Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie do salonu - porada

Izofir

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem forumowicze,

od dłuższego czasu czytam różnego rodzaju poradniki dotyczące sprzętu audio, blogi audiofilskie i tematy na tym forum. Dzięki temu jakiś wycinek wiedzy już posiadłem. Na przykład wiem, że jeszcze muszę przepłynąć ocean informacji aby cokolwiek konkretnego powiedzieć. A to już jakiś sukces ;)

W związku z urządzeniem się na dłużej w konkretnym miejscu chciałbym rozpocząć budowę mojego systemu audio. Do tej pory muzyki słuchałem przy użyciu słuchawek, a filmy oglądałem korzystając z zestawu 5.1 Logitecha. Chciałbym to zmienić, jednak obawiam się, że nie dysponuję jeszcze wystarczającą wiedzą aby samodzielnie stworzyć dobry system audio. Dlatego też postanowiłem napisać i poprosić o Waszą pomoc, gdyż wiem, że wiedzy w tej tematyce Wam nie brakuje.

Słucham tak naprawdę wszystkiego. Głównie muzyka filmowa, r'n'b i rock, czasem klasyczna, jazz ale też rap i wpadnie też jakiś pop. Tak jak widzicie potrzebuję czegoś uniwersalnego. Zdecydowanie bardziej skłaniam się ku ciepłym brzmieniom z wyczuwalnymi niskimi tonami. Jednak też bez przesady, gdyż zbyt głęboki bas potrafi mnie drażnić.

System ma służyć głównie do:

- słuchania muzyki z serwisu TIDAL HiFI (posiadam skromną kolekcję CD, ale przyznam, że obecnie głównie korzystam ze streamingu),

- oglądania filmów z Netflix 4K (telewizor Samsung UE55MU7002),

- sporadycznego podłączenia konsoli do gier (PlayStation).

Chciałbym aby mój docelowy system składał się z 2 kolumn stereo podłączonych do wzmacniacza, a ten aby podłączony był do amplitunera, do którego podpięte będą pozostałe głośniki kina domowego. Czyli w momencie kiedy chcę posłuchać muzyki korzystam z 2 frontowych głośników i wzmacniacza, a kiedy chcę obejrzeć film dołączają do tego pozostałe głośniki KD podpięte pod amplituner. Ponadto idealnie byłoby gdyby maksymalnie uprościć sposób przełączania pomiędzy słuchaniem muzyki i oglądaniem filmów. Czyli połączyć wzmacniacz i amplituner w taki sposób, aby działo się to praktycznie automatycznie. Wiem, że korzystamy wtedy z wyjścia "main out" amplitunera.

Zakupy zaplanowałem podzielić następująco:

1) kupuję amplituner i 2 frontowe kolumny (aby korzystać z TIDAL'a i podłączyć wszystko do TV);

2) kupuję wzmacniacz współpracujący z amplitunerem i podpinam do niego te 2 frontowe kolumny;

3) dokupuję resztę głośników kina domowego i podpinam je do amplitunera.

Obecnie jestem na etapie nr 1, ale chciałbym już sobie wszystko rozplanować, aby nie było niespodzianek za jakiś czas. Na amplituner i kolumny mam obecnie około 6 tys. zł. Jeżeli chodzi o kwotę na wzmacniacz to pewnie w okolicach 3 tys. zł. Jednak jeśli za dopłatę otrzymam znacząco lepszy sprzęt, to oczywiście jestem w stanie to zrobić.

Salon wygląda tak jak na załączonym do posta zdjęciu i rzucie. Niestety, jak widzicie, jest dosyć wąsko. Odległość słuchacza od TV to około 2,6 m. Kolumny będą stały stosunkowo blisko ściany na niskiej szafce, więc bas-refleks powinien być na przedniej ścianie kolumny. Dodatkowo pewnie za kilka lat będę zmieniał lokum na bardziej przestronne, więc fajnie jakby kolumny miały jakiś zapas mocy.

Odwiedziłem już dwa łódzkie salony audio i dostałem dwie wstępne propozycje zestawów:

1) amplituner Yamaha rxv685 + kolumny B&W 683s2;

2) wzmacniacz Advance Acoustic X-i75 + kolumny Paradigm monitor 9 v7.

Co sądzicie o tych opcjach? Ja sam, po przeczytaniu Waszych opinii, skłaniałem się ku kolumnom Dali 450. Jednak nie mam pojęcia co powinienem do nich dobrać aby fajnie grało i spełniało moje wymagania. Może macie jakieś swoje propozycje? Co ze sprzętem używanym? Ja się tego nie obawiam, a co Wy możecie na ten temat powiedzieć?

Dziękuję za przeczytanie postu i czekam z niecierpliwością na Wasz odzew. Potrzebuje pomocy wyjadaczy :)

Pozdrawiam,

Izofir

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-72340-0-80595700-1539370994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę trudna sprawa ze względu na brak miejsca na głośniki. Na szafce będzie rezonanas, brak miejsca na standy, może nad szafkami ,,podwieszane". Szczerze to na twoim miejscu zakupiłbym sobie mały zestaw typu 1/2. Np. rega lub cyrus składający się ze wzamacniacza i daca. Do tego chromecast audio do strumieniowania tidal. Jeżeli chodzi o kino to zaproponowałbym splitter albo inne podłączenie do daca. Kupiłbym monitory bliskiego pola np. Harbeth P3ESR. Są tak dobre, że gdzie ich nie postawisz zagrają świetnie. Może nie będziesz miał potężnego basu ale będzie to genialne stereo, które być może zostawisz jako drugi zestaw do kolejnego mieszkania. Na rynku wtórnym szacuję taki zestaw na 5 k. (utrata wartości 0 zł). Kapitalny brytyjski zestaw. Żeby zobrazować poziom tego niepozornego zestawu porównam do sytuacji, w której skończyłeś dopiero szkołę kadetów i od razu po niej poleciałeś na księżyc ;)

Niestety w tak zaprojektowanym pomieszczeniu bardzo łatwo popełnić błędy. Największym jest dać zbyt mocne głośniki. Tutaj potrzebna jest rozwaga, uważam że sprawdzą się subtelne monitory jak ww. - bardzo szczerze to piszę.

alternatywa

nie inwestuj na razie w stereo. Kup sobie zestaw kina domowego klasyczny mały i odkładaj na stereo a po przeprowadzce zainwestuj w coś klasycznego na lata. To wymaga cierpliwości ale warto.

Mercandede, dzięki za poświęcenie czasu i świetne rady. Przyznam, że trafiają do mnie Twoje argumenty. Sam wcześniej bałem się, że jednak ciężko będzie dobrać coś odpowiedniego do tego pomieszczenia. Założyłem, że kupię coś z zapasem mocy grającego stabilnie w obecnym pomieszczeniu na te 4-5 lat, a potem po prostu przeniosę zestaw do większego salonu. Jednak chyba "Januszowanie" nie do końca może mi wyjść na dobre w tym przypadku ;) Akustyki niestety nie da się całkowicie przeskoczyć. Dlatego chyba rzeczywiście powstrzymam moje żądze, zwłaszcza że poczytałem o zasugerowanych przez Ciebie monitorach Harbeth P3ESR i zbierają dobre recenzje. Oczywiście muszę je też sam wypróbować i to najlepiej w moim mieszkaniu.

Jak rozumiem sugerujesz DAC taki jak na przykład ten?

Ukryta Zawartość

Do tego dochodzi ten Google Chromecast Audio? Przyznam, że nie mam doświadczenia w uzytkowaniu tego sprzętu. Opinie z tego co widzę są różne. Jakoś według Ciebie jest satysfakcjonująca?

Jakie jeszcze sprzęty według Ciebie powinny wejść w skład zestawu?

Ukryta Zawartość

Hej.

Z tymi głośnikami na tej szafce to odpada. To nie jest stabilne miejsce na glośniki. Drugie primo będą one za wysoko w stosunku co do Ciebie. Następna sprawa to kolumny, piszesz o ciepłym brzmieniu i bass-reflex z przodu. Zdecydowanie popatrz na Dali Zensor 7 lub coś trańszego Melodika BL40 mk3. Zaproponowana wyżej Yamaha RX-V685 jest całkiem senswoną propozycją z racje tego iż posiada dwa wyjścia pre-out na końcówkę mocy dla frontów i stosunkowo jest tańsza od swoich konkurentów z podobną opjcą wyposarzenia(pre-out).

Ewentualnie pomyśl nad kolumnami podstawkowymi, na nich też można zbudować system kina domowego?

Pozdrawiam,

Grzegorz.

o widzisz zaczyna się, musi być nowe, drogie, efektowne, ładnie opakowane, branża musi zarabiać;) Widzą, że odległość słuchacza od ściany to 2 m i proponują duże masywne z gabarytu jak i fonicznie kolumny podłogowe. Nie będziesz miał z tego przyjemności, będzie na początku efektownie a po 30 minutach będzie cię męczył ten dźwięk. Niedaleko Łodzi są Pabianice, mają tam pewnie na stanie te małe harbeciaki - posłuchaj ich koniecznie. Nawet zmienił zdanie to odsłuchaj je kiedyś za moją skromną radą.

tutaj znajdziesz łopatologiczne porównanie trzech najtańszych streamerów. Jak okazuje się nie warto jest kupować drogiego urządzenia podającego sygnał dacowi (średenio kosztują od 1,5k w górę). Do tego Dac jak np rega dac lub ta podlinkowana przez Ciebie. Może być też cyrus czy zupełnie inny dac ale koniecznie z wejściem optycznym może nawet więcej niż jednym. Daców jest na potęgę na olx. Fonicznie różnica pomiędzy dami jest niewielka ale branża będzie ci mówiła że jest inaczej.

tutaj porównanie budżetowych streamerów do daca jak np chromecast.

Ukryta Zawartość

tutaj chiński dac o świetnych parametrach.

Xiangsheng DAC-05A 24bit/192K XMOS USB Double PCM1794

Ukryta Zawartość

Przy takiej odległości od kolumn - 2.5 m zostań przy gł. podstawkowych... bo bas z podłogówek zginie... zostawiając dudnienia.

Posłuchaj Dynaudio Emit M20.

Do sejsmicznych efektow w kinie wstaw suba w rogu z prawej strony...

Pamiętaj że dobry sub do muzyki to raczej obudowa zamknieta.....

Ale do Emit m20 sub jest zbyteczny do muzyki.

Zensor 7 ? Czy branża czyta w ogóle to posty ? W innym temacie też polecali (inna branża) Tannoye XT 8F na ścianę 2m ....

@mercandede dobrze prawi. Dobre monitory też mogą grać mocnym basem, zwłaszcza w takich warunkach.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Jeżeli jesteś z Łodzi lub okolic to zapraszam na odsłuch do mnie a może wyjdziesz z głośnikami

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Dzięki Wam wszystkim za odzew! Cieszę się bardzo, że chcecie mi pomóc w wyborze :)

Nie będziesz miał z tego przyjemności, będzie na początku efektownie a po 30 minutach będzie cię męczył ten dźwięk. Niedaleko Łodzi są Pabianice, mają tam pewnie na stanie te małe harbeciaki - posłuchaj ich koniecznie.

Od razu jak je zaproponowałeś umówiłem się telefonicznie na odsłuch jutro właśnie w Pabianicach. Jestem bardzo ciekaw jak zagrają :)

Ukryta Zawartość

Po przeczytaniu Twojego wątku widzę, że rzeczywiście tanie nie znaczy gorsze w tym przypadku. Jednak zastanawia mnie ta Twoja wypowiedź: "Ale z perspektywy czasu ok 2 miesięcy równoległego użytkowania chrome i maliny muszę przyznać, że do wymagającego repertuaru chrome nie przystaje do maliny. Malina prezentuje się ze dwie, trzy klasy wyżej jeżeli chodzi o kulturę grania, przede wszystkim neutralność i przestrzeń wybija się na pierwszy plan." Czy coś od czasu kiedy to pisałeś się zmieniło? Co byś teraz polecał dla mnie?

Posłuchaj Dynaudio Emit M20

Mają je w Pabianicach niedaleko Łodzi, gdzie jadę jutro na odsłuch. Poproszę o ich podpięcie. Dzięki za sugestię! ;) Do czego podpiąć kolumny według Ciebie, aby mieć najlepszy efekt przy słuchaniu TIDAL HiFi i też czasem oglądaniu jakiegoś filmu?

Jeżeli jesteś z Łodzi lub okolic to zapraszam na odsłuch do mnie a może wyjdziesz z głośnikami ??

Bardzo chętnie przesłucham Twoich! ;) Jutro podjadę do Pabianic i przesłucham sklepowych, ale od czwartku możemy się umówić na odsłuch Twoich. Jeśli mi się spodobają to wyjdę z nimi z wielką przyjemnością! Dzięki za propozycję ;) W takim razie pozwolę sobie napisać do Ciebie na Priv

Co do kolumn podłogowych to chyba rzeczywiście macie rację, że może być ciężko z dudnieniem. Myślałem pierwotnie o postawieniu ich po lewej i prawej stronie od szafki pod TV. Macie ten przykład na pierwszym załączonym do tej wiadomości zdjęciu. Teraz kiedy myślę o podstawkowych raczej rozważam postawienie ich na tej szafce, tak jak na drugim załączonym zdjęciu. Jest stabilna, nie ma trzeszczeń pod naciskiem, dobrze spasowana. Myślicie, że to dobry pomysł, czy jednak powinienem je postawić tak jak te podłogowe z przykładu nr 1?

Proponowane rozstawienie kolumn -

Ukryta Zawartość

Raz jeszcze dzięki Wam za poświęcenie czasu. Jutro dam znać jak poszło z odsłuchem w Pabianicach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z podstawkowych do odsłuchu.... specjalnie nie będę pisał o wadach i zaletach.... wartych uwagi dopisz do listy:

Zensor 3, Knight 2, Epos K2 - tańsze.

Kef r300, Dynaudio X18, Focal 906 - droższe.

Pylon Perl 20, Magnat 673, Wilson Raptor 3- super tanie ale... mają coś w sobie.

Kolumny, których słuchałem w extremalnych warunkach odsłuchowych i wypadły świetnie to BMN F2... tych żeby posłuchać musiałbyś zamówić u Producenta... niestety. To są duże monitory, ktore mozna postawić na szafce 50 cm.

Dla mnie kolumną marzeń są Dynaudio X18... ale fakt wymieniane Herberty też są warte swojej ceny.

@Izofir będąc jutro w Pabianicach koniecznie postaraj się posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kolumny Xaviana są ręcznie produkowane w Pradze na markowych komponentach co owocuje nieprzeciętnym brzmieniem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Izofir, wspaniały temat, czytam go z wielkim zaciekawieniem i bardzo jestem ciekaw finału, podchodzisz kolego do zakupów dużo lepiej jak moja osoba, czuje że będziesz zadowolony.

W bardzo podobnym metrażu odsłuchowym również używam monitorów Klipsch 160M i też stoją na komodzie, nie było wyjścia i da się ich słuchać, ale na jeżeli możesz rozstawić głośniki tak jak te podłogowe to warto tego spróbować. Postawić je na czymś i sprawdzić czy nie będzie lepiej.

Jeżeli znalazłbyś czas, to bardzo Cię proszę o odsłuchanie monitorów od Klipsch, odpowiedników 160M, jeżeli tych nie będą mieli i wyrażenie swojego zdania co do Kef r300, Dynaudio X18, Focal 906.

Również mi je polecano jeżeli chciałbym pójść z systemem na wyższy poziom, choć przyznam że z 160M jestem mega zadowolony.

Owocnego odsłuchu i dobrych cen życzę.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

wspólnym mianownikiem dla powyższej dyskusji jest przede wszystkim to, że pokój którym dysponujesz przekreśla kolumny podłogowe. Ale powiem ci, że nie jest to zła wiadomość. Wręcz przeciwnie, dla mnie monitory były zawsze lepsze w odbiorze, bardziej relaksujące i grały bardziej naturalnym dźwiękiem. Wybór odpowiednich monitorów to już zadanie dla Ciebie. Proponuję rozważyć propozycje powyżej bo każda z nich jest na swój sposób dobra. Wszystko zależy od tego jaki dźwięk przypadnie ci do ucha.

przykładowy zestaw do odsłuchu jaki bym zaproponował to:

monitory:

xavian perla - słyszałem, naprawdę piękne wykonanie, fonicznie świetnie.

dynaudio emit lub exceite - bardzo dobra firma lubiana przez melomanów, relacja jakość/cena świetna.

harbeth p3esr - pozycja obowiązkowa, konstrukcja zamknięta więc możesz je nawet na biurku postawić i będzie rewelacyjnie. Nigdy nie słyszałem lepiej brzmiących wokali, kapitalne. Monitory, które nawet po 20 latach ktoś chętnie odkupi. Drogie ale warto. Gdybyś chciał je kiedyś kupić to się odezwij się, polecę ci jakieś miejsce.

do tego:

rega brio

rega dac

lub

yamaha A-S801 z wbudowanym daciem

Yamaha MusicCast R-N803D - gdzie masz daca, oraz wbudowane streamery airplay, wifi, tidal radio z dab+, może ma podłączenia pod suba.

na odsłuch proponuję udać się z płytami z muzyką filmową, gdzie jest również wokal. Koniecznie płyta z muzyką akustyczną, jazz/blues.

I generalnie z tym czego słuchasz na co dzień. Poproś, żeby dowolny transport CD podłączony został kablem optycznym do daca ! TIDAL hi fi jest jakości płyty kompaktowej więc wystarczy test na tym poziomie.

gdybyś chciał się skupić oddzielnie na każdym z tych tematów oddzielnie tj. wybór monitorów, wzmacniacza, kabli, cd, daca to odradzam. Każdy z nas poświęcił na to mnóstwo czasu wydając kupę kasy, popełniając masę błędów, czytając setki sponsorowanych artykułów gdzie zawsze kolejny model danego producenta jest jeszcze lepszy (a na pewno jeszcze droższy) od poprzedniego. Nie idź proszę tą drogą. Kup sobie zestaw składający się np z dowolnych niedużych monitorów stereo oraz wzmacniacz + dac. Zastanawiam się czy najlepszym wyjściem nie byłoby kupienie używanego R-803D - on generalnie wszystko ma i do słuchania muzyki i pod kino domowe. Wpinasz głośniki, ew. suba, podpinasz tv i zapominasz o tym forum. Nie daj się zwariować. 80 % zależy od jakości głośników. Yamaha ma tryb liniowy pure więc zagra neutralnie tak jak inżyniery za konsoletami nagrali piosenkę, płytę czy ustawili fonię pod film. A jak dojdziesz do wnioski, że znasz się na tym lepiej to poprawisz ich pracę gałkami na swoim sprzęcie;) Tak na poważnie, wzmacniacz to sprawa wtórna najważniejsze są głośniki.

gdybyś jednak chciał poszaleć ze wzmacniaczem to jest ich sporo na olx: atoll, creek, rega, baltlab ect. Każdy tranzystorowy będzie ok. Z utratą ceny jest tak, że najwięcej traci pierwszy właściciel. Cykl wygląda następująco, branża sprzedaje produkt X zł + 40% marża, pierwszy właściciel targuje ok 20% rabatu czyli sklep sprzedaje z 20 % marży. Sprzedając na rynku wtórnym np. rok po gwarancji sprzedający traci ok 40 % - 50%. Kupować należy od 1 właściciela, nigdy od handlarza sprzetęm używanym. Nie masz się co bać o usterkowość sprzętu, jest to sprawa losowa przy sprzęcie audio (nie kupowanego z sieciówek typu media) sprzęt się raczej nie psuje.

Powodzenia!

Pomijając pomieszczenie i warunki odsłuchu.

Wygodnym rozwiązaniem jest amplituner wszystkomogący z wyjściem preout. Do tego zestaw kinowy 5.1 z monitorami zamiast podłogówek. Będziesz miał moc w kinie i fajne granie na początek ze streamingu. Dlaczego tak?

Wysterujesz wszystko z telefonu a to jest bardzo, ale to bardzo przydatna funkcja.

Bardzo wygodna jest do tego Yamaha ze swoim Musiccast i aplikacją.

Nacieszysz się takim zestawem, nauczysz i po roku czy dwóch będziesz wiedział czego chcesz a czego Ci brakuje.

Może rozbudujesz, a może powiesz że lepiej dobre stereo zamiast kina a TV też na tym fajnie pociągnie.

"Ino powoli synek..." jak mówił mój pierwszy szef :)

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Każdy z nas poświęcił na to mnóstwo czasu wydając kupę kasy, popełniając masę błędów, czytając setki sponsorowanych artykułów gdzie zawsze kolejny model danego producenta jest jeszcze lepszy (a na pewno jeszcze droższy) od poprzedniego. Nie idź proszę tą drogą. Kup sobie zestaw składający się np z dowolnych niedużych monitorów stereo oraz wzmacniacz + dac.

Święte słowa. Dlatego na priv zaproponowałem koledze maje Proaci w komplecie ze wzmacniaczem.

Jestem tego zestawienia pewny bo żonglowałem klockami dość długo zanim doszedłem do takiego dźwięku.

Oczywiście odsłuch niezbędny bo preferencje różne.

Mam nadzieję że przyjedzie, posłucha i skrobnie parę słów.

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Moi drodzy, dzięki za kolejne rady! Właśnie wróciłem do domu i już zdaję Wam relację z odsłuchu w Pabianicach.

Po pierwsze pracownicy bardzo sympatyczni i pomocni. Nie sugerują żadnego brzmienia poszczególnych kolumn, po prostu podłączają i zostawiają z dźwiękiem. Spodobało mi się to, bo dzięki temu odsłuch nie jest zanieczyszczony sugestiami innych.

Niestety dzisiaj miałem tylko 1h 40 min na odsłuch, bo wypadło mi po drodze kilka spraw. Z tego powodu zdążyłem przetestować tylko 4 kolumny, z czego ostatnią nie tak jak bym chciał. Wzmacniacz, do którego były podłączone to Vincent SV-500. Według obsługi odpowiedni do testu, gdyż ma stosunkowo neutralne brzmienie. Postaram się opisać odczucia z odsłuchu poszczególnych modeli kolumn. Od razu pragnę zaznaczyć, że nie będę posługiwał się kwiecistym audiofilskim językiem, gdyż nie do końca jeszcze go poznałem. Będę używał słów, które w moim odczuciu najlepiej opisują moje wrażenia. A więc...

1) Na pierwszy ogień poszły Harbeth P3ESR. Ogólnie świetne głośniki. Naprawdę, nie spodziewałem się takiej jakości wysokich i średnich tonów w tak małych głośnikach. Szybkie, świetna przestrzeń, czyste dźwięki. Tylko te niskie tony... Po prostu dla mnie było ich za mało. Do tego stopnia, że pomimo niewątpliwych zalet nie zdecyduję się na nie.

2) Po wytłumaczeniu zastrzeżeń pokazano mi Dynaudio Emit M20. W nich poziom wyczuwalności niskich tonów był dla mnie zupełnie wystarczający. Dźwięk był zadowalający, jednak średnie i wysokie były znacznie słabsze niż te z Harbethów. Przestrzenność dźwięku zdecydowanie mniejsza, miałem wrażenie jakby dźwięk dobiegał do mnie tunelem na wprost od wzmacniacza, a nie obiegał dookoła jak z Harbethów. Niektóre niskie tony jakby uciekały w wyższe, nakładały się. O wiele wolniejsze od poprzedników co mi lekko przeszkadzało. Ogólnie cały dźwięk był taki jakby za mgłą. Bardzo charakterystyczny, ale jednak nie odpowiada mi.

3) Potem dostałem ATC SCM7. Grały dla mnie podobnie do Harbethów. W porównaniu z nimi niskie tony były bardziej wyczuwalne ale za to miałem wrażenie, że wysokie gorzej się zachowywały. O coś pomiędzy Harbethami, a Dynaudio. Precyzyjne i szybkie, wykreowały fajną przestrzeń (jednak gorszą niż te pierwsze). Niemniej nie zachwyciły, basy znowu jak dla mnie zbyt słabe.

4) Ostatnie były Tannoy XT6. Niestety miałem na nie tylko 15 min. Fajny w miarę ciepły bas, którego poziom mi odpowiadał. Nie były aż tak precyzyjne i szybkie jak Harbethy i ATC, ale nie było tragedii. Wykreowana przestrzeń była też odrobinę gorsza, ale na pewno lepsza niż ta w Dynaudio. Te chyba były najbliższe moim upodobaniom.

Gdybym miał teraz wybierać po przesłuchaniu tych 4 kolumn, to kolejność wyglądała by następująco:

Miejsce pierwsze: Tannoy XT6

Miejsce drugie: ATC SCM7

Miejsce trzecie: ex aequo Harbeth P3ESR i Dynaudio Emit M20. Ze wskazaniem jednak na Harbeth za jakość wysokich i średnich tonów oraz przestrzenność. Gdyby miały bardziej wyczuwalne niskie to dla mnie idealne i pewne 1 miejsce.

Jednak w żadnych nie zakochałem się od pierwszego wejrzenia.

Po przesłuchaniu tych 4 modeli umówiłem się od razu na kolejny odsłuch w piątek. Panowie stwierdzili, że załatwią coś co może mi się naprawdę spodobać. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Wziąłem ze sobą płyty, ale źródłem dźwięku był TIDAL HiFi. Tak chciałem, gdyż w domu będę korzystał najczęściej właśnie z tej opcji. Jakość dźwięku jest dokładnie taka sama jak z CD.

Lista kawałków, które przesłuchiwałem:

1) Ludovico Einaudi - Petricolor (album: Elements);

2) Awolnation - Sail (album: Megalithic Symphony) - ważny kawałek dla mnie do oceny niskich tonów. Na początku kawałka jest uderzenie basu, które musi być dla mnie wyczuwalne jeśli mam być zadowolony z głośników. Dynaudio ok, Tannoy też dał radę, ATC słabo, a Harbethy niestety nie dały rady. Oczywiście subiektywna moja ocena;

3) Hans Zimmer - Now we are free (album: muzyka z Gladiatora);

4) Stereophonics - Into the world (album: Keep The Village Alive);

5) José James - Come To My Door (album: No beginning No End);

6) JMSN - Alone (album:Priscilla);

6) Majid Jordan - Her;

7) The Weeknd - High for this (album: Trilogy);

8) Eminem - Till I collapse (album: The Eminem Show);

9) Pink Floyd - High Hopes (album: The Division Bell wersja 96 khz/24bit)

Starałem się zróżnicować listę i pokryć wszystkie możliwości jakie mogą przydarzyć się w domowym odsłuchu. Jeśli coś byście skorygowali to chętnie posłucham ;)

Co do reszty proponowanego sprzętu, to pytałem także o następujące kolumny: Dynaudio X18 (bardzo chciałem przesłuchać), Focal 906 (jednak chyba dla mnie za duże gabarytowo), Kef R300, Xavian NEO X1 i Perla. Niestety nie mieli ich na stanie i nie mogłem wypróbować. W piątek jeszcze raz dopytam.

Wzmacniacza Rega BRIO i DAC'a Rega Dac też niestety nie mają na stanie. Za to jest chyba Yamaha A-S801. Chociaż na razie słuchałem tylko korzystając z tego Vincenta.

Jakie macie zastrzeżenia i spostrzeżenia? Może macie jakieś sugestie innych kolumn, które mogłyby mi pasować po reakcjach na wymienione wyżej kolumny? Chętnie posłucham Waszego zdania :)

Mam nadzieję że przyjedzie, posłucha i skrobnie parę słów.

Wybacz, że się dzisiaj nie odezwałem ale miałem milion rzeczy na głowie. Już piszę priva, to się dogadamy z odsłuchem. Jestem bardzo zainteresowany.

Dziękuję Wam za studzenie emocji i rady bazujące na doświadczeniu. Są dla mnie bezcenne.

Szkoda, że nie posłuchałeś Xavianów, bo według mnie są czarnym koniem, ale też R300, czy Excite X18. Cóż.. pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać, może jeszcze uda się Tobie je odsłuchać.. w końcu Pabianice to nie Milan ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Wiedziałem, że podłączą vincenta, już od 2 lat mają na nie parcie - to musi być jakiś plan sprzedażowy;). Przecież to hybryda, poproś o podłączenie czystego wzmacniacza tranzystorowego. Jak kolega powyżej wspomniał wzmacniacz z wbudowanym daciem obsługiwanym z poziomu aplikacji bardzo ci się spodoba. Spróbowałbym z yamahą. Po tym jak opisałeś swoje wrażenia z odsłuchu uważam, że potrzebujesz pełniejszego dźwięku. Miałem kiedyś monitory audio monitor rx2 były bardzo głębokie i grały bardzo fajnie, jak kolumna podłogowa. Myślę, że bardzo by ci się spodobały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.