Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie do listy dopisze się jeszcze jedna osoba - Aleko.

Podczas wczorajszej wizyty, jak tu wcześniej zapowiadał, bał się trochę o bas, ale bas w ogólnym pojęciu był i mu się spodobał.

Po kilku pierwszych sekundach odsłuchu płyty, którą przywiózł ze sobą, na jego twarzy pojawił się uśmiech.. i stwierdzenie, że bas to tu jest i od razu padło pytanie, co mi się w tym basie mogło nie podobać :) Aleko nawet zwrócił uwagę, że słyszy wyjątkowo wyraźnie, rozdzielczo i w odpowiedniej dawce w pewnej piosence bas, którego nie udało mu się zauważyć na kolumnach Dali Grand. Wzmacniacz, który przywiózł ze sobą (potężna Mingda) znakomicie z Minasami się zgrał i wyciągał z nich praktycznie pełnię ich możliwości. Zadowolony pojechał z Minasami do domu.

Mam nadzieję, że skrobnie parę słów jak Minasy u niego zabrzmiały, mam nadzieję że nawet lepiej, gdyż ma pokój 18m, a uważam że dla Minasów 17-18 metrów jest optymalnie.

O, widzę, że Aleko już się zgłosił :) Pozdrawiam zatem!

Edytowane przez pit80
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671597

No to

1.Rezyslaw- Minas Anor lll Premium S 2,5 Radom

2.Elmero- Minas Anor lll R Warszawa

3.Radoslaw Zydyk- Minas Anor lll 2,5 R napędzane Naim UnityQute 2 i Naim Nap 100 -Lębork

4.Maniol: Minas Anor Premium Pyskowice

5.dlmtb - Minas Anor Premium Warszawa

6.terror twins - mimo, minas anor, minas anor III 2,5 - Grodzisk Wielkopolski

7.Hrehor - MINAS ANOR IIIs 2,5R - Kamień Pomorski

8.Wendzik - Canto Grand - STX FX 300 - Pyskowice

9.Patryk-1980 - Minas Anor IIIr, ARIES Classic SE, Small ARIES Bydgoszcz

10.robin102 - Minas Anor lll 2,5 R% bliźniacze -Błałystok- okolica

11. kartonik - Minas Anor lll 2,5 R - Czechowice-Dz.

12. Leonidas5000- MINAS ANOR Signature - Opole Lub.

13. masza1968 Credo (było) - W-wa

14. michal142 - Aries Reference - Żory

15. Silver_85 - Canto Grand - Łódź

16.lupo - Minas Anor IIIs - Oleśnica

17. stecko - Minas Anor III, Aries Reference - UK

18. malwas.pl - Minas Anor III Premium (Signature) - Chorzów

19. Violet - Canto Three SE - Gdynia

20. rav73 Aries Reference - Katowice

21. Corvin74 - Aurum IIIs - Oborniki Śląskie

22. Akim03 - Minas Anor III 2,5 - glosniki Seasa, zwrotnica premium - Ostroda

23. Mikel - Canto One New - Gdańsk

24. urkoni - Canto Grand - Białystok :)

25. ja_brzoza - Aries (Supreme) - Mimo - Poznań

26. rychuuu - Xentia II - Tychy

27.klecha - Canto One New - Lębork

28.janko_muzykant - Minas Anor lll Premium 2,5 Warszawa

29.ACAJ-Canto Grand- Tarnowskie Góry

30.mirwoz -Minas Anor III 2,5 - Kielce

31.Triode - były Aries Classic - śląskie

32. Imacman - Minas Anor Premium - Łódź

33. Luk77 - Minas Anor III Premium - Rawa Maz.

34. kometa - Aries Classic - Warszawa

35.ciechu-Minas Anor III 2,5 - Bydgoszcz

36.Altus75 -Minas Anor III 2,5-Bartoszyce

37. CopEr - Minas Anor III S - Warszawa

38. wyzromek - Minas Anor IIIs - Knurów

39. gregorypek2 - Minas Anor IIIs Signature - Koszalin

40. szogunwawa - Minas Anor III 2,5 Warszawa

41. kerryNS - Minas Anor IIIs 2.5 R Skomielna Biała

42. gabler - Aries Referentz Katowice

Edytowane przez gabler
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671610

Wzmacniacz, który przywiózł ze sobą (potężna Mingda) znakomicie z Minasami się zgrał i wyciągał z nich praktycznie pełnię ich możliwości. Zadowolony pojechał z Minasami do domu

Opis tak :) Mingda gra z Minasami wybornie. :)
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671619

No to

3.Radoslaw Zydyk- Minas Anor lll 2,5 R napędzane Naim UnityQute 2 i Naim Nap 100 -Lębork

32. Imacman - Minas Anor Premium - Łódź

43. Aleko - Minas Anor IIIs 2.5 R Łódź-okolica
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671632

No i Minasy już grają!..Nie żałuję ani jednego kilometra,których przejechałem kilka setek po nie.Martwiłem się o bas a jest świetny, reszta pasma zachwycająca,a wokal wspaniały.Jeszcze trochę "doakceptuję" pokój do nich ale już jest super..

Podziwiać tak zwane samozaparcie :) w realizacji. Gratulacje i zadowolenia życzę.

Aleko co to za Mindzia u Ciebie. Zeznawaj szybciorem. Pilota ma :)

ps

też nawinąłem na swoim starym oplu 1200 km zanim bliźniaki u mnie zagrały.

2 wyjazdy do Warszawy na odsłuchy + jeden po kolumny

Po kilku pierwszych sekundach odsłuchu płyty, którą przywiózł ze sobą, na jego twarzy pojawił się uśmiech.. i stwierdzenie, że bas to tu jest i od razu padło pytanie, co mi się w tym basie mogło nie podobać :) Aleko nawet zwrócił uwagę, że słyszy wyjątkowo wyraźnie, rozdzielczo i w odpowiedniej dawce w pewnej piosence bas, którego nie udało mu się zauważyć na kolumnach Dali Grand. Wzmacniacz, który przywiózł ze sobą (potężna Mingda) znakomicie z Minasami się zgrał i wyciągał z nich praktycznie pełnię ich możliwości

O i widzisz freend, może rzeczywiście masz wyuzdany mocno gust ;) albo nie było czym Minasów napędzić, albo muzyka nie minasowa zupełnie w płytotece :( ;) Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671635

Słuchał może ktoś Denona pma2020ae z Ariesami,da to radę pociągnąć

Niestety takiego zestawienia nie słuchałem ale Denon Pma 2020 ma dużą wydajność prądową a dane katalogowe 80 W/8ohm są "lekko" zaniżone bo tak naprawdę jest ok.130 W dla 8ohm i 240 /4 ohm tak więc z Ariesami da sobie radę bez problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671659

Niestety takiego zestawienia nie słuchałem ale Denon Pma 2020 ma dużą wydajność prądową a dane katalogowe 80 W/8ohm są "lekko" zaniżone bo tak naprawdę jest ok.130 W dla 8ohm i 240 /4 ohm tak więc z Ariesami da sobie radę bez problemu.

Skąd masz te dane?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671667

To fakt dane laboratoryjne z AUDIO.

Sam chcialem tego Denka polaczyc z ARIES Classic jakis czas temu. Ale inna koncepcja sie pojawila i powiekszyla rodzina ☺

Aleko - witaj

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671674
Gość aqs

(Konto usunięte)

Skąd masz te dane?

test audio

Laboratorium Denon PMA-2020AE

Denon zadeklarował moc swojego wzmacniacza na 80 W przy 8 omach i 160 W przy 4 omach - całkiem przyzwoicie, choć w kontekście gabarytów i masy tego urządzenia można by poczuć pewien niedosyt.

Jakiekolwiek nieukontentowanie rozwieją nasze pomiary, gdyż rzeczywiste możliwości PMA-2020AE są daleko większe, moc sięga aż 136 W przy 8 omach i 247 W przy 4 omach, i to niezależnie od trybów mono czy stereofonicznego - dzięki konstrukcji dual-mono. Czułość wzmacniacza jest minimalnie wyższa od standardu 200 mV (0,18 V), odstęp od szumu na przyzwoicie wysokim poziomie (87 dB), dynamika wynosi 108 dB.

Pasmo przenoszenia (rys.1) rozciąga się od 10 Hz (-0,1 dB) utrzymując idealną liniowość do ok. 50 kHz, przy granicznych 100 kHz spadek nie przekracza -1,6 dB. Nie ma przy tym znaczenia, z jaką impedancją pracuje Denon. Jedyną wartą odnotowania harmoniczną w przedstawionym na rys. 2. spektrum jest trzecia, ale jej poziom to niskie -91 dB.

Zniekształcenia THD+N (rys. 3) są niższe od 0,1 % dla mocy wyjściowej przekraczającej 2 W przy 8 omach i 4 W przy 4 omach. Wzmacniacz zachowuje się klasycznie jak na urządzenie tranzystorowe, wchodząc zdecydowanie w zakres przesterowania. Warto także odnotować fakt, iż zniekształcenia mają zbliżony poziom dla obydwu obciążeń - bez żadnych oporów można do niego podłączać praktycznie każde kolumny.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671685

Wydajność laboratoryjna, obciążalność zapewne mierzona na mało zmiennej impedancji. Marnie się ma to rzeczywistych możliwości szybkiego i zrywnego sterowania głośnikami w których impedancja czasem klęka do dramatycznie niskich wartości. Wielki i silny wzmacniacz może nie potrafić sterować wymagającymi dużo prądu w krótkim czasie przetwornikami.

Niektórzy producenci to potrafią zrobić, a inne już mniej. Gdzieś ten myk konstrukcyjny tkwi, że taki mały naleśnik jak mój "nowy" AudioLab 8000S kopię prądem cewki membran, a kolegi NAD 375 cięższy, większy :) znacznie wydajniejszy prądowo już tej szybkości nie daje, choć generalnie gra przyzwoicie jak to NAD.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671704

Mialem denona 2000R 90W/8ohm bodajże się legitymował ale powalał bez problemu wzmaki chwalące się ponad 100 watami.Super wzmazcniacz.

A tu foto pozycji nr.43 :) z listy..

post-61356-0-88892600-1450626666_thumb.jpg

Edytowane przez Aleko
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671711

O i widzisz freend, może rzeczywiście masz wyuzdany mocno gust ;) albo nie było czym Minasów napędzić, albo muzyka nie minasowa zupełnie w płytotece :( ;)

Jeśli chcesz, Robinie z Sherwood :) , mnie ciągnąć za język, to Minasy było czym napędzić i to nie jednym (w tym były też polecane Atoll, stary Krell 300 czy NAD 375, lub Caspian Mk2 i kilka lamp). Mój wniosek na temat Mingdy (ma pilota) był taki, że Aleko nie ma co się więcej przejmować wzmacniaczami i że już będzie miał bardzo dobrze w odniesieniu do wielu wzmacniaczy, które u mnie grały z Minasami. Poza "dostrojeniem" pomieszczenia może ewentualnie dokonać ostatniego szlifu lampami czy kablami.

Ten bas, który był podczas odsłuchu jest obecny z większością wzmacniaczy, bywa mniej lub bardziej kontrolowany, mniej lub bardziej miękki lub wykonturowany, mniej lub bardziej nasycony treścią - chodziło wg mojej estymacji o wycinek pasma wyższego basu 100-140Hz + 200-250Hz, który następnie całkiem równo się zszywa z wypchniętą średnicą. O tym, że wyższego basu ilościowo i jakościowo jest dobrze też wcześniej pisałem. Jednak wszystkie moje wcześniejsze uwagi pozostają niestety aktualne...

Co do płytoteki, to dobra kolumna zagra każdą płytę dobrze, gdyż przecież kolumna nie wie, jaką płytę gra :) Przy okazji chciałem podziękować za podsuniecie przez Ciebie tu na forum płyty Friends - Music of Jarek Śmietana - nie znałem jej wcześniej a bardzo mi się spodobała i często jej słucham.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671720

Witam serdecznie

Czy zapisy do klubu nadal otwarte ? ;) Jeśli tak to chciałbym się przysiąść do tego stolika z moim nowym nabytkiem - Canto Grand ;)

Witamy. Coś zdjęcie się nie załączyło.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671748

Wszystkiego dobrego z okazji zbilżających się świąt dla Grzegorza , wszystkich nowych klubowiczów i weteranów a zwłaszcza reziego, triode i rebcia

Pozdrawiam chłopaki -bawta się dobrze :)

Dzięki zawi ,lustereczko

3ym się

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671768
Gość

(Konto usunięte)

Co do płytoteki, to dobra kolumna zagra każdą płytę dobrze, gdyż przecież kolumna nie wie, jaką płytę gra :) P

...kolumna nie gra bez reszty systemu...W jakich testowych utworach były braki niskiego pasma? Muszę obadać sprawę...

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671773

Co do płytoteki, to dobra kolumna zagra każdą płytę dobrze, gdyż przecież kolumna nie wie, jaką płytę gra :) Przy okazji chciałem podziękować za podsuniecie przez Ciebie tu na forum płyty Friends - Music of Jarek Śmietana - nie znałem jej wcześniej a bardzo mi się spodobała i często jej słucham.

Płyta ze świetną muzyką i realizacją, a jednocześnie fajna dla poszukiwaczy perkusji w domowym zaciszu. Prawdziwej perkusji.

Jeśli chcesz, Robinie z Sherwood :) , mnie ciągnąć za język, to Minasy było czym napędzić i to nie jednym (w tym były też polecane Atoll, stary Krell 300 czy NAD 375, lub Caspian Mk2 i kilka lamp). Mój wniosek na temat Mingdy (ma pilota) był taki, że Aleko nie ma co się więcej przejmować wzmacniaczami i że już będzie miał bardzo dobrze w odniesieniu do wielu wzmacniaczy, które u mnie grały z Minasami. Poza "dostrojeniem" pomieszczenia może ewentualnie dokonać ostatniego szlifu lampami czy kablami.

Nie, nie chce ciągnąć za język, tylko chcę abyś z dystansem kiedyś z właściwą perspektywą wpadł tu na wątek i napisał, że Minasy to jednak dobre kolumny były i żałujesz, że sprzedałeś. Ja wiem, że tak będzie. Zobaczysz :) Jak napiszesz to BIG szacun.

A tu foto pozycji nr.43 :) z listy..

Załączone miniatury

WP_20151220_13_54_19_Pro.jpg

Aleko fajnie Ci się w klimat, w otoczenie wpisały kolumny.

Na święta za kolegą niżej polecam na złotym krążku i na diamentowym fortepianie chyba grane przez Włodka Pawlika. Jakość, że duuu...sze urywa :)

http://www.empik.com/koledy-polskie-pawlik-wlodek,p1084834363,muzyka-p

Edytowane przez robin102

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671805

32. Imacman - Minas Anor III 2,5 Premium - Łódź

44. Rochu - Aries Plus, Mimo, Canto One, Custom 16Hz - Kraków

Edytowane przez Rezyslaw
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671854

Nie, nie chce ciągnąć za język, tylko chcę abyś z dystansem kiedyś z właściwą perspektywą wpadł tu na wątek i napisał, że Minasy to jednak dobre kolumny były i żałujesz, że sprzedałeś. Ja wiem, że tak będzie. Zobaczysz :) Jak napiszesz to BIG szacun.

Ależ ja od samego początku podchodziłem do Minasów z dystansem, no może przed ich kupnem miałem za wysokie oczekiwania po lekturze peanów. Legenda zmierzyła się z rzeczywistością i jest jak jest. Właściwą perspektywę poznałem podczas odsłuchu innych kolumn zbudowanych na tych samych midwooferach, o czym pewnie wiesz z sąsiedniego wątku, dlatego, niestety, ale nigdy nie napiszę, że żałuję ich sprzedaży...Z drugiej strony dodam, iż nie żałuję, że je kupiłem :) Dobrych kilka słów o nich także tu i tam napisałem, więc generalnie mogę napisać, że to dobre kolumny i wierzę, że mogą się podobać. Są dobre, gdyż konsekwentnie prezentują specyficzną, jedną z wizji dźwięku konstruktora. Potrafią zaczarować, ale mnie nie kupiły - takie życie. Minasy to ciekawe kolumny, ale dla mnie to był tylko "obowiązkowy przystanek"... Do marki nie mam urazu i dam szansę 16Hz z nowo powstającymi "dużymi" konstrukcjami do salonu. Jeśli przeskoczą poprzeczkę i pokonają duże Harpie to je chętnie kupię. Wówczas z ogromną przyjemnością napiszę tu (i nie tylko tu) peany na ich temat, dlatego że mam właśnie dystans do kolumn i innych sprzętów - no może poza motocyklami :)

Z drugiej strony, Robinie, żywię nadzieję, że Ty również pójdziesz dalej i także z właściwą perspektywą kiedyś tu napiszesz, że Minasy to nie ostatnie cudo świata i było co w nich poprawiać. Jeśli nie będziesz miał chęci sprawdzania różnych, innych marek to ciekawość będę miał niezmierną gdy pojawią się Minasy IV i co w nich zostanie poprawione. Będę miał nadzieję, że swoimi spostrzeżeniami wytyczyłem jakieś kierunki, z których może choć jedno konstruktor weźmie pod uwagę. Dla przykładu, wielu kiedyś pisało o Minasach 2R że wszystko jest super, że bas jest extra i nie ma się co go czepiać, że to dzieło skończone pokonujące kolumny za 20, 30 i 100 tys. zł. Później konstruktor poczynił projekt 2,5R, który poprawiał brzmienie na basie i te same osoby, jedna po drugiej, jak lemingi (super gierka) dokonywali upgrade'u do 2,5R z komentarzem o polepszeniu basu... Dlatego po powstaniu Minas IV będę konsekwentnie "łapał za słowa" z wcześniejszych opinii ich autorów. No ale to tylko takie sobie gdybania...

Tymczasem, wszystkiego dobrego.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671896

32. Imacman - Minas Anor III 2,5 Premium - Łódź

44. Rochu - Aries Plus, Mimo, Canto One, Custom 16Hz - Kraków

45. Roxi - Aries Reference - Wodzisław Śląski

46. Zeneon.kowaslki - Aries Reference - Wodzisław Śląski - wpisałem się dwa razu, bo to moja alternatywna osobość i nowe kolumny.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671928

Aleko co to za Mindzia u Ciebie. Zeznawaj szybciorem. Pilota ma :)

Mindzia 368 B-5 z pilotem

Aleko fajnie Ci się w klimat, w otoczenie wpisały kolumny.

Dziękuję.Tak,kolor też brałem pod uwagę przy zakupie.

Minasy to ciekawe kolumny, ale dla mnie to był tylko "obowiązkowy przystanek"... .

Po części też tak traktuje tą konstrukcję,gdyż dysponuję wzmacniaczem o większym potencjale i myślę tu o większym wooferze ,który podobno jest gdzieś w planach konstruktora...bo pewnie że można lepiej,ale to i koszta większe.Poczekamy ,zobaczymy...kiedy się wzbogacę i pojawi się coś co godnie je zastąpi wtedy z czystym sumieniem wobec nabywcy odsprzedam te godne polecenia kolumny.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671983

Mindzia 368 B-5 z pilotem

Też mam Mingdę tylko że MC368-BSE i jestem mega zadowolony z połączenia jej z Minasami. Twój wzmacniacz zdaje się jest z najnowszej linii tej produkowanej od 2014.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3671999

Aleko a na czym grałeś przed zakupem Minasów?

Dali Grand..ale to był przerost formy nad treścią do 17mkw..chociaż za tą potęgą brzmienia trochę tęsknię..ale za to mogę swobodnie chodzić teraz po pokoju ;)

Też mam Mingdę tylko że MC368-BSE i jestem mega zadowolony z połączenia jej z Minasami. Twój wzmacniacz zdaje się jest z najnowszej linii tej produkowanej od 2014.

Tak,wiem dlmtb,czytałem Twoją historię ze wzmacniaczem,począwszy od uszkodzonej 88-ki.i będę miał do ciebie kilka pytań odnośnie modyfikacji,lamp itp..Najnowszy to chyba jest na KT 150.. Edytowane przez Aleko
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3672003

Ależ ja od samego początku podchodziłem do Minasów z dystansem, no może przed ich kupnem miałem za wysokie oczekiwania po lekturze peanów. Legenda zmierzyła się z rzeczywistością i jest jak jest. Właściwą perspektywę poznałem

Muszę kiedyś posłuchać tych Rhea, chociaż barwne peany z wątku AA trochę tracą na atrakcyjności przy zapowiedziach AA o nowej cenie. Tak, czy inaczej warto poszerzyć swoją perspektywę.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3672031

Spij spokojnie. Takie kolumny nie dadzą się sprzedawać w Polsce za takie pieniądze jak tam mowa. Przynajmniej nie tymi technikami sprzedaży i nie za takie koszty sprzedaży jakie ponosi producent. Nie na taką skale aby dało się producentowi z tego żyć. To nie jest możliwe, i przez długie lata nie będzie. Do czasu aż jako społeczeństwo się wzbogacimy, a jako konsumenci dojrzejemy, a wraz z nami wytwórcy polscy dóbr wszelakich. Na tą chwilę produkują wspaniałe rzeczy, ale w wększosci sprzedawać ich nie umieją, bo nie mają za co, a nauka kosztuje, nawet nauka sprzedaży, a kasy im brak. Nie stoi za polskimi ogromy kapitał. Dobrze życzę wszystkim polskim producentom.

Edytowane przez robin102

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/370/#findComment-3672055
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.