Skocz do zawartości
IGNORED

Embargo na mięso - zasadność i skutki.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z mięsną aferą pojawiły się przesłanki, że EU może dać Polsce embargo na mięso. Jak ktoś ma ochotę na ten temat porozmawiać to zapraszam. A jak aferę chce traktować tylko jako kokejną okazję do robienia OT na temat oreferencji politycznych, czy krytyki naszych cech narodowych, albo do trolowania Forum prywatnymi docinkami, to ma stosowne wątki, gdzie ku uciesze sobie podobnych lajków nazbiera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ps. Linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może Kolega coś zagai od siebie.

Ja tylko chcę zauważyć, że afera jest jak najbardziej rzeczywista, sprzedawano mięso chorych krów (tak w skrócie).

Wszystko wskazuje na to, że bez przymykania oka przez służby państwowe biznes na taką skalę byłby niemożliwy i tu potrzebne jest uczciwe śledztwo.

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Wszystko wskazuje na to, że bez przymykania oka przez służby państwowe biznes na taką skalę byłby niemożliwy i tu potrzebne jest uczciwe śledztwo.

Dokładnie tak! Jaj się chce zaradzić problemowi, to trzeba zlikwidować jego źródło.

30 minut temu, Jaro_747 napisał:

Ja tylko chcę zauważyć, że afera jest jak najbardziej rzeczywista...

Ciekawe, jaka jest rzeczywista skala procederu. Fragment z podlinkowanego artykułu:

"...mięsa relatywnie niewiele trafiło na rynek zagraniczny – mówi się o 2,7 t z 9,5 t wyprodukowanych w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej. Polska rocznie eksportuje 334 t wołowiny... "

Z pewnością procederem nie zajmował się tylko jeden zakład, ale Polska nie eksportuje zaledwie 334T wołowiny, a 334.000T.

38 minut temu, Jaro_747 napisał:

To może Kolega coś zagai od siebie.

Sam jestem ciekaw czy wątek jest rozwojowy. Bo sąsiedni się tylko dzięki OT rozwijał.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jaj się chce zaradzić problemowi, to trzeba zlikwidować jego źródło.

żródła nie zlikwidujesz bo sa nim leżaki a dopóki leżaki będą na sprzedaż dopóty proceder będzie się kręcił, bo jest to dla ubojni "czysty" zysk

21 minut temu, slawek.xm napisał:

żródła nie zlikwidujesz bo sa nim leżaki

Nie da się jednej winnej osoby palcem wskazać, ale żeby wskazać krowę? Nie wpadłbym na to.

• 2 tygodnie później...

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, była ze dwa lata temu afera z "przyprawioną" argentyńską wołowiną, była i to w całej starej Unii afera z karmieniem krów mączką kostną i BSE, w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii mamy już krowy zmodyfikowane genetycznie oraz sklonowane, o szprycowaniu chemią i antybiotykami nawet nie chcę wspominać, długo by jeszcze wymieniać, u nas oczywiście temat tej ubojni jak wszystko inne został upolityczniony i dopóki jakaś inna afera go nie przykryje to macha się tym orężem na lewo i prawo z nadzieją, że się Kaczora ubije.

Około 8-10 lat temu Szwedzi sprzedali nam jak się potem okazało 25 letnią, liofilizowaną wołowinę i oczywiście wpajali nam, ze to dobre mięsko mimo, że sami uznali je za zepsute, poszło na rynek głównie w pierogach, no ale to Szwedzi i im wolno truć Polaków bez obawy jakichkolwiek sankcji. Takie życie.

czy ktos tu pisze ze swiat jest piekny?Piszemy ze sk***ysynstwo rowniez jest polskie i w zwiazku z tym ROWNIEZ takie podlega karaniu.

I tylko tyle.Czyli Polak nie odbiega poziomem od reszty mimo prob wmawiania ze jest inaczej.

10 godzin temu, Edson napisał:

okazało 25 letnią, liofilizowaną wołowinę i oc

nie wiadomo czy bedzie embargo ,ale jednak 25 letnia wolowina to nie mieso chorych zaropialych padłych krow.Jestem za embargiem bo tylko tak mozna oduczyc  cwaniaczkow.

10 godzin temu, Edson napisał:

tem okazało 25 letnią, liofilizowaną wołowinę

16 godzin temu, muls napisał:

Czyli Polak nie odbiega poziomem od reszty mimo prob wmawiania ze jest inaczej.

Dokładnie tak.

12 godzin temu, muls napisał:

Jestem za embargiem bo tylko tak mozna oduczyc  cwaniaczkow.

A poza oduczaniem cwaniaczków, któte raczej się nie powiedzie, to bierzesz pod uwagę szkołę, jaką cała reszta dostanie?

16 godzin temu, muls napisał:

Piszemy ze sk***ysynstwo rowniez jest polskie i w zwiazku z tym ROWNIEZ takie podlega karaniu.

Jako Polak myślę, że w interesie Polski jest jak najlżejsza kara.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

, to bierzesz pod uwagę szkołę, jaką cała reszta dostanie?

tak i bardzo mi sie to podoba.Narody ucza sie 100 lat cywilizacji.My jestesmy na jej poczatku.Albo za morde albo rozwiniety system kontroli na calym procesie.I nawet wtedy jak jest wpadka to obcy mowia wpadli ale system maja doskonaly mozna im ufac.

40 minut temu, muls napisał:

Narody ucza sie 100 lat cywilizacji.My jestesmy na jej poczatku.

Vs

W dniu 13.02.2019 o 03:58, muls napisał:

Czyli Polak nie odbiega poziomem od reszty mimo prob wmawiania ze jest inaczej. 

Dziękuję za wyjaśnienia. A teraz przypomnę

W dniu 3.02.2019 o 14:33, szymon1977 napisał:

Jak ktoś ma ochotę na ten temat porozmawiać to zapraszam. A jak aferę chce traktować tylko jako kokejną okazję do robienia OT na temat oreferencji politycznych, czy krytyki naszych cech narodowych, albo do trolowania Forum prywatnymi docinkami, to ma stosowne wątki, gdzie ku uciesze sobie podobnych lajków nazbiera. 

Godzinę temu, muls napisał:

tak i bardzo mi sie to podoba.Narody ucza sie 100 lat cywilizacji.My jestesmy na jej poczatku.Albo za morde albo rozwiniety system kontroli na calym procesie.I nawet wtedy jak jest wpadka to obcy mowia wpadli ale system maja doskonaly mozna im ufac.

Chyba coś nieświeżego zjadłeś mulsiku.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

zwykle dostaje mdlosci na twoj widok.

to czego sie spodziewasz...miedzynarodowki po francusku?

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Dziękuję za wyjaśnienia. A teraz przypomnę 

Nawet w tej dyskusji nie da się uniknąć polityki.Zwolennicy teorii spiskowych będą tłumaczyć naszą wpadkę spiskiem zachodu i będą zwolennikami zamiatania pod dywan.A zwolennicy otwartej polityki będą zwracać uwagę na skandaliczne zachowanie naszych służb.Ja oczywiście uważam,że wina jest po naszej stronie i należy zrobić wszystko aby zło naprawić.To,że konkurencja nie śpi to oczywista oczywistość i korzysta z okazji.To jej wilcze prawo.A my powinniśmy zrobić wszytko aby poprawić reputację.Dobrze,że media aferę wykryły i nagłośniły.Taki jest ich obowiązek.Zamiatanie pod dywan jest najgorszym sposobem wyjścia z tego bagna.

Według informacji, do których dotarła stacja, polskie władze zostały zobowiązane do przeprowadzenia weryfikacji 800 rzeźni, które zajmują się ubojem bydła. Unijni Inspektorzy chcą otrzymywać raport z wyników tej kontroli co miesiąc. Polska ma też przedstawić projekt zmian mających na celu wyeliminowanie nieprawidłowości.

W toku unijnej wizytacji wykazano występowanie niezgodności w dokumentacji dotyczącej mięsa, nieodpowiednią liczbę lekarzy weterynarii, problemy w systemie rejestracji i identyfikacji zwierząt.
Więcej:

Ukryta Zawartość

to niewatpliwie nie sa nasze cechy narodowe ale wypadek przy pracy.Tyle ze trwa ten wypadek juz pare dobrych lat.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, muls napisał:

Polska ma też przedstawić projekt zmian mających na celu wyeliminowanie nieprawidłowości.

Ciekawe, czy będzie obejmował ukaranie i pozbawienie uprawnień tych na wysokich stołkach, którzy przymykali oko na aferę. Bo to oni stworzyli popyt na leżaki, choć powinni go zlikwidować.

2 godziny temu, muls napisał:

zwykle dostaje mdlosci na twoj widok.

to czego sie spodziewasz...miedzynarodowki po francusku?

Bez przesady. Aż taki b zyd ki to znowu nie jestem. 

Postaraj się następnym razem coś zjeść z pewnego źródła,  coś z kosher certyfikatem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

3 godziny temu, muls napisał:

to amotorku jest nauka.Z tym sobie daj spokoj, nie na twoja glowe.Ten etap juz masz juz niezaliczony za soba.Tobie zostaje zwykla swinia.

Oby nie niemiecka.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ciekawe, czy będzie obejmował ukaranie i pozbawienie uprawnień tych na wysokich stołkach, którzy przymykali oko na aferę

Kogo masz na myśli?

Przyczyną afery jest prosta ludzka pazerność, poczynając od rolnika, który oszczędzając 500 zł na eutanazji chorego zwierzęcia chciał na nim jeszcze zarobić, poprzez handlarzy skupujących leżaki i ubojniach przerabiających je na mięso, po weterynarza zakładowego, dorabiającego parę groszy na przymykaniu oczu na ten proceder. To nie urzędnicy kreowali pobyt i podaż a rolnicy i ubojnie, przy udziale handlarzy i weterynarzy. I jako główni sprawcy tego procederu, powinni solidarnie wszyscy odpowiedzieć. Solidarnie z tego powodu bo działając w tej branży zważając na to że skup leżaków odbywał się praktycznie oficjalnie, a na pewno w sposób widoczny  dla nich( ogłoszenia w sieci i forach branżowych) nie mogli nie wiedzieć o tym. A skoro wiedzieli i nie reagowali to kara jaką było by embargo na polska wołowinę nie była by jak najbardziej sprawiedliwa. Może dzięki temu, następnym razem reagowali by właściwie, gdy widzą wokół siebie podejrzany proceder, który może skończyć się smutno dla całej branży, a nie pojedynczych wyłapanych przypadkiem cwaniaczków. 

Co do służb, które z urzędu mają kontrolować hodowlę zwierzą i ubojnie, to warto zainteresować się w jaki sposób i za ile pracują i potem zastanowić się ile oni tak naprawdę mogą. 

Polecam obejrzeć reportaż o Inspekcji Weterynaryjnej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

Przyczyną afery jest prosta ludzka pazerność, poczynając od rolnika, który oszczędzając 500 zł na eutanazji chorego zwierzęcia chciał na nim jeszcze zarobić, poprzez handlarzy skupujących leżaki i ubojniach przerabiających je na mięso, po weterynarza zakładowego, dorabiającego parę groszy na przymykaniu oczu na ten proceder.

Wszędzie tak jest, tylko że u nas zamiast być od góry tępione, to było ciche z góry pozwolenie. 

...kara jaką było by embargo na polska wołowinę nie była by jak najbardziej sprawiedliwa. Może dzięki temu, następnym razem reagowali by właściwie...

Raczej nie. Ci co jakoś by przetrwali, a nie zostali osobiście ukarani, jeszcze bardziej by kombinowali. 

Co do służb, które z urzędu mają kontrolować hodowlę zwierzą i ubojnie, to warto zainteresować się w jaki sposób i za ile pracują i potem zastanowić się ile oni tak naprawdę mogą. 

Ja p... Przecież Ty sam znalazłeś ogłoszenia, więc i Ty sam możesz złożyć doniesienie do prokuratury. Służby mogą mniej? 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wszędzie tak jest, tylko że u nas zamiast być od góte tępione, to było ciche z góry pozwolenie. 

Jakie przyzwolenie z góry?

To rolnicy szukali zbytu dla padliny to znalazł się ten co kupi i przerobi. Proceder nie był specjalnie widoczny dla przeciętnego zjadacza mięsa, za to bez wątpienia był widoczny dla branży, która się zajmował hodowlą żywca, i jego ubojem. Ta branża kompletnie nic nie zrobiła by oczyścić swoje środowisko i za co powinna być ukarana. 

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja p... Przecueż Ty sam znakazłeś ogłoszenia, więc i Ty sam możesz złożyć doniesienie do prokuratury. Służby mogą mniej? 

Instytucja taka jak IW ma inne, sprawy na głowie niż tropienie przekrętów tym bardziej, gdy pracują tak jak pracują i za ile pracują. Nie wyobrażam sobie by mieli specjalnie dużo czasu by śledzić ogłoszenia w prasie czy w internecie. Za to ludzi z branży chcąc nie chcąc musieli mieć z nimi styczność i nie zależało im żeby skończyć z tym procederem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Raczej nie. Ci co jakoś by przetrwali, a nie zostali osobiście ukarani, jeszcze bardziej by kombinowali. 

Niekoniecznie. Bo nauczeni karą rolnicy może w końcu doszli by do wniosku, że nie warto przymykać oka na to, że sąsiad sprzedaję padlinę handlarzom, może zaczną zgłaszać podejrzanych handlarzy. Pewnie nie stanie się tak za pierwszym razem, ale może kiedyś zmieni się ta typowo polska mentalność, która nie pozwala donieść na sąsiada nawet gdy ten w domu dzieci katuje, nie mówiąc już o zwierzętach. 

6 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

...ale może kiedyś zmieni się ta typowo polska mentalność...

Ta mentalność nie jest typowo polska. BTW założyłeś sobie wątek do jeżdżenia po rodakach, to sobie jeździj w tamtym wątku, a nie mąć w tym. 

8 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Bo nauczeni karą... 

Jaką karą? Utrudniłbyś handel, to by bardziej kombinowali. Taka natura ludzka, a nie polska. 

9 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Nie wyobrażam sobie by mieli specjalnie dużo czasu by śledzić ogłoszenia w prasie czy w internecie.

A ile czasu Tobie to zajęło? 

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ta mentalność nie jest typowo polska. BTW założyłeś sobie wątek

i co z tego.Jak tak dalej pojdzie za twoim przyladem taka moze sie stac.Wyraznie widac ze twoja mentalnosc jest tak samo chlopsko polska .Bez nadzieji na zmiany.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

etrwali, a nie zostali osobiście ukarani, jeszcze bardziej by kombinowali.

tak po sobie to bierzesz jak widac.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

A ile czasu Tobie to zajęło? 

czyli teraz wyjdzie na to ze to klient jest winny bo nie zglosił.Szymus ty sie puknji.Klient nie sledzi prasy rolniczej i generalnie powinno go to .....obchodzic.Od tego sa dziennikarze i sluzby.

...czyli teraz wyjdzie na to ze to klient jest winny bo nie zglosił.Szymus ty sie puknji.

Tobie tak wyszło, więc sam się puknij.

Od tego sa dziennikarze... 

Jeżeli uważasz, że dziennikarze są od kontrolowania rzeźni, to puknij się jeszcze raz.

Od tego sa... sluzby.

Więc skoro służby tego nie zrobiły, to mamy pierwszego winnego.

Jak tak dalej pojdzie za twoim przyladem taka moze sie stac.

A tu się puknij jeszcze raz, tylko tym razem porządnie. Nikt tu nie oczyszcza polskich rzeźników stwierdzeniem, że inni nie są lepsi. Ale jeżdżenie po polakach, podczas gdy inni nie są lepsi jest nie na miejscu.

Ogólnie rzecz biorąc to pisz na temat, bo ostatnia Twoja wypowieź w 100% spełnia to, o co prosiłem, żeby tu nie występowało. Przypomnę:

...jak aferę chce traktować tylko jako kolejną okazję do robienia OT na temat preferencji politycznych, czy krytyki naszych cech narodowych, albo do trolowania Forum prywatnymi docinkami, to ma stosowne wątki, gdzie ku uciesze sobie podobnych lajków nazbiera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.