Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy Dell, na jakiego Cię stać: w zamian za nieco gorsze parametry niż u tańszych marek, dostaniecz lepsze rzeczy niemierzalne typu klawiatura, touchpad, itd, itp.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Ostatnio poradziłem dla dzieciaka znajomej kupno używanego Dell-a - dzieciak jest bardzo zadowolony. Taki model (Latitude E7440, procesor i7 i matryca Full HD) jak w linku:

https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-e7440-14-i7-8gb-256gb-ssd-dost-24h-9922816939

Sprzedawcy nie znam. Dell jako firma jest o tyle dobry, że oprócz dobrej jakości sprzętu (jest to model dla firm) w razie czego jest pełno części zamiennych za grosze.

Masz 14 dni na zwrot w razie jak się nie spodoba.

Z nowych do 2.000 PLN to np. Asus z 4GB pamięci (do nauki starczy).

https://www.x-kom.pl/p/592497-notebook-laptop-141-asus-e410ma-ek316-n5030-4gb-128.html

Czy Lenovo (ma większy dysk).

https://www.x-kom.pl/p/583026-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-slim-1-14-a6-4gb-256.html

Edytowane przez JuG

Dla mnie każdy dobry ? , miałem lenovo jakieś za 1500 chyba z pięć lat coś koło tego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , nie oszczędzałem podróżował sporo w plecaku nic w nim nie odpadło dopiero jak zaliczył konkretną glębę wymieniłem na inny , aha sprawdź ceny w tesco hipermarket , auchan  w sklepie ''dla idiotów'' można nieźle przepłacić za modele do 2000 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem o ważnej kwestii- lapek musi mieć napęd. Żona często żągluje płytami z programami i pomocami dydaktycznymi, a powiedziała, że absolutnie chce przepinać kolejnych przewodów.

Kupujesz cokolwiek z kamerą, głośnikami, mikrofonem i jako taką klawiaturą (wskazana z podświetleniem). Oczywiście DVD (CD) w obudowie, czyli normalnowymiarowy. Z moich o podobnych wymiarach jeden ma wewnętrzny DVD a drugi dołączany na kablu.

Kupuje się popularne marki typu DELL, Lenovo, ... Moi serwisanci w firmie twierdzą, że chodzi o sterowniki i czasami w jakichś wymyślnych konfiguracjach z innymi są problemy. 

Lepiej kupić coś z niższej pułki a solidne. 4 MB wystarczają do szkolnictwa choć celowałbym w 8 MB. Wiem to z doświadczenia. Dysk oczywiście SSD, choćby najmniejszy, większy TB czy wielo TB jako zewnętrzny.

Ekran jak najbardziej lichy aby nie windował ceny laptopa. Za to na pewno matowy. Zawsze w domu podłączamy lapka do dużego monitora. A wideokonferencje nie wymagają tu wodotrysków.

Zwrócić uwagę na głośność wiatraka. Mój Dell hałasuje a Sony jest cichutki. 

Z ciekawostek to mój składany Soniak ma zarządzanie energią  a ładowanie można ustawić na max 80% (wydłuża żywotność aku). Wówczas pracując na sieci nie doładowywuje akumulatora. Sprawdza się. Od około 7 lat nie ma problemu z akumulatorem. Oczywiście jak z nim wychodzę to doładowywuję  do 100%.

Dell jest solidny. Sony delikatny. Oba mają i5 i pracują bez problemów z Win10. Dell ma zainstalowanych wiele również licencjonowanych programów do pracy zdalnej i telekonferencji (Zoom, Microsoft Teams, Skype, Webex,...)... O dziwo radzi sobie z tym dobrze. Programy typu CAD słabo (tylko 8 GB i  i5). CAD`y działają lepiej na Sony (16 GB).

Oba są stosunkowo stare. Zakładam, że jest postęp i lepsze kupisz do 2 tys zł. Moje kosztowały kiedyś więcej.

Edytowane przez Grzegorz7

Tylko MacBook.

Używkę kupisz w tym budżecie i będzie o niebo lepsza od nowego dziadowstwa w tej kwocie.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A potem będziesz motał się rozmaitymi przejściówkami. Bo to gówno do niedawna nawet USB nie maiło. O normalnym wyjściu na monitor też zapomnij... 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

4 MB wystarczają do szkolnictwa choć celowałbym w 8 MB.

To akurat nie problem zmienić, więc lepiej kupić coś, co spełnia wymaganie w niezmienialnych aspektach. Warto zwrócić uwage na klawiaturę i touchpad. W jednym moim hp jak używam klawiatury, to nadgarstkiem klikam w touchpad.

Dysk oczywiście SSD, choćby najmniejszy...

Tu bym uważał, bo na SSD256GB zainstalujsz W10, Office i... dysk zapchany.

Ekran jak najbardziej lichy aby nie windował ceny laptopa.

Jak nie będzie używany w trudnych oświetleniowo warunkach to w zasadzie tak. 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Za to na pewno matowy.

TAK!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dell ma dobry support. Ale tez maja problemy. Mój na poczatku miał problem ze stacja dvd/cd ale przyjechał serwisant do mieszkania i od reki wymienił. Żony Inspiron musi iść przez switcha, bo po lanie przytyka mu się internet. .

Mój wytrzymał ładnych parę lat ale ostatnio tak mnie wkurzyła obsługa naszego AS, że mu przywaliłem pieścią po klawiaturze i od paru dni kombinuję jak przywrócić windowsy do życia. ?

Teraz, szymon1977 napisał:

Tu bym uważał, bo na SSD256GB zainstalujsz W10, Office i... dysk zapchany.

E tam. Bez jaj.

Edytowane przez jar1
Teraz, przemak napisał:

Trudno, to będzie 4x droższy albo dużo gorszy ?

No, fakt. Właśnie zaczynam przeglądać, co by siebie kupić i wcale nie jest tak superowo, jesli chodzi o ceny ?

Edytowane przez jar1

Trzeba tak jak ja - laptopa chyba z miesiąc nie włączałem ? Albo duży komputer do pracy albo komórka. Nawet spotkania na teamsie jakoś sprawniej na komórce (wykłady już nie, udostępnianie ekranu i takie tam). 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Nawet spotkania na teamsie jakoś sprawniej na komórce (wykłady już nie, udostępnianie ekranu i takie tam). 

Spróbuj podziałać na komórce w nauczaniu początkowym ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.