Skocz do zawartości
IGNORED

jaka listwa zasilająca do sprzetu audio

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, rafal735r napisał:

No,rzeczywiście. 

Żebyś wiedział! Przy okazji wygląd i cena sugerują brak wpływu na dźwięk.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 30.09.2021 o 13:10, Orex34 napisał:

OOO panowie ... jak cudne są wspomnienia... "kiedyś było jakoś ..fajniej"   Oczywiście że stabilizator robił robotę tym bardziej że to było tylko do tego telewizora - tylko u mnie po prostu nie było potrzeby bo bez tego też działało - instalację mieliśmy w miarę ok - no ale to był stabilizator magnetyczny (ferrorezonansowy). Kilka danych z ulotki:
Przeznaczenie
Służy do zasilania wyłącznie odbiorników telewizji kolorowej typu Rubin 714 i innych o zbliżonym poborze mocy w przypadku znacznych wahań napięcia sieci zasilającej.
Napięcie wejściowe 160-242V
Pobór mocy <= 260W
Napięcie wyjściowe ok. 220V +- 5%
znamionowa moc obciążenia 200W
Odbiorniki były przystosowane do napięcia 220V +5 -10%, dokładnie możesz policzyć. Faktem jest że zazwyczaj było niższe od 220V.... 

Miałem TV radziecki Elektron i stabilizator taki zielonkawy przywieziony chyba z Grodna . 
Te Rubiny paliły się , bo stały w meblościankach ,bez wietrzenia , grzały się ponad przeciętnie , tak słyszałem . 

Edytowane przez czester15.30
  • 2 lata później...

Panowie, proszę o podpowiedź, czy przy nowej instalacji, gdzie jest fotowoltaika i falownik, przewody miedziane w ścianach i listwa za około 60 zł z wyłącznikiem warto kupić listwę filtrującą i porządny kabel audio do zmaca ? Bardziej chodzi o bezpieczeństwo wzmacniacza, szkoda by było, gdyby coś się wydarzyło 😉 Przepięciówki oczywiście na instalacji elektrycznej zamontowane.

• 2 miesiące później...

Hej. Czy ktoś może podpowiedzieć która listwa będzie lepsza?
Taga Harmony PF-500 / Taga Harmony PF-1000DC czy Tomanek TAP6S / Tomanek TAP5S+

Może ktoś miał z forumowiczów obie listwy i się wypowie? 
Dziękuję

Co ciekawe dla mnie kable głośnikowe i sygnałowe mają wpływ na dźwięk ewidentny ale sieciówki i listwy zupełnie nie. Przynajmniej ja tego nie słyszę.

Godzinę temu, kemyd napisał:

Dziękuję

U mnie dobrze działa Taga PF-500, wcześniej miałem Brennestuhl i Taga do audio lepsza.

12 godzin temu, kemyd napisał:

Dziękuję

Spróbuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nieco droższa, ale według mnie rewelacyjna. Z resztą co do ostatecznej ceny idzie się dogadać z producentem. Ponadto producent oferuje absolutnie za darmo i bez kaucji wypożyczenie listwy do domowego odsłuchu. Zadzwoń poproś o przesyłkę i sprawdź czy ci zagra. U mnie zagrało i to jak ! Polecam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 8.01.2025 o 11:13, dlmtb napisał:

Spróbuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nieco droższa, ale według mnie rewelacyjna. Z resztą co do ostatecznej ceny idzie się dogadać z producentem. Ponadto producent oferuje absolutnie za darmo i bez kaucji wypożyczenie listwy do domowego odsłuchu. Zadzwoń poproś o przesyłkę i sprawdź czy ci zagra. U mnie zagrało i to jak ! Polecam 

A jak zagrało u ciebie? Tam nie ma żadnych filtracji ot lepiej zbudowana listwa i tyle.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ghotti napisał:

A jak zagrało u ciebie? Tam nie ma żadnych filtracji ot lepiej zbudowana listwa i tyle.

i w dodatku niebezpieczna, łatwpalna

Godzinę temu, Ghotti napisał:

No właśnie, tam nic nie mam. Zanim przeszedłem na Solid Core Audio miałem listwę Tomanka z jakimiś filtrami  i DC-blokerem. 

Też szukałem odpowiedniej listwy do mojego sprzętu audio. O ile słyszę, że kable głośnikowe i sygnałowe "grajo", to jeśli chodzi o kable zasilające itp gadżety, to uważam, że należy dobrać takie aby "nie psuły" tego co już mamy w gniazdku. Po zastosowaniu np Supra LoRad 2.5 Silver SPC 3x2,5mm2 nie słyszę żadnej poprawy na lepsze względem "chińczyka 3x0.75", ale wierzę, że za kilka stówek kupiłem sobie przeświadczenie, że takim kablem na pewno nie psuję "prądu" którego potrzebuje każdy grający sprzęt 😉 . Listwa też miała być na początku jakaś lepsiejsza, ale ostatecznie zdecydowałem się na listwę która przede wszystkim ma nie przeszkadzać, czyli ma dobrze zabezpieczać antyprzepięciowo i filtrować (bo do tego zostały stworzone), czyli na Brennenstuhl Premium-Protect-Line (wymieniłem tylko kabel zasilający na Supra LoRad). Jest porządnie zbudowana, odlew aluminiowy, trochę plastiku. Wkrótce zainstaluję jeszcze antyprzepięciówkę w rozdzielni głównej na wszystkich 3 fazach aby mieć spokojne sumienie, że zrobiłem wszystko co można aby zabezpieczyć instalację przed najgorszym.

10 minut temu, rafał50 napisał:

Czytał ktoś na tym linku są opinie 😁 życie jest piękne,tak niedużo do szczęścia potrzeba, za jedyne 1400zl 😁

szkoda na to życia 😉 ogólnie rozmawiałem z nim i sam powiedział jak ktoś buduje dom to sobie zrobić najlepiej oddzielną linię (pomyslalem po fakcie 😄 ) dać trochę lepsze gniazdka w scianę i tyle. Sam mi powiedział że to jest przedłużacz i tyle ... nie ma tam żadnej filtracji, nie ma tam żadnych kwantowych kabli 🙂 ot zwykła listwa tylko lepiej wykonana więc tym bardziej te opinie iż to jest rewolucja w świecie audio to .... 🙂 

19 minut temu, Ghotti napisał:

szkoda na to życia 😉 ogólnie rozmawiałem z nim i sam powiedział jak ktoś buduje dom to sobie zrobić najlepiej oddzielną linię (pomyslalem po fakcie 😄 ) dać trochę lepsze gniazdka w scianę i tyle. Sam mi powiedział że to jest przedłużacz i tyle ... nie ma tam żadnej filtracji, nie ma tam żadnych kwantowych kabli 🙂 ot zwykła listwa tylko lepiej wykonana więc tym bardziej te opinie iż to jest rewolucja w świecie audio to .... 🙂 

Jeżeli sobie możesz zrobić w ścianie tyle gniazdek, żeby wszytko osobno wpiąć, to możesz tak zrobić. Listwa jest właśnie dla tych, którzy mają np 5 gniazd, a potrzebują 10 lub więcej. Do tego jeżeli w tym obwodzie masz wpięte odbiorniki z zasilaczami impulsowymi, to im bliżej sprzętu, tym bardziej mogą zakłócać komponenty audio.Dlatego ja mam osobną listwę do audio, bez wszystkich degradujących elementów czyli włącznika, bezpiecznika. Taka jest właśnie listwa SCA. Pytałeś Go dlaczego tak jest? Nawet sama nazwa tej listwy, czyli Purist na to wskazuje. A resztę czyli modemy,routery, tv , konsolę do osobnej filtrowanej listwy. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jeżeli sobie możesz zrobić w ścianie tyle gniazdek, żeby wszytko osobno wpiąć, to możesz tak zrobić. Listwa jest właśnie dla tych, którzy mają np 5 gniazd, a potrzebują 10 lub więcej. Do tego jeżeli w tym obwodzie masz wpięte odbiorniki z zasilaczami impulsowymi, to im bliżej sprzętu, tym bardziej mogą zakłócać komponenty audio.Dlatego ja mam osobną listwę do audio, bez wszystkich degradujących elementów czyli włącznika, bezpiecznika. Taka jest właśnie listwa SCA. Pytałeś Go dlaczego tak jest? Nawet sama nazwa tej listwy, czyli Purist na to wskazuje. A resztę czyli modemy,routery, tv , konsolę do osobnej filtrowanej listwy. 😉

powiedział iż to wynika z jego doświadczenia, że wszystkie bezpieczeniki, filtry, przełączniki etc. tylko pogarszają 😉 i sam to otwarcie mówi iż to zwykły "przedłużacz" 🙂 więc sie z tym w ogóle nie kryje.

Ogólnie mógłbym zrobić w scianie 6 gniazdek bo bym tyle potrzebował, zawołał elektryka, trochę podkuł i bym to ogarnął, ale u mnie lubią pioruny walić 🙂 i mi wygodniej wypiąć 1 kabel z jakiejś listwy niż 6 kabli 🙂 bo i nie mam oddzielnej linii na to. Sam myślę nad ta listwą, szkoda że wersja aluminiona jest 4x drozsza ... bo to drewno tak średnio do mnie przemawia

Edytowane przez Ghotti

O co chodzi z tą koncepcją, że wzmacniacz ma być podłączony bezpośrednio do gniazdka w ścianie (bądź na listwie ale do wydzielonego gniazda bez filtrowania), a reszta gratów do listwy z filtrowaniem? 

9 minut temu, D850 napisał:

O co chodzi z tą koncepcją, że wzmacniacz ma być podłączony bezpośrednio do gniazdka w ścianie (bądź na listwie ale do wydzielonego gniazda bez filtrowania), a reszta gratów do listwy z filtrowaniem? 

podobno wzmacniacze maja swoje własne filtry i lepiej jak to jest wpięte do niefiltrowanej listwy. Tak gdzieś czytałem

16 minut temu, Ghotti napisał:

zwykły "przedłużacz"

Tak przedłużacz. To sobie podepnij sprzęt do tej listwy, a potem do przedłużacza z marketu za 20zl.

12 minut temu, D850 napisał:

Filtrowanie może kastrować brzmienie, obcinać dynamike, stępiać atak. Ja miałem listwę z filtrem do audio i to była najgorsza rzecz jaką można zrobić. Dla reszty komponentów również było to niekorzystne, chociaż krąży takie przeświadczenie, że źródła można filtrować. U mnie się to kompletnie nie sprawdza. Warto sobie po prostu popróbować i samemu wyciągnąć wnioski. 🙂 Inna rzecz, że są różne listwy z różnymi filtrami, każde mogą inaczej wpływać.Takiego Gigawatta są kilka tysięcy nie miałem, wiec tutaj ciężko powiedzieć. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Tak przedłużacz. To sobie podepnij sprzęt do tej listwy, a potem do przedłużacza z marketu za 20zl.

Filtrowanie może kastrować brzmienie, obcinać dynamike, stępiać atak. Ja miałem listwę z filtrem do audio i do była najgorsza rzecz jaką można zrobić. Dla reszty komponentów również było to niekorzystne, chociaż krąży takie przeświadczenie, że źródła można filtrować. U mnie się to kompletnie nie sprawdza. Warto sobie po prostu popróbować i samemu wyciągnąć wnioski. 🙂

mam obecnie na testach niagara 1200 chyba z ciekawości wezmę jeszcze tego purista 😉 i sobie porównam 1 do 1 

7 godzin temu, D850 napisał:

Miałem listwę BRENNENSTUHL Premium-Protect-Line (3 m), wykonanie super i niewątpliwie grało wszystko lepiej niż bez listwy, jednak podłączony do niej subwoofer jakby tracił szybkość i atak basu. Ostatecznie listwa wylądowała za ścianą u żony w systemie wizyjnym 🙂 

Godzinę temu, D850 napisał:

Muszę to dokładnie sprawdzić u siebie, czy mój REL aby nie zachowuje się podobnie.

podejrzewsz, że to może być zaraźliwe ?

Listwa "przyjechała", wymieniłem kabel, podłączyłem sprzęt i nie miałem już więcej czasu na odsłuch, bo musiałem wyjechać w delegację. Wrócę do domu to sprawdzę sam na własne uszy, czy mój REL gra gorzej przez listwę, tak jak u kolegi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 8.01.2025 o 00:02, paww napisał:

U mnie dobrze działa Taga PF-500, wcześniej miałem Brennestuhl i Taga do audio lepsza.

Skąd pomysł na tę Tagę? Z lektury recenzji czy robiłeś jakieś własne porównania nauszne?

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Skąd pomysł na tę Tagę? Z lektury recenzji czy robiłeś jakieś własne porównania nauszne?

Własna ocena uchem. Najpierw kupiłem Brennestuhl z filtracją, a później zachęcony pozytywnym efektem tej pierwszej, dokupiłem Tagę. 

Mnie kusi, żeby Tagę PF500 porównać w moim systemie z Tomankiem TAP5S. Bardzo jestem ciekaw czy usłyszę wpływ tych listew na brzmienie audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi