Skocz do zawartości
IGNORED

CD player czy CD transport?

wojtek_o

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę nad zakupem CD playera - budżet ograniczony :) Po pierwsze, aktualnie wykorzystuję Marantza MCR503 jako źródło. Czy upgrade do modelu CD6006 może wnieść znaczącą poprawę jakości?

Po drugie - CD6006 występuje w wersji UK edition i ta wersja jest szczególnie ceniona - ciekaw jestem czy faktycznie znacząco rózni się od modelu dostępnego w polskich sklepach?

A może lepiej zainwestować w CD transport, np Cambridge CXC i dekodować dźwięk na zewnątrz? Obecnie używam Dacmagic 100 i gra całkiem fajnie. Czy DAC w CD6006 to wyższa półka niż Dacmagic 100?

https://www.audiostereo.pl/topic/140927-cd-player-czy-cd-transport/

A może Cayin CDT-15B 2 wyjścia RCA tranzystorowe i lampowe. Bardzo dobrze sprawdza się jako transport CD.

Opis i foto na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja uważam, że cd postrzegany jako transport sprawdzi się na dłuższą metę lepiej. Miałem podobny dylemat, czy kupić ,,lepszy" cd używany czy ,,nowszy" pod bitstream i podłączyć teaoretycznie lepszego daca. Ponieważ dynamika w obszarze daców jest spora postanowiłem iść za radą w stronę odtwarzacza wieloformatowego. W cenie podobnej do zaproponowanego przez ciebie w linku ca poleciłbym oppo 103 - jest już kilka używanych. Będziesz miał odtwarzacz blu ray, odtwarzacz sieciowy, transport cd i splitter pod chromecasta video. Chyba, że widzisz dla siebie inną opcję i nie potrzebujesz aż tylu funkcji. Polecam ci napędy cyrusa, są małe i trwałe.

Między 5005 a 6006 jest duża różnica. Ale faktycznie sam transport jest ciekawym pomysłem Sam od miesiąca używam Audiolaba 6000cdt jako drugiego odtwarzacza.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A czy nie jest tak, że wewnątrz każdego odtwarzacza CD znajduje się przetwornik? Tak więc Odtwarzacz CD to nic innego jak transport CD i przetwornik zamknięte w jednej obudowie

A czy nie jest tak że w zamkniętej - jednej obudowie transport i dac jest mimo wszystko krótszą drogą połączony?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

A czy nie jest tak że w zamkniętej - jednej obudowie transport i dac jest mimo wszystko krótszą drogą połączony?

No wlasnie.

I kable sa krotsze i gniazd na kable zadnych nie ma.

Niby tak. Jednak w topowych systemach ludzie stosują najczęściej transport + dac. Podobnie jak w przypadku wzmacniaczy zintegrowanych. To też końcówka mocy + przedwzmacniacz w jednej obudowie. Większość producentów na szczycie swojej oferty mają osobno końcówki mocy (często mono) i przedwzmacniacze.

Większość producentów na szczycie swojej oferty mają osobno końcówki mocy (często mono) i przedwzmacniacze.

Nawet osobne zasilacze do nich.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.