Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

miałes możliwość konfrontacji modelu tempo 6 lub 25 z classic 20? jestem ciekaw opinii

Przyłączam się do pytania. Czy wysokotonowiec jest bardziej podobny w charakterze do kopułki z 6 czy stożka z 25?

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich szanownych kolegów.

W ciemno kupiłem kolumny Audio Physic model Y.Trochę nierozważnie ale trudno, najgorsze jest to że nie mogę nic znależć w necie ani prasie o tych kolumnach.Może ktoś miał przyjemność lub nie słuchać tych kolumn. Moje wątpliwości będę mógł rozwiać dopiero za około dwa miesiące bo wtedy dojdzie do mnie wzmacniacz Roksan Caspian mk1.Bardzo proszę o jakieś komentarze o ile można w ogóle o tych pudełkach napisać.post-54625-0-68815400-1398354478_thumb.jpg

Zastanawiam się jak w 25m2 zagra zestawienie Virgo2 + naim5i + naimcd5x (głównie rock), macie doświadczenia z taką konfiguracją? Opcjonalnie tempo3.

pzdr

...Naim + Studio16Hertz...

Zastanawiam się jak w 25m2 zagra zestawienie Virgo2 + naim5i + naimcd5x (głównie rock), macie doświadczenia z taką konfiguracją? Opcjonalnie tempo3.

pzdr

W rocku potrzebujesz wykopu na dole więc z powyższą konfiguracją moim zdaniem średnio...

hmm... słuchałem kilka lat temu virgo2, co prawda z gryphonem tabu - sepultura "wybiła korki", skąd wiec podejrzenie że nie będzie wykopu? naim?

konfiguracja ta grała wcześniej z dynaudio 52se - dźwięk bajeczny lecz na tym metrażu przydałoby sie wiecej basu przy zachowaniu przestrzeni, "drajwu", świetnej średnicy perlistej ale nieostrej góry. Stąd pomysł na AP Virgo. Słuszny? :)

hmm... słuchałem kilka lat temu virgo2, co prawda z gryphonem tabu - sepultura "wybiła korki", skąd wiec podejrzenie że nie będzie wykopu? naim?

konfiguracja ta grała wcześniej z dynaudio 52se - dźwięk bajeczny lecz na tym metrażu przydałoby sie wiecej basu przy zachowaniu przestrzeni, "drajwu", świetnej średnicy perlistej ale nieostrej góry. Stąd pomysł na AP Virgo. Słuszny? :)

Estetyka Dynaudio jest różna od Audio Physic. Jeśli chcesz rozbudować Dynki tylko o dół, sprawdź inne dynki. Ja estetyki Dynaudio nie lubię, dlatego mam AP.

Witam... czy ktoś z was słuchał Audio Physic Tempo VI z końcówką mocy Vincent SP-993 i ewentualnie z jakim przedwzmacniaczem. Kupiłem do Tempo VI SP-993 i bardzo jestem ciekaw ewentualnych podłączeń z przedwzmacniaczem. Vincent SP-993 świetnie mi zgrał się z Tempo VI, dopiero ta końcówka mocy tchnęła życie i trzyma kolumny za tzw. morde plus przestrzeń i powietrze między instrumentami.. o średnicy nie wspomnę. Vincent raczej mało popularna firma ale sam zmieniłem zdanie po wielu godzinnych sesjach. Cena jest dosyć okazyjna tym bardziej że gdyby było logo tzw. marki hi-end cena była by na 100% 2,5krotnie wyższa. Jak ktoś z Państwa będzie miał okazję POLECAM posłuchać.

pzdr

W rocku potrzebujesz wykopu na dole więc z powyższą konfiguracją moim zdaniem średnio...

a lampa typu Amplifon 30 lub 40 da rade? Słuchał ktoś z Was takiej kombinacji? pzdr Sajmon

<br />a lampa typu Amplifon 30 lub 40 da rade? Słuchał ktoś z Was takiej kombinacji? pzdr Sajmon <br />

Coś tam zagra, ale bez szału. Zasadniczo AP lubią prąd. Swego czasu szukając lampy zrobiłem mały wywiad i odradzano mi AP z Amplifonem 30/40. Z Jolidą 60 watową 502BRC powinno być już dobrze.

W pełni zgodzę się z przedmówcą. Audio Physic lubi zapas prądowy gdyż sam to odczułem u siebie na Tempo VI podczas użytkowania z końcówką mocy Vincent SP-993.. w tym zestawieniu dopiero odczułem co potrafi Tempo VI.. a że SP-993 ma charakter lampy co w sumie od tego momentu coraz bardziej lubię Audio Physic gdyż są dość kapryśne i wymagające. Jak dla mnie SP-993 + Audio Physic Tempo VI + Pro ject SP5 + pre gramafonowe Nuda Phono + Preamp Bridge Of Zen ZeroWatt = pełne wielobarwne anologowe brzmienie :) ehh..

Ja mam pytanie do użytkowników ... Jakimi kablami kolumnowymi macie podłączone Audio Physic Tempo VI i jakaś charakterystyka dlaczego akurat takie a nie inne?...

Użytkownik Sajmon77 dnia 01.05.2014 - 21:51 napisał

a lampa typu Amplifon 30 lub 40 da rade? Słuchał ktoś z Was takiej kombinacji? pzdr Sajmon

Coś tam zagra, ale bez szału. Zasadniczo AP lubią prąd. Swego czasu szukając lampy zrobiłem mały wywiad i odradzano mi AP z Amplifonem 30/40. Z Jolidą 60 watową 502BRC powinno być już dobrze.

Z innej beczki - wyczytałem, że Hegel H70 operuje dobrze wypełnionym dźwiękiem + bdb dynamika i kontrola basu - może to jest wyjście? Słucham dużo rock'a i boje się, czytając dużo na temat wzmacniaczy lampowych, że z "dołem" mogą sobie dobrze nie poradzić :/, pytanie nr 2 - czy hegel h70 nie będzie za "ostry" do virgo2?? Poradźcie proszę :) . Na Virgo2 już się raczej zdecydowałem, potrzebuje dobrego pieca do nich w kwocie za używkę ok. 3k pln

ps. nie mam możliwości odsłuch wiec będę polegał na Waszych doświadczeniach.

Edytowane przez Sajmon77

Czołem,

Chyba oszczędziłbym sobie kombinację Virgo2 + lampa, zwłaszcza że budżet jest dość skromy a rock to twój preferowany gatunek muzyczny. Gdyby to była wokalistyka/kameralistyka a budżet 13tys. to moglibyśmy podrążyć temat.

Do meritum: sprawdź 3 rzeczy (ale odsłuch tak czy inaczej jest bezwzględnie konieczny):

1) integra Atoll in100se - 4.000 nowy. Ale proponowałbym Ci inne rozwiązanie - końcówka mocy am100se stanowiąca bazę tej integry jest moim zdaniem ZNACZNIE lepsza niż sama integra, a jej cena jest o 1000PLN niższa. Może zainwestuj tę różnicę w DAC'a z regulacją wyjścia? za podobne pieniądze uzyskasz większe możliwości. Daję słowo, że am100se (końcówka) + Virgo2 to nie będzie mezalians.

Używaną końcówkę powinieneś kupić za 2000PLN, używanego sensownego DAC'a za 1000-1500. Jak się dobrze potargujesz to w AudioForte kupisz nową końcówkę (czarną) za 2.300.

2) integra hybrydowa Vincenta SV-226 lub nowsza 227. Nowa ok. 5700 ale używaną za 3000-3500 powinieneś znaleźć. Jedyny problem to stopień zużycia lamp - sensowna nowa sztuka NOS to wydatek ok. 50-150USD. Co jednak daje możliwość poważnego up-gradu (orginalne chińskie lampy stosowane w Vincentach to oględnie mówiąc kaszanka, a wymiana lamp daje, znaaaacznie więcej, w relacji do wydanych pieniędzy, niż wymiana kabli głośnikowych)

3) Naim Nait 5i (lub nowszy 5i-2)

Wszystkie 3 są "rokowymi" urządzeniami i nie daj się zwieść umiarkowanej mocy Atolla i Naima (ich siła tkwi w wysokiej pojemności i sprawności kondensatorów, co pozwala bezproblemowo oddać kontrasty dynamiczne pojawiające się w zwłaszcza w muzyce popowej, rock'owej lub jazzowej)

Ja postawiłem na końcówkę Atolla am100se (napędza APhysic Sitara). W moim systemie jest 2-krotnie tańszy od kabli, 3-krotnie tańszy od kolumny i 3-krotnie tańszy od źródła (Atoll ST200 - streamer z preampem). I nie uważam tego połączenia za mezalians.

powodzenia, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Pantaleon - dzięki za info - naima na pewno wezmę pod uwagę, miałem 5i + cd5i wspominam ten zestaw bardzo dobrze. Co prawda grało to wcześniej z Dynaudio 52SE, ciekaw jestem jak zagra z Virgo2? :)

PS. Gdyby ktoś z Was robił upgrade systemu i miał na zbyciu AP Virgo 2 to proszę do mnie napisać.

nie ma problemu

ale Atoll'a nie odrzucaj - poleca lekturę majowego AudioVideo z entuzjastyczną (i w moim odczuciu rzetelną) recenzją Atoll'a in80se (porównywaną z innymi wzmacniaczami z podobnego poziomu cenowego)

Dodam, że setka jest znacznie lepsza.

jak rozumiem nie masz jeszcze Virgo2 ? - a do jak dużego pomieszczenia chcesz je wstawić? słuchałeś ich u siebie?

Lubię sobie pogrywać ... 

nie ma problemu

ale Atoll'a nie odrzucaj - poleca lekturę majowego AudioVideo z entuzjastyczną (i w moim odczuciu rzetelną) recenzją Atoll'a in80se (porównywaną z innymi wzmacniaczami z podobnego poziomu cenowego)

Dodam, że setka jest znacznie lepsza.

jak rozumiem nie masz jeszcze Virgo2 ? - a do jak dużego pomieszczenia chcesz je wstawić? słuchałeś ich u siebie?

Atolla jak tylko będę miał okazję to również przesłucham.

Co do Virgo2 - słuchałem ich kilka razy, a wczoraj miałem przyjemność posłuchać u siebie w domu - pomieszczenie na poddaszu 5x6m po podłodze (skosy przycinają kubaturę). Ale do rzeczy: kolumny grały z Densen'em DM10, wysokim modelem CD od SONY'ego + kimber 8TC,IC Cardas, powiem krótko była magia :) zakładałem, że będzie potrzeba lampa aby uzyskać "Ciepły klimat" ale nic bardziej mylnego - densen robił z nimi co chciał, bas rewelacja - kontury, kontora ... , średnica bajeczna, góra mega przyjemna - nie ma mowy o ostrości wręcz przeciwnie! plus masa powietrza w dźwięku... jak dla mnie rewelacja.

pozdrawiam !

Ap Virgo2 + Densen DM10 + CD Sony? - na pierwszy rzut oka wygląda mi to trochę jak zestaw do cięcia szkła. Ale skoro u Ciebie ten setup się sprawdza, to nie mam uwag.

Zanim jednak podejmiesz decyzję rzuć uchem na inne amplifikacje (bardziej "plastycznie" i "cieplej" brzmiące) coś ze stajni electrocompaniet'a, naim'a, musical fidelity (z wyjątkiem serii M1), Atoll'a (seria 200), Vincena (hybrydy), Baltlaba (epoca 3 powinna się sprawdzić)

Co do źródła to Sony (jaki by nie był) mocno zdegradował Ci brzmienie. Najgłupszy DAC (np. Asus Xonar Essence za PLN1800 z podłączonym laptopem zmiażdżyłby go jak walec biedronkę).

Lubię sobie pogrywać ... 

• 2 tygodnie później...

Proszę o oficjalne dopisanie mnie do klubu :) od zeszłego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Virgo2. Udało się nabyć bardzo ładnie utrzymaną parę :) Grają i wyglądają pięknie!

Podzielę się z Wami wrażeniami z dotychczasowych testów systemu - miałem możliwość przesłuchać u siebie Naim5i + cd5i2 (notabene mój poprzedni sprzęt, który bardzo dobrze radził sobie z dynaudio 52se). Smutno przyznać ale podstawowy naim zaliczył totalną porażkę z virgo2 - nie był w stanie ich wysterować. Dźwięk nie potrafił się oderwać od kolumn, dopiero "na 12" zaczynało się coś dziać. Ponadto bardzo płytko, bez rozmachu, oddechu.... W drugim kroku przepięliśmy cd5i2 po rca do Densena dm10 (1 wersja). Densen robi z tym kolumnami co chce. Pojawiła się dynamika, przestrzeń, bas ... wszystko na + i to zdecydowany. Na koniec w systemie odtwarzacz naim'a zastąpił SONY XA50ES. I tutaj kolejny milowy krok do przodu. Okazuje się każdy z elementów naim'a "obcinał skrzydła" virgo'som. Sony dodał skali do dzwięku, mega wybrzmień - gitary audioslave'a stały się soczyste, stopa perkusji punktowa - tak jak lubię :). Pod dłuższych odsłuchach doszedłem do wniosku że jedynym makamentem jest intensywna górna część średnicy i może troszkę za mało dołu. Na tym póki co stanęło - dodam że do tej pory gram na pożyczonych kablach IC Cardas 300B oraz głośnikowych Kimber 8TC.

I teraz pytanie do Was - kolumny już mam, densen też kupiony - szukam CDP na stałe. Mam opcje zakupu przećwiczonego już w/w soniacza lub arcam'a cd23. Ktoś z Was słuchał ten odtwarzacz , a najlepiej w porównaniu z cdp Sonego xa50es? Nie mam możliwości odsłuchu stąd prośba o Wasze komentarze.

Na doszlif pozostawiam kable. Te w/w jutro musze oddać. Wstępnie rozważam coś z van den hula ewentualnie transparent'a, żeby w razie czego troszkę załagodzić sygnał podany z Sony lub Arcama.

Koledzy prośba o rady :)

pzdr

Szymek

... gratuluję zakupu :-)

ale po Densenie i Sony (i to po zdegradowaniu Naim'a) to ja się już nie wypowiadam :-))))

ps. mam tylko podejrzenie, że może klocki Naim'a były niewygrzane (=prosto z kartonu).

mała uwaga odnośnie źródła - obserwacje poczynione przeze mnie i kilku moich (równie nawiedzonych) znajomych dowodzą, że na tym samym poziomie cenowym odtwarzaczy, ripy exact'y WAV (16/44) po sieci (z NAS'a) brzmią lepiej (ze streamera) niż ścieżka źródłowa z CD (a to dopiero początek - bo po asynchronicznym USB z komputera jest jeszcze lepiej, a dochodzą do tego gęste formaty). Kompakty przestały nadążać (niestety cała sekcja transportu nie jest za darmo i ma swoje ograniczenia mechaniczno-elektroakustyczne).

zanim kupisz CD, może pobaw się chwilę jakimś sensownym streamerem lub DACiem, za podobne pieniądze

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Smutno przyznać ale podstawowy naim zaliczył totalną porażkę z virgo2 - nie był w stanie ich wysterować. Dźwięk nie potrafił się oderwać od kolumn, dopiero "na 12" zaczynało się coś dziać.

Bo to slaby wzmacniacz, 50 W to niewiele dla takich glosnikow, trudno spodziewac sie spektakularnych efektow podlaczajac pierdziawke pod spore glosniki. Niewazna czy to Naim, czy inna marka, metki nie graja, za to waty jak najbardziej. A Densen DM-10 MK 2 to juz 2x 75 W. W wersji MK1 tez mial podobno 50W. Podobnie jest z AP Tempo 6, tez sa dosc pradozerne i z marnym piecykiem nie zagraja pelnia swoich mozliwosci.

Jako były posiadacz Densena DM10;) potwierdzam z całą odpowiedzialnością opinię Sajmona - razem słuchaliśmy tego zestawienia. Niestety naim 5i kompletnie nie dawał rady AP, różnica między Densenem kolosalna! Natomiast cd Naima w porównaniu do Sonego w tym zestawieniu zagrało płasko i tak jaki pisał Sajmon bez wybrzmień. Od siebie dodam jeszcze, że nie czułem zupełnie braku dynamiki w secie Virgo/Densen/Sony, czego najbardziej się obawiałem w kontekście porównań z zestawem Naima...

Tak na szybko sprawdziłem w instrukcji...DM10 mk1 to też 75W/8 i 150W/4. W zasilanie pracują dwa toroidy po 300va, co by tu nie mówić prądowo prezentuje się to sporo lepiej niż to co proponuje Naim w modelu 5i...

Panowie, pozwolę sobie na małą kontrę odnośnie "sprawności" wzmacniaczy

Ilość "waty" na papierze nie do końca odzwierciedla możliwość wzmacniacza w kontekście wysterowania kolumn a tym bardziej nie determinuje jego możliwości dynamicznych. Gdyby tak było, produkcja wzmacniaczy lampowych 10-45W dawno by zamarła.

Za efekt "sprawnościowy" odpowiadają bardziej zaplecze w postaci kondensatorów (ich pojemności, szybkości i efektywności), które muszą oddać gwałtowne skoki dynamiczne. Może być stosunkowo słaby wzmacniacz, z baterią bardzo szybkich kondensatorów >20tysmF i zaczyna "grać". Densen jest tu idealnym przykładem 75W to niby nic ale ... 80tysmF w kondensatorach to już Elektrownia Siekierki. Już Atoll am200 robi ze wszystkimi kolumnami co powinien, przy 62tysmF.

A wracając do meritum. Zdolność do oddania kontrastów i wysterowania kolumn to ważne parametry ale poza nimi jest jeszcze "piękno" dźwięku. Oczywiście, każdy ma pod tym względem inną percepcję i gust (z którym się nie dyskutuje). Mogę jedynie dać wyraz mojemu, osobistemu i czysto subiektywnemu odczuciu, które brzmi tak: "DENSEN jest niefajny" :-)))

Podłączcie do AP Virgo np. Elektrocompanieta albo 200tkę Atolla :-))))

Lubię sobie pogrywać ... 

Witam szanownych klubowiczow Audio Physic, mam do Was pytanie a mianowicie przymiezam sie do zakupu kolumn (wzmacniacz arcam a28) i ma uwage przykuly uzywane 1,5 roczne sitara 25 - http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m806894042-audio-physic-sitara-25-1-5-jaar-oud-zwart-essen.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr - facet chce 1500€ - czy sa warte tych pieniedzy, czy to moze byc COS w polaczeniu z moim arcamem? - Oczywiscie jest mozliwosc zabrania ze soba wzmacniacza i posluchania ale za nim sie tam wybiore chce byc pewny ze warto bo dystans to okolo godzina jazdy dla mnie.

Dziekuje za odp i pozdrawiam

Kacper

Czy ktoś miał styczność z budżetową konstrukcja w AP tzn Yara II Evo? Jaką mają sygnaturę dźwięku?

Pokój do nagłośnienia 16 m2. Czy docelowo z lampą np 6v6 lub EL 34 dobrze się to z gra?

Sitary 25 to zdecydowanie mój faworyt do 8-10kPLN (wolę je od przedstawicieli linii classic - 10/20 - za podobne pieniądze) ale mam wrażenie, że chyba nie do końca wykorzystasz ich możliwości napędzając je Arcam'em a28, chociaż... no właśnie - Arcam jest wzmacniaczem trochę "mdławym" (bez wyraźnego charakteru nie ma ani wyrazistej góry, ani nisko schodzącego basu, za to jest dość neutralny i zrównoważony). Taki charakter powinien współgrać z dość analitycznymi, wybitnie szybkimi, dynamicznymi Sitarami. Warto pamiętać, że Sitary zestrojone są jak monitory (w standardowym ustawieniu głębią basu nie porażają), ale wystarczy dać im wsparcie tylnej ściany (polecam nawet ok. 20-25cm), żeby uzyskać tektoniczne impulsy (czym można również wspomóc mało wyczynowy bas Arcama).

Co istotne Arcam ma sporą rezerwę mocy i przyzwoite zaplecze (ponad 30tysmF) w postaci bardzo przyzwoitych kondensatorów Rubicon'a. W efekcie powinien sobie całkiem nieźle poradzić z wymagającymi niskoskutecznymi i 4ohm'wowymi Sitarami.

Na "oko" eksperyment powinien się udać, ale oczywiście odsłuch jest konieczny. Inna sprawa, że z czasem, po tym zakupie zapragniesz wymienić "piecyk".

pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.