Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszalność różnicy między TIDAL HiFi a Spotify Premium

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, yayacek napisał:

10 lat temu procesory emisyjne Orban Optimod były już w powszechnym użytku. Właściwie to one były obecne niemal od zawsze na emisji FM.

W dodatku ponieważ służyły do zwiększenia zasięgu przy nieprzekraczalnej dewiacji, to w rozglosniach/nadajnikach małej mocy były zwykle agresywniej wykręcane 😉

Od początku wieku kolega to sprzedaje z powodzeniem 😉

nagrywamy.com

• 1 miesiąc później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, a widzę że watek żyje. Od jakiegoś czasu szukam optymalnego źródła, w międzyczasie przerobiłem CD, gramofon,  transport na bazie maliny i Digione, transport  Primare NP5prisma + zasilacz liniowy. System także zmieniałem, i tak doszedłem do etapu, ze mając dosyć przejrzysty system, słyszę bardzo dobrze jak wielką rolę ma sam transport / źródło (nie mówię o DAC). Problem w tym, że przy obecnej konfiguracji systemu, który tworzyłem z nadzieją, że zaspokoi mnie streaming np.Deezer Hifi czy Tidal Hifi,  nie jestem w stanie słuchać muzyki z przyjemnością. Jakość streamingu jest tak słaba ,  że choćby Radio 357 stremowane z NP5 pisma brzmi z dużo lepszym wypełnieniem i dynamiką.

Edytowane przez DAWH
1 godzinę temu, DAWH napisał:

Jakość streamingu jest tak słaba ,  że choćby Radio 357 stremowane z NP5 pisma brzmi z dużo lepszym wypełnieniem i dynamiką.

Po prostu robisz coś (albo kilka coś) źle 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, DAWH napisał:

Nie chcę zakładać nowego tematu, a widzę że watek żyje. Od jakiegoś czasu szukam optymalnego źródła, w międzyczasie przerobiłem CD, gramofon,  transport na bazie maliny i Digione, transport  Primare NP5prisma + zasilacz liniowy. System także zmieniałem, i tak doszedłem do etapu, ze mając dosyć przejrzysty system, słyszę bardzo dobrze jak wielką rolę ma sam transport / źródło (nie mówię o DAC). Problem w tym, że przy obecnej konfiguracji systemu, który tworzyłem z nadzieją, że zaspokoi mnie streaming np.Deezer Hifi czy Tidal Hifi,  nie jestem w stanie słuchać muzyki z przyjemnością. Jakość streamingu jest tak słaba ,  że choćby Radio 357 stremowane z NP5 pisma brzmi z dużo lepszym wypełnieniem i dynamiką.

Porównujesz tylko do tego radia , tak się zapytam ? Może się nie znam ale wg mnie radio to taki sam streaming jak tidal , deezer . Nie więc raczej możliwości żeby akurat radio grało dobrze a serwisy już nie. Nie mam pojęcia na czym "jedzie" Primare NP5 jaka jest aplikacja sterująca - może tak jest jakiś zonk ? Ja obecnie w ślepym teście nie podjąłbym się u siebie odróżnić pliki z serwisu i te same płyty grane  z dysku. To oczywiście komplement dla jakości dźwięku z serwisów

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Porównujesz tylko do tego radia , tak się zapytam ? Może się nie znam ale wg mnie radio to taki sam streaming jak tidal , deezer . Nie więc raczej możliwości żeby akurat radio grało dobrze a serwisy już nie. Nie mam pojęcia na czym "jedzie" Primare NP5 jaka jest aplikacja sterująca - może tak jest jakiś zonk ? Ja obecnie w ślepym teście nie podjąłbym się u siebie odróżnić pliki z serwisu i te same płyty grane  z dysku. To oczywiście komplement dla jakości dźwięku z serwisów

Tak, bo słucham tego radio b. dużooo. Wierz mi, różnica na korzyść 357 jest powalająca. To nie jest "granica" percepcji. Streaming gra płasko i bez dynamiki. Może to kwestia transportu NP5 prisma, ale fakt jest taki że streaming mnie drażni i nie mogę długo słuchać. Z tego co czytam, wielu ludzi narzeka na słaba dynamikę serwisów streamingowych. 

Co ciekawe, wcześniej, mając inny system, gorszy, różnicę słyszałem ale już raczej znikomą. Więc pewnie sporo zależy od całego systemu. 

Edytowane przez DAWH
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Po prostu robisz coś (albo kilka coś) źle 😉

Tylko co.. ? Masz jakiś pomysł? 

25 minut temu, DAWH napisał:

Streaming gra płasko i bez dynamiki.

Z tym się zgodzić nie mogę. Tidala hifi można słuchać godzinami z przyjemnością nawet z 2x sabre w środku 🙂

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Godzinę temu, DAWH napisał:

Tylko co.. ? Masz jakiś pomysł? 

Jeżeli na NP5 radio sieciowe brzmi lepiej, to jest to prawdopodobnie problem streamera. Jak miałeś malinę, to jaki system i jak streamowales? Problem jest skomplikowany bo na mojej malinie (usbridge signature z liniowym) np volumio brzmi bardzo słabo, a już moode po odpowiedniej konfiguracji brzmi świetnie. Na komórce mam apke mconnect bo podobna bubble upnp dawała bardzo słaba jakość (obie po upnp). Tidal Hifi (bez MQA) brzmi dobrze, choć Qobuz troche lepiej. Na próbę możesz podpiąć TV po optyku i puścić np Tidal po Chromecast, jak tv go ma

A co jest w tym przypadku faktycznie playerem? Telefon (odbiera strumień i przesyła zdekodowany do NP5) czy NP5?
Być może to problem ustawień aplikacji? Jakaś normalizacja włączona?

Radio ma 128kbps i do tego jeszcze pewnie kompresję dynamiki i normalizację głośności. Nie ma szans żeby grało lepiej niż tidal czy Spotify.

Wstawiłem już w innym wątku ale ponowię. W Chromecast mam takie ustawienie, może u kolegi gdzieś po drodze coś trzeba przestawić?
3975deaa857d991ee90586dceece2874.jpg

57 minut temu, przmor napisał:

Wstawiłem już w innym wątku ale ponowię. W Chromecast mam takie ustawienie, może u kolegi gdzieś po drodze coś trzeba przestawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak już ruszyłeś ten temat - to ustawienie większego napięcia na wyjściu - około 2V zamiast standardowego 1,2. A że 2 jest standardem w audio to gra lepiej, a przykład pokazuje jak ważne są ustawienia. W malinie np dobrze zlikwidować soft volume i całość obróbki cyfrowej (tryb directhw) 

Ukryta Zawartość

Tak, bo słucham tego radio b. dużooo. Wierz mi, różnica na korzyść 357 jest powalająca. To nie jest "granica" percepcji. Streaming gra płasko i bez dynamiki. Może to kwestia transportu NP5 prisma, ale fakt jest taki że streaming mnie drażni i nie mogę długo słuchać. Z tego co czytam, wielu ludzi narzeka na słaba dynamikę serwisów streamingowych. 

Co ciekawe, wcześniej, mając inny system, gorszy, różnicę słyszałem ale już raczej znikomą. Więc pewnie sporo zależy od całego systemu. 

Radio 357 nadaje w formacie stratnym 129kb/s AAC, więc możesz porównać w tej samej kategorii czyli stacja radia internetowego, jak brzmią programy radiowe nadające w formacie bezstratnym flac 16/44,1 lub wyższych 24/48 np. Lucifer FM czy 16/96 np. SuperStereo One

"skalibrujesz" sobie ucho

17 godzin temu, mik_ napisał:

Z tym się zgodzić nie mogę. Tidala hifi można słuchać godzinami z przyjemnością nawet z 2x sabre w środku 🙂

Absolutnie nie twierdze, że nie 🙂

Podkreślam, że to u mnie (ewentualnie ze mną) jest jakiś problem.

Albo problem sprzętowy albo z konfiguracją źródła.

Powiedz proszę jakiego masz dac, transport i program do obsługi Tidal ?

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jak miałeś malinę, to jaki system i jak streamowales?

Miałem Volumio i Moode, ale nie pamietam, zebym narzekał na jakość Tidal w owym czase, grało jak najbardziej ok.

Tylko teraz mam dziwną sytuację, bo serio 357 jest bez porównania bardziej dynamiczne. Streaming jakby za przysłowiowymi kocami grał.

Ten mój transport NP5 prisma komunikuje się z natywnym Tidal przez Chromecast. Może tu jest przyczyna. Musze się pobawić ustawieniami. Jeśli nic nie pomoże to musze kupić inny transport lub cały streamer.

15 godzin temu, przmor napisał:

Ukryta Zawartość

tylko, że ja mam możliwość zabawy ustawieniami jedynie przez aplikację Prisma NP5. Nie korzystam z Chromecast jako osobnego urządzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DAWH
14 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Radio 357 nadaje w formacie stratnym 129kb/s AAC, więc możesz porównać w tej samej kategorii czyli stacja radia internetowego, jak brzmią programy radiowe nadające w formacie bezstratnym flac 16/44,1 lub wyższych 24/48 np. Lucifer FM czy 16/96 np. SuperStereo One

"skalibrujesz" sobie ucho

sprawdzę, ale np. radio Paradise tez brzmi b.dobrze. 

Co do 357, to nie trzymał bym się tak kurczowo tego 128kbps AAC, bo widocznie cos jeszcze robią z sygnałem, jakaś dodatkowa obróbka, skoro brzmi tak dobrze. Jest dużo lepiej niż inne radia nadające w takiej samej kompresji, także nie tylko to ma znaczenie.

Co do jakości dźwięku z radia 357 nie mam wątpliwości, gra u mnie plastycznie, dynamicznie, i tak dobrze, że jak na radio nie ma się do czego przyczepić. Można słuchać godzinami bez zmęczenia.

Jak jesteś z okolic Wadowic, Bielska to zapraszam do mnie na odsłuch i dobrą kawę przy okazji 🙂

Edytowane przez DAWH
23 minuty temu, DAWH napisał:

🙂

Ten mój transport NP5 prisomO je się z natywnym Tidal przez Chromecast. Może tu jest przyczyna. Musze się pobawić ustawieniami. Jeśli nic nie pomoże to musze kupić inny transport lub cały streamer.

tylko, że ja mam możliwość zabawy ustawieniami jedynie przez aplikację Prisma NP5. Nie korzystam z Chromecast jako osobnego urządzenia

No jeśli za streaming z Tidala odpowiada Chromecast to sorry ale nic z tego nie wyciśniesz. Nie  bądź zaskoczony bo nie może to dobrze zagrać.

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

No jeśli za streaming z Tidala odpowiada Chromecast to sorry ale nic z tego nie wyciśniesz. Nie  bądź zaskoczony bo nie może to dobrze zagrać.

I tu znowu są to nasze subiektywne opinie, bo ja nie wyobrażam sobie np Bluesound Node w moim systemie, a mój TV z Chromecast po optyku, przerabiający wszystko z 44,1 na 48kHz gra tylko niewiele gorzej od "audiofilskiej" maliny z liniowym zasilaniem... Z kolei Chromecast Audio wpięty do dobrego daca np Rme Adi też gra swietnie 

Edytowane przez marcinmarcin

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

I tu znowu są to nasze subiektywne opinie, bo ja nie wyobrażam sobie np Bluesound Node w moim systemie, a mój TV z Chromecast po optyku, przerabiający wszystko z 44,1 na 48kHz gra tylko niewiele gorzej od "audiofilskiej" maliny z liniowym zasilaniem... Z kolei Chromecast Audio wpięty do dobrego daca np Rme Adi też gra swietnie 

pozostaje się cieszyć z osiągniętego efektu.

u mnie nieodmiennie na naim nd5xs2 spotify brzmi bardzo cienko vs. tidal hifi. różnica jest bardzo duża. nie da się tego słuchać w sumie.

????

1 godzinę temu, DAWH napisał:

sprawdzę, ale np. radio Paradise tez brzmi b.dobrze. 

Co do 357, to nie trzymał bym się tak kurczowo tego 128kbps AAC, bo widocznie cos jeszcze robią z sygnałem, jakaś dodatkowa obróbka, skoro brzmi tak dobrze. Jest dużo lepiej niż inne radia nadające w takiej samej kompresji, także nie tylko to ma znaczenie.

Co do jakości dźwięku z radia 357 nie mam wątpliwości, gra u mnie plastycznie, dynamicznie, i tak dobrze, że jak na radio nie ma się do czego przyczepić. Można słuchać godzinami bez zmęczenia.

Jak jesteś z okolic Wadowic, Bielska to zapraszam do mnie na odsłuch i dobrą kawę przy okazji 🙂

Po odpowiedniej obróbce (podbicie częstotliwości fizjologicznych) może brzmieć przyjemnie dla ucha ale nie słyszysz w danym utworze tego co jest w wersji "niekastrowanej"

Panowie podpinając się. W aplikacji MusicCast pokazuje takie coś. Jaki to jest w końcu format?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, sautor napisał:

Panowie podpinając się. W aplikacji MusicCast pokazuje takie coś. Jaki to jest w końcu format?

Ukryta Zawartość

A jaki wybrałeś?

Screenshot_20211228-211241_Volumio.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 hours ago, DAWH said:

Co do 357, to nie trzymał bym się tak kurczowo tego 128kbps AAC, bo widocznie cos jeszcze robią z sygnałem, jakaś dodatkowa obróbka, skoro brzmi tak dobrze.

Czegoś tu nie rozumiem. Czy są jakieś przesłanki, że różnice między radio357 a pozostałymi platformami streamingowymi wynikają z czegoś poza tą dodatkową obróbką? Skąd przeświadczenie, że zmiana sprzętu albo ustawień znacząco coś zmieni?

Wczoraj przechwyciłem audio z Radia357 jak puszczali "Luka" (Solitude Standing / Suzanne Vega). Potem to samo ze Spotify i po wyrównaniu poziomów porównałem z moim CD. Poniżej spektrum z 5 sekund z 0:30, 1:40 i 2:30. Jak widać CD i Spotify w zasadzie się pokrywają, natomiast Radio357 ma spory boost poniżej 150 Hz i redukcję powyżej 2k.

0:30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 00_30-fft-lin.thumb.png.ce2a5d6bf968000b2ab9b84a27dfa32e.png

1:40
01_40-fft-log.thumb.png.df49ed7a4c96e74f1e6c3b62a129d6cf.png 01_40-fft-lin.thumb.png.47671d859d063f7dbbf893ea0d5abe4a.png

2:30
02_30-fft-log.thumb.png.8d7e17e4cd7f88999cfe63dab44ce36a.png 02_30-fft-lin.thumb.png.43d5a120abebf527b0f7312e99198f8b.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, mister22 napisał:

A jaki wybrałeś?

Ukryta Zawartość

Ale w aplikacji MusicCast Yamahy nie ma takiego wyboru. Od razu wyświetla to co pokazałem. Wydaje mi się, że kiedyś pokazywało flac 44.1 kHz, czyli tak jak być powinno,  a teraz tylko mp3-44.1 kHz. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, sautor napisał:

Ale w aplikacji MusicCast Yamahy nie ma takiego wyboru. Od razu wyświetla to co pokazałem. Wydaje mi się, że kiedyś pokazywało flac 44.1 kHz, czyli tak jak być powinno,  a teraz tylko mp3-44.1 kHz. 

O widzisz... 

2 godziny temu, danadam napisał:

Wczoraj przechwyciłem audio z Radia357 jak puszczali "Luka" (Solitude Standing / Suzanne Vega). Potem to samo ze Spotify i po wyrównaniu poziomów porównałem z moim CD. Poniżej spektrum z 5 sekund z 0:30, 1:40 i 2:30.

Pięknie, audiofilsko dociążone 😁

7 godzin temu, przemak napisał:

Przecież każde współczesne radio ma masakryczną obróbkę na sumie... 

Nie wiem czy każde, czy każde w takim samym stopniu. Niech robią z tym sygnałem co chcą, ale efekt jest taki że 357 brzmi u mnie dużo przyjemniej ze znacznie lepszym odciążeniem niż Tidal. Natomiast Tidal gra bardziej otwartym, szczególowym, "zwiewnym" dźwiękiem, to nie podlega wątpliwości. Suma summarum, 357 jest tak skrojony że nie męczy wogóle, a Tidal mnie męczy po godzinie, pomimo, że pod kątem "audiofilskim" brzmienie jest lepsze. 

Przypomina mi to trochę sytuację kiedy ludzie pomimo wszechobecnego streamingu wybierają odsłuch na gramofonie lub starych CD, czy dac na TDA czy PCM. Logiki w tym niewiele, bo parametry do bani, a słychać można z przyjemnością godzinami. 

Pobawilem się wczoraj ustawieniami, pograłem Tidal z TV, z kompa z Audirvana studio, i wydaje mi się że z NP5 prisma i tak jest najlepiej (różnice bardzo niewielkie) . Problem w tym że muzyka z Tidal mnie nie wciąga na zbyt długo, nawet kiedy gram ulubione płyty. 

Jutro wpada do mnie kolega ze starym Philipsem na TDA, dawno nie słuchałem, zobaczymy jak ma się technologia sprzed 40 lat do dzisiejszej. 

Edytowane przez DAWH

Nie wiem czy każde, czy każde w takim samym stopniu.

Każde porządne ma orbana a amatorskie jakąś kombinację choćby darmowych wtyczek na sumie prawdopodobnie też. 

nagrywamy.com

A jakie masz zestawy głośnikowe?

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

2 godziny temu, Franz-007 napisał:

A jakie masz zestawy głośnikowe?

Jeśli pytasz mnie, to Opera Seconda SE

• Pokaż nowe odpowiedzi