nie wiem. Na wzmaku mam wejście main in i wiem że tam ma iść kabel ale z którego wyjścia ma wychodzić? Obrazek przedstawia tylny panel amplitunera. Jest w ogóle taka możliwość z tego ampli? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo tu pre-out jest tylko do subwoofera. Frontów tak nie podłączysz.

Zostaje tylko Line-Out ale wyrównanie głośności (na wzmaku i w ampli AV) jest trochę niewygodne.

Mimo obaw podłączyłem tak jak mowisz i ciekawe 1 i 2 sciszylem na maksa i grało głośno nawet bez żadnego względu na ruchy potencjometrem. Nie będę się chyba bawił z tym ampli bo jeszcze coś popalę a to pożyczony ale kupię taki z pre out. Tylko jedno się muszę dowiedzieć na 100℅, jeżeli połączę ampli że wzmakiem (wzmak jako końcówka mocy) to głośnością steruję tylko amplitunerem tak?

Ciesz się ze nic się nie stało.

Main In to jest wejście sygnału bezpośrednio na końcówki mocy, omijany jest przedwzmacniacz we wzmacniaczu.

Wyjście z Twoim amplitunerze jest o stałym poziomie głośności, musi to być pre out aby regulować głośnością.

Jeżeli korzystasz z wyjście line out w amplitunerze to musisz się podłączyć pod Aux, CD, tuner itp. To jest bezpieczne dla Twoich kolumn i wzmacniacza.

Tylko ze takie połączenie nie ma racji bytu jeżeli chodzi o kino domowe.

Tylko jedno się muszę dowiedzieć na 100℅, jeżeli połączę ampli że wzmakiem (wzmak jako końcówka mocy) to głośnością steruję tylko amplitunerem tak?

Wychodząc z pre-out L,R z amplitunera do Main-in wzmacniacza - dokładnie tak się dzieje.

Tylko ze takie połączenie nie ma racji bytu jeżeli chodzi o kino domowe.

Na upartego tak można ale wtedy mamy właśnie problem o którym pisałem na wstępie.

Mi nie chodzi o KD tylko o to żebym mógł sterować głośnością pilotem a wzmacniacz jest stary i nie ma takiej możliwości, poza tym słyszałem wiele opinii że wykorzystanie takiego wzmacniacza jak ja mam jako samej końcówki mocy, polepsza jeszcze jakość dźwięku. A kolejna sprawa i tak miałem kupować tuner bo chcę mieć radio a tak kupię amplituner z pre out. I jeżeli dobrze wszystko rozumiem to upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu, a nawet trzy.

Edit: to już chyba wszystko rozumiem Panowie wielkie dzięki za pomoc :)

Jednak mam jeszcze pytania, czy kupno zwykłego amplitunera używanego za powiedzmy 200- 300zl może pogorszyć jakość dźwięku i warto jednak wydać te 500- 600zl? Czy właśnie takie dodatkowe źródło jakie by nie było zawsze wyjdzie na plus? I drugie, jeżeli zajmę to wejście main in we wzmacniaczu a obok jest wyjscie pre out pod które w przyszłości chciałbym podłączyć aktywnego suba to czy nie będzie to nic kolidowało? Mam na wzmaku przycisk separacji tych wejść/ wyjść więc chyba tak, ale czy na pewno? Dzięki

Co to za wzmacniacz ?

kupno zwykłego amplitunera używanego za powiedzmy 200- 300zl może pogorszyć jakość dźwięku i warto jednak wydać te 500- 600zl?

Chodzi tylko o radio ?

Piszesz , że nie ma tu mowy o KD...hmm czy ja widziałem gdzieś amplituner stereo z pre-outami....będzie chyba ciężko.

eżeli zajmę to wejście main in we wzmacniaczu a obok jest wyjscie pre out pod które w przyszłości chciałbym podłączyć aktywnego suba to czy nie będzie to nic kolidowało?

Aktywnego suba do wzmacniacza ? No teoretycznie zagrać powinno ale dziwny to co nieco mariaż...

Aktywnego suba do wzmacniacza ? No teoretycznie zagrać powinno ale dziwny to co nieco mariaż...

Dlaczego? Coraz więcej sprzętu stereo jest wyposażona w wyjście Subwoofer Out. Można również podłączyć subwoofer na Line Out.

Tak mają amplitunery stereo Onkyo, Pioneer, Yamaha.

Co to za wzmacniacz ?

Chodzi tylko o radio ?

Piszesz , że nie ma tu mowy o KD...hmm czy ja widziałem gdzieś amplituner stereo z pre-outami....będzie chyba ciężko.

To od początku. Wzmacniacz Harman Kardon PM655. Chcę mieć zdalne sterowanie głośności a tu nie mam takiej możliwości, stąd pomysł na dodatkowy amplituner którym będę sterował głośnością. Przy czym właśnie słyszałem że takie dodatkowe źródło polepsza jakość dźwięku, a poza tym i tak chciałem kupić tuner do radia to tak kupię amplituner i załatwię wszystko za 1 razem. Nie chodzi o ampli stereo, może być 5.1 ważne żeby miał tego pre outa. A sub do wzmocnienia bassów w stereo. Koniec historii ;) dobrze ja rozumuje czy źle?

Fakt , pardon.

Mi cały czas chodzi po głowie KD w opcji 5.1 gdzie fronty lecą z wzmaka a centralny , tyły i sub z amplitunera.

A przecież dyskutujemy tylko 2 kanałach dla radia.

Jednak mam jeszcze pytania, czy kupno zwykłego amplitunera używanego za powiedzmy 200- 300zl może pogorszyć jakość dźwięku i warto jednak wydać te 500- 600zl?

Rozumiem , że zdajesz sobie sprawę, iż przy podłączeniu HK jako końcówki mocy, wszystkie źródła będziesz miał podłączone do amplitunera KD. Co wg. mnie spowoduje obniżenie jakości dźwięku stereo, niezależnie czy kupisz ten amplituner za 200-300 lub 500-600 czy 3k. - 6k. w porównaniu z obecnym wzmacniaczem.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

mam apmlituner AV z pre out i podłączony do "by pass" we wzmacniaczu - buczy :) nie jest to mocno uciążliwe, i TV czy filmy można oglądać ale muzyki nie odważyłbym się tak słuchać non stop (AV Onkyo, wzmacniacz atoll). Kup sobie kolego chromecasta audio, podłącz pod tego wzmaka - będziesz miał wszystko z telefonu. Opisany przez ciebie pomysł to moim zdaniem nie tędy droga.

Rozumiem , że zdajesz sobie sprawę, iż przy podłączeniu HK jako końcówki mocy, wszystkie źródła będziesz miał podłączone do amplitunera KD. Co wg. mnie spowoduje obniżenie jakości dźwięku stereo, niezależnie czy kupisz ten amplituner za 200-300 lub 500-600 czy 3k. - 6k. w porównaniu z obecnym wzmacniaczem.

To jak to jest że tyle osób tak wychwala tą końcówkę mocy tego HK i twierdzi że z dodatkowym przedwzmacniaczem gra jeszcze lepiej? (nie tylko to forum) W sumie racja, dodatkowe kable= straty jakości. Też mnie to teraz dziwi. Ale z drugiej strony tak rozumując to lepiej kupić takiego Harmana za 500zł niż przedwzmacniacz za 2k i końcówkę za 2k bo to dodatkowe kable. To jak to jest?

mam apmlituner AV z pre out i podłączony do "by pass" we wzmacniaczu - buczy :) nie jest to mocno uciążliwe, i TV czy filmy można oglądać ale muzyki nie odważyłbym się tak słuchać non stop (AV Onkyo, wzmacniacz atoll). Kup sobie kolego chromecasta audio, podłącz pod tego wzmaka - będziesz miał wszystko z telefonu. Opisany przez ciebie pomysł to moim zdaniem nie tędy droga.

A jak działa ten chromecast? Podłączam do wzmaka i mam sterowanie głośności przez telefon? I po pierwsze do jakiego gniazda na wzmaku się go daje a po drugie muzyki słucham z YT na PS3 i chcę żeby tak zostało. Czy to tak zadziała?

A jak działa ten chromecast? Podłączam do wzmaka i mam sterowanie głośności przez telefon? I po pierwsze do jakiego gniazda na wzmaku się go daje a po drugie muzyki słucham z YT na PS3 i chcę żeby tak zostało. Czy to tak zadziała?

poczytaj o chromcast audio - podłączasz do wzmacniacza 2 x RCA - sterowanie z telefonu/komputera (głośność też) po wi-fi, może być z YT choć to trochę słabe źródło. PS3 do tego nie podłączysz tylko do muzyki takie połączenie nie ma sensu bo wszystko masz na telefonie. No ale opcja YT na PS3 -> wzmacniacz no to potrzebujesz DAC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.