Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, S_Mac napisał:

Miałem okazję nie tylko oglądać 8K, ale też bezpośrednio porównywać 8K vs 4K

Czy materiał, którzy oglądałeś to było natywne 8K, od samego początku nagrane i zapisane w 8K? Czy też był to materiał 4K plus upscaling już w samym telewizorze do 8K?

26 minut temu, Bobcat napisał:

Czy materiał, którzy oglądałeś to było natywne 8K, od samego początku nagrane i zapisane w 8K? Czy też był to materiał 4K plus upscaling już w samym telewizorze do 8K?

Byłem zapewniony, że to natywne 8K. Od tamtego czasu oglądałem 8K w kilku miejscach (np salon Sony itp.), już może nie było bezpośredniego porównania, ale nigdzie nie było efektu "łoł". Wszędzie obraz jak przy 4K.

39 minutes ago, Bobcat said:

A ile materiału jest natywnie nagrywane, obrabiane i zapisywane w 8K? Co w tym 8K jest do oglądania poza materiałami demo producentów TV oraz filmikami z youtuba z wątpliwej jakości? 

Kupowanie teraz telewizora 8K to taki sam niewypał, jak kupowanie telewizora 1080p dwadziescia lat temu, gdy praktycznie nie było ogólno dostępnego kontentu w tej jakości. Ludzie kupowali drogie (bardzo drogie) telewizory 1080p i w najlepszym wypadku oglądali na nim DVD podłączone componentem. Gdy materiału w dobrej jakości pojawiło się więcej (np na płytach blu ray) to te telewizory z innych względów były juz przestarzałe (kontrast matrycy, wejscia itp). 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 godzin temu, S_Mac napisał:

Byłem zapewniony, że to natywne 8K.

Raczej wątpię. Gdyby telewizor dostał przez USB taki materiał czyli "prawdziwe 8K" to z miejsca stanie dęba. Do tego potrzebny jest komputer i to nie byle jaki, bo w cenie samego telewizora albo więcej.

Edytowane przez konradskala
20 godzin temu, brewka87 napisał:

Kupowanie teraz telewizora 8K to taki sam niewypał, jak kupowanie telewizora 1080p dwadziescia lat temu, gdy praktycznie nie było ogólno dostępnego kontentu w tej jakości. Ludzie kupowali drogie (bardzo drogie) telewizory 1080p i w najlepszym wypadku oglądali na nim DVD podłączone componentem. Gdy materiału w dobrej jakości pojawiło się więcej (np na płytach blu ray) to te telewizory z innych względów były juz przestarzałe (kontrast matrycy, wejscia itp). 

To jest większy niewypał.....już wtedy treści w rozdzielczości HD i większej było wystarczająco dużo by HD miało szansę rozwoju. Treści nagranych na taśmach filmowych i na sprzęcie profesjonalnym było multum.....trzeba to było tylko szybko i tanio zdigitalizować. Treści w rozdzielczości 4k też było sporo.....8k nie ma i  nie przybywa.

Głównym hamulcowym cały czas (tak teraz jak i przedtem) jest (była) wielkość ekranów telewizorów, stosownie duża do rozdzielczości. Nie tyle sama wielkość tych stosownie dużych do rozdzielczości telewizorów, ale ich zawsze (na naszą kieszeń) za wysoka cena.

Przy 4K jest to duży wydatek....przy 8K ceny są absurdalnie wysokie.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

12 minutes ago, Maju said:

już wtedy treści w rozdzielczości HD i większej było wystarczająco dużo by HD miało szansę rozwoju. Treści nagranych na taśmach filmowych i na sprzęcie profesjonalnym było multum.....trzeba to było tylko szybko i tanio zdigitalizować.

No ale w momencie debiutu telewizorów 1080p zdigitalizowanych nie było tak duzo. Dopiero pojawienie się na rynku płyt blu ray to zmieniło ale wtedy pierwsze telewizory 1080p były juz przestarzałe i o to mi chodziło. 

Przeciez tych wszystkich filmów nagranych na kliszach nie przeniesiono do formatu cyfrowego w jeden dzien ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

29 minut temu, brewka87 napisał:

Przeciez tych wszystkich filmów nagranych na kliszach nie przeniesiono do formatu cyfrowego w jeden dzien ☺

To oczywiste i pewnie nie wszystko co na początku przenoszono w wersje cyfrową wyglądało (jeżeli chodzi o jakość) tak dobrze jak powinno.

Nie da się jednak ukryć że przejście do HD następowało płynnie, płynniej niż przejście do 4K gdzie i telewizory trzeba mieć znacznie większe by z tego korzystać, jak i materiałów było na początku dużo mniej.

W tym zestawieniu o 8K nie ma co pisać,  bo te różnice są tak drastyczne że słów szkoda.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

15 godzin temu, konradskala napisał:

Gdyby telewizor dostał przez USB taki materiał czyli "prawdziwe 8K" to z miejsca stanie dęba.

Niby dlaczego? 

15 godzin temu, konradskala napisał:

Do tego potrzebny jest komputer i to nie byle jaki, bo w cenie samego telewizora albo więcej.

Nieprawda. Aby poradzić sobie z materiałem "prawdziwe 8K" wystarczy jakikolwiek telewizor 8K.

10 minutes ago, Bobcat said:

Nieprawda. Aby poradzić sobie z materiałem "prawdziwe 8K" wystarczy jakikolwiek telewizor 8K.

Piszesz o wyswietlaniu, czy odtwarzaniu?

Materiał w 4K tez masz w roznej jakości, z roznym bitratem, zakodowanych najrozniejszymi kodekami itp. Te z wysokim bitratem wymagają wydajnego sprzętu do odtwarzania. 8K to przeciez 4x więcej informacji do przetworzenia. 

37 minutes ago, Maju said:

Nie da się jednak ukryć że przejście do HD następowało płynnie, płynniej niż przejście do 4K gdzie i telewizory trzeba mieć znacznie większe by z tego korzystać, jak i materiałów było na początku dużo mniej.

Pewnie tez dlatego, ze rozdzielczosc HD 1080p była dla przeciętnego Kowalskiego większym progresem w stosunku do SD oferowanym na płytach DVD niz 4K do 1080p. Zalety rozdzielczości fullHD względem SD mozna było dostrzec na niewielkim monitorze komputerowym. Rozdzielczość 4K nie robi juz takiego efektu WOW i dlatego konsumenci juz tak ochoczo nie kupują nowych telewizorów dla posiadania 4K. Dopiero przy wymianie starego telewizora "dostają" tą rozdzielczosc niejako jako dodatek, bo po prostu telewizorów fhd się juz nie sprzedaje.

27 minut temu, brewka87 napisał:

dlatego konsumenci juz tak ochoczo nie kupują nowych telewizorów dla posiadania 4K

Muszą. Innych na rynku praktycznie ma. Chyba że najmniejsze rozmiary.

Słusznie piszesz.

Jak wszędzie - także i tu obowiązuje prawo malejących przyrostów korzyści. Przejście z SD na FHD to był efekt WOW. Przejście z FHD na 4K - przyrost efektu od razu widoczny, lecz już nie tak spektakularny. Przejście z 4K na 8K - owszem, jeszcze zauważalny, choć rynek wydaje się (niestety) tego nie akceptować z uwagi na gwałtownie pogarszającą się relację przyrostu efektu do przyrostu kosztów. Czy mnożyć dalej kanały? Szczerze wątpię. 

Bardzo podobne zjawisko mamy w dźwięku wielokanałowym. Od razu zaznaczam, że nie mam na myśli kina domowego. Ono rządzi się swoimi prawami: różne dźwięki są celowo przez reżysera umieszczane w rozmaitych punktach przestrzeni i są to np. wybuchy czy latający dookoła nad głową helikopter. Ale nawet tutaj - w warunkach domowych, od pewnej konfiguracji sprzętowej koszty rosną wykładniczo, a przyrosty efektów dążą asymptotycznie do zera. Mówię jednak o wielokanałowej muzyce. 

Przejście z mono na stereo to był efekt WOW. Stereo na kwadro - zaryzykuję twierdzenie że WOW2. A mimo to już tutaj zadziałała malejąca relacja przyrostu efektu do przyrostu kosztów i rynek to odrzucił. Nad czym jako miłośnik muzycznego wielokanału ubolewam. Dalej? Przez dłuższy czas wydawało mi się (i nie byłem tym odosobniony), że godnym kontynuatorem kwadro będzie przeniesione z kina domowego muzyczne 5.1. Po latach eksperymentowania z tym stwierdzam, że nic bardziej mylnego. O ile subwoofer może być przydatny (czyli dostajemy takie kwadro+, 4.1), to C będący w kinie domowym podstawą i głównym kanałem - w muzyce przynosi więcej szkody niż pożytku i po prostu przeszkadza. Bardziej rozbudowane konfiguracje nie mają w ogóle sensu.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Nieprawda. Aby poradzić sobie z materiałem "prawdziwe 8K" wystarczy jakikolwiek telewizor 8K

I nic więcej? Godzinny materiał 8K w wysokim bitrate np. 200 mb/s (normalnym dla 8K) zajmuje, i to po przekodowaniu do H.265/HEVC jakieś 500GB. To dużo danych, za dużo dla procesora w TV.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Jak wszędzie - także i tu obowiązuje prawo malejących przyrostów korzyści. Przejście z SD na FHD to był efekt WOW. Przejście z FHD na 4K - przyrost efektu od razu widoczny, lecz już nie tak spektakularny. Przejście z 4K na 8K - owszem, jeszcze zauważalny, choć rynek wydaje się (niestety) tego nie akceptować z uwagi na gwałtownie pogarszającą się relację przyrostu efektu do przyrostu kosztów.

To nie jest tak, że rynek nie akceptuje przyrostu jakości 4K na 8K, bo przyrost w rozdzielczości jest, tylko po kilku latach "bytności" 8K nie ma absolutnie nic do oglądania. Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi telewizora 8K, żeby puszczać w kółko filmiki z Youtube. A różnica w materiale 4K na telewizorze 4K i później na telewizorze 8K jest żadna.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Skąd pewność że telewizor 8K takiego właśnie procesora nie ma?

Bo jak włączyłem na Samsungu 8K przez USB film "Władca Pierścieni" zajmujący 100GB z chwilowym bitrate 90mb/s to już zaczynał mulić.

16 minut temu, konradskala napisał:

To nie jest tak, że rynek nie akceptuje przyrostu jakości 4K na 8K, bo przyrost w rozdzielczości jest, tylko po kilku latach "bytności" 8K nie ma absolutnie nic do oglądania.

Przecież napisałem że jest. Moim zdaniem podstawową przyczyną zaniku zainteresowania 8K jest bardzo niekorzystna relacja przyrostu jakości do przyrostu ceny. Gdyby to był tylko brak materiału do oglądania - ludzie kupowaliby telewizory 8K i z ten sposób poprzez mechanizmy rynkowe spowodowali, że materiały 8K zaczęłyby się pojawiać. Jak było z FHD? Przecież na początku tam też nie było co oglądać. A jednak wspomniana  relacja była znacznie korzystniejsze i rynek wymusił rozpoczęcie produkcji materiałów FHD. 

1 minutę temu, konradskala napisał:

Bo jak włączyłem na Samsungu 8K przez USB film "Władca Pierścieni" zajmujący 100GB z chwilowym bitrate 90mb/s to już zaczynał mulić.

To znaczy tylko że TEN telewizor miał niewystarczający procesor. 

5 minut temu, Bobcat napisał:

To znaczy tylko że TEN telewizor miał niewystarczający procesor. 

To po co w nim 8K? Czym mam mu wrzucić taki "solidny" materiał 8K? Łopatą?

Zresztą w telewizorach LG 4K i 8K siedzą te same procesory...

17 godzin temu, konradskala napisał:

Raczej wątpię. Gdyby telewizor dostał przez USB taki materiał czyli "prawdziwe 8K" to z miejsca stanie dęba. Do tego potrzebny jest komputer i to nie byle jaki, bo w cenie samego telewizora albo więcej.

Nie drążyłem tematu aż tak wnikliwie, ale był to spory salon A/V w Wiedniu. Sprzedawca wyglądał na kompetentnego pod względem wiedzy. Do tego powinno mu zależeć na sprzedaży, a on twierdził dokładnie to co ja, że z 2m nie widać różnicy.

3 minuty temu, przmor napisał:

Niekoniecznie procesor. Trudno stwierdzić co było wąskim gardłem łańcucha odtwarzania, nośnik USB, magistrala USB, wewnętrzna szyna danych, pamięć podręczną...etc.

Nic szybszego nie ma - specjalnie próbowałem na przenośnym dysku Nvme w kieszeni USB 3.2 gen. 2, tam transfery są arcyszybkie i to nie mogło być wąskim gardłem. Ewidentnie bebechy TV nie wyrabiały, a czy procesor czy szyna czy bufor nie ma znaczenia skoro widać czkawkę.

33 minuty temu, konradskala napisał:

Zresztą w telewizorach LG 4K i 8K siedzą te same procesory...

Nieprawda. W 4K są procesory Alpha7, w 8K są Alpha9.

33 minuty temu, S_Mac napisał:

Sprzedawca wyglądał na kompetentnego

Ewenement na skalę krajową. Zdradź tajemnicę gdzie to było?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Ewenement na skalę krajową. Zdradź tajemnicę gdzie to było?

Pisałem już wcześniej, sklep nie był w PL. Wiedeń/Austria.

Chociaż kupując ostatni telewizor w MediaExpert byłem zaskoczony obsługą. Sprzedawca był bardzo kompetentny, do tego podał swój prywatny nr telefonu w razie jakichkolwiek problemów. Oczywiście problemy wystąpiły, ale wystarczył jeden telefon do tego sprzedawcy i pomimo dnia wolnego rozwiązał wszystkie problemy. Po dacie, na którą miałem umówiony montaż, zadzwonił do mnie i upewnił się, czy wszystko jest ok i czy jestem zadowolony z zakupu i obsługi. Normalnie byłem w szoku, że coś takiego się dzieje 😀

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to jest wyjątek, ale jednak można i u nas trafić na świetnego sprzedawcę.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Nieprawda. W 4K są procesory Alpha7, w 8K są Alpha9

Jeszcze raz, w 8K i 4K są Alpha9

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, brewka87 napisał:
W dniu 2.04.2023 o 10:45, Maju napisał:

Pewnie tez dlatego, ze rozdzielczosc HD 1080p była dla przeciętnego Kowalskiego większym progresem w stosunku do SD oferowanym na płytach DVD niz 4K do 1080p. Zalety rozdzielczości fullHD względem SD mozna było dostrzec na niewielkim monitorze komputerowym. Rozdzielczość 4K nie robi juz takiego efektu WOW i dlatego konsumenci juz tak ochoczo nie kupują nowych telewizorów dla posiadania 4K. Dopiero przy wymianie starego telewizora "dostają" tą rozdzielczosc niejako jako dodatek, bo po prostu telewizorów fhd się juz nie sprzedaje.

W najmniejszych przekątnych jeszcze można kupić telewizory HD.....jeszcze świat całkiem nie oszalał by poniżej 40 cali zmuszać nas do kupowania telewizorów 4K.

Ukryta Zawartość

Zauważmy też że jakość telewizorów SD (tych małych kineskopowych, analogowych) ich rozdzielczość dawała dużo do życzenia....tylko te najlepsze gwarantowały rozdzielczość zbliżoną do ok. 600 linii.
Wtedy to już to cyfrowe HD READY robiło różnicę.

Choć tu jest u niektórych niepopularne że to przypominam, ale z każdej rozdzielczości korzystamy w pełni gdy siedzimy w odpowiedniej odległości do wielkości ekranu.
W przypadku 8K zbliżamy się do odległości uważanych za nieakceptowalne, za bliskie lub do takich wielkości ekranów że zajmują całą ścianę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, konradskala napisał:

Full HD jak widzę to 43" max, dzisiaj chyba nie ma większych.

Chyba są takie nawet w linku jaki podałem, to i tak większe niż mi się wcześniej zdawało, bo kiedyś nie mogłem znaleźć większych niż 40 cali.

Żeby było śmiesznie to te 43 cale to dla mnie nieprzekraczalne minimum wielkości dla HD.....nawet kalkulator HDTV od tej wielkości się zaczyna.  🙂

Edycja:
Nie pomyliłem się, pod linkiem jest Manta 43 cale

Edytowane przez Maju

Nie wiem czy juz bylo poruszane ale przeciez w naszej super unii beda zaraz ograniczenia pradozernych tv wiec wielkie przekatne i 8k nie bedzie mialo prawa bytu. Po drugie 8k drogie, a efektu wow nie ma i tak jak juz ktos wyzej pisal, kto to bedzie te wielkie tv ogladal z 2 metrow?:>

13 godzin temu, ryback napisał:

Nie wiem czy juz bylo poruszane ale przeciez w naszej super unii beda zaraz ograniczenia pradozernych tv wiec wielkie przekatne i 8k nie bedzie mialo prawa bytu. Po drugie 8k drogie, a efektu wow nie ma i tak jak juz ktos wyzej pisal, kto to bedzie te wielkie tv ogladal z 2 metrow?:>

Akurat przepisy dotyczące poboru prądu łatwo obejść, co pokazał Samsung, ale z resztą wypowiedzi można się zgodzić.

2 godziny temu, S_Mac napisał:

Akurat przepisy dotyczące poboru prądu łatwo obejść, co pokazał Samsung, ale z resztą wypowiedzi można się zgodzić.

aa jak to obeszli? bo nie slyszalem

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.