Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.02.2022 o 22:41, rafa napisał:

"Instead of using a generic DAC IC, we incorporated a newly-developed TEAC ΔΣ (Delta Sigma) discrete DAC comprised of discrete circuitry that uses FPGA incorporating our original algorithms."

Czyli zrobili na programowalnym FPGA podobnie jak Chord Dave DAC czy PS Audio Direct Stream 

W dniu 16.02.2022 o 23:34, EMiL napisał:

Myślę, że to FPGA + R2R, bo co innego mogą robić te rezystory?

Wiem, że późno, ale śpieszę z odpowiedzią: to jest dyskretnie zrobiony DAC typu Delta-Sigma. Można powiedzieć (jest to bardzo duże uogólnienie, ale niech będzie), że to DAC pracujący na DSD. Jest to podobne rozwiązanie jak te, które znajdziemy w kościach AKM, Sabre, Texasa. Oczywiscie każdy producent robi to ciut inaczej.

Co do DAC Muzga, miałem okazję słuchać tego prywatnie na moich Svedach Blipo i ten przetwornik wymiata. Najlepszy Sabre jaki słyszałem, a kilka ich było. Nie ilość kości, czy cyferka w nazwie, a właściwa implementacja ma ostateczne znaczenie.  Mógłbym z nim żyć, ale dajemy za duże rabaty naszym klientom z Audiostereo, więc mnie nie stać. No, ale przecież Wam nie odmówię :)

A tutaj moja rozmowa z Konradem, czyli głównym generatorem zamieszania: 

Edytowane przez Audiomagic.pl

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

1 minutę temu, Audiomagic.pl napisał:

Wiem, że późno, ale śpieszę z odpowiedzią: to jest dyskretnie zrobiony DAC typu Delta-Sigma. Można powiedzieć (jest to bardzo duże uogólnienie, ale niech będzie), że to DAC pracujący na DSD. Jest to podobne rozwiązanie jak te, które znajdziemy w kościach AKM, Sabre, Texasa. Oczywiscie każdy producent robi to ciut inaczej.

Dzięki, też doszedłem do takiego wniosku. Teac/esoteric dołączył to producentów dyskretnych DAC delta sigma gdzie oversampling/upsampling i modulator delta sigma realizowany jest w FPGA a zamiana tak przygotowanego sygnału na analog przebiega w elementach ddyskretnych.

W AKM/sabre i innych cały powyższy proces ma miejsce w pojedynczej kości, tu jest rozbity na FPGA i elementy dyskretne. Jak w dcs, chord, topowych marantz, meitner itd.

12 minut temu, EMiL napisał:

W AKM/sabre i innych cały powyższy proces ma miejsce w pojedynczej kości, tu jest rozbity na FPGA i elementy dyskretne. Jak w dcs, chord, topowych marantz, meitner itd.

Tak, to jest tendencja, która będzie postępować. Użycie FPGA pozwala na stworzenie lepszych filtrów, niż to co zmieści się (dosłownie i w przenośni) w kości DAC. Plus projektant ma dużo większą kontrolę nad tym co się dzieje w tym procesie. Niektórzy używają tez kości DSP, jak Bruno Putzeys w Mola Mola. Tam siedzą SHARC od Analog Devices. 

W nowym flagowcu AKM zrobił rozdzielenie. Oddzielny układ scalony to filtry i modulatory DS, oddzielny układ scalony jest samym przetwornikiem jako takim. Dzielonka, jak na audiofilskim ołtarzyku z preampem i końcówką mocy :)

31 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Tak, to jest tendencja, która będzie postępować. Użycie FPGA pozwala na stworzenie lepszych filtrów, niż to co zmieści się (dosłownie i w przenośni) w kości DAC. Plus projektant ma dużo większą kontrolę nad tym co się dzieje w tym procesie. Niektórzy używają tez kości DSP, jak Bruno Putzeys w Mola Mola. Tam siedzą SHARC od Analog Devices. 

W nowym flagowcu AKM zrobił rozdzielenie. Oddzielny układ scalony to filtry i modulatory DS, oddzielny układ scalony jest samym przetwornikiem jako takim. Dzielonka, jak na audiofilskim ołtarzyku z preampem i końcówką mocy 🙂

FPGA zapewnią wolność projektantowi i stwarza przy wrazenie wyjątkowości- możliwość podnoszenia cen. Pomiarowo najlepsze są jednak DACi oparte o top sabre.

Filtry w takim es9038pro są doskonale, w nowej kości AK4191EQ granice są zdaję się przesunięte jeszcze dalej, rozbicie konwersji D/A na dwie kości to ciekawy krok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, EMiL napisał:

FPGA zapewnią wolność projektantowi i stwarza przy wrazenie wyjątkowości- możliwość podnoszenia cen. Pomiarowo najlepsze są jednak DACi oparte o top sabre.

Użycie FPGA, żeby podnieść cenę? Amatorszczyzna. FPGA są bardzo drogie jako element i w implementacji. Żadna firma nie robi tego, żeby zmaksymalizować zyski. Zyski się optymalizuje kupując wagon ESS Sabre (bo wtedy tanio) i ładując je wszędzie jak popadnie :D 

Ja osobiście szanuję producentów, którzy łapią się za FPGA. Nie jest to na pewno droga na skróty. 

Z ciekawostek, ostatnio pojawiły się układy DAC od firmy ROHM BD34301EKV. Słuchaliśmy dziś nowego Cayina N8II na nich i powiem szczerze, że grało to kapitalnie. Fajny, dojrzały i wyważony dźwięk. Aż chciało się słuchać!

https://www.rohm.com/products/audio-video/audio-converters/audio-dacs/bd34301ekv-product

9 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Użycie FPGA, żeby podnieść cenę? Amatorszczyzna. FPGA są bardzo drogie jako element i w implementacji. Żadna firma nie robi tego, żeby zmaksymalizować zyski. Zyski się optymalizuje kupując wagon ESS Sabre (bo wtedy tanio) i ładując je wszędzie jak popadnie 😄

Ja osobiście szanuję producentów, którzy łapią się za FPGA. Nie jest to na pewno droga na skróty. 

W tym temacie jest to ładnie opisane, różnice pomiędzy FPGA a topowymi kości:

Ukryta Zawartość

Też szanuję inwencję twórcza producentów i nie mam nic przeciwko FPGA. Wagon es9038pro i tak będzie droższy od wagonu FPGA używanych w audio. Porównaj sobie cenę xilinx spartan 6 (m.in. chord dave) z es9038pro.

Ukryta Zawartość

W hurcie ceny ES9038PRO i FPGA z Chorda Qutesta są dosyć porównywalne, nie jest to jakaś przepaść. Koszt implementacji FPGA jest jednak wyższy. Ciężko porównywać te rozwiązania 1:1, skoro FPGA może pracować w przetworniku Delta-Sigma, albo w R2R. W tym drugim koszt rezystorów konwersji potrafi być horrendalny. Koniec końców i tak nie ma to znaczenia. Ważne jest to jak zostaną użyte. Z tym też bywa różnie. Ja jako dosyć zatwardziały przeciwnik Sabre (z drobnymi wyjątkami) ostatnio skusiłem się na ES9068AS i szczerze mówiąc wolę go od 90% urządzeń z ES9038PRO. Ale to już gusta i guściki. 

Drogie są jedynie rezystory foliowe stosowane w TotalDac:)

Co do es9038pro to oczywiście liczy się implementacja, zegar i zasilacze. Po prostu trafiłeś na lepszą implementację w DAC na es9068.

Wysokiej jakości, stabilne temperaturowo rezystory o bardzo ciasnej tolerancji są drogie. Nawet Łukasz Fikus kiedyś mi o tym wspominał, że koszt i dostępność takich rezystorów to dramat. Z resztą kupowałem jeszcze przed covidem większą ilość i oj, bolało. Cenowo wychodziło jakieś 1-3zł sztuka 0805. Teraz na pewno poszły do góry.

Największą siłą ES9068AS jest fakt, że to wysoce zintegrowana kość. Trochę plug and play. Trudno to zepsuć. ES9038PRO nie wybacza błędów. Wolę tańszą kość, ale użytą lepiej, niż flagowca zrobionego na kolanie :)

10 godzin temu, Audiomagic.pl napisał:

Największą siłą ES9068AS jest fakt, że to wysoce zintegrowana kość. Trochę plug and play. Trudno to zepsuć. ES9038PRO nie wybacza błędów. Wolę tańszą kość, ale użytą lepiej, niż flagowca zrobionego na kolanie 🙂

No tak, ta kosc upraszcza kwestie zasilania dla producenta. Jaki DAC na es9068 tak Ci się podobał?

1 godzinę temu, EMiL napisał:

No tak, ta kosc upraszcza kwestie zasilania dla producenta. Jaki DAC na es9068 tak Ci się podobał?

FiiO M11 PLUS II, tak mi się spodobał, że już się nie rozstajemy 🙂 W tym roku z powodów prywatnych wychodzę z dużego audio i zostaję przy małym. Tak szczerze mówiąc nawet nie płaczę za bardzo. W słuchawkach i przenośnych tematach bardzo dużo się dzieje! Dużo fajnych rzeczy. 

55 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

FiiO M11 PLUS II, tak mi się spodobał, że już się nie rozstajemy 🙂 W tym roku z powodów prywatnych wychodzę z dużego audio i zostaję przy małym. Tak szczerze mówiąc nawet nie płaczę za bardzo. W słuchawkach i przenośnych tematach bardzo dużo się dzieje! Dużo fajnych rzeczy. 

Do urządzeń przenośnych wybor takiego DAC jest zrozumialy:) niezły potwór z tego FiiO.

7 godzin temu, EMiL napisał:

Do urządzeń przenośnych wybor takiego DAC jest zrozumialy:) niezły potwór z tego FiiO.

Zobacz M17 :D

https://fiio.com/m17

W dniu 24.02.2022 o 23:41, EMiL napisał:

Filtry w takim es9038pro są doskonale, w nowej kości AK4191EQ granice są zdaję się przesunięte jeszcze dalej, rozbicie konwersji D/A na dwie kości to ciekawy krok:

Ukryta Zawartość

Chyba ostatnią rzecz o jakiej pomyśli projektant to zrobienie DAC-a na FPGA tylko dlatego, aby podnieść cenę. Chyba wielokrotnie podnieść koszty. Zdajesz sobie sprawe ile pracy kosztuje przygotowanie i wytestowanie kodu do FPGA? Aby wykreować wysoką cenę naprawdę nie potrzebujesz robić sobie ogromnych kosztów. Kilka firm na świecie ciągle stosuje w DAC-ach lub CD za kolosalne pieniądze CS4396 i żaden ESS czy AKM im snu z oczu nie spędza 😉 A grają obłędnie mimo, że zostały zaprojektowane wieki temu. 

Ukryta Zawartość

W dniu 15.02.2022 o 14:05, dfx5 napisał:

Dla mnie MAY ma to COŚ, czego inne dac'ki nie mają. Jest to chyba R2R. Dzięki temu muzyka jest bardziej wciągająca, można powiedzieć magiczna. Dac One (wersja tranzystorowa) jest dobry, ale nie posiada cech o których wcześniej pisałem odnosnie HOLO.

Wiele opinii na zachodnich forach jest jednak takich że Holo nie gra jak typowy R2R i jest w brzmieniu czymś pomiędzy DeltaSigma a R2R

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja tam nie widzę nic niezwykłego w CS 4396 . A w kilku urządzeniach mi się przewinoł.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

12 minut temu, MichalZZZZ napisał:

Czyli jak to gra ? 

Jest płynność R2R i przestrzeń z precyzją deltasigma.

Sam nie słyszałem ale jest to w tej chwili na mojej liście raczej faworyt.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja tam nie widzę nic niezwykłego w CS 4396 . A w kilku urządzeniach mi się przewinoł.

Bo jak zawsze gra cala aplikacja układu, nie sama kość, wiec oprócz wielu urządzeń popularnych na jej bazie zrobiono

ACCUSTIC ARTS CD-PLAYER I MK2
PATHOS DIGIT
PATHOS ENDORPHIN
AUDIO RESEARCH CD7
MBL 1531
MBL 1611F

Ten ostatni grał w topowym zestawie MBL-a na ostatnim Audio Show. Jakoś nikt nie narzekał że siedzi tam pełnoletnia kość jaka pojawiła się w 1999 roku ;-)
35 minut temu, barni napisał:

Ten ostatni grał w topowym zestawie MBL-a na ostatnim Audio Show. Jakoś nikt nie narzekał że siedzi tam pełnoletnia kość jaka pojawiła się w 1999 roku 😉

narzekający zawsze się znajdą.

ja tam bardzo bym sobie życzył, aby znów wrócił do Maćka na półkę. 😉 

miałem już trochę tych źródeł i to jedyny za którym tęsknię. 

14 godzin temu, barni napisał:

Chyba ostatnią rzecz o jakiej pomyśli projektant to zrobienie DAC-a na FPGA tylko dlatego, aby podnieść cenę. Chyba wielokrotnie podnieść koszty. Zdajesz sobie sprawe ile pracy kosztuje przygotowanie i wytestowanie kodu do FPGA?

To co napisałeś odnośnie FPGA w zaden sposob nie koliduje z tym co ja napisałem. Firm potrafiących ogarnąć napisanie modulatora delta sigma w FPGA jest niewiele, tak powstaje wrażenie bycia technologicznym liderem/unikalna technologia.

Dojechał do mnie Sonnet Pasithea (na testy). Tyle co odpakowałem i cyknąłem parę zdjęć. Jeżeli zagra spektakularnie, to być może zostanie, a jeżeli będę miał jakieś obiekcję, to wybiorę Holo May KTE.

Gabarytowo wpasowała się na półkę idealnie. Wygląda to bardzo fajnie moim zdaniem i pasuje do reszty klamotów. Niestety jakość wykonania tego klocka pozostawia trochę do życzenia (zwłaszcza pokrętło). Za te pieniądze spodziewałem się czegoś pod tym względem lepszego. Jestem pewien, że Holo jest lepiej wykonane. Mam nadzieje, że dzwięk mi to wszystko zrekompensuje 🙂

Odpale system wieczorem i napiszę coś więcej jak to gra 👍

Ukryta Zawartość

IMG_7045.JPG

IMG_7062.JPG

IMG_7092.JPG

IMG_7112.JPG

IMG_7125.JPG

IMG_7157.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, MichalZZZZ napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_7045.JPG

IMG_7062.JPG

IMG_7092.JPG

IMG_7112.JPG

IMG_7125.JPG

IMG_7157.JPG

Pamiętaj ... zdjęcia nie grają. I pasowanie do półki też nie 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 28.02.2022 o 14:52, MichalZZZZ napisał:

Jestem pewien, że Holo jest lepiej wykonane.

Holo jest tak wykonane, że gdyby patrzyć tylko na poziom wykonania kupiłby to każdy komu by wpadł w łapy.
Posiadam Holo Spring Dac Level One. Kolega posiada Holo Spring Level 3 KTE wersja z wbudowanym PRE. Wczoraj miałem okazję posłuchać go nawet przez jakieś 20 min. Mam nadzieję że w kwietniu uda mi się zrobić porównanie starej wersji vs najnowsza. 

Zobaczymy Panowie. Sonnet Pasithea idzie do zwrotu i biorę teraz Holo May KTE. Jak mi podejdzie, to zostanie, a jak nie, to albo wróce do Pasithea, albo spróbuje jeszcze Rockna Wavedream.

3 minuty temu, MichalZZZZ napisał:

Zobaczymy Panowie. Sonnet Pasithea idzie do zwrotu i biorę teraz Holo May KTE. Jak mi podejdzie, to zostanie, a jak nie, to albo wróce do Pasithea, albo spróbuje jeszcze Rockna Wavedream.

Holo można wypożyczyć w Polsce?

Nie, kupię. Ale bądź cierpliwy, bo może niedługo bedzie dostepny z pl. dystrybucji.

Edytowane przez MichalZZZZ
2 minuty temu, MichalZZZZ napisał:

Nie, kupię. Ale bądź cierpliwy, bo może niedługo bedzie dostepny z pl. dystrybucji.

Hmm, ciekawe. Kto jest zainteresowany? Obstawiam 4hifi.

• Pokaż nowe odpowiedzi