Skocz do zawartości
IGNORED

caspian m2 czy lampa unison research simply italy

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry forumowicze!

Stoję przed życiową decyzja lampka unison simply italy 12w czy caspian m2, oba grają obłędnie z tym że lampa milej i cieplej co mi się w sumie podoba bo jestem spokojnym człowiekiem ;), ale jest mniej praktyczna i chyba trudniej/drożej dobrać w miarę rozsądne kolumny (?) Caspian jest odrobinę (zbyt?) rogaty tj może nawet nie tyle że czuć moc potęge, ale to górne pasmo jest trochę jakby nie do końca takie jak bym chciał, nie do końca naturalne, może nawet jak dla mnie szczypte ofensywne.

Jak myślicie właśnie czy łatwiej znajdę kolumny do caspiego jakieś niewielkie podłogówki do 15m2 w rozsądnej cenie żeby uzyskać miły bardziej spokojny przekaz czy lepiej szukać czegoś do lampy?

Oba słuchałem na tannoy xt6f, w tym połączeniu było całkiem dobrze, ale z caspianem to było odrobinę takie do przodu i na klatę. Reszta całkiem przyjemna.

Pozdrawiam,

S.

ps podobne pytanie zadełem w klubie roksana, ale może ktoś kto nie czyta klubu coś wniesie od siebie :)

Ha...mialem taki sam dylemat jakies 4-5 lat temu. Caspian m2 vs unison research s6... kolumny tannoy precision 6.4. Wybralem caspiana dlatego, ze byl bardziej uniwersalny a nie dlatego, ze byl lepszy. Duzo zalezy od tego czego sluchasz.

Kolumny tez w zaleznosci czego sluchasz. Jak klsyka to tannoy OK. Jak innych gatunow to bym polecil zdecydowanie co innego.

Wieza STEREO Technics :)

Ha...mialem taki sam dylemat jakies 4-5 lat temu. Caspian m2 vs unison research s6... kolumny tannoy precision 6.4. Wybralem caspiana dlatego, ze byl bardziej uniwersalny a nie dlatego, ze byl lepszy. Duzo zalezy od tego czego sluchasz.

Kolumny tez w zaleznosci czego sluchasz. Jak klsyka to tannoy OK. Jak innych gatunow to bym polecil zdecydowanie co innego.

dzieki Huberto, słucham w kolejności od czego najwięcej do czego najmniej:

1. jazz np audiofile jazz radio sobie w tle często leci,inne spokojne jazzy np barber, krall, jan lundgren i o ile z fortepianem najczęsciej nie ma problemu to dęciaki wolę jak są ciepłe i lekko pogrubione a nie ostre,

2. spokojny rock pink floyd, dire straits, chris rea, queen, perfekt, czy breakout, tu mam wrażenie że caspian lekko przyśpiesza co w szybkich utworach jest fajne ale w wolnych jakoś nie potrafi zwolnić, lampa zaś raczej na odwrót więc mamy remis :)

3. rzadziej popu i spokojnej elektronicznej np jarre, czy solar fields, i pop na caspim z tannoyami był nieco za ostry

4. b. rzadko klasyki

co do dęciaków i wokali to najszybciej słychać jak coś denerwuje w górze pasma, teraz słucham na nad 326 z emitami 20 i jest taka przyjemna ta góra, pogrubiona wciąż lekko metaliczna (dęciaki) ale szybko się kończy :)

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje muzyczne moim zdaniem wyraźnie ciekawszą opcją będzie Unison Research. Pomimo że to konstrukcja lampowa, to wzmacniacz współpracujący z wieloma konstrukcjami. Natomiast oczywiście jeśli docelowo chcesz zbudować dobry system na lata, który będzie sprawiał Ci dużą przyjemność z odsłuchu, musisz poświęcić trochę czasu na dobór kolumn.

Z kolumn na pewno znajdziemy mnóstwo ciekawych rozwiązań, np. wspomniany Tannoy, Spendor, Kudos, może Opera. Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja kupiłem od Huberta tego Caspiana i później porównywałem do Cayina A55TP i został Caspian!

Porównywałem go też do Simply Italy bo miałem okazję wymienić z zarobkiem. Dobra lampka! Ale zostałem przy Roksanie. Z tym że tu dylemat masz. Ale akurat ten należący do tych przyjemnych :)

A ja kupiłem od Huberta tego Caspiana i później porównywałem do Cayina A55TP i został Caspian!

Porównywałem go też do Simply Italy bo miałem okazję wymienić z zarobkiem. Dobra lampka! Ale zostałem przy Roksanie. Z tym że tu dylemat masz. Ale akurat ten należący do tych przyjemnych :)

Jeśli można zapytać, dlaczego zostałeś przy roksanie? jakie są Twoje spostrzeżenia jeśli chodzi o brzmienie (lub funkcje użytkowe) caspiana i unisona? Jakieś wady, zalety? Słyszałem je oba tylko próbuje poukładać sobie w głowie poglądy na ich temat, czasem spostrzeżenia mogą być mylne szczególnie po dość krótkim czasie?

I główne pytanie (w żadnym wypadku sugestia) - czy zauważyłeś żeby Caspian choć odrobinę męczył przy długim słuchaniu?

Został tylko dlatego że:

zdarza mi się słuchać muzyki przez 10 godzin cały czas, ale zdarza mi się nie słuchać przez tydzień a później odpalić każdego dnia prawie na fulla na 10 minut. Praca i domowe obowiązki tak czasem pozwalają. Lampa nie jest po prostu dla mnie.

O ile z Cayinem wygrał od razu o tyle z Unison było też dobrze, inaczej ale mi się podobało. Roksan był dla mnie deczko bardziej ofensywny co przy sposobie użytkowania po prostu wygrało. Teraz myślałem o Unico 150 :)

O ile z Cayinem wygrał od razu o tyle z Unison było też dobrze, inaczej ale mi się podobało. Roksan był dla mnie deczko bardziej ofensywny co przy sposobie użytkowania po prostu wygrało. Teraz myślałem o Unico 150

dzięki za cenne uwagi 5z0p3n....

Ja zawsze będę Caspiana chwalił. Grał u mnie kilka ładnych lat i bardzo podobał mi się ten dźwięk.

a czy uważasz że da się kolumnami wygładzić taką jego lekką surowość czy może delikatną ofensywność?

.... zaczynam powoli dochodzić do wniosku że jak będę miał kiedyś wenę i pieniądze to takiego lampowca mogę dokupić, lub nawet samego caspiana zamienić na lampę...

Jakie kolumny polecacie Panowie do niego (do caspiana, i zarazem przyszłościowo jak bym zmienił na lampę)? Małe podłogówki do 15m2 w rozsądnej cenie żeby jakoś sensownie to się zgrało i przy okazji załagodzić wszelką jego surowość?

a czy uważasz że da się kolumnami wygładzić taką jego lekką surowość czy może delikatną ofensywność?

Caspian "ofensywny i surowy" ...hmm , dziwne . Jeśli nawet czegoś tam będzie nieco za dużo to odpowiednie kable powinny załatwić sprawę.

Caspian jest ofensywny, ale też nie bardzo rozumiem tą surowość. U mnie też grał z Precision 6.4, później z innymi kolumnami i nie było nic takiego. Sprawdziłem w ostatnim roku kilka wzmacniaczy także w domu i Caspian jest daleki od surowości.

Cokolwiek wybierzesz z tych dwóch wzmacniaczy, będzie bardzo dobrze. Zastanów się tylko, czy kolumny podłogowe do pomieszczenia o powierzchni 15 m2 to dobry pomysł. Może lepiej się sprawdzą porządne monitory?

Surowość Capsiana to raczej nieodpowiednie okablowanie. Caspian sam w sobie surowy na pewno nie jest. Ma za to fenomenalne wokale i to w skali bezwzględnaj. Nawet dużo droższe wzmacniacze nie mają takiej prezentacji wokali, za to się kocha Caspiana i ciężko go zastąpić.

Cokolwiek wybierzesz z tych dwóch wzmacniaczy, będzie bardzo dobrze. Zastanów się tylko, czy kolumny podłogowe do pomieszczenia o powierzchni 15 m2 to dobry pomysł. Może lepiej się sprawdzą porządne monitory?

Chodziło mi o podlogowki w stylu spendor a4.. A jeśli porządne monitory to jakie?

Dzięki Panowie.. surowość w sensie że nie jest tak de facto ciepłym misiem jak nad... Gdzieś tam pod tą całą jego miłą aparycja ukrywa się bestia ;)

Takie mam odczucia ...

Co polecilibyscie jako kolumny do niego.. tannoy xt6f grał całkiem dobrze ale minimalnie tego dźwięku było za dużo nawet jak słuchałem cicho to wydawało się głośno.. no i minimalnie za bardzo na twarz.. pyza tym cud miód malina ;)

Caspian gra u mnie od jakiegos roku i jest niesamowity. Nawet nie mysle o zadnych zmianach. Podpiete Arie 906 i do tego Chord Signatue - slucham glownie rocka progresywnego i metalu, czasami troche elektorniki typu Jarre. Za zrodlo robi Pionek PD50. Dla mnie polaczenie Arii i Caspiana jest niesamowite - zywa srednica, mocny ale punktowy i bardzo dobrze zdefiniowany bas, nie klujaca gora (to udalo sie uzyskac dopiero dzieki Signature). I tak jak ktos napisal wczesniej - WOKALE! W tej chwili gram w salonie ok 16 metrow, niedlugo przeprowadzka - kupione w ciemno Arie 926 bo bedzie pomieszczenie ok 27 metrow. Juz sie nie moge doczekac. Unison nie sluchalem wiec nie moge sie wypowiedziec. Ale Caspiana polecam z czystym sumieniem

Svawo , przeczytaj z 2x ten temat , oraz swój 1 post , porównaj z innymi i się zastanów czy otrzymałeś odpowiedź ,gdyż chciałbyś by forumowicze poparli Twój wybór.

Wzmacniacze lampowe nie są tak popularne , więc będziesz mieć ~95% do ~5% za tranzystorem w komentarzach = cóż :D

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Nie znam tego Unisona ale jeżeli nie ma problemów z kontrolą basu przy Twoich preferencjach myzycznych brałbym lampę.

Lampy zastosowane w Unisonie nie są drogie, można się pobawić w wymianę albo kupić już teraz coś "na zapas". Do tego z tego co czytałem ma autobias, nie jest więc uciążliwy w obsłudze.

Żaden tranzystor w tej cenie nie da Ci takiej przyjemności ze słuchanej muzyki co lampa. Trzeba "tylko" dobrać kolumny i fajne źródło a zestaw będzie służył długie lata.

Svawo , przeczytaj z 2x ten temat , oraz swój 1 post , porównaj z innymi i się zastanów czy otrzymałeś odpowiedź ,gdyż chciałbyś by forumowicze poparli Twój wybór.

Wzmacniacze lampowe nie są tak popularne , więc będziesz mieć ~95% do ~5% za tranzystorem w komentarzach = cóż :D

hm... próbuje sobie to poukładać w głowie, przeczytałem już z milion stron tego forum ;)

ostatecznie za caspianem przemawia:

-ładne wokale!

-łatwiejszy dobór kolumn

-cechy użytkowe : pilot i brak konieczności grzania przez godzinę

-lepszy bas

za lampką przemawia:

- spokojniejsze/ milsze/ cieplejsze granie

Odpowiedzi na moje -być może -nieumiejętnie zadane pytanie chyba nie uzyskałem. Mianowicie - jak wygląda wybór kolumn pod caspiana i może bardziej pod 12 watową lampę?.

Ogólnie to jestem prawie zdecydowany na mniejsze zło, o ile można mówić że w tych kwotach dla takiego amatora jak ja można mówić że coś może zagrać źle ;)

Problemem i przyczyną tego wątku/ i trudności w podjęciu decyzji jest trochę fakt że próbuję sobie wmówić któreś z dwóch rzeczy:

- że 12w lampie starczy mocy i prądu żeby dobrze zagrać mocniejsze przejścia, co przy moim możliwościach wyboru kolumn, jest chyba nie prawdą. Mam cały czas wrażenie że tego prądu minimalnie bo minimalnie ale momentami brakowało.

- że caspian zagra spokojnie i nieofensywnie jeśli dobierzemy odpowiednie kolumny

caspian zagra spokojnie i nieofensywnie jeśli dobierzemy odpowiednie kolumny

A ja podtrzynuję to, co napisałem w klubie Roksan.

Ze Spendorem będzie dobrze. Tak samo z Graham, Chartwell. Acoustic Energy no i KUDOS !!!!!!

Na pewno nie będzie grania ofensywnego tam gdzie potrzebny jest spokój za to nie zabraknie iskry i pazura tam, gdzie jest on być musi.

Svawo , tak jak na innym forum pisane moc z lampy i ogólnie moc oddawana to głębszy temat , liczy się wydajność prądowa. W 15m^2 nie wytrzymałbyś 2x8W z lampy jeśli masz kolumny 87dB+ ;)

Szkoda ,że tam Rega nie wrzucił opisu na swojej lampie 2x 9W z korektorem (ponoć daje to -20dB z tego co Audio Autonomy pisał) z kolumnami kefa które miały nie zagrać (4om , ~90dB) , a zagrały w prawie 30m^2 pomieszczeniu na 3/4 volume tak ,że więcej nie musiał podkręcać.

Zajrzyj do wątku lampowego; )

zaglądałem i mimo że są osoby które twierdzą że grają bez sporych problemów na nie koniecznie bardzo skutecznych kolumnach, to jednak jest kilka takich które potwierdzają moją teorię a minowicie że trudno jest znaleźć pod taki wzmacniacz odpowiednie kolumny bo takiej lampie czasami może zabraknąć prądu, i m.in. chyba przez to mamy niedomagania w niskich tonach

Moim zdaniem to w lampie powinny być lepsze wokale, pilot chyba też jest w zestawie ...

Dobranie kolumn, tu może być łatwiej z tranzystorem.

pilot jest ale nie ma standby na przykład

na 3/4 volume tak ,że więcej nie musiał podkręcać.

nie wiem czy 3/4 volume to nie za dużo i nie jest już dźwięk zniekształcony... na caspianie grałem z reguły na godzinie 7:30 - 8, bo na 9-10 już było bardzo głośno...

nie mam doświadczenie w tych sprawach, ale zdaje się że jak nie spróbuje tego czy owego to się raczej nie nauczę.... caspian ma jeszcze jedną zaletę - będzie mi go w razie czego chyba nieco łatwiej odsprzedać ;/

Svawo , szczerze przyznam ,że tego UR-a bym nie kupił ,ale tylko dlatego iż wiem ile realnie jest on wart ;) Niestety dużo się płaci za markę oraz za dystrybucję , czyli finalnie szału nie ma ,a jednak stwierdziłeś ,że jest niezły.

Za podobną kwotę mógłbyś sobie zamówić coś ciekawszego w PL manufakturze , ewentualnie sprawdź jeszcze może haiku audio williamson 6CA7

Nie wiem w jakim celu chcesz zmieniać sprzęt , ja np. jak w tle plumka to mam ampli i sobie plumka , a lampę biorę na specjalne okazje i wtedy pomija się to iż musi się rozgrzać etc. , zresztą w piec gitarowym to była chwila ~30s i już szło max brzmieniem :)

nie mam doświadczenie w tych sprawach, ale zdaje się że jak nie spróbuje tego czy owego to się raczej nie nauczę.... caspian ma jeszcze jedną zaletę - będzie mi go w razie czego chyba nieco łatwiej odsprzedać ;/

Mam wrażenie, że już się zdecydowałeś ;-)

... może następnym razem będzie to lampa.

Niestety lampę trzeba troszkę inaczej użytkować, inaczej niż tranzystor który prawie przez cały dzień może nie być wyłączany. Do słuchania muzyki lampy terzeba podchodzić z pewnym namaszczeniem ...

Za to dostajesz magię w muzyce, magię która pojawia się w tranzystorze dopiero przy znacznych kwotach ...

Musisz tylko posłuchać fajnej lampki z dobrze dobranymi kolumnami ... zrozumiesz o co chodzi.

Niestety lampę trzeba troszkę inaczej użytkować, inaczej niż tranzystor który prawie przez cały dzień może nie być wyłączany. Do słuchania muzyki lampy terzeba podchodzić z pewnym namaszczeniem ...

Dokładnie. Pisałem o tym wcześniej.

Z tym że nie każda lampa zagra lepiej. Bo Cayin jednak nieco gorzej wypadł.

Zastanawiam się czy Caspian nie jest odpowiednikiem tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki Panowie.. już wiem wszystko.. Lampa faktycznie gra lepiej wiem o co chodzi jednak do tego namaszczenia chyba jeszcze nie dojrzałem.. ten ur fajny sprzęt widzę go u siebie w domu za kilka lat ;) w rzeczywistości jest droższy niż caspian te 20% to już dużo zważywszy że jeszcze kolumny trzeba kupić..

Huberto a co wg Ciebie oznacza że lampa jest mniej uniwersalna? Będę miał na testach triode 25 na co zwrócić uwagę ? Każdy słyszy inaczej wiadomo ale chciałem wyłapać co miałeś na myśli jak to pisałeś ..

Huberto a co wg Ciebie oznacza że lampa jest mniej uniwersalna?

Chociażby to że podczas wydłużających się upałów jakie panują w sezonie letnim eksploatacja lampy może być bardzo uciążliwa. Kupowanie i żonglowanie lampami na dłuższą metę robi się kosztowne i meczące bo kto by nie chciał testować różnych setów żarówek skoro wpływają na brzmienie. Dobre stare NOS-y są coraz droższe i jest ich coraz mniej. Lampy z bieżącej produkcji potrafią szybko wykorkować.

Wiem że dla zagorzałych fanów wzm. lampowych powyższe nie jest problemem ale ja dałem sobie spokój.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.