Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak szybko, sprawnie i darmowo z DVD zrobić DivX? ...tzn nie musi być DivX, tylko jakiś format, co Windows odtworzy bez instalowania dodatkowych kodeków czy innych ceregieli.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, Robsonik napisał:

MakeMKV prosty i skuteczny , klucz jest dostępny legalnie w sieci.

A jaki format wybrać, żeby odtworzył go zwykły Windows bez dodatków? Na jakości szczególnie nie zależy, bo to kręcone zwykłą amatorską kamerką.

A ten kodek jest w Windows? Jak najmniejszy być nie musi, ale jakby z DVD wyszło CD, to byłoby ok. To jest 1,5godziny w marnej i tak jakości.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

A ten kodek jest w Windows?

Nie musisz go pobrać np. z tąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czyżbym cosik zmalował?.

Odpalając Google na dole strony zawsze były numery kolejnych  stron .

Od 2 dni tego nie ma . Jest - więcej wyników..

ktos wie co się stało?

4 godziny temu, dulon184 napisał:

Czyżbym cosik zmalował?.

Odpalając Google na dole strony zawsze były numery kolejnych  stron .

Od 2 dni tego nie ma . Jest - więcej wyników..

ktos wie co się stało?

Jesli o ten chodzi to chyba faktycznie coś zmalowałeś.

Na pocieszenie może być fakt, ze jesteś pewnie pierwszą osoba, która zbanował Google ?

spacer.png

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 3 tygodnie później...

Pomóżcie.

Mam pendrajwa Toschiba- mały, wygodny do auta, 16GB. 

Było z nim wszystko ok, ale coś mu "odbiło" i komputer pokazuje  "nieznany system plików", pojemność zerowa, cały zajęty, brak dostępu. Da się go zreanimować? Dodam, że ani Winda, ani Linux nie mogą go w prosty sposób sformatować.

37 minut temu, dio napisał:

Hard Disk Low Level Format Tool

i formatowanie niskopoziomowe.

Mi nie pomógł, sformatował, wydalił z siebie, ze sformatował, a system jak go widział tak go dalej nie widział.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 4 miesiące później...

Bawimy się z synem starym komputerem HP s5206uk. Wpadliśmy na pomysł, żeby dołożyć mu jakąś kartę graficzną. Parametry, które znalazłem to:

1 PCI Express x16 slot for graphics card

220W power supply (100V-240V)

a także :

microATX Intel G41 Express

Intel Pentium E5300

4 GB

I teraz pytanka:

Czy każda karta na PCI Express x16 będzie działać?

Czy jest jakiś standard małych kart graficznych, które się zmieszczą w tej obudowie?

Na jaką kartę graficzną wystarczy 220W zasilacza?

No i jaką kartę graficzną kupić, żeby nie przesadzić?

PS.

Wiem, że zbyt wiele z tego nie będzie, ale skoro syn zainteresował się zalegającym w domu złomem, to chcę mu co nieco pokazać, a sam tematem ostatnio zajmowałem się, gdy na rynek wchodziło AGP.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, przmor napisał:

Podstawowe pytanie, do czego ten komputer będzie służył?

Do niczego. Sama w sobie modernizacja ma być zabawą... a raczej nauką przez zabawę. Wymianę HHD i pamięci RAM już przerobiliśmy, jesteśmy w trakcie instalowania Windows. W planie zainstalowanie jakiejś gierki, dołożenie karty graficznej, instalacja, porównanie parametrów... i takie tam.

Pasujące do niego karty graficzne, które nie będą szybsze od procesora, i tak pewnie są w zbliżonych cenach. Chodzi o to, żeby nie kupić zbyt dobrej, ale taką, na której będzie widać wyraźną różnice.

Ja po prostu wypadłem z obiegu jakieś 15-20 lat temu.

Edytowane przez szymon1977

Znalazłem takie coś:

Radeon7570 1GB

Ukryta Zawartość

Napisane, że zużywa do 50W. Czy to zadziała? Czy wydajnościom pasować będzie do Pentium E5300 z 4GB RAM?

Albo taka?

Radeon5450 1GB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Komputerek już działa. To pierwszy na koncie mojego syna ? Teraz pora na kartę graficzną.

Jaką kartę graficzną kupić, żeby nie była za dobra, ani za słaba, no i przede wszystkim, żeby działała. Przypomnę: Pentium E5300 4GB RAM.

Ten zasilacz nie uciągnie żadnej lepszej karty graficznej. Musisz szukać podstawowych modeli sprzed kilku lat z pasywnym chłodzeniem bo takie karty nie mają dużych wymagań jeśli chodzi o zasilacz. Pytanie czy jest sens taką kartę kupować bo pożytku z niej za dużego nie będzie. No chyba że syna zainteresują gry sprzed 10-15 lat.

8 minut temu, przmor napisał:

Pytanie czy jest sens taką kartę kupować bo pożytku z niej za dużego nie będzie. No chyba że syna zainteresują gry sprzed 10-15 lat.

Tu nie chodzi żeby syna zainteresować grami, tylko budową komputera... w zasadzie to już się zainteresował. Chcę, żeby sam włożył kartę, skonfigurował, odpalił jakąś gierkę, porównał efekty. Do grania to ma PS4.

8 minut temu, przmor napisał:

Musisz szukać podstawowych modeli sprzed kilku lat z pasywnym chłodzeniem...

A jakieś konkretnie model z ATi lub GeForce? No i ile pamięci ma mieć taka karta, żeby nie przesadzić w jedną ani drug stronę.

Nie za bardzo pomogę bo nigdy nie kupowałem prostych kart graficznych tylko wysokie modele o dużej wydajności a więc prądożerne (zasilacz mam 720W) Ilość pamięci karty graficznej to w zasadzie bez znaczenia jeśli nie będą uruchamiane gry, 1GB to już kosmos w takich zastosowaniach. A jaki masz monitor? Chodzi o złącze sygnałowe czy jest to analogowe D-SUB czy cyfrowe DVI? Karty NVidia od kilku lat nie obsługują monitorów z analogowymi wejsciami, nie wiem jak jest w przypadku ATI.

20 minut temu, przmor napisał:

Ilość pamięci karty graficznej to w zasadzie bez znaczenia jeśli nie będą uruchamiane gry, 1GB to już kosmos w takich zastosowaniach.

Będą uruchamiane gry, ale nie w celu grania, a oceny efektów modernizacji. Chodzi o to, żeby nie płacić za coś, czego ze względu na procesor i pamięć komputera i tak nie wykorzystam,. No i żeby ten zasilacz 220W dał sobie radę.

21 minut temu, przmor napisał:

A jaki masz monitor? Chodzi o złącze sygnałowe czy jest to analogowe D-SUB czy cyfrowe DVI?

Stare TV z wejściem HDMI - wyjście DVI i przejściówka zadziała i nie potrzeba konwertera?

22 minuty temu, przmor napisał:

Ilość pamięci karty graficznej to w zasadzie bez znaczenia jeśli nie będą uruchamiane gry, 1GB to już kosmos w takich zastosowaniach.

Będą uruchamiane gry, ale nie w celu grania, a oceny efektów modernizacji. Chodzi o to, żeby nie płacić za coś, czego ze względu na procesor i pamięć komputera i tak nie wykorzystam,. No i żeby ten zasilacz 220W dał sobie radę.

22 minuty temu, przmor napisał:

A jaki masz monitor? Chodzi o złącze sygnałowe czy jest to analogowe D-SUB czy cyfrowe DVI?

Stare TV z wejściem HDMI - wyjście DVI i przejściówka zadziała i nie potrzeba konwertera?

W specyfikacji komputera jest napisane PCI Express x16. Nie jest napisane, która to jest wersja, więc obstawiam 1.0. Czy karta z PCI Express 2.0 będzie działać?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.