Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem jakiś program na YouTube i tam wypowiadał się specjalista, że do muzyki najlepsze są zamknięte subwoofery. Głównie ze względu na zachowanie się głośnika w takiej obudowie.

Moje poprzednie kolumny podłogowe (xtz 99.36) były na zasadzie monitorów ze zintegrowany subwooferem (osobna dolna część obudowy, osobne terminale, osobna zwrotnica). Mogły grać tylko jako monitory, jako dwu i pół drożne kolumny lub nawet osobna końcówka pod te woofery jako aktywne. To samo w innych konstrukcjach tej marki. Podobna koncepcja.

Więc jak najbardziej się zgadzam, że subwoofer do stereo się nadaje. Trzeba tylko dobrze zestroić ze sobą głośniki. Dla mnie tylko na moje potrzeby nie potrzebne są subwoofery, bardziej nowy amplitiner, który nie będzie sobie mieszał w ustawieniach i sam odcinał bas dla głośników frontowych 😁

Edytowane przez raiwan

No i prawidłowo zestrojony sub tak ma właśnie grać. Ale nie wszyscy umiejąca tak go ustawić, nie poświęcają temu czasu który jest potrzebny. Dochodzi irytacja i nie zadowolenie. 

Audio to nie jest łatwa sztuka. Chodź wielu producentów do tego dąży.

Teraz się ludziom dupy nie chce ruszyć żeby volume wyregulować i muszą mieć HDMI z arc we wzmacniaczu. A my tu mówimy o dobrym zgraniu suba z kolumnami. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz się ludziom dupy nie chce ruszyć żeby volume wyregulować i muszą mieć HDMI z arc we wzmacniaczu. A my tu mówimy o dobrym zgraniu suba z kolumnami.

Latwiej jest zgrac suba z kolumnami jezeli dysponuje sie aplikacja lub pilotem do niego dolaczonym. Z miejsca odsluchowego slychac wyrazniej zmiany jakie wprowadzamy a to ulatwia caly proces. Taka opcje powinni zapewniac wszyscy producenci.

Jeśli dysponuje się aplikacjami to jest łatwiej co nie znaczy że banalnie. Nie uwierzysz , chodź nie jednak tak bo widać to też na forum. Jakie klienci mają pytania do kalibracji amplitunerów.

Latwiej jest zgrac suba z kolumnami jezeli dysponuje sie aplikacja lub pilotem do niego dolaczonym. Z miejsca odsluchowego slychac wyrazniej zmiany jakie wprowadzamy a to ulatwia caly proces.

Ano wlasnie!

Jesli „zgrywamy“ suba „manualnie“, to przy pomocy drugiej osoby. Jeden siedzi w miejscu odsluchu i slucha/dyryguje „pomagierem“, ktory stoi przy subwooferze i kreci galkami.

Jesli masz pilota, nie potrzebujesz „pomagiera“.
A jesli masz sub z pilotem, czesto masz mozliwosc zapamietania kilku setupow (np. jeden do stereo, jeden do kina, jeden do cichego sluchania, jeden do glosnego,…), wiec suby z pilotem/apka sa w przewadze
W dniu 11.03.2024 o 17:01, BlueDot napisał:

Latwiej jest zgrac suba z kolumnami jezeli dysponuje sie aplikacja lub pilotem do niego dolaczonym. Z miejsca odsluchowego slychac wyrazniej zmiany jakie wprowadzamy a to ulatwia caly proces. Taka opcje powinni zapewniac wszyscy producenci.

W punkt. Siedzisz na kanapie i na bieżąco  słyszysz zmiany jakie wprowadzasz. Jakaś zmiana wydaje się mieć niewielkie znaczenie, w sensie, że nie zmienia dramatycznie dźwięku, ale później podczas  odsłuchu coś nam nie pasuje. Dla mnie przy zakupie  suba do stereo ta aplikacja była warunkiem koniecznym zakupu. Na plus jeszcze aplikacji to to, że są tam ustawienia, których nie mają suby z manualną regulacją. Te nowe ustawienia też wprowadzają " małe" 🙂 zmiany.

Czy ktoś ustawiał suba pod łóżkiem? 

Jestem na takim etapie choroby i się zastanawiam czy lepiej dać głośnik w stronę ściany czy w stronę otwartej przestrzeni 😁 

Sub zamknięty, bez BR. 

2 godziny temu, essewissa napisał:

W punkt. Siedzisz na kanapie i na bieżąco  słyszysz zmiany jakie wprowadzasz. Jakaś zmiana wydaje się mieć niewielkie znaczenie, w sensie, że nie zmienia dramatycznie dźwięku, ale później podczas  odsłuchu coś nam nie pasuje. Dla mnie przy zakupie  suba do stereo ta aplikacja była warunkiem koniecznym zakupu. Na plus jeszcze aplikacji to to, że są tam ustawienia, których nie mają suby z manualną regulacją. Te nowe ustawienia też wprowadzają " małe" 🙂 zmiany.

Prawda. Szkoda ze Rel sie nie postaral i w serii X tego nie wprowadzil.

Na jakiego sie zdecydowales?

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jestem na takim etapie choroby i się zastanawiam czy lepiej dać głośnik w stronę ściany czy w stronę otwartej przestrzeni 😁 

Sub zamknięty, bez BR. 

Mozesz ustawiac gdzie chcesz i w ktora strone chcesz az do osiagniecia najlepszego efektu.

Mozesz ustawic w jednym z rogow pokoju, efekty moga byc zaskakujace. Mialem kiedys tak ustawionego Quake II, nigdzie indziej nie zagral lepiej.

2 minuty temu, essewissa napisał:

SVS 3000 Micro

Fajny sub. W ilu metrach go chodujesz?

13 minut temu, BlueDot napisał:

Mozesz ustawiac gdzie chcesz i w ktora strone chcesz az do osiagniecia najlepszego efektu.

Tak, liczyłem na to, że ktoś ma za sobą takie zabawy i może się podzielić bezcennym doświadczeniem 😁

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak, liczyłem na to, że ktoś ma za sobą takie zabawy i może się podzielić bezcennym doświadczeniem 😁

Tak. Ustawienie w rogu jest mocno krytykowane na forum, ale jednak postanowilem sprawdzic jak to zagra. Dobrym ustawieniem jest takze pomiedzy kolumnami, tutaj jednak tak niskiego basu jak w rogu nie bedzie i czesto jest tak ze ktos ma stolik miedzy glosnikami/pod telewizorem co wyklucza takie ustawienie. No chyba ze przed stolikiem jezeli ktos ma miejsce i sub nie bedzie zawadzal.

Tak, Ja zamierzam w sypialni umieścić suba pod łóżkiem przy przeciwległej ścianie zestawy stereo. 

Narazie czekam na kabelki 2x 4m 😁

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Xajas.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moj (to znaczy juniora) byl skierowany w gore.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3934.jpgIMG_4247.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że nie robi się więcej wzmacniaczy wysokich i wąskich, które by też można było połozyć na płasko w razie potrzeby. Do mojego mieszkania akurat by pasował.

Mówisz o wzmacniaczach pod suby czy takich klasycznych stereo?

Nad d7050 próbował. Nie przyjęło się to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, renoxd napisał:

Szkoda, że nie robi się więcej wzmacniaczy wysokich i wąskich, które by też można było połozyć na płasko w razie potrzeby. Do mojego mieszkania akurat by pasował.

Sub pod kanapa moze byc ciekawa opcja.

28 minut temu, BlueDot napisał:

Sub pod kanapa moze byc ciekawa opcja.

Dla kobiet na pewno - przyjemne z pożytecznym, gdzie pożyteczne zostaje dla nas 🙂

Myślałem jedno, napisałem drugie. Chodziło mi o suby nie o wzmacniacze...

a do DIY sie nie nadaje.. za cienki jestem w te klocki

Edytowane przez renoxd

Czy warto kupić suba? Dla tego jednego kawałka warto!

Coś dla miłośników metalu i basu, tak od 2:30 (jak ktoś nie lubi metalu).

Edytowane przez szymon1977

W dniu 14.03.2024 o 13:01, BlueDot napisał:

W ilu metrach go chodujesz?

Trudno powiedzieć 🙂 Wnęka w salonie około 10m, ale fala dźwiękowa rozchodzi się na całe pomieszczenie. 

Co do suba w kącie to jestem przeciwny, do kina tak. Sub między kolumnami, 1/3 długości.

Suba jak gra ma nie być słychać, ale jak go wyłączysz to słychać, że go nie ma :).

Teraz, essewissa napisał:

Suba jak gra ma nie być słychać, ale jak go wyłączysz to słychać, że go nie ma :).

Ot to!

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dla tego jednego kawałka warto!

Przepraszam, co jest takiego wyjątkowego w tym kawałku do czego przyda się sub? Pytam poważnie, bez uszczypliwości 

9 minut temu, szpakowski napisał:

Przepraszam, co jest takiego wyjątkowego w tym kawałku do czego przyda się sub? Pytam poważnie, bez uszczypliwości 

Jak masz wystarczająco nisko schodzące kolumny to nic - jakie masz? BTW wyjątkowe to nie jest, ale w metalu raczej się nie zdarza.

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Chario Aviator Cielo

A kur.a - fajne! Bez patrzenia w dane obstawiam, że zaczynają grać nie niżej niż mój mały subik.

To są już kolumny życia, czy szukasz dalej?

• Pokaż nowe odpowiedzi