Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

@Bobcat

Pytanie bez sensu bo ma nieprawdziwe założenie.

Nikt tu nie twierdził że technologia UHD8K jest nikomu niepotrzebna. Wskazywano natomiast że główny jej parametr rozdzielczość jest tak wyśrubowany że by go wykorzystać musimy usiąść z nosem w ekranie.

Jeżeli ktoś chce mieć taki komfort by mieć nadmiar rozdzielczości, jego wybór....boję się tego że ja wyboru nie bedę miał bo najnowszą technologią i jakością obdarują TYLKO tv 8K by "wykazać" jej wyższość.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Oczywiście że pytanie jest w pełni uprawnione w stosunku do kogoś kto obecnie na prezentacjach i seminariach dyskusyjnych wykazuje bezzasadność 8K w warunkach domowych. Ciekawe co będzie mówił już niedługo, gdy będzie to powszechny standard.

Tak. Najnowszymi technologiami "obdarują" tylko 8K. Małe dla Ciebie zmartwienie, bo wszystko poniżej w oka mgnieniu zniknie z oferty producentów.

I wtedy, na najwspanialszych telewizorach 8k wszyscy będą oglądać programy w sd, hd, oraz sporadycznie- 4k.

I nastanie czas powszechnej szczęśliwości, aż pojawi się jeszcze wspanialszy system 16k, a wszyscy będą nadal oglądać to samo...

amen...

Prekursor 8K NHK przyjdzie z pomocą, podeśle jakieś ciekawe audycje sportowe np. zawody sumo. :))))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Przecież nie chodzi w tym wszystkim, żeby zatrzymywać postęp, jak tu usilnie wmawia Arkadowski. Jaki w tym postęp, że wciskana jest nam-konsumentom rozdzielczość, której nijak nie da się w praktyce wykorzystać, może poza samą świadomością że się ją ma? Rozumiem, że ktoś może to lubić, tak samo jak ktoś może kupić sobie Ferrari i trzymać je w garażu. Sama świadomość posiadania... super sprawa, tyko czy o to w tym wszystkim chodzi... to ma być ten postęp? Technologia musi się rozwijać, tylko niechże ten postęp idzie w sensowną stronę. A niestety obrany kierunek jest najgorszym z możliwych. Czemu nie rozwija się wyższych prędkości nagrywania? Można pisać do znudzenia... 48 kl/s dla kina i 50 kl/s dla tv jest banalnie proste w zaimplementowaniu i jest zgodne z istniejącymi standardami. Czemu nie idzie się w kolor 4:4:4 (tak, UHD blu-ray nadal używa trybu 4:2:0), który moim zdaniem daje więcej niż np. 10-bitowa paleta. Czemu nie zaawansowane metody obróbki obrazu? Możliwości obliczeniowe przecież są. Za to trzeba cisnąć na rozdzielczość, której i tak nie widać bez siedzenia z nosem przy ekranie. Nie zastanawia Was to, tak po prostu akceptujecie wszystko co Wam wcisną spece od marketingu?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Maćku jeszcze trochę i trzeba będzie prezentacje robic na 8K.

By było ciekawiej...czy powiesz wtedy "to jest technologia nikomu nie potrzebna", czy może idąc w kierunku "sprzedawców garnków" (to nie moje porównanie) opowiesz o wyższości technologii 8K i związanych z nią wymiernych korzyści w jakości obrazu?

Opowiem dokładnie to co jest zgodne z teorią i praktyką, czyli krótko mówiąc z prawdą. Nie jestem sprzedawcą ani garnków ani telewizorów by wymyślać epitety zachęcające do kupna (tak jak robią muszą robić cytowane przez Ciebie osoby z korporacji RTV) :)

Ja oceniam fakty, które są takie jak opisałem w poprzednich postach. Przyjdźcie moi drodzy na AVS, wykażcie, że widzicie detal w 4K z kilku metrów na 65" to będziemy dyskutować. Póki co, circa about, tysiąc osób z publiczności nie było w stanie tego zrobić.

A fakt, że pozostaną na rynku za kilka lat same telewizory 8K, czy też wszystkie przyzwoite telewizory będą miały rozdzielczość 8K jest akurat oczywisty i nikomu nie przeszkadza. Rynek tego pragnie, pomimo, że realne zapotrzebowanie na taką rozdzielczość (wynikające z bliskości widza i wielkości ekranu) będzie wynosiło ułamek procenta, a kolejny ułamek procenta będą stanowiły materiały natywne. Najlepszym dowodem na to, że 8K wejść "musi" jest fakt, że zostało zapisane już 17 stron z dywagacjami czy to jest potrzebne czy nie, podczas gdy rozmawiamy o elementarnej wiedzy z dziedziny fizyki, oraz medycyny (okulistyki). Odpowiedź na takie pytanie jest na pierwszych stronach podręczników. Czuje się trochę jak w temacie gdzie się próbuje zanegować tabliczkę mnożenia ;)

Postęp pozorny.

Najpierw trzeba wycisnąć ile się da z klientów, żeby badania nad starszą technologią się zwróciły.

4k>8k to nie jest postęp rzeczywisty, bo np hdr był opracowany wcześniej, jak i inne bajery. CZYMŚ się trzeba pochwalić, nawet jeśli to coś w praktyce jest niewykorzystywalne.

Czemu nie idzie się w kolor 4:4:4 (tak, UHD blu-ray nadal używa trybu 4:2:0), który moim zdaniem daje więcej niż np. 10-bitowa paleta.

To akurat wynika ze specyfiki oka i jego wyższej rozdzielczości w postrzeganiu konturów (zmian w luminancji). Dużo lepiej zastosować 8K 4:2:0 niż 4K 4:4:4, a ilość danych będzie nieznacznie większa.

To akurat wynika ze specyfiki oka i jego wyższej rozdzielczości w postrzeganiu konturów (zmian w luminancji). Dużo lepiej zastosować 8K 4:2:0 niż 4K 4:4:4, a ilość danych będzie nieznacznie większa.

Ale właśnie chodzi o to, że te kontury robią się postrzępione w 4:2:0 jeśli mają intensywny kolor (szczególnie czerwony jest podatny, chociaż na zieleniach też widać).

Trochę się mylisz, ilość danych przy 8K 4:2:0 będzie DUŻO większa niż przy 4K 4:4:4. Obliczone na szybko: 63,28 MB vs 23,73 MB nieskompresowanego obrazu na klatkę przy 8-bitowym kolorze.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

zaprzeczania bezdyskusyjnym faktom

Jest właśnie kwestią mocno dyskusyjną czy są to fakty bezdyskusyjne.

czy można poważnie podchodzić do tego co piszą @Bobcat i @arkadowski? Nie można.

Tego typu stwierdzenie wypowiedziane przez osobę która za notoryczne kłamstwa, manipulacje, przeinaczanie faktów i tendencyjną ich interpretację wyleciała karnie z kilku wątków - brzmią jak skrajna bezczelność i jawna kpina z Dyskutantów.

na każde powyższe słowo, w każdej chwili służę stosownym przykładem. :))

Wielokrotnie była okazja przekonać się ile warte są te Twoje "przykłady".

Bobcat trzymam za słowo, ale to za mało że tam będziesz, skorzystaj z tego konkretnego zaproszenia na sprawdzenie praktyczne jak widzimy detale.

@Maciej Koper myślę zadba o to co ci udowodnić obiecał....umówicie się proszę co do szczegółów na PW i dajcie znać. :)

Pan @arkadowski też powinien czuć się zaproszony....skorzysta??

Nie z Tobą się umawiałem, więc bądź uprzejmy nie wchodzić między wódkę a zakąskę. @Maciej Koper dziś zadba aby pokazać że 4K to optimum, nic ponad to nie jest potrzebne. Gdy nastanie era 8K (bo będzie, czy to się komu podoba czy nie) będzie przedstawiał dowody, że dopiero taka rozdzielczość jest najlepsza ze wszystkich. Taki urok tego co robi.

Bobcat znowu wmawiasz że ktoś chce ci udowodnić jakoby nic ponad 4K nie było potrzebne.....@Maciej Koper napisał dokładnie co zamierza zrobić; chce Tobie pokazać doświadczalnie jaki detal zauważysz z kilku metrów na ekranie 4K 65cali.....co z tym doświadczeniem, tą wiedzą zrobisz to już Twoja sprawa.

Maju dnia 29.09.2018 - 07:59 napisał

"zaprzeczania bezdyskusyjnym faktom"

Jest właśnie kwestią mocno dyskusyjną czy są to fakty bezdyskusyjne.

Nadal podważasz badania naukowe (doświadczenie wielu osób) której badania dowodzą iż możliwości ludzkiego wzroku nie są nieograniczone?? Ciekawe co będziesz mówił gdy staniesz oko w oko z tymi faktami.... :))

"czy można poważnie podchodzić do tego co piszą @Bobcat i @arkadowski? Nie można."

Tego typu stwierdzenie wypowiedziane przez osobę która za notoryczne kłamstwa, manipulacje, przeinaczanie faktów i tendencyjną ich interpretację wyleciała karnie z kilku wątków - brzmią jak skrajna bezczelność i jawna kpina z Dyskutantów.

Bobcat znowu nieprawdę piszesz o mnie.....wyleciałem z jednego wątku i mam prawo do swojego zdania jakie były tego powody, nigdy nikt na tym forum nie przyłapał mnie na celowym wprowadzaniu w błąd czy kłamaniu (w przeciwieństwie do Ciebie), fakt czasem się pomyliłem(zawsze potem dyskutantów przeprosiłem), ale kto się nie myli....wiesz o tym dużo Bobcat - prawda?

Kpiną z dyskutantów jest jak osoba która w tym i innych tematach podawała nieprawdę (podawałem już przykład) na dyskutowane tematy o to samo, o kłamstwa (bez podania przykładów z kolei) posądza innych.

["na każde powyższe słowo, w każdej chwili służę stosownym przykładem. :))"

Wielokrotnie była okazja przekonać się ile warte są te Twoje "przykłady".

Nie pisałeś w temacie (cytuję nazwę z pamięci) "FIFA 2018 w 4K" nieprawdy a gdy to sprostowałem w tym temacie kłamstw jakoby NHK nie korzystała (i nigdy nie zamierza) ze sprzętu 4K.....mam to ci przypomnieć po raz kolejny cytując Twoje własne słowa byś się przekonał "ile warte są moje przykłady"????

Najlepszym dowodem na to, że 8K wejść "musi" jest fakt....

Myślę że to działa w myśl zasady; "jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze".

Spece od marketingu doszli do takiego wniosku że taniej wyjdzie poprawiać rozdzielczość niż inne aspekty obrazu....przetestowali skuteczność zabiegów z irracjonalnym zwiększaniem rozdzielczości na wyświetlaczach telefonów komórkowych, zaaplikują nam zapewne to samo i szybko również i w tej branży.

Jak tylko pojawią się w masowej produkcji te z 8K wszystkie nowinki techniczne TYLKO tam będą instalowane by "lepszość" nad 4K była niezaprzeczalna i "uzasadnić" celowość promowania tej rozdzielczości.

Czy to skończy się na jeszcze w miarę racjonalnym (docelowo) 8K śmiem wątpić skoro w telefonach bezsensowne HD było im za mało. :))

Nie z Tobą się umawiałem, więc bądź uprzejmy nie wchodzić między wódkę a zakąskę. @Maciej Koper dziś zadba aby pokazać że 4K to optimum, nic ponad to nie jest potrzebne. Gdy nastanie era 8K (bo będzie, czy to się komu podoba czy nie) będzie przedstawiał dowody, że dopiero taka rozdzielczość jest najlepsza ze wszystkich. Taki urok tego co robi.

Chyba się trochę zapędziłeś, albo pomyliłeś mnie z kimś innym sugerując, że moja praca polega na wprowadzaniu w błąd ludzi przez sprzedawanie im marketingowej papki. Jestem przyzwyczajony, że fora internetowe to miejsce gdzie najchętniej się opluwa i oczernia inne osoby, jednak takie zdania od Ciebie traktuję jako personalną obrazę. Przedstaw teraz dowody kiedy zmieniałem zdanie jak chorągiewka na wietrze, albo nie podawaj mi więcej ręki, ani nie zapraszaj do siebie na kalibrację. Brzydzę się takim zachowaniem.

Chyba się trochę zapędziłeś, albo pomyliłeś mnie z kimś innym sugerując, że moja praca polega na wprowadzaniu w błąd ludzi przez sprzedawanie im marketingowej papki. Jestem przyzwyczajony, że fora internetowe to miejsce gdzie najchętniej się opluwa i oczernia inne osoby, jednak takie zdania od Ciebie traktuję jako personalną obrazę. Przedstaw teraz dowody kiedy zmieniałem zdanie jak chorągiewka na wietrze, albo nie podawaj mi więcej ręki, ani nie zapraszaj do siebie na kalibrację. Brzydzę się takim zachowaniem.

Przepraszam jeśli Cię uraziłem. Nie było to moim zamiarem. Niezręcznie się wyraziłem. Raz jeszcze sorry.

Wiem, że podczas prezentacji podkreśla się zalety pokazywanego sprzętu czy rozwiązań technologicznych. Teraz pokazujesz 4K i przekonujesz że szczegóły z pewnej (relatywnie niewielkiej) odległości są już nierozróżnialne. Jest to (jeśli dobrze rozumiem) argument braku zasadności pójścia dalej w większą rozdzielczość w warunkach domowych.

Dlatego uprawnione jest pytanie, jakie zadał @arkadowski, a na które nie doczekaliśmy się odpowiedzi: co będzie mówione gdy 8K stanie się ogólnoświatowym standardem (pewnik)? Bo chyba nie "proszę państwa to jest 8K, ale tak duża rozdzielczość nie ma najmniejszego sensu".

co będzie mówione gdy 8K stanie się ogólnoświatowym standardem (pewnik)? Bo chyba nie "proszę państwa to jest 8K, ale taka rozdzielczość nie ma najmniejszego sensu".

8K zapewne nikomu nie będzie przeszkadzać, jeżeli stanie się powszechne. Po prostu pewne wymogi zostaną spełnione z dużym (być może najczęściej niepotrzebnym) zapasem. Jeżeli nie będzie to dodatkowo kosztować, to dlaczego nie.

Przeszkadzać zacznie, gdy przemysł postanowi wmówić konsumentom, że potrzebują 16K.

@Maciej Koper dziś zadba aby pokazać że 4K to optimum, nic ponad to nie jest potrzebne. Gdy nastanie era 8K (bo będzie, czy to się komu podoba czy nie) będzie przedstawiał dowody, że dopiero taka rozdzielczość jest najlepsza ze wszystkich. Taki urok tego co robi.

Po co miałby to robić? Kto miałby na tym skorzystać? Producenci 4K i 8K to przecież te same firmy. W interesie MK byłaby chyba raczej częsta wymiana sprzętu, żeby było co kalibrować.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Po co miałby to robić? Kto miałby na tym skorzystać? Producenci 4K i 8K to przecież te same firmy. W interesie MK byłaby chyba raczej częsta wymiana sprzętu, żeby było co kalibrować.

Pełna zgoda z tym co napisałeś. Dlatego interesującym byłoby usłyszeć odpowiedź na przywołane przed chwilą pytanie @arkadowskiego: co będzie mówione podczas prezentacji i seminariów gdy zapanuje 8K? Obecnie podczas tego typu spotkań uczestnicy są przekonywani o całkowitym braku sensowności czegokolwiek więcej ponad 4K.

Bo to absolutna PRAWDA.

Dla wielkości ekranów stosowanych w domach (a nawet i większych), oraz zwykłych odległości widza do tv zwiększanie rozdzielczości ponad 4k jest pozbawione sensu z powodów fizjologii wzroku. Firmy powinne zając się innymi sprawami związanymi z tv, jednak nie byłoby to tak widowiskowe, więc idą na łatwiznę. Co łatwiej pokazać? Zwiększenie liczby pikseli, czy fps? Albo bardziej naturalnej palety barw? Może lepiej byłoby opracować nowe sposoby kompresji, które by pomogły upchnąć więcej kanałów 4k w kablówce, albo umożliwiły całkowite odejście od nadawania w sd?

Nie!

"Zrobimy więcej pikseli, motłochowi się wmówi, ze to mu potrzebne- chyba potraficie wymyśleć jakieś sensownie brzmiące bajeczki? No, do roboty, na wystawę za miesiąc muszą być gotowe, więc biegusiem!"

Co nie znaczy, że 8K musi być szkodliwe, nawet jeśli jest dla konsumenta zbędne.

Może zdarzyć się, że koszta produkcji 8K nie będą większe niż 4K. Jeżeli tak samo będzie z cenami, to dlaczego nie?

Dlatego interesującym byłoby usłyszeć odpowiedź na przywołane przed chwilą pytanie @arkadowskiego: co będzie mówione podczas prezentacji i seminariów gdy zapanuje 8K?

NIC

Nie mówi się o czymś, z czym nie ma problemu i czego mamy w nadmiarze. Np. o powietrzu, dopóki jest czyste i go nie brakuje.

Tak też nie będzie potrzeby dyskutowania o rozdzielczości. Chyba, że będą chcieli nas naciągnąć na 16K.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pełna zgoda z tym co napisałeś. Dlatego interesującym byłoby usłyszeć odpowiedź na przywołane przed chwilą pytanie @arkadowskiego: co będzie mówione podczas prezentacji i seminariów gdy zapanuje 8K? Obecnie podczas tego typu spotkań uczestnicy są przekonywani o całkowitym braku sensowności czegokolwiek więcej ponad 4K.

Odpowiedziałem już na to pytanie i nie kłam, że do tej pory mówiłem o całkowitym braku sensowności czegokolwiek ponad 4K:

Opowiem dokładnie to co jest zgodne z teorią i praktyką, czyli krótko mówiąc z prawdą. Nie jestem sprzedawcą ani garnków ani telewizorów by wymyślać epitety zachęcające do kupna (tak jak robią muszą robić cytowane przez Ciebie osoby z korporacji RTV) :)

Jeśli nie wiesz co mam precyzyjnie na myśli to wystarczy przeczytać moje poprzednie wypowiedzi w tym temacie. Ułatwię:

"Po drugie w kwestii jakiegokolwiek dostrzegalnego wpływu większej rozdzielczości na obraz należy spełnić warunki odległości od ekranu (poniżej c.a. 4cm/cal dla 4K I 2cm/cal dla 8K). Przy większych odległościach paralaksa między pikselami jest zbyt mała, by rozróżnić je jako niezależne punkty, więc dokonywanie dalszych zagęszczeń rozdzielczości nie polepszy ani gradacji, ani niczego innego wbrew temu co napisałeś i to jest nie tylko logiczne, ale także wielokrotnie przetestowane przeze mnie na publiczności podczas prelekcji. Łatwo znajdziesz też opracowania konsorcjum EBU i SMPTE na ten temat."

8K jest bardzo ważne dla jakości obrazu gdy wchodzimy w relację bliższą niż 2cm/cal. Innymi słowy 42" oglądane z mniej niż 85cm, 80" oglądanie z mniej niż 160cm, 100" oglądanie z mniej niż 200cm itd. I dokładnie to wiedzą moi słuchacze i czytelnicy, a testy na publiczności tylko potwierdzają tą zależność co rok. Przypominam, że w ubiegłym roku także na Tobie. To samo będę powtarzał w sprawie ekranów 8K, 10K, 12K i 16K, które z biegiem lat nadejdą.

Zauważalnie (na pierwszy rzut oka, co potwierdzają wszyscy którzy mieli okazję oglądać) lepsza jakość obrazu 8K nad 4K wynika nie tylko z rozdzielczości, ale również z szeregu innych parametrów. Była o tym mowa. Dlaczego nie rozmawiamy całościowo? Dlaczego cały czas ograniczamy się tylko do zależności rozdzielczość / wielkość ekranu / odległość oglądania?

Dlatego, że 8K to li tylko rozdzielczość.

Do znudzenia powtarzam, że wszystkie inne polepszone parametry będą również działać w SD. Nic przynajmniej nie stoi na przeszkodzie by działały (oprócz marketingu i księgowości).

Dlatego, że 8K to li tylko rozdzielczość.

Do znudzenia powtarzam, że wszystkie inne polepszone parametry będą również działać w SD. Nic przynajmniej nie stoi na przeszkodzie by działały (oprócz marketingu i księgowości).

Będą. Ale ich tam nie zaimplementowano. I możesz być pewien, że już teraz nikt tego z mocą wsteczną nie zrobi. Natomiast do 8K owszem, wprowadzono. Więc Twój argument jest nietrafiony.

Dlaczego nie rozmawiamy całościowo? Dlaczego cały czas ograniczamy się tylko do zależności rozdzielczość / wielkość ekranu / odległość oglądania?

Zwykłe kłamstwo. Przeczytaj temat.

nie kłam, że do tej pory mówiłem o całkowitym braku sensowności czegokolwiek ponad 4K:

Otwartym tekstem oczywiście że nie mówiłeś. Ale jest to logiczny wniosek, jaki się nasuwa po obejrzeniu prezentacji.

Zwykłe kłamstwo.

Czyżby? Przeczytaj @szaman777 dziś 13:09.

Czyżby? Przeczytaj @szaman777 dziś 13:09.

Owszem. A mimo postu szamana777 mówiącego iż 8k to tylko rozdzielczość, był poruszany temat innych aspektów obrazu. Przeczytaj temat, nie zamierzam czegoś udowadniać cytując wątek na forum, w którym właśnie piszemy - to Ty brniesz w kłamstwo zamiast zająć się czytaniem, na chwilę odpuszczając pisanie.

Będą. Ale ich tam nie zaimplementowano. I możesz być pewien, że już teraz nikt tego z mocą wsteczną nie zrobi. Natomiast do 8K owszem, wprowadzono. Więc Twój argument jest nietrafiony.

Do 8K nic nie wprowadzono. To 8K zostało wprowadzone do standardu zwanego Ultra HD. Jest tylko jej pojedynczym elementem. Wycinek z mojej prezentacji dla opornych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Otwartym tekstem oczywiście że nie mówiłeś. Ale jest to logiczny wniosek, jaki się nasuwa po obejrzeniu prezentacji.

Ja przekazuję fakty, które opisałem w poprzednim poście raz jeszcze. Jeśli ktoś wyciągnie z nich wniosek, że 8K jest mu nie potrzebne, bo ma za mały ekran to najprawdopodobniej będzie to prawidłowy wniosek.

Zacytowałem sprawdzone badania, literaturę, omówiłem pokazy, które sam robiłem i w których sam uczestniczyłeś. Jaśniej się tego już nie da przekazać, ale nikt nikomu przecież nie zabroni żyć we własnym świecie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Maćku: według moich spostrzeżeń różnica jakości obrazu 8K i 4K jest bardzo istotna, większa niż między 4K a FHD, zauważalna natychmiast. Nie wnikam w teorię. Mówię co widzę. Nie siedząc bynajmniej "z nosem w ekranie".

Zadałem kilka istotnych pytań wtej sprawie.

Gdybyś spróbował choć samemu sobie na nie odpowiedzieć zrozumiałbyś że te różnice należało sprecyzować, określić.

Lepsza rozdzielczość 8K widoczna TYLKO z określonej odległości nie może wpłynąć na poprawę innych aspektów obrazu.

Jeżeli było inaczej i obraz różnił się czymś jeszcze padłeś ofiarą zwykłego oszustwa.

według moich spostrzeżeń różnica jakości obrazu 8K i 4K jest bardzo istotna, większa niż między 4K a FHD

Jest taki mem, na którym lekarz trzyma zdjęcie rendgenowskie i jest tam taki podpis z diagnozą...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Zadałem kilka istotnych pytań wtej sprawie.

No to co? (Cytuję) Nie muszę odpowiadać na każde pytanie (koniec cytatu).

Gdybyś spróbował choć samemu sobie na nie odpowiedzieć zrozumiałbyś że te różnice należało sprecyzować, określić.

Było to wielokrotnie pisane. Przeze mnie i nie tylko. Udajesz że tego nie zauważasz, gdyż nie jest to po Twojej myśli. Nihil novi.

Lepsza rozdzielczość 8K widoczna TYLKO z określonej odległości nie może wpłynąć na poprawę innych aspektów obrazu.

Może i wpływa. Przeczytaj raz jeszcze co pisał o tym @arkadowski.

Jeżeli było inaczej i obraz różnił się czymś jeszcze padłeś ofiarą zwykłego oszustwa.

Różnimy się zasadniczo. Ja to widziałem, Ty przedstawić możesz wyłącznie wydumki teoretyka. Teoretyzuj dalej do woli. Powodzenia.

Jest taki mem, na którym lekarz trzyma zdjęcie rendgenowskie i jest tam taki podpis z diagnozą...

Nie muszę znać wszystkich memów które chodzą w sieci.

A poza tym Rentgen pisze się przez "t".

8K powstało z myślą o dużych przekątnych. A TV będziemy kupowali coraz większe.

W mniejszych faktycznie nie ma sensu. Ale 77", 88" i wyżej... Taki 55"4K ma gęstość pixeli 80ppi, a 88"8K raptem 100ppi - wcale nie taka duża różnica. A o ile TV będą większe, to odległość do kanapy się raczej nie zmieni, bo przecież domy zostaną te same.

Inną sprawa to sam standard UHD 8K i jego dostępność. To sukces LG wymusił na producentach lcd wcześniejsze wprowadzenie modeli 8K. Mając 2-3 lata przewagi nad oledami, chcą to wykorzystać. Dla tego dzisiaj technologia ekranów wyprzedziła całą reszte, szczególnie telewizje. Praktycznie tylko NHK lobbuje za 8K. Japończycy chcą przekonać świat, że już nie warto inwestować w 4K, tylko od razu przeskoczyć wyżej. Po "Tokyo 2020" się wyjaśni czy im się to uda, czy jednak okaże się zbyt "kosztowne" i na razie wystarczy 4K.

To 8K zostało wprowadzone do standardu zwanego Ultra HD. Jest tylko jej pojedynczym elementem

Standard UHD od początku dotyczył 8K.

... i szacunek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.