Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy to jest możliwe? Jak poniżej:

Do tej pory w moich konfiguracjach zawsze się sprawdzało, że im teoretycznie lepszy (i droższy) element toru podlegał wymianie, zawsze było lepiej. Lub bez większych zmian.

Tymczasem podpinam do zestawu (który gra dobrze i z którego jestem zadowolony, ale chce więcej): Artora CD+Amp,[iC Oyaide Across, kabel głosnikowy silentwire 7] nowo zakupione wymarzone kolumny - HGP Corda, podpinam je w miejscu wcześniejszych Harpia Amstaff Mini, dokładnie w takim samym ustawieniu.

I szok.

Pierwszy, bo scena, barwa, przestrzeń, rozdzielczość, aksamit na sopranach - wszystko na plus, jest "miodzio".

Drugi - halo, gdzie jest bas? Ano, bas ucieka. Wraz z niską średnicą jest w drugiej części pokoju (otwartej na klatkę schodową) oraz między i za kolumnami. W miejscu odsłuchowym piękne soprany, piękne wysokie średnie, ale brakuje podparcia, uderzenia i masy, które były już na Amstaffach! Podchodzę pod kolumny - noooo, bas jest, wow, klasa - krótki ale obfity, nasycony, mega barwny i kopiący - no rewelacja!!! ale nie ma go na kanapie.

Jestem w szoku, bo Harpie grały dokładnie w tym samym miejscu, bez zmian. Nie wierzyłem, po tygodniu odsłuchów podpiąłem Harpie z powrotem - mięsko i uderzenie basu wróciło na kanapę. ... Czy jest to możliwe i zależy to tylko od kolumn? Teoretycznie to właśnie Cordy powinny zagrać lepiej (bas z linii transmisyjnej, bez bass reflexu, a Amstaffy mają bass reflex z przodu oraz z tyłu i stoją niedaleko ściany tylniej). To samo miejsce, ten sam sprzęt, bez zmian warunków.....

Harpie to bardzo dobre kolumny, w swojej cenie graja u mnie rewelacyjnie (co dziwi gości), ale nie są to zawodnicy klasy HGP.

HGP odsłuchiwałem na zestawie sprzedawcy w bardzo podobnym, prawie bliźniaczym pomieszczeniu odsłuchowym przy porównywalnej jakości pozostałych elementów i grało to pełnią pasma ....

Edytowane przez rybaaaaa
https://www.audiostereo.pl/topic/140131-czy-jest-to-mo%C5%BCliwe/

Nie powinieneś być zdziwiony. Ile kolumn tyle pomysłów na dźwięk, a HGP są podobno bardzo czułe na ustawienie, także wypada trochę z nimi "pojeździć" po pokoju.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja jak zmieniłem kanapę, to musiałem lekko skorygować ustawienie kolumn, a co dopiero jak się wymieni same kolumny :)

sprawdź też czy nie podłączyłeś w przeciwfazie

Edytowane przez Ujemny

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

moze w pierwszej kolejnosci zadbac o faze i pozniej brac sie za odsluchy :)

Masz na mysli alkochol?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Masz na mysli alkochol?

Usmialem sie :)

Spokojnie, o faze zadbalem elektrycznie i alkoholowo :) jak pisalem, basu miedzy kolumnami i korytarzu jest co nie miara i soczyście, faza ok.

Niestety szkopuł jest taki, ze troche juz z nimi pojezdzilem po pokoju i efekt ten sam. Harpie rowniez jakkolwiek nie ustawione nie zmieniaja diametralnie charakterystyki - graja tak samo dobrze. sluch mam, gram na instrumentach

No i co robic ? :) ustroje akustyczne ? Sprzedac ? Hgp mnie urzekly, arcydzielo, przestrzen dynamika i barwa rewelacyjnie, ale mieso hula gdziessssss po pokoju

Edytowane przez rybaaaaa

No i co robic ? :) ustroje akustyczne ? Sprzedac ? Hgp mnie urzekly, arcydzielo, przestrzen dynamika i barwa rewelacyjnie, ale mieso hula gdziessssss po pokoju

Jeśli kolumny nie wpisują się w daną akusykę to szkoda zachodu i lepiej się ich pozbyć. Sprzęt ma być dla nas a nie my dla sprzętu .

Zaczniesz brnąć w ustroje , stracisz czas , energię i pieniążki a efekt dalej będzie prawdopodobnie niezadawalający.

Jak widać w tym pomieszczeniu Amstaff nie wybrzydza i gra naprawdę dobrze. Korci Cię do ich zmiany i OK ale podejmij decyzję jedynie po odsłuchu w Twoich warunkach.

Edytowane przez Luk77

Jeśli kolumny nie wpisują się w daną akusykę to szkoda zachodu i lepiej się ich pozbyć. Sprzęt ma być dla nas a nie my dla sprzętu .

Zaczniesz brnąć w ustroje , stracisz czas , energię i pieniążki a efekt dalej będzie prawdopodobnie niezadawalający.

Jak widać w tym pomieszczeniu Amstaff nie wybrzydza i gra naprawdę dobrze. Korci Cię do ich zmiany i OK ale podejmij decyzję jedynie po odsłuchu w Twoich warunkach.

Luk77 dzięki za radę, chyba tak zrobię.... Jeszcze trochę zostawię je na odsłuch, pociesze się nimi, ale chyba nie ma sensu walczyć z wiatrakami. Właśnie o to Was pytałem, czy komuś udało się poprawić takie zjawisko, żeby grało to tak jak powinno. Czy jest sens. Bardzo mi szkoda, bo te Cordy to mega zacne kolumny, to co wydobywają we wszystkich podzakresach to rewelacja - barwowo, muzykalnie, równo... Amstaff to super kolumny, ale to co mogą zaprezentować Cordy to referencja. Grają jakby całymi skrzynkami, takiego aksamitu i "skelejenia" średnicy z wysokimi przy jednoczesnnym zachowaniu rozdzielczości, dynamiki i blasku nie słyszałem do tej pory. Średnica - instrumenty jak prawdziwe. Klasyka i jazz - rewelacja, rocka/rap też grają bardzo dobrze. Nie mają ewidentnie słabych stron, każdy zakres jest dobry i naturalny. Jakość niskiego basu (linia transmisyjna) jest wg mnie nie do osiągnięcia z kolumn z BR. Jedynie co zauważyłem, to mają delikatną (podkreślam: delikatną) tendencję do łagodzenia brzmienia. Oczywiście, potrafią zagrzmieć i uderzyć kiedy trzeba i to bez dwóch zdań, barwa przy tym uderzeniu też jest referencyjna i czysta, ale sposób prezentacji muzyki jest w stronę lekkiego ciepełka z neutralnym umileniem. Akurat takiej charakterystki brzmienia poszukiwałem dla mojej konfiguracji. Jednak nadto Cordy nie narzucają swojego charakteru.

Jeszcze poszukam tego podparcia basowego, ale jak znajdę go przy ustawieniu kolumn na środku pokoju, to będzie to już tylko już tylko bramka honorowa na otarcie łez :)

Czy macie jakieś inne propozycje kolumn klasy HGP które możecie zaproponować?

Edytowane przez rybaaaaa

Ja uwazam wrecz przeciwnie pora zabrac sie akakustyke, widac doszedles z sprzetem do sciany wyzszy lewel to tylko akustyka

HGP Corda, podpinam je w miejscu wcześniejszych Harpia Amstaff Mini, dokładnie w takim samym ustawieniu.

Teoretycznie to właśnie Cordy powinny zagrać lepiej (bas z linii transmisyjnej, bez bass reflexu, a Amstaffy mają bass reflex z przodu oraz z tyłu i stoją niedaleko ściany tylniej). To samo miejsce, ten sam sprzęt, bez zmian warunków.....

Właściwie to postawiłeś je w innym miejscu...głośniki basowe, otwory b-r są gdzie indziej w obu kolumnach...może linia transmisyjna gra równiej na basie i jest mniej gór i dołów...pozostaje inaczej ustawić- również na szerokości, inaczej usiąść

Czy kolumny są nowe? Jeśli tak, to potrzebują co najmniej tygodnia grania non stop, żeby membrany się rozruszały, aby proces przyspieszyć można je ustawić blisko frontami do siebie, jedną podpiąć w przeciwfazie, zapętlić jakąś muzykę i niech tak grają dzień i noc. Może nie rozwiąże to problemu ale na pewno pokaże kolumny w pełni ich możliwości.

Kolumny nie są nowe, choć w stanie jak-nowe, więc o niewygrzaniu lub uszkodzeniach głośników nie matu mowy. Ponadto słyszałem jak mogą zagrać u sprzedającego:)

Odsłuchuje je nadal, przekonaliście mnie i dla czystego sumienia pojeżdzę z nimi jeszcze po pomieszczeniu, ale nie jest przyjemna sprawa bo są mega ciężkie... jak na mój gust to pod 50 kg może ważyć sztuka. Ale walczę :)

Edytowane przez rybaaaaa
  • 2 tygodnie później...

Koledzy, w weekend miałem wolną chatę, uparłem się i zacząłem jeździć z Cordami po salonie. No i po niedługim czasie i ustawieniu kolumn niemalże na środku pokoju dość blisko miejsca odsłuchowego (kanapy) zaczęła się jazda. W stosunku do pierwotnego położenia paczek,to tak jakby w tym miejscu została podpięta klasę wyższa pozostałą cześć toru audio:) Już zadowolony zacząłem wygłuszać pomieszczenie (podwiesiłem koce, rozwinałem zasłony, wstawiłem pułapki akustyczne z różnego rodzaju przedmiotów które miałem pod ręką i które chociaż trochę się to tego nadawały, w pokoju "burdel" niesamowity ale siadam na kanapę i.... wyrywa mnie z kapci :D dźwięk rewelacja, poprostu, Full-3D, przestrzeń niesamowita, dźwięk chodzi mi po plecach, a co najważniejsze BAS! siedzi, mocny, pełny, obecny, namacalny, wooow. Idę między kolumny (tam, gdzie wcześniej było basu mnóstwo, ale nigdzie indziej) i tam basu nie ma, w klatce schodowej - no trochę, ale wracam na kanapę i tam jest idealny:) Wysokie tony również się uszlachetniły w wielu aspektach. Nie mogłem oderwać się od odsłuchu, siedziałem od 21 do 3 w nocy a potem w sobotę wstałem o 7 rano by dalej kontynuować... Gra to pięknie i każdy gatunek. Rodzinka wróciła, "ustroje" akustyczne zostały uprzątnięte, kolumny wróciły na miejsce i brzmienie zostało zdegradowane.

Dziś ponownie powtórzyłem eksperyment żeby mieć punkt odniesienia i potwierdziło się to co wcześniej. Kolumny na środku, blisko kanapy, zwrócone ku sobie. Bez wygłuszeń. I ponownie była Re-we-la-cja.

Także nieco się pocieszyłem, kolumny są najwyższych lotów, zgrywają się w moim zestawie znakomicie, po prostu odsłuchując je we właściwym ustawieniu nie ma do czego się przyczepić. Jednak na stałe nie mogą tak stać, nie dałoby się żyć. I znów, przy tej akustyce pomieszczenia, wracając do standardowego ustawienia kolumn potencjał słychać, ale finalna jakość dźwięku jest diametralnie degradowana... Ginie właśnie ten finalny "szlachetny szlif", który odróżnia Cordy od "reszty" kolumn jakie słyszałem (również droższych), pojawia się podbarwienie basu i ucieka z miejsca odsłuchowego.

Dobra, troch ę się "pożaliłem", ale teraz do sedna - zrobiłem ten sam manewr z kolumnami Harpia Amstaff. Okazuje się, że niemalże w tym samym miejscu jak HGP one również dostają skrzydeł i grają optymalnym pełnym dźwiękiem. Różnica zdecydowanie nie jest tak diametralna jak w przypadku HGP, ale jest. No i obie konstrukcjie (HGP i Harpia) grają w tym samym optymalnym ustawieniu lepiej niż w żadnym innym miejscu w pokoju. Znacznie uwidoczniła się różnica klas między HGP, a Harpią, co w pierwotnym ustawieniu było niwelowane, a w ustawieniu optymalnym zwiększyło słyszalną różnicę. I teraz nasuwa się pytanie - czy jest sens sprzedaży HGP? Czy jest sens kupowania innych i dalszych zamian? Jeżeli w tym miejscu jest optimum akustyki pomieszczenia i nic się z tym nie zrobi? Czy jest szansa, że jeszcze następne kolumny mogą zagrać lepiej? Jeśl inie, to chyba nie pozostaje mi nic, jak tylko pozostawić HGP i czekać na zmianę mieszkania....

Edytowane przez rybaaaaa

I teraz nasuwa się pytanie - czy jest sens sprzedaży HGP? Czy jest sens kupowania innych i dalszych zamian? Jeżeli w tym miejscu jest optimum akustyki pomieszczenia i nic się z tym nie zrobi? Czy jest szansa, że jeszcze następne kolumny mogą zagrać lepiej? Jeśl inie, to chyba nie pozostaje mi nic, jak tylko pozostawić HGP i czekać na zmianę mieszkania....

Na początek gratuluje rozwiązania problemu...tak to się niestety musiało skończyć. Sam do odsłuchu przestawiam parę sprzętów, stolik na sprzęt poszedł na bok...nie jest to wygodne i nie widać ołtarzyka.

W sprawie pokoju można by zwrócić się do dobrego akustyka i podjąć decyzję ile ustrojów powiesić, jak przemeblować pokój, wiec jeśli tylko wystarczy przestawić kolumny wydaje się to dobrym rozwiązaniem...można kółka zastosować zamiast kolców do lepszego transportu...wystarczy para na kolumnę. Ulepszyć można zawsze, teraz nadszedł czas na słuchanie.

Akurat nie słuchałem u siebie tylko w salonie mi podłączyli. Widocznie coś nie tak musiało być. Wtedy słuchałem Dynek F160 z Caspianem M2 i Chario dla testu podłączyliśmy.

• 1 rok później...

Odgrzebuje wątek jako autor tematu. Słuchajcie, temat audio i dobrego brzmienia to jest niezbadana rwąca rzeka:)

Od 2018 roku w moim torze niewiele się zmieniło, może lepszy interconnekt Acoustic Revive (jest niewielka poprawa w rozdzielczości i to byłoby na tyle, koniec mojej walki z kablami, na pewno droższych nie kupię) i 4 bass trapy premium za kolumnami.

Po zastosowaniu BT bass niewiele lepszy, nieco krótszy. Diametralnej poprawy brak.

Do zestawu dokupiłem DAC. Dla mnie wykonany przez specjalistę w tym tematach, autorska konstrukcja, nie tania. I co?

Bas wrócił na swoje miejsce, bałagan dźwięków ustąpił, nastąpiło tak wielkie uporządkowanie dźwięku, planów, separacja instrumentów...... jakby zagrało to w dedykowanym pomieszczeniu ?

Okazuje się, że akustyka akustyką, nadal jest gówniana, ale elektronika robi swoje.... Równolegle do zakupu DACa zakupiłem elementy za 3000 zł do adaptacji akustycznej pomieszczenia, dobrane przez ludzi z branży. Zamontowałem w pokoju. Jest delikatna poprawa. Odpiąłem DACA. .... ... Powrót do przeszłości. Degradacja brzemienia. Mimo adaptacji akustycznej powrót, może nieco więcej porządku na scenie (pomijalnie). Podpinam z powrotem nowy DAC. Wow. Jakby grało w teatrze. Szerokość, głębia, plany, kolory, rozdzielczość, spokój i cisza, a bas - mocny, kontrolowany i kolorowy.....

Wytłumaczy mi to ktoś? W pokoju pogłos, bas grający w pomieszczeniu obok zamiast w miejscu odsłuchu, inwestujesz w adaptację akustyczną i poprawa jest znikoma, a podpinasz odpowiedniego DAC'a i wszystko się porządkuje?!

To jest totalne zaprzeczenie moich dotychczasowych przekonań i wiary w akustykę. No ale ucha nie oszukam "głową".

Edytowane przez rybaaaaa

Myślę, że do wielu z nas nie dociera jak istotna i ważna jest rola źródła. Większość budżetu przeznacza się głównie na kolumny i wzmacniacz traktując źródło powierzchownie i oszczędnie. To błąd kumulujący wiele naszego czasu i pieniędzy, bo zanim dotrze do nas jego znaczenie zdążymy nie małe zmiany i nie rzadko straty poczynić. Z drugiej strony zdobywamy cenne doświadczenie i wiedzę tylko czasami dużo rozsądniej posłuchać bardziej osłuchanych i zaznajomionych z tematem ludzi. Powyżej piszę w liczbie mnogiej ze względu na moje obserwacje różnych tematów, czy sytuacji wokół mnie, ale tak naprawdę piszę także o swoich doświadczeniach.

Fajnie, że taką poprawę uzyskałeś po wpięciu tego dac. Niechaj służy i cieszy jak najdłużej.

Jeszcze się nie zdarzyło by jakakolwiek adaptacja akustyczna podniosła klasę dźwięku użytego sprzętu audio.

A tak w ogóle to source-first.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

W dniu 21.08.2018 o 22:33, rybaaaaa napisał:

przestrzen dynamika i barwa rewelacyjnie, ale mieso hula gdziessssss po pokoju

Jak nie ma basu, to zgoda, że może to dać poczucie lepszej (pozornej) przestrzenności, ale kompletnie nie zgodzę, się ze stwierdzeniem, że jak nie ma basu to jest dynamika. Oczywiście - brak basu powoduje, że znowu mocniej "wyniesione" są pozostałe pasma, ale to nie ma nic wspólnego z poprawną dynamiką. O barwie nawet nie będę pisał...

Edytowane przez Meloman
1 godzinę temu, Tal napisał:

Myślę, że do wielu z nas nie dociera jak istotna i ważna jest rola źródła. Większość budżetu przeznacza się głównie na kolumny i wzmacniacz traktując źródło powierzchownie i oszczędnie. ...

Fajnie, że taką poprawę uzyskałeś po wpięciu tego dac. Niechaj służy i cieszy jak najdłużej.

Dzięki bardzo, niech służy, bo jest odlot. Jakby ktoś zmienił pomieszczenie i odpalił fajerwerki. Scena urosła w głąb i górę, wczoesniej można było się oszukiwać, teraz jest to bezsprzeczne.

Temat tego DACa i jego wpływu na uzyskany efekt to jest zagadanie na inny wątek, tutaj chciałem tylko podpisać się po raz kolejny pod pytaniem "Czy jest to możliwe?" i podkreślić jak nieoczywista jest kwestia "dobrego" dźwięku.

Miażdżące jest to, że zmieniając wzmacniacz i kolumny nie było aż takiego efektu. Było lepiej i bardziej, ale nie było WIĘCEJ. Ten DAC otworzył ten system.

Jednak ten wątek jest odylematach akustyczno-sprzętowych, o basie i dźwięku, który  nieoczekiwanie wrócił z pokoju obok na swoje miejsce, czego zmieniając DAC nie oczekiwałem, a adoptując akustycznie jak najbardziej ?

14 minut temu, Moontan napisał:

Bo akustyka leczy tylko objawy trzeba szukac przyczyn ....juz w innym Twoim temacie pisalem ze  zrodlo i wzmacniacz to takie sobie tam typu desingn  kupiles  ale grac nie bedzie....

Zapraszam na odsłuch

(poważnie)

33 minuty temu, Meloman napisał:

Jak nie ma basu, to zgoda, że może to dać poczucie lepszej (pozornej) przestrzenności, ale kompletnie nie zgodzę, się ze stwierdzeniem, że jak nie ma basu to jest dynamika. Oczywiście - brak basu powoduje, że znowu mocniej "wyniesione" są pozostałe pasma, ale to nie ma nic wspólnego z poprawną dynamiką. O barwie nawet nie będę pisał...

Zgodzę się - może być szybko i precyzyjnie na górze pasma, wszystko siedzieć na swoim miejscu, ale w dole pasma niedosyt i brak masy, uderzenia. Wtedy całość brzmienia odbieramy jako niewystarczająco dynamiczne, płaskie. U mnie ta sytuacja.

Jednak brak "masy" i dynamiki na dole pasma /wg mnie/ nie wpływa na barwę, rozdzielczość, precyzję, tylko sposób odbioru dźwięku...

W dniu 20.08.2018 o 19:46, Ujemny napisał:

Ja jak zmieniłem kanapę, to musiałem lekko skorygować ustawienie kolumn, a co dopiero jak się wymieni same kolumny ?

Trzeba kupić duży narożnik?...

22 godziny temu, rybaaaaa napisał:

Jednak brak "masy" i dynamiki na dole pasma /wg mnie/ nie wpływa na barwę, rozdzielczość, precyzję, tylko sposób odbioru dźwięku...

Wiele instrumentów jak np. kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów.

Godzinę temu, Meloman napisał:

Wiele instrumentów jak np. kontrabas czy fortepian nie będą brzmieć poprawnie jak nie ma niskich tonów.

Chcesz przez to powiedzieć, że monitory grają niepoprawnie?

17 minut temu, Tal napisał:

Chcesz przez to powiedzieć, że monitory grają niepoprawnie?

Jesli "poprawne" odtworzenie przez monitory calego zakresu czestotliwosci wspomnianych instrumentow nie jest mozliwe a jest to dla ciebie waznym kryterium, to wtedy "monitory graja niepoprawnie".

Jesli takie pelnozakresowe pasmo jako kryterium jest ci obojetne, to MOZE graja poprawnie. To zalezy od tego, ile dalszych parametrow/kryteriow jest ci obojetne.

Kazdy moze dla siebie "subjektywnie" ustalic, co spelnia wymagania "poprawnego grania". Jestem pewny, ze moje wymagania sa inne niz twoje ?

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi