Skocz do zawartości
IGNORED

6sn7 wybór lampy pod konkretne oczekiwania

audiorabbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

jestem posiadaczem wzmacniacza lampowego Bewitch 6550 ( po modyfikacjach) na lampach mocy KT88 EH oraz lamp 6sn7 ( 2x Philips WGTA oraz 2x TungSol GT)

Chciałbym kupić parę 6sn7- jednak szukam lamp o następującej charakterystyce:

-ponadprzeciętna muzykalność.

-scena, powinna być szeroka i instrumenty namacalne

- detaliczność, szczególnie przy cichym odsłuchu, 

-emocje i wysoka kultura przekazu

Muzyka jakiej słucham - głównie jazz, nieco gitarowego grania ( np. Lee Ritenour), nieco starszych klimatów ( Daryll Hall&John Oates, Dire Straits), trochę elektroniki( Air, Yello, ) , trochę chillout

jakieś propozycje, sugestie?

RCA w wersji tzw. szaraki militarne VT231

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pewnie coś takiego z wyglądu ;)

Ukryta Zawartość

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Gość

(Konto usunięte)

Szaraki RCA to fajne lampy ale jest z nimi duży problem - trudno kupić nie zużyte. Te z aukcji powyżej nie są NOS - są ślady "wypalenia" na górze bańki (co najmniej na jednej). Nie są też NIB - brak pudełka na zdjęciach. Brak też pomiarów.

Ja przeszedłem na zamiennik 6SN7 - 6F8G VT99 (mam zrobione końcówki pod nie, inaczej wymagają przejściówki/adaptera). Znacznie łatwiej jest o kupno prawdziwych NOS-ów w ludzkiej cenie.

Kiedyś u tego sprzedawcy można było wypożyczyć lampy do odsłuchu (wraz z przejściówkami) i wybrać pasujące. https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/49/311184.php

@JuG a jak oceniasz brzmienie 6F8G względem 6SN7 ? W przyszłym roku pomyślę nad czymś NOS-owym do mych 300B i nie wiem czy by takie z adapterem nie wniosły więcej niż kombinowanie z 6SN7 hmm 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, DeviLeq napisał:

@JuG a jak oceniasz brzmienie 6F8G względem 6SN7 ?

Bardzo trudno mi uogólnić - jest wiele typów jednych i drugich lamp, brzmią różnie w różnych sprzętach. Już nie pamiętam szczegółów - od paru lat nic nie zmieniam a tylko słucham. :)

Powiem tak - moim zdaniem gorsze nie są. Oczywiście, że adapter coś zawsze zepsuję (dlatego obecnie mam końcówki mocy zrobione pod 6F8G i 6C8G (odpowiednik 6SL7). Ale naprawdę trudno kupić niezużyte dobre SN-ki czy SL-ki. Jeżeli już to są dosyć drogie. Wybór prawdziwych NOS-ów i NIB-ów 6F8G i 6C8G jest jak na razie znacznie większy.

Najlepiej sprawdzić samemu w swoim systemie i na swoje ucho. U mnie najlepiej grają militarne RCA JAN CRC-6F8G VT-99 (są to też "szaraki" - mają zadymione szkło) oraz militarne Tung-Sol 6C8G VT-63 (round plate, ostatnio też tanie nie są). Ale inne typy też brzmią nieźle - lepiej moim zdaniem od obecnie produkowanych lamp które słyszałem. Plus obcowanie z lampami z czasów II WŚ to też jakieś tam przeżycie. :)

Podbijam temat.
Sam się zastanawiam nad zmianą lamp na 6f8g i zastanawiam się na jakie. Przejściówki to oczywista sprawa ale chodzi mi o jakość i charakter brzmienia.
Które 6f8g i jak brzmią RCA Sylvanie itd. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Mają konkurencję, a mianowicie Ken-Rady.

Mam obie pary.

Są wspaniałe jedne i drugie, ale wygrywają Ken-Rady, jeżeli można o jakiś zawodach mówić.

Moim zdaniem oczywiście.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.12.2018 o 17:18, mgrkleszcz napisał:

Mają konkurencję, a mianowicie Ken-Rady.

Mam obie pary.

Są wspaniałe jedne i drugie, ale wygrywają Ken-Rady, jeżeli można o jakiś zawodach mówić.

Moim zdaniem oczywiście.

Czym charakteryzują się te Ken-Rady na tle konkurencji?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Witam

Przepraszam, ze tu pisze (uznałem, ze lepiej niech tu trafia...). Jezeli naruszam regulamin forum prosze o usuniecie.

Mam dwie pary 6F8G (wlasnie Ken Rady oraz Rca) na sprzedaz. Kupiłem na wyrost na zapas bo robia się deficytowe. Zakup z pewnego źródła. Choc mialem dwie pary Tung Soli i niestety w pomiarch zawsze jedna połówka byla rozjechana wiec odsylalem. Do tego sa po pełnych pomiarach. Wybralem najlepsze pary (dwie graja u mnie przy diablach) a dwie moge odsprzedac. Mam jeszcze Sylvanie wersja vt99 ale w pomiarach wypadają na poziomie 8ma i lepiej. Ken Rady i Rca parametry Nos, oryginalne kartony. Szczegóły na pw

Pozdrawiam

Ciągle nie mogę się zdecydować które wybrać.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Kris, nie opiszę Ci. 

Nie jestem poetą.

Mogę rozważyć wysyłkę w celu posłuchania.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj jest trochę informacji o 6sn7 , pewnie jakaś podstawa do oceny ;) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...
4 minuty temu, artiz_ napisał:

Kto ma na sprzedaż 6f8g? Proszę o Kontakt na priv

Pisz w dziale sprzedaży , ale sporo tych lamp ma Piotrek z BB , często ogłasza się na giełdzie hifi

mam od niego 6f8g tung-sole. Bardzo dogodne warunki zakupu.

A jak zamiast 6sl7 użyje z przejściówką 6c8g to nie będę miał niższego poziomu sygnału wyjściowego z preampa? Bo 6c8g ma dużo niższe wzmocnienie niz 6sl7....

W życiu piękne są tylko chwile...

żurek - to zależy jak preamp jest zbudowany. Jeżeli 6sl7 pełni funkcję wzmacniająca to bedziesz mial mniejsze wzmocnienie, jezeli jednak to wtórnik katodowy  to nie bedzie roznicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.