Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto inwestować w sprzęt vintage?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, morawka napisał:

Myśle , ze najlepszym wyznacznikiem ceny są aukcje z licytacja BCM, tydzień temu na ebay.de Sansui @907MR doszedł do kwoty 1954€=8341pln 

Znalazłem. Było 22 licytujących i faktycznie za tyle poszedł, co oznacza, że ceny które kilka godzin wcześniej wyszukałem wcale nie są jakoś bardzo zawyżone.

zajrzę tutaj za kolejny miesiąc, a wy dalej będziecie się rozwodzić nad Sansui tak jakby to był jedyna słuszna marka vintage ?

Ochy i achy są mile widziane w ich klubie, niestety krytyka już nie bardzo.

Edytowane przez Dawid Hare

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Dobra reklama dźwignią handlu. 

Ja bym stare graty zabrał jak bym tyle dostał za recykling ?

Generalnie nie lubię wpisów typu nic do $ nie ma startu. Za 20 lat będziecie nada 356 bronić jaki to super wzmacniacz vintage. Tylko proszę nie pisać gadek że księgowi go spatolili bo cały vintage wypuszczony z fabryki też nie gra do dzisiaj. 

Budżetowe NADy to bardzo przeciętne wzmacniacze

lata temu kupiłem w salonie nowego C370 i po miesiącu pykał w głośnikach przy włączaniu i wyłączaniu i trafił do serwisu , ale szybko dopłaciłem i zamieniłem w tym samym salonie na lampowa Prima Lune

to były moje ostatnie zakupy nowego sprzętu ...

to tak żeby trochę zejść z Sansui, którego hejtowanie urosło już do jakiejś paranoi

to prawda , ceny przesadzone i gdybym dziś szukał wzmaka do 10tys to celowałbym w coś innego, ale rozumiem ze komuś może podobać się takie granie, a wysokie modele nie ustępują podobnie wycenionym integrom Accuphase, oczywiście moim zdaniem , zależy kto czego szuka

Ilu ludzi tyle opinii

za 10k osobiście kupiłbym choćby używany wzmacniacz lampowy. Nie twierdzę, że zmiótłby on wszystkie inne wzmacniacze tranzystorowe w tej cenie, ale nie byłby gorszy, przynajmniej pod względem tych cech za jakie niby ceni się wysokie modele Sansui.

cytując choćby Bumpalumpa: ".. scena nie osiagalna dla innych wzmacniaczy nawet kilka razy drozszych, nie wspominajac juz o tym ze graja w sposob tak absorbujacy sluchacza ze nie chce sie przestawac sluchac.."

Nie wiem jakie kolega Bumpalump i inni "Sansujowcy" mają doświadczenie we wzmacniaczach lampowych, ale mogliby się mocno zdziwić.

Monobloki Wall Audio M 100 z dedykowanym pre Opus 88, to jest z kolei kosmos nie osiagalny dla sansui jakie slyszalem ale cena tez ladna ?

41 minut temu, Dawid Hare napisał:

za 10k osobiście kupiłbym choćby używany wzmacniacz lampowy.

Za tyle lub niewiele więcej da się kupić Unison Research Simply 845. Jedyną wadą jaką dostrzegam w tym budżecie są jego gabaryty, ale gra kapitalnie. 

14 minut temu, McGyver napisał:

Za tyle lub niewiele więcej da się kupić Unison Research Simply 845. Jedyną wadą jaką dostrzegam w tym budżecie są jego gabaryty, ale gra kapitalnie. 

ten jak i inne choćby polskie .. nawet Chinczyki (czasem po malym upgradzie) dają radę.. A budżet dwa razy niższy

Sansui to kawał solidnego sprzętu, myślę że wart swej ceny. Chętnie przygasnąłbym chociaż jakąś 607 za 1 tys zł albo nawet za 2 tys zł. Tylko gdzie to kupić za tyle??? W Polsce drogo, za granicą drogo... Widać ten sprzęt wcale taki zły nie jest...

A tak na serio, to osobiście wolałbym jakąś wysoką Yamahę... Nie będę porównywał do Sansui bo nie mam wiedzy w tym zakresie. Widziałem ostatnio Mx-2000, tylko cholera prawie 10 tys za niego wołają... Ax-2000 niewiele tańszy... Za granicą to samo. Widać ten vintage chyba jednak wart swej ceny.

Edytowane przez Vampire_Lestat

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

5 minut temu, Bumpalump napisał:

Stosunkowo tania i fajna Yamaha to mx-1000

To zapytam przy okazji. Jaką miałbym korzyść w przypadku ewentualnej wymiany mojej Mx-70 (Mx-800) na Mx-1000? Seria ta sama, zastosowane technologie też, wyższy model to większa moc, solidniejsza budowa, a brzmieniowo?

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

10 minut temu, Bumpalump napisał:

Stosunkowo tania i fajna Yamaha to mx-1000

lub niedoceniane Kenwoody, jak  np ka9100

7 minut temu, Vampire_Lestat napisał:

To zapytam przy okazji. Jaką miałbym korzyść w przypadku ewentualnej wymiany mojej Mx-70 (Mx-800) na Mx-1000? Seria ta sama, zastosowane technologie też, wyższy model to większa moc, solidniejsza budowa, a brzmieniowo?

Niestety nie miałem MX-70 wiec ciezko mi na to pytanie odpowiedziec

7 minut temu, Dawid Hare napisał:

Miałem KA-9100 . Bardzo przyzwoita integra  z bardzo dobrym prephono na pokładzie . 

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

7 minut temu, Dawid Hare napisał:

9010 nie wspominam zbyt dobrze, chociaz jak na jego cene czasem ponizej 1500 mozna mu wiele wybaczyc.

polecam natomiast rzadki okaz jakim jest L-01A oraz L-1000M ale tylko sama koncowke bo preamp L-1000C to kompletna porazka

11 godzin temu, thon022 napisał:

W ogóle dziwię się, że nie ma na forum zakładki "Vintage". To by wiele uporządkowało.

Uważam, że jak najbardziej taka zakładka powinna powstać. Można by wymieniać doświadczenia i poglądy w zakresie sprzętu vintage. A zwolennicy nowych urządzeń wcale nie musieliby tam zaglądać.

12 minut temu, Bumpalump napisał:

9010 nie wspominam zbyt dobrze, chociaz jak na jego cene czasem ponizej 1500 mozna mu wiele wybaczyc.

polecam natomiast rzadki okaz jakim jest L-01A oraz L-1000M ale tylko sama koncowke bo preamp L-1000C to kompletna porazka

KA9100 a KA9010 to inne wzmacniacze . Tu nie ma co porównywać  

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

1 godzinę temu, morawka napisał:

Budżetowe NADy to bardzo przeciętne wzmacniacze

Dlatego podałem nada. Starsze modele wyglądają jak chłop przebrany za kobietę a ten 356 przez lata polecany do wszystkiego przez branże to mówiąc krótko kicha jak dla mnie. Jak się że starzeje to będzie hiend. 

Audio Kote ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Bumpalump napisał:

A faktycznie Dawid napisał 9100, z tego okresu to najwyzszy mialem KA-880

ka9100 to co innego... można kupić jeszcze w dosyć dobrych pieniądzach. Jak ktoś chce iść w vintage to do 2,5k warto kupować. 

13 minut temu, kawosz napisał:

Audio Kote

Kiedys bylem na odsłuchu u babki Yamahy as 700 z monitor audio niższa seria. Brzmienie cienkie ale niezapomne kocyka na wzmacniaczu gdzie kocurek miał swoje legowisko. A wzmacniacz grzal jak dobra lampa ?

No z kocem i kotem na górze to na pewno. 

A potem sprzedam wzmacniacz w idealnym stanie, mało używany, prawie zagotowany. 

?👈

Słuchałem u kolegi Electroboya . Jak na swoją cenę bardzo dobre granie . Warunek to wysoko skuteczne kolumny . No i zamiłowanie do staroci ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kawosz

Godzinę temu, kawosz napisał:

KA9100 a KA9010 to inne wzmacniacze . Tu nie ma co porównywać  

piękny, niedoceniany i nieprzewartościowany (jeszcze) w PL wzmacniacz za którym trochę tęsknię... i jeśli kiedykolwiek wrócę do vintage to będzie to ten klocek...

Nie wiem co to za dvd player na tym filmie błyszczy, ale szkoda mi tego wzmaka z takim źródłem ?

1 minutę temu, Dawid Hare napisał:

piękny, niedoceniany i nieprzewartościowany (jeszcze) w PL wzmacniacz za którym trochę tęsknię... i jeśli kiedykolwiek wrócę do vintage to będzie to ten klocek...

Nie wiem co to za dvd player na tym dumnie, ale szkoda mi tego wzmaka z takim źródłem ?

Mi też było by szkoda . Ja zastąpiłem KA-9100 Luxmanami C1010 i M4000 . To był duży progres . Na ale też i inna cena . 

10 minut temu, kawosz napisał:

Mi też było by szkoda . Ja zastąpiłem KA-9100 Luxmanami C1010 i M4000 . To był duży progres . Na ale też i inna cena . 

dokładnie, ja mówię o przedziale powiedzmy do 2,5k. Kupując w takiej cenie zadbany, nie ma szans stracić przy odsprzedaży.

jak się kiedyś trafi ładny to wyląduje w drugim systemie.

Z Luxmanów dobrze wspominam integrę L-550

W  Kenwoodach (9100 chyba też) są problemy z tranzystorami mocy, które upalają się nagminnie. 

miałem KA801 i radość z zakupu trwała do momentu jak się okazało, że kanały grają różnie - były wymienione tranzystory w 1 końcówce. Oryginały niedostępne, więc efekt "naprawy" jest słyszalny. Jak robione oba, to ... 

nie wiem czy padają, bo ten który miałem był na oryginalach, ale to są układy hybrydowe i to prawda że niedostępne. 

Jednak problem dostępności oryginalnych końcówek i innych części, choćby kondensatorów dotyczy wielu starych urządzeń. Nawet zmiana kondensatorów potrafi wpłynąć na brzmienie i nie jest to już to co fabrycznie. M.in. dlatego wyleczyłem się z vintage. Za dużo problemów z dostępnością część i miałem, bo pomimo, że komponenty bardziej trwałe jak te obecnie produkowane to też się zużywają. Awarie się zdarzały.

• Pokaż nowe odpowiedzi