Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takich wymiarach jednak chyba Avanti. Nie przejmowałbym się też głośnikami z boku. Wystarczy, że zapewnisz im metr swobody. W przypadku moich Tempo 25 to nie głośnik jest największym problemem (choć mam tylko 67 cm od osi do ściany) a bassreflex który musi trafiać w mody pomieszczenia. Dlatego słucham z zatkanym. W Twoim przypadku nie widzę problemu.

Woodolec, Audio Physic nie przewiduje chyba możliwości zatykania portu BR? Chyba, że coś przeoczyłem w moim pudle z Tempo 6! ;-) Nie obawiasz się czy taka zmiana reprodukcji basu może być lepsza na "pierwszy rzut ucha" a w rzeczywistości ogranicza jego przenoszenie, liniowość, barwy, itp?

Pozdr.

Balum

P.S.

Szczerze mówią mogę spróbować sam, ale to wycinanie gąbek, itd, itd... ;). W moim pomieszczeniu problemów z basem nie mam - jest świetny.

"To co teraz, ha?"

Woodolec, Audio Physic nie przewiduje chyba możliwości zatykania portu BR? Chyba, że coś przeoczyłem w moim pudle z Tempo 6! ;-) Nie obawiasz się czy taka zmiana reprodukcji basu może być lepsza na "pierwszy rzut ucha" a w rzeczywistości ogranicza jego przenoszenie, liniowość, barwy, itp?

Pozdr.

Balum

P.S.

Szczerze mówią mogę spróbować sam, ale to wycinanie gąbek, itd, itd... ;). W moim pomieszczeniu problemów z basem nie mam - jest świetny.

Nie jest to tak bardzo dotkliwe. może bas jest u mnie inaczej zestrojony niż u Ciebie. Nie czuję niedostu, krzywa wydaje się opadać łagodnie. Jednak będę musiał trochę poprawić akustykę.

Nie jest to tak bardzo dotkliwe. może bas jest u mnie inaczej zestrojony niż u Ciebie. Nie czuję niedostu, krzywa wydaje się opadać łagodnie. Jednak będę musiał trochę poprawić akustykę.

Ok! Ja tylko zastanawiam się zatkanie BR w AP Tempo to dobry pomysł. Może taki zabieg likwiduje u Ciebie częstotliwość powodującą problemy, ale w rzeczywistości kastrujesz dźwięk i rozwiązanie jest tylko pozornie dobre. Może mimo wszystko trzeba dalej szukać rozwiązania w ustawieniu, modach pomieszczenia, konfiguracji sprzętu? To wszystko przy założeniu, że producent zaleca, zestroił i przewiduje użytkowanie Tempo bez zatykania portu BR (brak zatyczek w kpl.). Nie jestem jakimś znawcą akustyki, budowy kolumn, itp., może bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą się w tej sprawie.

"To co teraz, ha?"

Ok! Ja tylko zastanawiam się zatkanie BR w AP Tempo to dobry pomysł. Może taki zabieg likwiduje u Ciebie częstotliwość powodującą problemy, ale w rzeczywistości kastrujesz dźwięk i rozwiązanie jest tylko pozornie dobre. Może mimo wszystko trzeba dalej szukać rozwiązania w ustawieniu, modach pomieszczenia, konfiguracji sprzętu? To wszystko przy założeniu, że producent zaleca, zestroił i przewiduje użytkowanie Tempo bez zatykania portu BR (brak zatyczek w kpl.). Nie jestem jakimś znawcą akustyki, budowy kolumn, itp., może bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą się w tej sprawie.

Wiesz, to nie taki problem jak myślisz. Tempo ma osobną komorę do basu. Coś jakby monitory postawione na subwooferze. Granica odcięcia to chyba 100 Hz, podczas gdy Bassreflex to chyba coś koło 40 Hz (nie wiem dokładnie). Dodatkowo oba głośniki pracują w pull-push, co zmniejsza różnice ciśnień w komorze niskotonowej. Słowem, u mnie akurat przebiega to bardzo spokojnie a bas zyskuje na kontroli. Co więcej, nikt kto u mnie był sam nie zauważył żadnych „sensacji” na basie a parę razy nawet pochwalił zejście :) Inne wyniki osiągałem gdy zamykałem wyloty gdy głośniki znajdowały się we wspólnej komorze, lub były dwudrożne. Wtedy było znacznie gorzej i cały dźwięk ulegał odchudzeniu.

Nie mam już siły ani środków na kolejne wymiany klocków. Z doświadczenia wiem, ile razy można pobłądzić i zamiast poprawić, można popsuć. Tak naprawdę, to „przerysowania” Tempo nie zlikwiduję wymianą klocków, tylko wymianą samych kolumn :) Myślałem nad tym, jednak nie zdecydowałem się na to. Owszem, zamierzam się zająć redukcją basu za pomocą ustrojów ale wymaga to trochę wiedzy i czasu. A bas razi tym bardziej, że brzmienie średnich i wysokich podniosłem conajmniej o klasę ustrojami rozpraszającymi. Czasami bas sprawia wrażenie dziecka opóźninego w rozwoju usiłującego tańczyć z wesołą resztą pasma:)

Producent milczy w tym względzie. Moze na to nie wpadł :) A może przeznaczył Tempo do większych niż 20m2 pokojów :)

Edytowane przez Woodolec

Nie obawiasz się czy taka zmiana reprodukcji basu może być lepsza na "pierwszy rzut ucha" a w rzeczywistości ogranicza jego przenoszenie, liniowość, barwy, itp?

U mnie po zatkaniu portu BR w Tempo6 odnotowałem nie tylko na pierwszy ale i drugi rzut ucha zdecydowaną poprawę w zakresie basu :). A pokój mam ciut mniejszy od Woodolca (ale tylko ciut - za to akustycznie poprawiany). Głębokość basu się nie pogorszyła. Niemniej - moim zdaniem - największym problemem T6 w małych pomieszczeniach jest odległość od ścian bocznych. Instrukcja pisze o 50 cm. Ale żeby wycisnąć jak najwięcej z tego co potrafią, to moim zdaniem niezbędny jest co najmniej 1 m.

Pomimo, że ogólnie bardzo lubię te kolumny i przy 25m bym sobie je zostawił, to ostatecznie się poddałem. W pokoju wylądowały inne kolumny - pomimo, że nie ma już takiej głębokości zejścia basu - to cała reszta jest na plus.

Cokolwiek pisze się na temat Tempo 6 to dwie rzeczy są niezaprzeczalne:

- są to świetne kolumny

- tyleż co są świetne to się nie nadają do małych pomieszczeń. Albo inaczej - mogą w nich zagrać bardzo fajnie. Ale nigdy na 100%. Do tego potrzebują sporo wolnego miejsca wokół.

No i na deser - jak stoją blisko gołych ścian i ktoś twierdzi, że ma super dźwięk, to albo ma mega farta albo nie ma pojęcia jak znacząco lepiej mogłyby zagrać, gdyby ściany zagracić albo - nawet lepiej - odpowiednio zaadoptować.

Niemniej - moim zdaniem - największym problemem T6 w małych pomieszczeniach jest odległość od ścian bocznych. Instrukcja pisze o 50 cm. Ale żeby wycisnąć jak najwięcej z tego co potrafią, to moim zdaniem niezbędny jest co najmniej 1 m.

Dokładnie. W poprzednim mieszkaniu miały po ok metra ze wszystkich stron (25 m2) i bas brzmiał znacznie lepiej, choć nigdy nie narzekałem na jego brak. Dla Tempo ważny jest też rozstaw. Min. 2,20, najlepiej od ok 2,50 w górę.

Pokój ma adoptowany akustycznie, ale nadal borykam się nieco z basem.

Edytowane przez Woodolec

Dzięki za odpowiedzi.

U mnie faktycznie grają w 25m i mogę je dowolnie ustawiać. Wcześniej w tym watku pisałem o moim ustawienieniu, rowniez preferuje bazę od 2.5m. Ustawione na uszy lub minimalnie krzyzujace sie za głowa. Zauważyłem, ze ważne żebym oparcie miejsca odsluchowego miał odstawione około 50cm od ściany. Z bloków powyzej 1m, od tylnej ściany 1m - 1.2m. To w skrócie o ustawieniach.

Pozdr.

Balum

P.s.

Tak czy siak pobawiie sie w zatykanie BR. Dla dobra nauki.... ;)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Właśnie jestem po 3-dniowym teście ustrojów rozpraszających ze szczecińskiej firmy Acoustic Manufacture. ....

Możesz podać namiary na tą firmę. i napisać o nich i o ustrojach coś więcej?

Możesz podać namiary na tą firmę. i napisać o nich i o ustrojach coś więcej?

Tu opisałem pierwsze wrażenia. Namiary na priva. Wziąłem jeszcze do testow 4 ustroje 2D, ale muszę powiedzieć, że mam kłopoty z jednoznaczną ich oceną. Jak skończę, wklęję zdjęcia i opiszę.

http://www.audiostereo.pl/test-pozyczonych-paneli-z-acoustic-manufacture_103636.html

Woodolec,

Obejrzałem Twój pokój. Wymiary bardzo podobne do mojego (choć ja nie mam na szczęście tylu szyb :))

Jak miałem AP Tempo6 to stały u mnie... 1,5 m od ściany tylnej. Od bocznych podobnie jak Twoje. Próbowałeś je kiedykolwiek 'wygnać' swoje bliżej środka pokoju? W mojej subiektywnej ocenie te dodatkowe 0,5m bardzo poprawia przejrzystość i bas. Oczywiście podobne wymiary nie oznaczają podobnych warunków (mój pokój jest totalnie inaczej zagracony i rozproszony) ale...

próbowałeś?

Woodolec,

Obejrzałem Twój pokój. Wymiary bardzo podobne do mojego (choć ja nie mam na szczęście tylu szyb :))

Jak miałem AP Tempo6 to stały u mnie... 1,5 m od ściany tylnej. Od bocznych podobnie jak Twoje. Próbowałeś je kiedykolwiek 'wygnać' swoje bliżej środka pokoju? W mojej subiektywnej ocenie te dodatkowe 0,5m bardzo poprawia przejrzystość i bas. Oczywiście podobne wymiary nie oznaczają podobnych warunków (mój pokój jest totalnie inaczej zagracony i rozproszony) ale...

próbowałeś?

Niestety, w tym pokoju nie mogę (mam z tyłu stanowisko komputerowe). Mogłem max 20 cm, ale wtedy zaczynalo się coś niedobrego robić (pewnie strzałki) więc wróciły. Przy tym muszę pamiętać o funkcjonalności pomieszczenia. Jak to w życiu bywa. Nie mam małżonki, za to mam inne ograniczenia. Dlatego „wchodzę” w ustroje.

Dodatkowo oba głośniki pracują w pull-push, co zmniejsza różnice ciśnień w komorze niskotonowej

a nie push-push?;) Push-pull bardziej mi się kojarzy z wzmacniaczami i z kolejnictwem

Avanti...

W czwartek beda na miejscu...

Zapowiada sie powazny odsluch :-)

Jeśli nówki i na HHCT II, to uzbrój się w cierpliwość. Moje tempo docierały się... 3 miesiące! Przyznaję, już dogadałem się na wymianę na Monitor Audio. W międzyczasie wymieniłem w torze końcówkę i DAC, ciągle coś mi nie leżało. Aż w pewnym momencie, dosłownie w 2 tygodnie, dźwięk zaczął się zmieniać z dnia na dzień. Zniknęły wyostrzenia, takie dziwnie agresywne wykończenie dźwięku, otworzyła się przestrzeń i dzwięk nabrał spójności. Po pół roku, wiedziałem, że je kocham :) A dziś, po odkryciu zbawiennego wpływu ustrojów, wiem że strasznie bym się wygłupił.

I jeszcze jedno. Nie żałuj czasu na eksperymenty z ustawieniem. AP to bardzo wdzięczne pod tym względem kolumny. Wydaje Ci się, że jest dobrze, a przesunięcie o 5 cm sprawia, że jest jeszcze lepiej. Niestety, działa to w drugą stronę. Poza tym można dostosować dźwięk do preferencji.

Gratuluję zakupu.

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Czy ktoś by mógłby mi napisać coś o AP Avanti I ? Interesują mnie aspekty brzmieniowe, wady, zalety, być może ktoś ma informacje jakie głośniki tam zostały zastosowane ?

W necie jest bardzo mało informacji..

Pozdrawiam,

Artur

Nowki ale z tego co wiem to grały trochę w studio pro w Warszawie czyli powinny być wygrzane. Jednak widząc twój komentarz wezmę poprawkę bo może nie tyle co wspomniane przez ciebie 3 miesiące. Czy to oznacza ze bez ustrojow było aż tak wyraznie gorzej? Wynika to z ilości metrów (duze kolumny w stsunku do kubatury) czy wg ciebie jest to niezależne od wielkości pomieszczenia odsluchowego?

Kolumny po opoznieniu finalnie dotrą do mnie dzisiaj.

Nowki ale z tego co wiem to grały trochę w studio pro w Warszawie czyli powinny być wygrzane. Jednak widząc twój komentarz wezmę poprawkę bo może nie tyle co wspomniane przez ciebie 3 miesiące. Czy to oznacza ze bez ustrojow było aż tak wyraznie gorzej? Wynika to z ilości metrów (duze kolumny w stsunku do kubatury) czy wg ciebie jest to niezależne od wielkości pomieszczenia odsluchowego?

Kolumny po opoznieniu finalnie dotrą do mnie dzisiaj.

Moje pomieszczenie podkreślało przełom góry i środka i miało „piknięcie” (nie mam aparatury pomiarowej) które sprawiało że łagodnie brzmiące wokale nagle w niektórych momentach „kłuły” w ucho. Do tego zbyt mała kubatura i asymetria. Ustroje pozwoliły zagrać samym kolumnom i pokazały, że niesłusznie je oskarżałem. Poza tym ja też miałem z salonu i teoretycznie były wygrzane. Ale niestety nie. Nie wiem, od czego to zależy, ale parę osób potwiedziło, że dźwięk AP zmienia się dosyć długo. Najpierw najbardziej brakowało mi pewnej „eteryczności”. Czuło się, że dźwięk reprodukują głośniki. Gdzieś po miesiącu nagle dźwięk się scalił i przestałem myśleć o membranach i ustawieniu a zacząłem słuchać muzyki. Podejrzewam, że tak duża detaliczność głośników narzuca bardzo małą tolerancję mechaniczną w ich budowie i jak w samochodzie, części muszą się mechanicznie dotrzeć. Niestety jestem laikiem, więc nie podam Ci fachowego wytłumaczenia.

Edytowane przez Woodolec

Powiem tylko tyle.... Pięknie grają od samego początku ;-)) w porównaniu do RLS bas schodzi podobnie ale jest mocniejszy i zdecydowanie szybszy... Wydaje sie pelniejszy. Srednica jest zdecydowanie wyrazniejsza a góra pomimo iż nie tak ostra to ukazuje wiecej detali. Muszę przyznać ze jestem bardzo zadowolony... I mam wrażenie ze zagoszczą u mnie b długo, tak jak było z RLS-ami.

Jeszcze raz dzięki za sugestie.

• 2 tygodnie później...

To zależy od pokoju :).

Czy zagrają tak jak Tempo 6? To znaczy chcesz żeby zagrały tak samo czy też lepiej? :)

Ja wymieniłem Tempo6 na monitory. I nie ma już powrotu do T6. Ale ja mam pomieszczenie trochę poniżej 20m2 . W tych ~ 20m2 Tempo6 grały nieźle, ale ciężko było skontrolować dobrze bas (pomimo manipulowania akustyką pomieszczenia). Dynaudio Special 25SE biją Tempo 6 we wszystkich aspektach z wyjątkiem - oczywiście - głębokości basu. Być może w pomieszczeniu większym sprawy wyglądałyby inaczej.

Czy zagrają tak jak Tempo 6? To znaczy chcesz żeby zagrały tak samo czy też lepiej? :)

Ja wymieniłem Tempo6 na monitory. I nie ma już powrotu do T6. Ale ja mam pomieszczenie trochę poniżej 20m2 . W tych ~ 20m2 Tempo6 grały nieźle, ale ciężko było skontrolować dobrze bas (pomimo manipulowania akustyką pomieszczenia). Dynaudio Special 25SE biją Tempo 6 we wszystkich aspektach z wyjątkiem - oczywiście - głębokości basu. Być może w pomieszczeniu większym sprawy wyglądałyby inaczej.

Udało mi się opanować bas Tempo 25 w pokoju 20 m2. Zatkałem bass-reflex a w narożnikach ułożyłem nieduże pułapki z wełny mineralnej. Jest OK. Nawet całkiem liniowo. Nie ma już wrażenia oderwania basu. czasem tylko, jak chcę przyłoić, odtykam :)

Ja zawsze miałem zatkane bass-refleksy. Całe narożniki pozastawiane. Do tego mnóstwo rozpraszaczy itp. Wydawało mi się nawet, że jest nieźle. Ale... można lepiej :) Wyraźnie lepiej... oczywiście subiektywnie oceniając :)

Ja zawsze miałem zatkane bass-refleksy. Całe narożniki pozastawiane. Do tego mnóstwo rozpraszaczy itp. Wydawało mi się nawet, że jest nieźle. Ale... można lepiej :) Wyraźnie lepiej... oczywiście subiektywnie oceniając :)

Sęk w tym, że gdy przesadziłem z tłumieniem narożników, bas stawał się rozwlekły, poduchowaty, bez ataku i z przeciągnięciem. Ilość się zmniejszała, kosztem jakości. Źle wypdało ustawienie pułapek po bokach (na wysokości głośników). Teraz mam pułapki 50x50x15 ustawione w narożnikach tyłem do tylnej ściany a kolumny odsunięte od bocznych (rozstaw 2,20 m). Bas jest niezły.

Tak zacząłem się zastanawiać, choć jeszcze nie myślę o zmianie :) No właśnie chciałbym lepiej. Moje pomieszczenie jest jeszcze mniejsze ma 15m (4,37x3,5) za kolumnami 1,30 a od bocznych ścian 0,5m, gra super ale nie wiem czy do końca rozwijają skrzydła :) a ostatnio bardzo rajcuje mnie cichsze słuchanie.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.