Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do setki z metra

AiVaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Aktualnie w systemie mam kable supry Classic, nie grają źle, ale chyba ten system zasługuje na coś lepszego. Wiele dobrego słyszy się o Melodikach Brown sugar, ale mają też przeciwników, którzy ogólnie Melodikę jako markę skreślają. Są jeszcze w tej cenie Tellurium Q Blue / Ultra Blue oraz Chord Clearway. Mój zestaw gra dość dużym dźwiękiem i fajna byłaby w tym odrobina zwiewności, przestrzeni i barwy, ale jednocześnie nie chcę odciążać dołu bo mam niewielkie monitorki, które jak wiadomo z natury nie będą generować zbyt wiele tego pasma. Ciężko będzie mi wszystkie wypożyczać.

Dzięki za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/139531-kable-do-setki-z-metra/

Słyszę, choć za te różnice nie jestem gotów wydawać 4 cyfrowej sumy. Mam klona Naima NAP 140 z lampowym aktywnym pre + Dynaudio Audience 40, ale nie gra to jakoś bardzo ciepło, jest dość blisko neutralności z dużą dynamiką, lampa troszkę zaokrągla, stąd myślę o czymś bardziej w stronę rozdzielczości i szczegółowości, zwiewności dźwięku. Zależy mi jednak by dół nie został odciążony, bo jako monitorki muszą dostać tu swoją porcję basu.

Aktualnie w systemie mam kable supry Classic, nie grają źle, ale chyba ten system zasługuje na coś lepszego.

Chord Clearway i Kimber 4TC (drogo) powinny wnieść trochę świeżości do systemu.

Albo wyższy model Supry albo Furutech u2t. Furu trochę przekracza podaną kwotę ale myślę, że da się coś utargować. Kabel który od dłuższego czasu jest w sprzedaży ale w niczym nie ustępuje nowszym modelom innych producentów. Choć i tak lepiej inwestować w lepsze interkonekty niż głośnikowe

Kimber Kable 4VS, ewentualnie jeżeli jesteś w stanie dorzucić to tak jak kolega proponował 4TC. Świetne kable, które wniosą Ci do dźwięku rozdzielczość, przestrzeń i powietrze w zakresie średnich i wysokich tonów. Chord Clearway również ciekawy, aczkolwiek w porównaniu do Kimbera będziesz miał trochę więcej niskich zakresów. Jeżeli oczekujesz na prawdę diametralnej zmiany w tych zakresach możesz się jeszcze zastanowić nad okablowaniem takim jak QED X-Tube 400, ewentualnie coś z naszego rodzimego nowosądeckiego Argentum od Pana Szafrańca.

Zasada pierwsza- kabel powinien być z miedzi.

Zasada druga- im dłuższy przewód tym większy przekrój.

W normalnych warunkach tj. 2-3m wystarczy zwykły cienki" drut" za 1,5 za metr

To, że słychać czasem różnice w kablach wynika, że są wykonane z różnych materiałów.

Tak uważam. Kable nie grają.Wiem,bo sprawdziłem. Kropka

Niby poważne forum, niby poważni ludzie, z znów czytam wypowiedzi typu " kable nie grają" . Tak, wzmacniacz również nie gra, grają tylko kolumny. A tak na poważnie, jesli ktoś nie słyszy wpływu kabli na brzmienie to albo jego słuch jest kiepski i nie warto pchać się w droższy sprzęt, albo sprzęt jest tak budżetowy że zmian faktycznie nie słychać, w co wątpię.

Wracając do pytania jaki kabelek z metra do 100zł, nie mam wątpliwości ze jest to Oyaide explorer v2, kabel wybitny, który powinien kosztować dużo więcej.

Chyba ze 20-tu moich znajomych "słyszało" kable do momentu, gdy zrobiłem mały sprawdzian i wymieniałem przewody tak, żeby nie wiedzieli, które akuratnie "grają".

I jak ręką odjął wszyscy po kolei przestali słyszeć i zasilające i głośnikowe. Nawet nie musiałem zdradzać, które ile kosztowały.

Oczywiście, że wzmacniacze grają, szczególnie w nowych potrzebny jest czas na "wygrzanie " formowanie kondensatorów elektrolitycznych. Natomiast kable nie mają większego wpływu na dźwięk. Jeżeli przewód jest wykonany z czystej miedzi to każdy zagra tak samo. Prawdopodobnie producenci nabijają ludzi w butelkę i dodają do przewodu stal lub aluminium i wtedy można słyszeć różnicę. Tak uważam.

To moze inaczej. Czy kable grają? Nie. Czy kable mają wpływ na brzmienie? Tak. Jaki wpływ? Degradują dzwięk. Chodzi o to by wpływ byl jak najmniejszy. Czy mozna kupic kable z dobrej i czystej miedzi ponizej 100 zl? Nie mozna. Wyjątek to budżetowe oyaide 99 za metr. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnej konfekcji lub jej braku. Jesli konfekcja to tylko wbt, gdyz tam miedź na podobnie wysokiej jakości.

Ja dla pewności zaprosiłem osobę niewidomą aby był bardziej realny " ślepy test" i ona nie miała najmniejszego problemu w opisaniu zmian jakie wprowadzają kabelki i pokrywały się z moimi odczuciami w tym systemie.

Jak się przekonałem są systemy gdzie wpływ kabli jest ładnie słyszalny i są systemy gdzie tych zmian nie słychać i kable tanie i drogie grają porównywalnie.

Przypuszczam że bardziej ma tu wpływ akustyka pomieszczenia ale badań nie robiłem i traktuję to jako sprawę indywidualną .

Co do badań nad wpływem kabli to rozmawiałem raz z goście który został poproszony przez muzyka z opery o wymianę okablowania w jego sprzęcie domowym z uwagi na brak realizmu i słaby jakościowo dźwięk .

Był zdziwiony jak kable mogą wpływać na dźwięk,ale spełnił prośbę i po konsultacji w sklepie audio zakupił jakiś przyzwoite kable. Muzyk operowy był z zakupu zadowolony i stwierdził że dla niego teraz instrumenty i głosy są bardziej realistyczne .

Gościu był zaskoczony tym co twierdził muzyk więc przytachał do niego jakiś drogi sprzęt z uczelni do pomiarów. Co mierzył nie wiem ale jakieś drobne różnice na pomiarach mu tam powychodziły. Jednak dla niego sprzęt nadal grał tak samo i różnic w wpływie kabli nie słyszał.

Muzyk operowy był z zakupu zadowolony i stwierdził że dla niego teraz instrumenty i głosy są bardziej realistyczne .

Muzyk operowy mieszka obok mnie, po sąsiedzku.

W życiu nie posądziłbym go nawet o pomyślenie podobnej bzdury.

Bardziej realistyczne wokale po wymianie kabla???

Możesz zdradzić gdzie on koncertuje?

Heh widzę, że dyskusja pomiędzy drutarianami i akablaistami trwa w najlepsze :) A jeszcze ktoś pamięta te Jantzeny solid core, kiedyś taki hype, a od jakiegoś czasu cisza... Też mnie kuszą bo 4 metry to 80 pln, inwestycja w konfekcję jak ewentualnie by podeszły. Tylko czy właśnie to nie jakosciowy skok w bok zamiast na przód?

Podpiąłem ostatnio zwykłe kable elektryczne miedziane do kolumn i wszystko grało tak samo,może ciut sopran się różnił minimalnie,ale to może być moje sugestywne odczucie,wiec ręki nie dam że tak było,zwykłe miedziane z OFC najlepiej 2.5mm góra 4mm i by była taka sama długość kabli do dwóch kolumn i to tyle.To jest takie samo odczucie jak w bi-wire,niby to lipa i gra tak samo,może i tak,mnie się wydaje że dźwięk jest pełniejszy,ale też ręki nie dam bo też to są minimalne odczucia moje,inni różnic nie słyszą.

Tylko czy obiektywnie VS jest lepszy? 4 TC jeden jest na allegro, ale pies wie czy to oryginał :/

4TC rozjaśni wysokie tony, staną się bardziej przejrzyste. Taki bardziej do dobrej lampy, VS jest "bezpieczniejszy", niczego nie dodaje, bardziej neutralny. 4PR uwydatni niskie tony.

Poczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od melomana z Lublina to dobry i pewny zakup

Ukryta Zawartość

4TC rozjaśni wysokie tony, staną się bardziej przejrzyste. Taki bardziej do dobrej lampy, VS jest "bezpieczniejszy", niczego nie dodaje, bardziej neutralny. 4PR uwydatni niskie tony.

Poczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Od melomana z Lublina to dobry i pewny zakup

Czy ja wiem. Jak jadę do mojego ulubionego salonu na odsłuchy to zawsze proszę o podpięcie 4tc. Sprzedawca często pokazuje mi inne kable: Chorda Clearway, Odyssey, jakieś Black Rhodium, Cardasy, Qed xt 40, xt400 ale te kable zawsze bardziej szeleszczą mi na sopranach i ostatecznie odsłuchy idą na 4tc. Jest dokładny na sopranie, powiedziałbym że nawet trochu utwardzony ale jest równy i nie podbija tego zakresu.

Ukryta Zawartość

Ja osobiście używam też KIMBER KABLE tylko model podstawowy a mianowicie 8 PR i jestem bardzo zadowolony. zanim kupiłem to odsłuchałem również serię VS i TC, ale pozostałem przy modelu 8 PR ze względu na cenę około 100 zł / metr ( jest jeszcze nieco cieńszy z przekroju - model 4PR), ale przyznam, że 8 PR kupiłem z myślą o tym, że jak w przyszłości wymienię monitory na podłogówki, to chcę mieć trochę zapasu. No i jeszcze "WARKOCZ" w modelu 8PR ładniej się prezentuje :) Przy okazji nawet najtańszy kimber 4PR wygląda na 10 razy droższy w stosunku do tradycyjnych drutów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.