Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Emit M20 vs Studio 16 Hz Canto Grand

Passion22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Tak jak w temacie, czy ktoś porównywał może te kolumny ze sobą. Znam brzmienie Emit'ów , ale jestem ciekawy jak Canto Grand mają się do nich.

Które z nich są cieplejsze, grają gęstrzą średnicą, mocniejszym basem itp,,,

Pozdrawiam.

Na pewno bardziej gęste, dociążone brzmienie z wyraźniejszym i mocniejszym basem zaoferuje Dynaudio. Ostateczny efekt jednak zależy od całej konfiguracji systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Krótko słuchałem M20 a CG miałem u siebie i moim zdaniem (posiadacz Dynek) jednak Canto Grand są całościowo lepsze, głównie przewaga będzie na średnicy, wokale lepsze w CG. Oba głośniczki po ciepłej stronie, dużo zależy od tego jaki wzmacniacz i źródło dostaną. Ps. Jak już patrzysz na krajowe monitory warto też rozważyć YB Audio (model Bise) oraz Impuls Audio (model Norte). Dla mnie Bise i Norte wyraźnie lepsze od CG i Dynek M 20 ale trzeba też dodać, że droższe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli względy finansowe są ważne to emit20 dostaniesz za 2,5 tyś, CG za ponad 4 czyli są prawie 2 razy droższe ale wątpię czy 2 razy lepsze no i to DYNAUDIO czyli firma z tradycjami a nie "forumowa moda" .

W audio nigdy cena nie rośnie proporcjonalnie do jakości. Za te niuanse czasem trzeba sporo zapłacić. W Canto Grand płacisz też za stolarkę w okleinie naturalnej. Trzeba samemu posłuchać. Budowa kolumn w tym budżecie to nie budowa promu kosmicznego. Już dawno przestałem patrzyć na metki i tradycje. Dużo firm z tradycjami trafiły w ręce wielkich korporacji często Chińskich. Jak pozostają niezależne to pół biedy bo czasem kontynuują filozofię firmy (jeśli osoby odpowiedzialne za brzmienie w tych firmach pozostały), a nie stają się tylko maszynką do zarabiania kasy.

Obie kolumny z tego tematu są dobre. Trzeba posłuchać co bardziej się spodoba. Dynaudio akurat sobie cenią. Chociaż ostatnio widziałem, że już głośniczki bluetooth mają w ofercie.

Pamiętajmy o tym że jednak nie słuchamy tradycji lecz brzmienia. Najlepiej porównaj je w odsłuchu bo oby dwie kolumny grają naprawdę dobrze, lecz nie wiadomo które brzmienie będzie bardziej ci pasować.

Pozdrawiam.

Jeżeli względy finansowe są ważne to emit20 dostaniesz za 2,5 tyś, CG za ponad 4 czyli są prawie 2 razy droższe ale wątpię czy 2 razy lepsze no i to DYNAUDIO czyli firma z tradycjami a nie "forumowa moda" .

Są i po 2400 nowe w Rzeszowie jak się pogada i są super do 20m2,nie wiem czy sobie nie kupic od nowa bo standy zostały,

Ja posiadam właśnie Emity 20 i tak się zacząłem zastanawiać nad Canto Grand. W sumie nie wiem czemu gdyż te Dynki strasznie mi się podobają jak grają i jestem z nich naprawdę zasowolony, Tyle , że poczytałem trochę ostatnio o Canto Grand i są bardzo mocne wychwalane. Stąd pytanie o takie porównanie, gdyż w sumie nie mam zbytnio gdzie ich odsłuchać. Po prostu korci aby coś lepszego jeszcze zakupić ;) Ale nie wiem czy czasem kubła zimnej wody nie muszę sobie wylać na ten łeb ;)

Są i po 2400 nowe w Rzeszowie jak się pogada i są super do 20m2,nie wiem czy sobie nie kupic od nowa bo standy zostały,

Swoją drogą Kolego Cepiano czy czasem nie masz u siebie czarnych standów - Dynaudio 6? Chętnie bym przytulił takowe w dobrej cenie ;)

Żeby sobie odpowiedzieć czy warto wydać pieniądze wypożycz kolumny na odsłuch. Same pochlebne opinie nie są wiele warte zwłaszcza w przypadku gdy wybór jest w zakresie podobnych zestawów a na ostateczne wrażenie nakłada się wiele czynników (sprzęt, akustyka pomieszczenia i własne preferencje).

Ja posiadam właśnie Emity 20

z jakim wzmacniaczem? Studio 16 grają dobrze z Cayinem tak mi się coś zdaje więc pewnie reszta toru poszłaby do wymiany. Nie lepiej zmienić wzmacniacz? Tak czy inaczej trzeba szykować się na spore wydatki :)

U mnie gra z kompletem Naim 5si. Tak jak pisałem wcześniej jestem bardzo zadowolony z brzmienia, ale wiadomo jakie to audio jest, zawsze by się chciało coś polepszyć, tylko czasem niestety wydatek pięniędzy nie jest współmierny do osiągów ;)

Gość

(Konto usunięte)

Nie takie spore. W CG jak i e20 sprawdzi się bardzo mocny wzmacniacz . Lampa może generować koszta ale tranzystor? Taki hegel h160,h200 w granicach 5kpln i w tej cenie lepsze źródło Watow ciężko znaleźć. Kontrowersyjny klocek ale niezależnie co o nim piszą jest cholernie mocny. Dynki łatwiej odsprzedać to pewne. CG wisiały na portalach miesiącami swojego czasu wbrew forumowemu szaleństwu:))

A to że CG grają dobrze czy NAJLEPSZEJ z cayinem zostało po prostu wmówione im posiadaczom,to chyba oczywiste zważywszy na to kto jest dystrybutorem.

U mnie gra z kompletem Naim 5si. Tak jak pisałem wcześniej jestem bardzo zadowolony z brzmienia, ale wiadomo jakie to audio jest, zawsze by się chciało coś polepszyć, tylko czasem niestety wydatek pięniędzy nie jest współmierny do osiągów ;)

Mam od wczoraj 5Si i myślę, że jest szansa, że z CG będzie dobre. Posłuchaj będziesz wiedział nie ma innej drogi. Tylko koniecznie ze swoim wzmacniaczem. Forum jest fajne, ale jest tu wielu bajkopisarzy co piszą o produktach, których kompletnie nie znają i tylko wprowadzą w błąd.

czy NAJLEPSZEJ z cayinem

oj tam nie napisałem że Najlepiej i dodałem że takie mam tylko wrażenie, z praktyki słuchałem niestety tylko minas anor i choć było to dośc krótko od razu rzucały się w uszy wysokie tony tylko na Cayinie dało się tego słuchać i brzmiało nieźle, na innych np roksan kandy k3 jak dla mnie o wiele wiele za ostro, wiadomo nie każda kolumna tej samej marki zagra tak samo, i nie z każdym wzmakiem, i nie każdy ma ten sam gust,

co do naim nait to ma pewne wady, ale za tą cenę jaka była do niedawna grzech nie spróbować, inna sprawa że narzuca dość mocno swój charakter takie moje zdanie, i nie każdy musi się z nim zgodzić

co do naim nait to ma pewne wady, ale za tą cenę jaka była do niedawna grzech nie spróbować, inna sprawa że narzuca dość mocno swój charakter takie moje zdanie, i nie każdy musi się z nim zgodzić

Zgadzam się. Za cenę katalogową tj 5.5 K to w życiu bym tyle nie dał za niego, ale za 3k to myślę że to bardzo dobra oferta była jak za nowy. Naim dosyć mocno narzuca swój charakter, owszem. Mi się bardzo w nim podoba średnica i wysokie, co do basu to mógłby mieć jak dla mnie troszkę dłuższe wybrzmienie i być go trochę więcej. Za szybko się on "kończy". Oczywiście to kwestia gustu. Druga sprawa to trochę scena jest za płytka. Ale poza tym to fajny wzmacniaczyk, szczególnie za 2,5K za używkę. Ale tak jak wczesniej napisałem, moim zdaniem za nowy 5.5 K to gruba przesada.

Tak jak niegdyś zaczynając temat z audio muzyka dla mnie musiała brzmieć mocno, do przodu, ostro w stylu Klipsch , Paradigm itp, tak teraz zupełne co innego. Szukam kultury, wyrafinowania w przekazie, ale też i dynamiki. Przesłuchałem ostatnio trochę typowo marketowych budżetowych wzmaków w granicy 4-5k jak Pioneer, Marantz, Denon, Yamaha i muszę stwierdzić, że to w sumie nic specjalnego. Teraz będę chciał sprawdzić ze wzmaków takie firmy jak Haiku (Bright mk3, mk4), lampkę Cayin'a itp. Jak będę miał okazję to posłucham też Canto Grand, ale z wymianą kolumn to mi się nie śpieszy.

Dynaudio Emit M20 to kolumny , których mogę słuchać dosłownie godzinami i dźwięk wogóle mnie nie męczy nawet po 6-7 - mio godzinnych odsłuchach, a takie nieraz się zdarzają. Nie ważne czy zapuszcze Jazz, Blues, Metal, czy Pop. Te kolumny mają w sobie coś takiego co bardzo wciąga, angażuje w słuchaną muzykę. Niby nic nadzwyczaj spektakularnego, a jednak radość z ich odsłuchu jest niesamowita i to jest chyba muzykalność ;) Do tego te kolumienki są cholernie ładne, ale to już kwestia gustu.

Tak na marginesie to słucham różnej muzyki, ale (co niektórych może to bardzo dziwić) to są pierwsze kolumny, gdzie gatunki takie jak Hard Rock , Heavy Metal - sprawiają mi prawdziwą przyjemność. Ogólnie mnie ta szkoła grania Dynaudio kupiła. W swojej cenie to jak dla mnie Best Buy!

Passion22 - a nie lepiej rozważyć zakończenie poszukiwań skoro jak piszesz, możesz słuchać muzyki godzinami i bardzo Cię ona z Twoimi klamotami angażuje a jedynym mankamentem - malutkim - który wymieniłeś jest krótkie wybrzmienie basu, co akurat często jest atutem w typowym pokoju o żywej akustyce.

Z Canto Grand nie dostaniesz ani większego zejścia ani masy niskich tonów w stosunku do tego co masz w Emit m 20 - jeżeli tylko tu szukasz zmiany to nie ten kierunek. Z CG dostaniesz lepszy środek a stracisz jedyne w swoim rodzaju wysokie tony, które to są źródłem tej muzykalności i angażowania o których piszesz. Moim zdaniem Ty już znalazłeś swoje brzmienie, spójrz na to z innej strony - wiele osób tu na forum ma duuuużo droższe klamoty od Ciebie, ciągle sprzedają i kupują nowe i dalej nie mają tego co masz Ty słuchając swojej muzy. Jak to ostatnio napisał jeden Kolega z forum - czasem "lepiej" nie musi oznaczać, że nam się bardziej spodoba.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Przesłuchałem ostatnio trochę typowo marketowych budżetowych wzmaków w granicy 4-5k jak Pioneer, Marantz, Denon, Yamaha i muszę stwierdzić, że to w sumie nic specjalnego. Teraz będę chciał sprawdzić ze wzmaków takie firmy jak Haiku (Bright mk3, mk4), lampkę Cayin'a itp. Jak będę miał okazję to posłucham też Canto Grand, ale z wymianą kolumn to mi się nie śpieszy.

O to to:) Dobra elektronika to podstawa. Jak ktoś myśli, że podłączył 20 wzmacniaczy, ale kiepskich i uważa, że wszystkie grają tak samo to bardzo może się mylić. Niestety na rynku jest dużo marketingowych wydmuszek nawet po kilkanaście tys, które kiepsko grają a mocno są reklamowane. Dobrej klasy wzmacniacz potrafi zmienić wszystko. Detal, barwa, kontrol i dynamika. Cena i dane techniczne niestety niczego nie gwarantuje :) Dynaudio są szczególnie wymagające w tym temacie. Wiem coś o tym, bo wiele już do nich wzmacniaczy podłączyłem i można z nich bardzo dużo wycisnąć a im lepszy wzmacniacz tym bardziej potrafią zagrać. Z drugiej strony czasem może lepiej "iść" w mniej wymagające kolumny, które już dobrze grają z tanią elektroniką :)

Zakupiwszy emity 20 parowalem je z HK 680, Xindak A 06, Naim 5si, Marantz 7005. Raz było lepiej raz gorzej. Przypadkiem stałem się posiadaczem (rozliczenie za długi) Hegla 160. No to zagrało tak, że będąc w tamtym roku w Monachium na audio show stwierdziłem - kurde, naprawdę jest nieźle. Na pewno można i wypadałoby do tych kolumn dopasować coś tańszego, ale musi być moc i taka lekka wyrywnosc.

Wypożyczyłem za kaucją kolumny z pewnego wrocławskiego salonu, kolumny zwróciłem a pieniędzy nie odzyskałem. Przez kilka miesięcy dzwoniłem, prosiłem, straszyłem, w końcu poprosiłem znajomego który się specjalizuje w tego typu historiach. Wtedy zaproszono mnie do salonu abym sobie coś wybrał w rozliczeniu. A że tego Hegla jeszcze nie słyszałem, uznałem że pokryje on mój dług z lekką górką za straty moralne. No i został.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.