Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszenie zestawu do odsłuchu muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do rozbudowy/wymiany zestawu do odsłuchu muzyki. Aktualnie odsłuch muzyki realizuję z komputera, poprzez kartę dźwiękową Asus Xonar DX1 oraz zestaw głośników PC Edifier r1280t. Planuję w ramach zastąpienia k. dźwiękowej zakupić przetwornik typu DAC/AMP (chodzi o uniknięcie przynajmniej jak na razie dodatkowego wzmacniacza - kwestia budżetu) model: SMSL Q5 Pro. I tutaj pojawiła się pewna wątpliwość, ponieważ DAC posiada wtyczki dla kabli do głośników stereo, natomiast nie posiada wyjścia bezpośrednio dla głośników PC tj. 2x chinch lub mini jack - chinch. A zatem plan jest taki: Podłączyć głośniki do DAC/AMP poprzez konwerter sygnału tzn. do konwertera kablem koaksjalnym, od konwertera kablami 2x chinch do głośników.

Związku z tym, że nie jestem obyty w sprzęcie odsłuchowym i nie mam możliwości sprawdzenia, zwracam się z pytaniem: Czy to rozwiązanie połączenia DAC/AM - głośniki PC zadziała ?

Pozdrawiam.

Czy to rozwiązanie połączenia DAC/AM - głośniki PC zadziała ?

Nie.

Do głośników aktywnych z wbudowanym wzmacniaczem nie podłączą się do wyjść głośnikowych wzmacniacza.

chodzi o uniknięcie przynajmniej jak na razie dodatkowego wzmacniacza - kwestia budżetu

Przecież wzmacniacz masz wbudowany w głośniki.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dzięki za podpowiedź. To już sporo wyjaśnia. Na razie chcę się oprzeć na tych głośnikach i uwolnić się od tradycyjnej k. dźwiękowej. Inwestycja w DAC wydaje się być dobrym kierunkiem, zwłaszcza, że jak słusznie zauważono głośniki są aktywne. Budżet nie jest zbyt wysoki z 800 zł. Pytanie czy w tej kwocie da się osiągnąć skok jakościowy, np. z tymi głośnikami ?

Planuję w ramach zastąpienia k. dźwiękowej zakupić przetwornik typu DAC/AMP (chodzi o uniknięcie przynajmniej jak na razie dodatkowego wzmacniacza - kwestia budżetu)

Wymiana karty dźwiękowej na DACa to chyba najbardziej bezproduktywna rzecz jaką w tej sytuacji mógłbyś zrobić. Żeby usłyszeć jakąkolwiek różnicę między kartą dźwiękową a 100 razy droższym DACkiem potrzebowałbyś mieć prawdziwe głośniki i prawdziwy wzmacniacz (zestaw używany za chociaż 3k)

I od tego proponuję zacząć - prawdziwe głośniki i prawdziwy wzmacniacz.

Edytowane przez Ujemny

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

I od tego proponuję zacząć - prawdziwe głośniki i prawdziwy wzmacniacz.

... lub dobre kolumny aktywne (Genelec, Nubert itp.). Rozwiązania pasywne to ułomny relikt technologiczny.

W pasywnych kolumnach bassreflex, kiedy na wejściu pojawi się częstotliwość znacznie poniżej częstotliwości rezonansowej tunelu, to drastycznie zwiększają się wychylenia membrany, oczywiście nic dobrego nie dające (praktycznie bezproduktywny ruch, który nie generuje praktycznie dźwięku, a jedynie obciąża głośnik mechanicznie i zwiększa zniekształcenia reszty pasma granego przez ten głośnik).

... w DOBRYCH kolumnach aktywnych takie zjawisko praktycznie nie zachodzi, bo mają filtry sub-soniczne, które wycinają pasmo, którego kolumna i tak nie gra i inne zabezpieczenia jak np. limiter, który uaktywnia się kiedy głośnik za bardzo się wychyla.

W sumie to bym poszedł jeszcze dalej i wybrał kolumny w pełni cyfrowe, gdzie nie ma przetwarzania AD (Genelec 8330A, Nubert Nu Pro A 200, JBL 705P ... czy Eve Audio SC203 - najtańsze, ale niestety najmniejsze). Przy nich DAC jest zbędny, aczkolwiek niektóre z nich (Genelec, JBL) wymagają cyfrowego zewnętrznego kontrolera.

Edytowane przez Kyle

Gra nie warta świeczki jeszcze z tymi głośnikami. Szczerze Wam powiem, iż ostanio wymieniłem dobra integre Realtek ALC 1150 na DAC nostromo z dodatkowym zasilaczem za 1.2k i różnica minimalna 5-10% gra lepiej choć na początku ciężko było usłyszeć różnice.

Choć czytając forum, ludzie twierdzili iż zmiany będą kolosalne ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Choć czytając forum, ludzie twierdzili iż zmiany będą kolosalne ;-)

hehe, kiedyś z ciekawości odłączyłem DACa asus xonar one i puściłem z integry, to w najlepszym momencie miałem wrażenie, że troszkę mniej basu daje, ale ręki bym sobie za to uciąć nie dał ;) Ludzie naczytają się głupot na tym forum i karuzela się kręci :)

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś miał może styczność z przetwornikiem xduoo ta-01 ? Ta lampa to bardziej zabieg marketingowy, czy faktycznie wpływa na jakość dźwięku ? Podobno jest wymienna ?

Czemu uwziąłeś się na wymianę jedynego elementu toru który niczego kompletnie nie zmieni? Jak już musisz to zdecydowanie za tą kwotę lepiej kupić "lepszą" kartę dźwiękową niż takie wynalazki.

Nie kwestionuję pańskiej wiedzy w tym temacie, ponadto cieszę się pomocy. Decyzji jeszcze nie podjąłem, ponieważ szanuję pieniądze. Co do samego sprzętu - nie stać mnie na konfigurację za kilka, czy kilkanaście tysięcy zł. (tak wiem to dość spory rozrzut) to są wydatki poza moimi możliwościami. Myślałem o czymś z dobrej średniej klasy. Muzykę po którą sięgam to głównie death metal. Czasem dla odskoczni ambient, lekka elektronika. Może pójście w kierunku słuchawek byłoby jeszcze lepszym rozwiązaniem ?

Edytowane przez Piotr_Piotr

Pan? xD

Nie trzeba wydawać kilkunastu tysięcy, żeby poprawić sobie jakość dźwięku.

Dobry wzmacniacz stereo, używany, z lat 80/90 tych (np. marantz) to wydatek 300-500zł. Dobre monitory (np. acoustic energy) kupisz za 500 zł, jeśli podłogówki to od 900 zł. Jeśli się postarać to wychodzi tak około 1000zł. I to już będzie grało naprawdę przyjemnie, twoja karta dźwiękowa jest więcej niż wystarczająca do tego zestawu.

Wydanie kilkuset złotych na DAC nie da ci kompletnie nic.

W słuchawki możesz iść jak się uweźmiesz, tylko po co? Dobre słuchawki to minimum 500zł. Parę groszy zaoszczędzisz, nie kupując do nich dedykowanego DACa czy wzmacniacza - bo nie potrzebujesz. Ale jak się uweźmiesz, to kolejne minimum 500 zł i masz tyle samo co za normalne stereo.

Przy czym jak kupisz wzmacniacz, to w nim najczęściej masz całkiem przyzwoite wyjście słuchawkowe i nie ma absolutnie sensu kupowanie wtedy dedykowanego wzmacniacza do słuchawek.

Edytowane przez Ujemny

Co do samych słuchawek mam parę modeli na uwadze. Wszystkie są w bardzo zbliżonym zakresie cenowy. Z komentarzy też nic nie wynika bo wygląda na to, że wszystkie fajnie gadają :-) . Mianowicie chodzi o:

AKG K612 pro

AKG K702

Beyerdynamic DT 770 pro

Beyerdynamic DT 880 pro

Beyerdynamic DT 990 pro

Które z tych będą miały najbardziej uniwersalny charakter lub zbliżone charakterystyką do gatunku muzycznego w którym na co dzień siedzę ? I jak to jest z impedancją - duży zakres od 32 aż do 6000 ohm Jak impedancja wpływa na charakter grania słuchawek ? Od jakiego progu będzie już niezbędny wzmacniacz ?

Z tych modeli podanych bardzo mi się podobały bayerdynamiki (nie pamiętam konkretnie które, pamiętam, że między droższymi i tańszymi nie było wielkiej różnicy), kosztowały sporo mniej od tych AKG i grały lepiej. AKG wg mnie gra bardzo "lekko" - brak masy, chudziutki basik, więc zwłaszcza do metalu i elektroniki lepsze będą bayerdynamiki.

Impedancja to kwestia wtórna - tu bardziej chodzi o dopasowanie elektryczne słuchawek do sprzętu studyjnego, nie chodzi o to, że więcej omów = lepiej.

Myślę, że każda karta dźwiękowa sobie powinna poradzić do 250 ohm - przenośny player niekoniecznie, ale dźwiękówka w kompie na stałym zasilaniu powinna jechać bez problemów.

Znalazłem artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wygląda na to, że karta da radę z taką impedancją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Co do samych słuchawek mam parę modeli na uwadze. Wszystkie są w bardzo zbliżonym zakresie cenowy. Z komentarzy też nic nie wynika bo wygląda na to, że wszystkie fajnie gadają :-) . Mianowicie chodzi o:

AKG K612 pro

AKG K702

Beyerdynamic DT 770 pro

Beyerdynamic DT 880 pro

Beyerdynamic DT 990 pro

Które z tych będą miały najbardziej uniwersalny charakter lub zbliżone charakterystyką do gatunku muzycznego w którym na co dzień siedzę ? I jak to jest z impedancją - duży zakres od 32 aż do 6000 ohm Jak impedancja wpływa na charakter grania słuchawek ? Od jakiego progu będzie już niezbędny wzmacniacz ?

Musiałbyś sam posłuchać. Ja akurat kiedyś tygodniami czytałem fora w poszukiwaniu słuchawek i DT 990 miały być idealne do mojej muzyki elektronicznej, a jak już ich posłuchalem to zupełnie mi nie podeszly, także nie ma co czytać za wiele, tylko słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać ;-) Edytowane przez DjTechnics

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Musiałbyś sam posłuchać. Ja akurat kiedyś tygodniami czytałem fora w poszukiwaniu słuchawek i DT 990 miały być idealne do mojej muzyki elektronicznej, a jak już ich posłuchalem to zupełnie mi nie podeszly, także nie ma co czytać za wiele, tylko słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać ;-)

Masz rację. Co do konkretnego modelu, na audio fanatyk recenzujący wskazał model DT 880 jako grający równo i najbardziej "bezpieczny" brzmieniowo.

Jak byś szedł w stronę słuchawek, to poczytaj sobie o wzmacniaczach słuchawkowych aune. Wzmacniacz i dac USB, dwa w jednym.

Przy takich słuchawkach wzmacniacz albo DAC ze wzmacniaczem na słuchawki jest nieunikniony. Nawet jeżeli słuchawki zagadają na xonar DX, to na pewno nie tak jak powinny. Co z rodzimą produkcją, np. Nostromo 5H ?

Osobiście wolę DT 880, choć nie nazwałbym ich w pełni bezpiecznym wyborem, poprzez ich analittczność i rozjasnione brzmienie.

Osobiście wolę DT 880, choć nie nazwałbym ich w pełni bezpiecznym wyborem, poprzez ich analittczność i rozjasnione brzmienie.

A czym dopalasz słuchawki ? Zastanawiałem się nad przetornikiem Nostromo 5H. Miałeś może z tym styczność ?

Piotrze posiadam Nostromo Wolf 2, fajny sprzęcik za niewielkie pieniądze. Trzeba samemu przetestować bo opisy nic tu nie pomogą.

Jeśli 5h ma tyle basu co Wolf 2 na pierwszym filtrze to dźwięk będzie przebasowiony na tych słuchawkach.

• 3 tygodnie później...

DAC FX-Audio X7 napędzający używany wzmacniacz - jakiś z popularnych modeli w który warto zainwestować. Wiem, że sporo było o tym i tak znalazłem: Harman Kardon MP655 VXI ewentualnie jakaś Yamaha z serii AX, ale która ? Może Marantz. Chodzi o napędzenie 2 kolumn biurkowych 40 maksymalnie 60 W.

DAC osoby zasilacz i listwa filtrująca już jest. Reszta do kupienia. Jeżeli DAC miałby napędzać wzmacniacz, więc może coś budżetowego (wzmacniacz) podpiąć albo upolować używany z tych tzw. "starych dobrych". Tak, żeby spokojnie napędzić kolumny 40 - 50 W. Co do kolumn to 1000 albo 1500 zł. - w tej cenie można już coś ciekawego kupić.

Edytowane przez Piotr_Piotr

Skoro chcesz testować starsze wzmacniacze to zwróć uwagę na kolumny 8 Ohm ( opcja najbezpieczniejsza) lub wzmacniacz obsługujący 4 i 8 - z tym bywa różnie we wzmakach z lat 80-90. Jak mają stać na biurku to obudowa zamknięta lub wydech z przodu. Więcej tu nie pomogę bo nie znam tak małych (w watach) kolumn.

Tak, żeby spokojnie napędzić kolumny 40 - 50 W

Czyli pokój niewielki, a takie kolumienki napędzi większość wzmaków co nie znaczy,że nie nie odczujesz różnicy kupując mocniejsze piece.

Harman 665 jest bardzo fajny, ale głównie jako końcówka.

Od Yamahy AX 900 lepiej gra A 1000- jest muzykalniejszy, mniej techniczny, ale też starszy.

Marantz PM75 bardzo przyjemny, cieplejszy ale nie mulący dźwięk - do jaśniejszych kolumn.

Ze słabszych Audiolab 8000S, bardzo muzykalny, lekko cofnięte średnie.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Dzięki. Te propozycje modeli wzmacniaczy przewijają się przez różne wcześniejsze posty, tematy więc to już zawęża pole poszukiwań. Na aukcji znalazłem taki model MARANTZ PM-62. Jak mocno różnią się te modele od siebie ? Np. 62 od 66 czy 68 albo od tego 75 ? Czy jest aż taka przepaść w brzmieniu ?

Jak mocno różnią się te modele od siebie ? Np. 62 od 66 czy 68 albo od tego 75

Myślę ,że może być spora, ale tutaj już nie pomogę, kupuje na odsłuchy tylko mocniejsze wzmaki.

Skoro chcesz ciąć koszty to może Grundig A-903 - bardzo fajny wzmacniacz, lubię go. Dźwięk ciepły ,taki bardziej lampowy - do neutralnych bądź jaśniejszych kolumn. Ma wspaniały loudness, pilota brak. Nie wiem, czy w cenie po jakiej chodzą dostaniesz coś lepszego, no ale to jak zawsze odczucia indywidualne.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Ciekawa propozycja zwłaszcza z tym neutralnym brzmieniem... coś czego oczekuję. A jak ze szczegółowością sceny ? Generalnie wzmak będzie współpracował z DAC. Nasuwa się pytanie jak taka współpraca będzie się układać ? Które z urządzeń narzuci charakter tworzenia dźwięku ? DAC czy Wzmacniacz ? A może oba w jakiejś formie wypadkowej. Z tego co zauważyłem DAC gra równo i nie faworyzuje żadnej ze składowych dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi