Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kluczowy był przegrany własny serwis przy prowadzeniu 40:0 w pierwszym secie kiedy Saba odłamała Magdę. Gdyby pierwszego seta Magda wygrała to dalej mogło być różnie i Aryna czując presję mogłaby się pogubić.

Z drugiej strony w końcówce meczu Magda wydawała się słabnąć kondycyjnie co objawiało się m.in. gorszym serwowaniem.  Więc gdyby doszło do trzysetówki to pewnie i tak wygrałaby Sabalenka.

Jednak nie ważne co by było gdyby ale to, że Magda rozegrała bardzo dobry turniej i ten półfinał, mimo, że przegrany też nie przyniósł jej wstydu, wręcz przeciwnie.

Na pewno to zaprocentuje w tym roku, Magda nabierze pewności i wiary w siebie i jeszcze nie raz nas pozytywnie zaskoczy.

W dniu 22.01.2023 o 09:59, Less napisał:

Co do finału, to może być jak z koszmarnego snu: Rybakina - Aryna

Wykrakałem

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Limit na niespodzianki w tym AO wyczerpał się w ćwierćfinałach.  Zawodniczki, które mogłyby Sabalenkę "zmiękczyć" w poprzednich rundach, odpadły wcześniej lub zagrały poniżej swoich możliwości.  Trochę przypominała Serenę z jej najlepszych lat.  Aby ją cokolwiek ugryźć, Magda musiała by zagrać absolutnie bezbłędnie, a to się tak nie da gdy się co chwila dostaje strzały z armaty.

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

Kluczowy był przegrany własny serwis przy prowadzeniu 40:0 w pierwszym secie kiedy Saba odłamała Magdę

Niekoniecznie. Gdyby wygrała tego gema (a powinna była), to wciąż tylko jedno przełamanie, które Sabalenka mogła odrobić później.

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

Gdyby pierwszego seta Magda wygrała to dalej mogło być różnie

Z tym się zgodzę. Mecz był wyrównany aż do stanu 6:6 i nagle w tie-breaku coś się w grze Magdy popsuło. Stres z powodu szansy wygrania seta?

W finale dopinguję Rybakinę.

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Stres z powodu szansy wygrania seta?

Zadecydowała dyspozycja dnia! 😄

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

1 minutę temu, Tadeiro napisał:

Zadecydowała dyspozycja dnia! 😄

E...akurat takiego wyniku każdy mógł się spodziewać. Dyspozycja dnia to by była, gdyby Magda wygrała.

9 minut temu, soundchaser napisał:

to wciąż tylko jedno przełamanie, które Sabalenka mogła odrobić później.

Może by odrobiła, a może nie. Więcej przełamań w tym secie nie było.

Farbowana Kazaszka z Białorusinką w finale czyli  Władek z Olkiem razem obejrzą transmisję i będą dumni ze swoich dziewczyn.

Mimo wszystko będę za Sabą - jest bardziej wyrazista, a jak zostanie szlamową czempionką to jej meczyki z Igą nabiorą jeszcze więcej kolorytu. W przypadku Córki Rybaka nic to nie da. Iga może zagrać mecz roku z Krejcikową Mecze z Jeleną to będą złe lub dobre - ale zawsze tylko epizody do zapomnienia.
Obawiam się, że to jednak Jelena wygra - bo wszystkie panie, którym kibicuję w tym AO przegrywają.

Magda jest wspaniała, do 6:6 grała równiutko. Ja tam jestem bardzo wdzięczny za te emocje, oglądałem z wielką przyjemnością i jestem pewien, że w tym roku zobaczymy więcej takich świetnych turniejów! 

Magda dziękuję 👍👍👍

Djoko idzie po kolejny triumf w Szlemie jak po swoje. 35 lat i gromi wszystkich dużo młodszych równo.
Nie sądzę by z Tsitsipasem było więcej problemów.

Rybakina - Sabalenka. Nawet nie wiem, której kibicuję. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W sumie to niczegowaty ten finał - na pewno lepszy niż dwa ostatnie na AO.

Rybakina - Sabalenka. Nawet nie wiem, której kibicuję. 

Ukryta Zawartość

Karykatura niesmaczna…

Ukryta Zawartość

Dopoki bedzie bazowac na top spinie bedzie zawsze miala problemy z szybko grajacymi zawodniczkami. Musi sie nauczyc grac plasko albo przerywac i zmieniac rytm gry. Rybakina Sabalenka i Pegula to bedzie w tym roku wyzwanie dla niej.

A Sabalenka jest dowodem ze serwis mozna jednak  poprawic w miare szybko.

Edytowane przez pit66

Byłem za Rybakiną, ale wygrała tenisistka o minimalnie większej determinacji. Patrząc po meczu na niezwykłą radość i łzy szczęścia Sabalenki myślę, że ten tytuł w pełni jej się należał.
Rybakina nie byłaby zdolna do takich emocji po zwycięstwie.

Nie rozumiem tylko dlaczego Celt cały czas powtarzał jaka ta Saba niestabilna. Owszem miała słabsze momenty w zeszłym roku - ale chyba nawet na chwilę nie wypadła z top 10 i teraz jest zawodniczką, która najdłużej jest w czołówce w ostatnich sezonach. W dodatku, nawet bez tego szlema, była jedyną, poza Igą, która wygrywała kilka razy coś większego - presję finału też zniosła dużo lepiej niż Jabeur.

W tym serialu Netflixa w drugim sezonie będzie chyba coś o Sabie w kontekście jej porażki w US Open - teraz mieli by materiał na dobrą puentę.

Finał debla średnio emocjonujący i zasłużenie wygrany przez Australijczyków.  Chyba nawet ani jednego BP nie bronili, więc trudno nawet mówić o zmarnowanych szansach biało-czerwonej pary. Szkoda, bo dla Zielińskiego to może był ten jeden raz choć jak na deblistę jest młody i praktycznie może jeszcze kilkanaście lat pograć, a teraz z wyższym rankingiem będzie mu łatwiej.

Przy okazji widać było „popularność” i miejsce w szeregu debla. Po finale pań i mimo grających swojaków ponad połowa publiki wyszła. Ostatnio to tylko finał z zeszłego roku z Kyrgiosem/Kokkinakisem i to raczej z poza sportowych względów prawie wypełnił trybuny.

Edytowane przez audiofan01
5 godzin temu, pit66 napisał:

Dopoki bedzie bazowac na top spinie bedzie zawsze miala problemy z szybko grajacymi zawodniczkami. Musi sie nauczyc grac plasko albo przerywac i zmieniac rytm gry. Rybakina Sabalenka i Pegula to bedzie w tym roku wyzwanie dla niej.

A Sabalenka jest dowodem ze serwis mozna jednak  poprawic w miare szybko.

Przed meczem na Eurosporcie przedstawiano zawodniczki i padła informacja, że sztab Sabalenki zatrudnił biomechanika który pracował nad jej serwisem.

Już ponad rok temu pisałem, że Iga powinna zatrudnić trenera od serwisu. Pojawiły się wtedy cokolwiek kpiące pytania czy są tacy? No to pytający mają odpowiedź, i to nie moją, żeby nie było kpiących uśmieszków.

Jestem Europejczykiem.

Przed meczem na Eurosporcie przedstawiano zawodniczki i padła informacja, że sztab Sabalenki zatrudnił biomechanika który pracował nad jej serwisem.
Już ponad rok temu pisałem, że Iga powinna zatrudnić trenera od serwisu. Pojawiły się wtedy cokolwiek kpiące pytania czy są tacy? No to pytający mają odpowiedź, i to nie moją, żeby nie było kpiących uśmieszków.

Iga aż tak nie buduje gry na serwisie - generalnie to zaleta bo zbyt dobry serwis rozleniwia. Saba i Rybakina bez serwisu przestają istnieć a Iga potrafi wygrać szlema ze słabym pierwszym. Nie znaczy to, że to nie jest do poprawy - ale fakt, że Iga nie pęka kiedy pierwszy nie wchodzi, jest ważniejszy. Na razie to wystarczy - pewnie przysiądzie do tego kiedy zacznie więcej przegrywać. Kiedy Iga jest w formie to serwis też działa na tyle ile potrzeba.

Ma 21 lat a Aryna 25 - więc jeszcze zostało sporo czasu na korki. Lepszy serwis się przyda kiedy Iga straci trochę mobilności - co za parę lat może nastąpić.
37 minut temu, dzarro napisał:

Lepszy serwis się przyda kiedy Iga straci trochę mobilności - co za parę lat może nastąpić.

Żartujesz sobie? Za parę lat, czyli jak będzie miała 25 lat? Djokovic ma 35, a jaką ma mobilność.

Ale co do pierwszej części wpisu - zgadzam się. 

39 minut temu, dzarro napisał:

Iga aż tak nie buduje gry na serwisie

Bo nie ma na czym

39 minut temu, dzarro napisał:

generalnie to zaleta bo zbyt dobry serwis rozleniwia.

Jest coś takiego, jak zbyt dobry serwis?

41 minut temu, dzarro napisał:

a Iga potrafi wygrać szlema ze słabym pierwszym.

Potrafiła

Less is more

Znowu się zaczyna. Wystarczy, że Iga coś przegra a ktoś inny coś wygra - i od razu ten ktoś wszystko robi lepiej i jest wzorem. Kogo to Iga miała nie naśladować - i Emcię i Leylah i Beatkę. I gdzie są te wszystkie milusie miszczynie i ich cudowne patenty?

Na razie fakty są takie, że Iga ugrała więcej niż Barty i Osaka, nie mówiąc o Sabie - a jest od nich kilka lat młodsza. Jeśli po RG się okaże, że Iga głównie przegrywa - to będzie jasne, że jest kryzys. Nie zdarzy się nic złego jeśli rozkręci się dopiero na cegle - wtedy może zostanie jej trochę pary na trawę. Chyba nikt nie liczy na to że obroni te wszystkie WTA 1000 na betonie?

Pomijam fakt, że jeśli ma mieć poważne rywalki to musi oznaczać, że nie zawsze będzie z nimi wygrywać. Skoro Sabie 4 porażki z Igą wyszły na dobre to Idze kilka porażek też nie zaszkodzi.

Będzie jeszcze wygrywać szlemy, albo i nie. Możesz mieć rację.

Ale to Twoje zdanie wydaje mi się kuriozalne

Godzinę temu, dzarro napisał:

Iga aż tak nie buduje gry na serwisie - generalnie to zaleta bo zbyt dobry serwis rozleniwia.

13 minut temu, dzarro napisał:

Jeśli po RG się okaże, że Iga głównie przegrywa - to będzie jasne, że jest kryzys.

Albo że rywalki weszły na wyższy poziom

Edytowane przez Less

Less is more

W tej chwili sytuacja wygląda tak, że wszyscy sensowni trenerzy już rozpracowali styl gry Świątek. Wiadomo że nie lubi zawodniczek szybko odbijających piłkę (żeby nie było dziwnych pytań - ze wznoszącej), niezbyt dobrze radzi sobie z piłkami niskimi odbijanymi płasko, miewa dołki i przyciśnięta zaczyna się denerwować.

Niby nic odkrywczego, ale przegrane mecze z zawodniczkami takimi jak Pegula, Garcia czy Rybakina pokazują, że dobrze opracowana taktyka pozwala z Igą wygrać nawet bez trzysetowej walki.

Gadanie że "serwis nie stanowi" jest dla mnie po prostu śmieszne.

Gra układa się Idze zupełnie inaczej, gdy przeciwniczka od samego początku wymiany, już serwisem jest zepchnięta do defensywy. Było to świetnie widać w statystyce któregoś z ostatnich meczy która pokazywała że im dłuższe wymiany, tym wyższy procent wygranych przez Igę. I jej przeciwniczki świadomie idą w wymiany agresywne od samego początku bo wiedzą od trenera, że to podwyższone ryzyko się opłaca.

Dlatego lepszy serwis byłby dla Świątek bardzo istotny bo nawet bez asów inaczej ustawiałby wymiany.

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.