Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel coax RCA -> BNC

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam w DACu gniazdo BNC, które chciałbym wykorzystać. Czy taki kabel coaxialny RCA - BNC będzie działała prawidłowo? Na tylnej ściance DACa przy gieździe BNC jest info Clock Sync 10MHz.

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/142433-kabel-coax-rca-bnc/

To wejście zewnętrznego zegara. Niemożna tam podłączyć cyfrowego sygnału.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

taki zewnęrzny zegar o lepszej dokładności możesz podpiąc zastępując ten za pół kopiejki co masz na płycie daca.

o taki przykładowo ze strony towarzysza Mózga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

14 godzin temu, rafal735r napisał:

Nie wiem w sumie jak tego użyc. Nie ważne. Tak czy siak, nie da się wykorzystać tego gniazda. 

Kupić zewnętrzny zegar o dużej dokładności i jeżeli używasz więcej urządzeń wyposażonych w takie gniazdo to wszystkie sterować tym jednym zegarem. Jak nie masz większej ilości takich urządzeń to to jedno trudno wykorzystać chyba że masz potrzebę osiąganie ekstremalnych dokładności zegara i kupisz zewnętrzny zegar o ekstremalnych parametrach znacznie lepszych od tego który zawiera to urządzenie z gniazdem zegara zewnętrznego. Czy usłyszysz różnicę? Jak wydasz dużą kasą to na pewno "usłyszysz" pod warunkiem że będziesz wiedział z którym zegarem w danym momencie urządzenie pracuje wewnętrznym czy zewnętrznym ;-).  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Ale te BNC mam w DACu to jak miałbym je wykorzystać?

Jak kupisz zewnętrzny zegar to tam też będzie takie BNC.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 minut temu, rafal735r napisał:

No i do zegara w tedy transport? 

Najlepiej wszystko co masz cyfrowe w torze. 

28 minut temu, rafal735r napisał:

To trzeba zegar z kilkoma wejściami.

Wyjściami ;-).

28 minut temu, rafal735r napisał:

Szkoda czasu :) i pieniędzy.

Czasu to może nie szkoda, ale pieniędzy raczej tak, chociaż ....... ;-).

24 minuty temu, rafal735r napisał:

Dalej nie kumam jak mam spiąć zegar z dakiem i źródłem żeby to działało? 

Może trzeba poczytać instrukcję obsługi? Ja mam jedno urządzenie z takim wejściem, ale nigdy nie myślałem o zakupie zegara zewnętrznego. Ceny takich wysokiej klasy są mało apetyczne. Poza tym wątpię żebym usłyszał jakąś zmianę w dźwięku w końcu zegary wewnętrzne w większości naszych urządzeń cyfrowych zapewniają wystarczającą dokładność do uzyskania wysokiej jakości. 

35 minut temu, rafal735r napisał:

W instrukcji nic nie ma w sumie. Tylko że się podłącza i tyle. 

Z tego wynika że więcej nie potrzeba.

10 godzin temu, przemak napisał:

Niekoniecznie:

Ukryta Zawartość

No nie wiem jak to sobie wyobrażasz.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Zegar jest czymś na wzór silnika krokowego, ustalonego na prędkość iluś tam megaherców. Do tego silnika można podpiąć za pomocą wału kardana różne urządzenia i każde z nich będzie pracować ze stałą prędkością równą temu silnikowi. W jaki sposób wykorzysta się tą prędkość obrotową, to już zależy od rodzaju urządzenia.

2 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Hydraulika zapytaj wybaczcie.

Wybacz, ale 10MHz to nie jest woda.

Przy tej częstotliwości przewód to już linia długa z określoną impedancją charakterystyczną która powinna mieć na końcach rezystor terminujący (czyli te 50ohm).

Ten rezystor jak można się domyślić jest w urządzeniu oraz w generatorze. No i pojawia się nam trzecie urządzenie.

Jestem Europejczykiem.

5 godzin temu, Jaro_747 napisał:

No i pojawia się nam trzecie urządzenie.

A jak pojawia się to trzecie urządzenie to zaczynają się powalające na kolana zmiany brzmienia ;-).

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Nie mnie oceniać wrażenia. Rozumiem, że dyskutujemy problem układu elektrycznego.

Żartowałem, choć dzień nie nastraja do żartów, ale jakoś trzeba oderwać się od wyjątkowo ponurej rzeczywistości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.