Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy . Jak czyścić

Audio.Japan

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem 31 letnia  końcówkę mocy. By sprawdzic czy przynajmniej kondensatory są oryginalne , zajrzałem do srodka. Na szczęście oryginał . Końcówka ogólnie jest mocno zakurzona wewnątrz. Pytanie to czym czyścić taki sprzęt by go nie uszkodzić? Przesledzilem zagraniczne fora i tak naprawdę każdy mówi co innego. Proszę o podzielenie się doświadczeniami

Ja bym normalnie odkurzaczem przejechał tylko wcześniej sprawdził czy nie ma jakichś zworek które mógłby ściągnąć. W zakamarkach pędzlem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli pytasz się jak to czyścić, oznacza, że nie masz kompletnie o tym pojęcia (tak jak ja) Oddaj w ręce specjalisty, który zajmuje się naprawą/serwisowaniem tego typy sprzętu. Wydaje się to lepszym rozwiązaniem niż korzystanie z odkurzaczy lub kompresorów. 

Co myślicie o sprężonym powietrzem w puszkach? Na zagranicznych forach spotkałem się z opiniami że użycie sprężonego powietrza w puszce może tworzyć wilgoć i nawet zmrozić komponenty co się skończy uszkodzeniami

15 minut temu, Bartosz_70659 napisał:

użycie sprężonego powietrza w puszce może tworzyć wilgoć

W ciepłym pomieszczeniu, na pewno tak się stanie.

Są tu i ówdzie do kupienia końcówki do odkurzacza, z uniwersalnej wielkości wejściem na odkurzacz, giętka rurką, zakończoną cienką końcówką.

Regulowana moc odkurzacza + taka końcówka z precyzyjnie kierowanym "focusem ssania" + miękki, wąski pędzelek = sprawa załatwiona.  ;)

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Oddaj w ręce specjalisty, który zajmuje się naprawą/serwisowaniem tego typy sprzętu. Wydaje się to lepszym rozwiązaniem niż korzystanie z odkurzaczy lub kompresorów. 

Oczywiście na tym się skończy tylko obecnie jest mam pojęcia komu oddać do serwisu. We wrześniu 2018 komuś zaufałem i do tej pory sprzętu nie ma. Muszę wiedzieć kto jest wart zaufania

59 minut temu, rafal735r napisał:

Ja używam pędzelka i odkurzacza. 

15 minut temu, iro III napisał:

Regulowana moc odkurzacza + taka końcówka z precyzyjnie kierowanym "focusem ssania" + miękki, wąski pędzelek = sprawa załatwiona.  ;)

Przeczytałem że z odkurzaczem to trzeba uważać bo może ładunki statyczne generować. Tak naprawdę to strach cokolwiek przy tej końcówce robić

37 minut temu, Bartosz_70659 napisał:

Oczywiście na tym się skończy tylko obecnie jest mam pojęcia komu oddać do serwisu. We wrześniu 2018 komuś zaufałem i do tej pory sprzętu nie ma. Muszę wiedzieć kto jest wart zaufania

Więc może lepiej coś w tym stylu:

" mieszkam w .........., mam końcówkę mocy firmy .........., która wymaga przeglądu, czy możecie polecić sprawdzoną firmę, która zajmie się tym, nie zedrze ze mnie kasy i znajduje się w promieniu .......... km od mojego miejsca zamieszkania"

24 minuty temu, sir.jax napisał:

A jaką to wiedzę tajemną trzeba posiąść, żeby wyczyścić taki wzmacniacz?

Właśnie też się zastanawiam. Można ściągnąć obudowę i temat zlecić żonie :)))

Jak czytam to myślę, że jaja sobie robicie z założyciela tematu. Rozebrać, umyć, złożyć pamiętając o wymianie pasty na tranzystorach. Owszem kompresor pomaga, ale jak jest mocno zakurzone to dmuchamy przed rozbiórką i dalej jak wyżej.

Do tego wystarczy pędzelek płaski i wąski, może być sztuk dwie jeden ze sztywnym włosiem drugi z miękkim.  Do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  nie trzeba kompresora, a jak kurz jest przyklejony świetnie nada się izopropanol może być w sprayu dostępny u każdego optyka lub bez atomizera dostępny w aptece.

Nie ufam nikomu,  wolę sam poświęcić czas i wiem, że zrobię to z największą starannością, żeby niczego nie uszkodzić,  tak jak my sami ze swoim sprzętem jak z jajkiem, tak nikt inny nie będzie się z tym pier**lić.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

8 godzin temu, rafal735r napisał:

To trzeba wladowac końcówkę mocy do wanny i uderzać młotkiem w boki. 

Ze wszystkich propozycji tu przedstawionych ta podoba mi się najbardziej ;-).

P.S. Pędzel i odkurzacz, pędzlem wzbudzamy kurz a odkurzaczem z pewnej odległości go wciągamy, można posiłkować się własnym "kompresorem" czyli silnym dmuchem. To wystarczy i tak za jakiś czas trzeba będzie to powtórzyć bo kurz cały czas się gromadzi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.