Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, purple2 napisał:

nie wszyscy, być może człowiek nie słyszy ciągłego sinusa 100khz ale harmoniczne tego kalibru wchodzą w skład zbocza narastającego transjentu odpowiedzialnego za stereofoniczne efekty fazowe

ty to wiesz , wierzysz , czy żartujesz .

10 godzin temu, purple2 napisał:

już raz chwaliłeś mi się tym filtrem, nie pamiętasz co Ci odpowiedziałem? filtr nie może filtrować czegoś czego nie ma w Twoim sygnale

Puść sobie sygnał z generatora i później włącz ten w/w filtr.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Puść sobie sygnał

Twój experyment jest bez sensu bo jeśli puszczę sobie np 40khz to go nie usłyszę, natomiast Tobie radzę wyprodukować stereofoniczne nagranie studyjne szerokopasmowe i liniowofazowe, Twój filtr spowoduje zawężenie panoramy stereofonicznej  tego nagrania

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

ty to wiesz , wierzysz , czy żartujesz

na 40%

16 godzin temu, andaudion napisał:

Oficjalnie człowiek słyszy do 100kHz czy to poprzez harmoniczne, czy poprzez wpływ ultradźwięków czy jak go zwał, nie nasza sprawa.

? ...mutanci genetyczni?

Edytowane przez iro III
54 minuty temu, purple2 napisał:

natomiast Tobie radzę wyprodukować stereofoniczne nagranie studyjne szerokopasmowe i liniowofazowe, T

Dlaczego mi radzisz? To Ty masz coś do udowodnienia/przekazania. Ja jestem zadowolony z tego co mam i wiem że w domu nigdy "filharmonia" się nie pojawi choćby nie wiem jak się napinać, ale jak udowodnisz że można to wszystko pod stołem odszczekam ;-). Wiesz że w filharmonii/teatrze muzycznym/operze też są kłopoty z lokalizacją poszczególnych instrumentów siedząc w rzędzie, który uchodzi za najlepszy dla globalnej panoramy, czyli taki trochę oddalony od orkiestry. Może z pierwszych rzędów się daje, ale panorama dużych zespołów orkiestrowych z pierwszych rzędów robi się nieciekawa pomimo łatwiejszej lokalizacji poszczególnych instrumentów. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

31 minut temu, Lech36 napisał:

operze też są kłopoty z lokalizacją poszczególnych instrumentów siedząc w rzędzie

niestety człowiek ma tylko dwoje uszu i słyszy tylko stereofonicznie, dlatego np niewidomi wspomagają swój zmysł słuchu innymi metodami przy poruszaniu się w swoim środowisku

38 minut temu, Lech36 napisał:

Dlaczego mi radzisz?

bo Twój experyment jest głupi i świadczy o tym, że nie rozumiesz problemu

9 minut temu, purple2 napisał:

bo Twój experyment jest głupi i świadczy o tym, że nie rozumiesz problemu

To Ty masz problem, ja nie mam. 

1 godzinę temu, purple2 napisał:

gratuluję

Dziękuję :-).

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Wiesz że w filharmonii/teatrze muzycznym/operze też są kłopoty z lokalizacją poszczególnych instrumentów

lechu dane mi kilka razy było posłuchać dużego i większego składu bez prądu - wszystko na żywo i bez widowni . Pomimo szczerych chęci zlokalizowanie instrumentu na ślepo było niemożliwe .

Skłaniam się do stwierdzenia , że mózg ludzki raczej nie rozpoznaje odległości po fazie i alikwotach , a szybciej po głośności i częstotliwości dźwięku. Z małymi składami jest prościej , ale i tak na 100% nie trafisz . 

I mała ciekawostka w czasie prób często zmienia się miejsce poszczególnych instrumentów .

12 minut temu, bolo_senor napisał:

mała ciekawostka w czasie prób często zmienia się miejsce poszczególnych instrumentów

Co? 

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Co? 

a czego nie rozumiesz ?

normalnie idzie facet z jakąś wiolonczelą , czy czymś innym do tyłu lub na bok i tyle.

2 minuty temu, bolo_senor napisał:

a czego nie rozumiesz ?

normalnie idzie facet z jakąś wiolonczelą , czy czymś innym do tyłu lub na bok i tyle.

Aha. No to nie idzie. Są dwa ustawienia orkiestry i tyle. Nikt nigdzie nie chodzi. Może o 30cm się przesunie żeby mu nie wadzili smykiem.

nagrywamy.com

z linijką nie mierzyłem czy 30 cm , ale kilka kroków . Myślałem , że to jakieś zamierzone działanie - a to nawet nie hemoroidy ? 

15 minut temu, przemak napisał:

Są dwa ustawienia orkiestry

tego sam nie wiedziałem , że tylko dwa - o ile środek faktycznie wygląda wszędzie podobnie to na tyłach myślałem że panuje pewna dowolność . 

Jest jak jest. Tył owszem, może być różnie, bo nie wszystkie instrumenty muszą być a po drugie czasem z tyłu w środku nie ma miejsca na kotły, bo są organy. 

Kogo i gdzie chcesz przesuwać? ?

orkiestra2.jpg

nagrywamy.com

25 minut temu, przemak napisał:

Kogo i gdzie chcesz przesuwać? ?

ja bym ustawił instrumenty alfabetycznie , kolorami , albo według urody muzyczek ?

teraz pojawi się trzecie ustawienie na koronawirusa wszyscy metr od siebie ?

Edytowane przez bolo_senor
2 godziny temu, bolo_senor napisał:

Skłaniam się do stwierdzenia , że mózg ludzki raczej nie rozpoznaje odległości po fazie i alikwotach , a szybciej po głośności i częstotliwości dźwięku.

Bardzo dobrze ci intuicja podpowiada: tak właśnie jest w istocie. Liczy się głośność i częstotliwość dźwięku, tak właśnie działa ludzki słuch.

No chyba, że trafi na zmutowanego audiofoola, który słyszy do 100kHz, wtedy liczą się tylko dobra faza i alikwoty ? 

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

alfabetycznie

To są, od prawej patrząc: bas, cello, viola, violin ?

kolorami

Wszystkie brązowe... 

według urody muzyczek

Tego nie było... Znaczy ładniejsze na przód? ?

nagrywamy.com

16 minut temu, przemak napisał:

Tego nie było... Znaczy ładniejsze na przód? ?

nie inaczej , faceci i stare baby do tyłu ?

ale chyba nie ja na to wpadłem , bo coraz częściej zgrabne figury i ładne pyszczki widuje się w pierwszym rzędzie . Widać te ładne więcej potrafią ?

22 minuty temu, przemak napisał:

Tego nie było... Znaczy ładniejsze na przód?

Absolutnie popieram ;-). Ładne na przód.

Czy ty z tego twojego balkonu te ladne pyszczki jeszcze dowidujesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 minuty temu, przemak napisał:

Ja mam - 5,5, mi w zasadzie wszystko jedno ?

Mi też wszystko jedno ale jak już padła propozycja to ją poparłem, oczywiście dodam że te ładne z przodu muszą dobrze grać bo inaczej to nie będzie przyjemności ze słuchania muzyki ;-).

9 minut temu, xajas napisał:

Czy ty z tego twojego balkonu te pyszczki jeszcze dowidujesz?

oni okularów nie nosili to chyba coś widzieli ?

a ja , jak najbardziej dowiduje i nie tylko pyszczki

ale przynajmniej całą widać jak już widać , nie samą głowę

3 godziny temu, bolo_senor napisał:

lechu dane mi kilka razy było posłuchać dużego i większego składu bez prądu - wszystko na żywo i bez widowni . Pomimo szczerych chęci zlokalizowanie instrumentu na ślepo było niemożliwe

Też tak miałem na koncercie bez prądu na sporej sali. Orkiestra kameralna. Tylko jak był utwór z wokalem to ten wokal był lepiej lokalizowany choć nie wiem czy nie był dyskretnie wspomagany nagłośnieniem.

6 minut temu, Lech36 napisał:

wokal był lepiej lokalizowany

to możliwe , bo to głos ludzki. Ucho ludzkie najczulsze w tym paśmie. Ale dobrze wyć solistka musiała by przekrzyczeć orkiestrę

3 minuty temu, bolo_senor napisał:

to możliwe , bo to głos ludzki. Ucho ludzkie najczulsze w tym paśmie. Ale dobrze wyć solistka musiała by przekrzyczeć orkiestrę

Jak wyżej pisałem możliwe że było dyskretne wspomaganie nagłośnieniem istniejącym na wyposażeniu sali. Siedziałem dosyć daleko i bardziej byłem zainteresowany całokształtem koncertu niż audiofilskimi smaczkami, ale szlachectwo zobowiązuje i na takie smaczki też trochę zwracałem uwagę. To chyba u hobbysty już nałóg ;-).

Dawaj, @purple2 ?

Obwody chyba Ci się nie przegrzały ?

Jakiś np. wykres...

Tak sobie czytam, bo ten wątek to wspaniała rozrywka.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Vinyl nigdy nie brzmiał, nie brzmi i nie będzie brzmiał lepiej od dobrze zrobionej płyty cd.  Bajki i sentyment za czasami, których większość już nie pamięta a ci, co pamiętają mają ubytki słuchu przez wiek. Zacznijcie słuchać muzyki zamiast formatu.

????

• Pokaż nowe odpowiedzi