Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Lepsza czerń w LCD niż w oledzie ? Tego jeszcze nie grali. W oled czerń jest taka jak na wyłączonym tv. Więc porównania tu nie w ogóle. Po za tym z 77", ja bym nie przechodził od tak na 83". Co innego z 65". Ale też to po paru latach widziałbym sens.
To fakt LG chyba wszystko łyka.
Ale odtwarzacz bez dwóch zdań powinien w tym przypadku być.
Martin ci za szybko nie odpowie,. chyba bana dostał.
4 minutes ago, RAF77 said:

Martin ci za szybko nie odpowie,. chyba bana dostał.

Cięzko na niego pracował 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.10.2023 o 20:30, konradskala napisał:

Stawiałbym na to pierwsze...

Może masz włączony tryb ochronny matrycy OLED albo jakieś opcje Eco, może czujnik oświetlenia robi Ci psikusy... Oprócz większości "polepszaczy" należy wyłączyć te dwie opcje, one najbardziej degradują i zakłamują obraz. Ponadto w jakim trybie obrazu oglądasz (sport, standard, kino)? Masz kłopot z materiałem SDR czy HDR?

A może przyzwyczaiłeś się do podbitego obrazu z innego telewizora?

Oglądam materiał Full HD z płyt BD, czasem gierka typu CoD wleci z PS4Pro wtedy obraz automatycznie się przełącza na HDR i jest ta głębia ale przy normalnym oglądaniu szału nie ma, niestety😞

Dam znać w weekend jak wrócę z urlopu do siebie. 

• Moderatorzy

Tak na zimę przeglądałem ofertę MediaExpert z tv tak koło 77 cali i na nic co ma dobry obraz mnie nie stać.... czyli zostaje ewentualnie oled 65.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 godziny temu, stench napisał:

Tak na zimę przeglądałem ofertę MediaExpert z tv tak koło 77 cali i na nic co ma dobry obraz mnie nie stać.... czyli zostaje ewentualnie oled 65.

Zapisałeś się do klubu OLED?

Nie myślałeś o MiniLED z kropkami kwantowymi QLED np. od Hisense czy TCL? Mają rewelacyjne recenzje, np. kontrast 114000 : 1, ponad 1000 stref lokalnego wygaszania i perfekcyjnie działające systemy zarządzające tymi strefami.

• Moderatorzy
8 godzin temu, Bobcat napisał:

Hisense czy TCL

Wszędzie dostają pozytyw za obraz i negatyw za soft i menu. Więc odpada.

Oglądam niewiele, głównie wieczorem a filmy w zasadzie po ciemku.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

11 minut temu, stench napisał:

negatyw za soft

Nie wiem jak menu, z tego co czytałem soft Hisense jest rewelacyjny.

Poza tym mają znakomitą relację jakości do ceny.

26 minut temu, Bobcat napisał:

Nie wiem jak menu, z tego co czytałem soft Hisense jest rewelacyjny.

Poza tym mają znakomitą relację jakości do ceny.

Jest sporo prawdy w tym co piszesz, bo te nowe LCD naprawdę poszły dużo do przodu. W wersjach 65 cali dobrze działające ponad 1000 stref wygaszania robi robotę. Oglądałem niedawno wysoki, ale nie najwyższy model Hisense U8 i to się naprawdę dobrze prezentuje. Minusem są niestety słabe kąty widzenia, podobnie jak w konkurencyjnym TCL QM8. Także cena tych modeli jest podobna i oscyluje w granicach 6700 zł. Ani bardzo dużo, ale też nie tak znowu mało, bo dokładając parę stówek więcej można kupić Samsunga QN91 z powłoką Ultra Viewing Angle i jednak dużo lepszym oglądaniem z boku.

Natomiast jeżeli mówimy o konkurencji dla OLED to jest oczywiście Hisense UX z rewelacyjnym kontrastem 400000:1, świetną jasnością w piku 3000 nit oraz jeszcze lepszymi kątami widzenia. Tylko, że 65" kosztuje 9 tys.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Natomiast jeżeli mówimy o konkurencji dla OLED to jest oczywiście Hisense UX z rewelacyjnym kontrastem 400000:1, świetną jasnością w piku 3000 nit oraz jeszcze lepszymi kątami widzenia. Tylko, że 65" kosztuje 9 tys.

To za tysiaka taniej jest OLED Panasonica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, konradskala napisał:

Minusem są niestety słabe kąty widzenia,

Czy to taki minus? W ile osób oglądasz na codzień? Cała kanapa gości, tak szeroka, że osoby siedzące na pozycjach skrajnych po każdej stronie mogą faktycznie odczuwać dyskomfort?

6 godzin temu, konradskala napisał:

Samsunga QN91 z powłoką Ultra Viewing Angle

Jako fanatyk kontrastu powinieneś wiedzieć, że to się odbywa kosztem zmniejszenia tegoż.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:
8 godzin temu, konradskala napisał:

Minusem są niestety słabe kąty widzenia,

Czy to taki minus? W ile osób oglądasz na codzień? Cała kanapa gości, tak szeroka, że osoby siedzące na pozycjach skrajnych po każdej stronie mogą faktycznie odczuwać dyskomfort?

Osobiście, przy moim trybie oglądania - mi to by nie przeszkadzało. Natomiast dla zdecydowanej większości użytkowników "mieszanej telewizji" niewątpliwie jest to problem.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:
8 godzin temu, konradskala napisał:

Samsunga QN91 z powłoką Ultra Viewing Angle

Jako fanatyk kontrastu powinieneś wiedzieć, że to się odbywa kosztem zmniejszenia tegoż.

Tak, w teorii jest to prawda. Ale znowu wracam to tematu jakości matryc i ich implementacji w danym TV. A w najlepszych modelach sytuacja jest o dziwo odwrotna. To pomierzono w Hisense, TCL czy Sony - całkiem świeże modele:

- TCL QM8 - słabe kąty, matryca bez powłoki - ocena 5.5 pkt - kontrast 114,057 : 1

- Hisense U8 - słabe kąty, matryca bez powłoki - ocena 5.4 pkt - kontrast 165,360 : 1

- Sony X95L - lepsze kąty, matryca z powłoką - ocena 6.6 pkt - kontrast 202,000 : 1

- Hisense UX - bardzo dobre kąty, matryca z powłoką - ocena 7.3 - kontrast 404,200 : 1

Edytowane przez konradskala

A, to zwracam honor.

Choć pewnie (jak znam życie) to Hisense UX bez tej powłoki miałby (strzelam w sufitu) 600 000 : 1.

On ma naprawdę do d..y menu i skopany soft jak sugeruje @stench?

10 minut temu, Bobcat napisał:

On ma naprawdę do d..y menu i skopany soft jak sugeruje @stench?

Może napiszę tak: ni z gruchy, ni z pietruchy potrafi się przyciąć.

Generalnie za krótko się bawiłem. Menu jest, jakie jest...inne, ale do opanowania.

Natomiast LG C2 jest szybszy od "naszych" LG. To czuć pod ręką i widać na ekranie. Z kolei LG C3 jest równie szybki jak nie szybszy, ale menu to istna kafelkada. Zrobili te ikony na cały ekran. Dla mnie dramat...

Do około miesiąca brat powinien mieć juz Oleda sony 77a95L na panelu rgb i q-dot.

Zapowiada się ciekawie, gdyż tv zbiera pochlebne opinie: kontrast, kolory,płynność, czyżby ideał?

Obok postawimy jego wysluzony Oled Lg 65C7,który swoją drogą nigdy mnie nie powalił na kolana.

Zdam relację.

1 godzinę temu, darulok napisał:

Zapowiada się ciekawie, gdyż tv zbiera pochlebne opinie: kontrast, kolory,płynność, czyżby ideał?

Sony słynie z fantastycznej obróbki obrazu. Ten procesor i soft jest bardzo, ale to bardzo dobry i świetnie dopracowany. Już poprzedni model wyświetla płynny, plastyczny obraz, a ten nowy jest na 100% jeszcze lepszy. Konkurencją może być chyba tylko dopieszczony, topowy Panasonic serii MZ2000 na matrycy META.

1 godzinę temu, darulok napisał:

Obok postawimy jego wysluzony Oled Lg 65C7,który swoją drogą nigdy mnie nie powalił na kolana.

To jest jednak 6 lat różnicy...

25 minut temu, konradskala napisał:

MZ2000

Tylko ze to nadal wrgb, ogolnie jestem fanem japonskich audio i video. Mam starego sonego w salonie. Mialem dwie plazmy panasa i Oleda panasonica. Ciekawe czy wyjdzie panasonic na matrycy samsunga.Maniera panasonica lezy mi bardziej. Gdzies mi przelciala jakas plotka ze w przyszlosci moga byc nano Oledy i ze moga oferowac jeszcze lepszy obraz.

Przepraszam za brak polskich znakow.

5 godzin temu, darulok napisał:

Tylko ze to nadal wrgb

Tak, to prawda, ale jednak META - tu pole do popisu jest jednak dużo większe.

Gdzies mi przelciala jakas plotka ze w przyszlosci moga byc nano Oledy i ze moga oferowac jeszcze lepszy obraz.

Plotka głosi, że TCL lub Hisense także chcą otworzyć swoją fabrykę matryc OLED. Ale w jakiej technologii to na razie zagadka.

Przepraszam za brak polskich znakow.

Przeżyję...

Witajcie, 

Byłem dziś obadać sonego qd oleda 65a95L i można powiedzieć krótko: nabywcy się nie zawiodą ! 

Jako że miałem oleda i zawsze brakowało mi te parę procent nasycenia, to tu sony pokazuje że udało się w końcu wyeliminować ten problem wraz z nabyciem panelu rgb. Kolory są pelne bez nutki wypiałowołosci lub niedosycenia.

Obok stał Oled sony na wrgb 84L ,2 metry dalej oled lg G3 i innd i wszystkie wrgb oledy widać bylo jak na dłoni że zostają w tyle.

Myślę że zbliżamy sie do końca doskonałości obrazu.

Dodam że sony również jest bardzo jasny i efekt hdr w sklepie był bardzo dobry, w domowym zaciszu moze byc tylko lepiej a w nocy spawarka.

Wracam we wtorek z dyskiem żeby pobawić się dłużej na znanych filmach.

Pozdr

5 minut temu, przmor napisał:

Okulary przeciwsłoneczne do oglądania w nocy dodają w komplecie? :)

Pamiętaj że zawsze można zdjąć nogę z gazu,ale dobrze jest mieć zapas👌

To już jest któraś z rzędu opinia, że subpiksel W ma negatywny wpływ na jakość, intensywność i nasycenie kolorów. Samsung ze swoim QD-OLED RGB po prostu uciekł konkurencji. Próba wyrównania stawki za pomocą matryc MLA (WRGB) jest nie do końca udana i nie można mówić, że LG się to udało. Nie do końca.

Zastanawiam się nad zakupem tego minileda

Ukryta Zawartość

Jakieś opinie użytkowników?

Powód to głownie rozmiar, nie widzę nic w tym rozmiarze z oledow w normalnej cenie.

Chyba, że się mylę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

11 godzin temu, bubusia napisał:

Zastanawiam się nad zakupem tego minileda

Ukryta Zawartość

Jakieś opinie użytkowników?

Powód to głownie rozmiar, nie widzę nic w tym rozmiarze z oledow w normalnej cenie.

Chyba, że się mylę?

Ciutkę mniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, mah33 napisał:

Ciutkę mniejszy.

No tak. Obowiązkowo OLED. To nie podlega żadnej dyskusji. OLED-owcy zaczynają przypominać sektę.

Autor chyba jednoznacznie określił się, że szuka MiniLED.

13 minut temu, Bobcat napisał:

No tak. Obowiązkowo OLED. To nie podlega żadnej dyskusji. OLED-owcy zaczynają przypominać sektę.

Autor chyba jednoznacznie określił się, że szuka MiniLED.

Mam "starą" plazmę Panasonica, tak że pudło.

Autor jednoznacznie napisał "Powód to głownie rozmiar, nie widzę nic w tym rozmiarze z oledow w normalnej cenie."
Podrzuciłem mu przykład oleda w cenie minileda.

I to jest właśnie ten wybór, albo a90j albo x95L

Mysle jeszcze o nowym A80L ale cena szalona.

Nie licząc z9, x95L to obecnie szczyt ledow, ktory mi się bardzo podoba, szczególnie redukcja bloomingu.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

W dniu 17.11.2023 o 15:26, Bobcat napisał:

To już jest któraś z rzędu opinia, że subpiksel W ma negatywny wpływ na jakość, intensywność i nasycenie kolorów. Samsung ze swoim QD-OLED RGB po prostu uciekł konkurencji. Próba wyrównania stawki za pomocą matryc MLA (WRGB) jest nie do końca udana i nie można mówić, że LG się to udało. Nie do końca.

Oczywiście, że nie do końca. I trudno się temu dziwić to jednak inne technologie.

Główne różnice można wychwycić, gdy wyświetlane są treści, gdzie jest dużo jasnych kolorów - tam OLED META będzie nieco wygrywać. Natomiast przy zapełnieniu ekranu filmem pełnym kolorowymi ujęć tam dużo lepiej wypadnie QD-OLED. Ogólnie QD-OLED wygrywa w większości przypadków.

Po pierwsze warto zwrócić uwagę, że większość filmów jest wypuszczana czy remasterowana w porywach 1000 nitów. Przy takim ograniczonym progu bardzo trudno wyłapać różnice. Co innego przy topowym materiale np. 4000 nitów - tam różnice będą dużo większe, tyle że takich produkcji czy nagrań jest obecnie tyle co filmów w 8K...

Po drugie to faktyczne wykorzystanie palety kolorów. W ogromnej większości do dyspozycji mamy materiały ograniczone do DPI-P3, gdzie zarówno WRGB i QD-OLED wyświetlają dokładnie to samo. I znowu: QD-OLED ma lepsze pokrycie BT2020, tylko co w tej palecie można obejrzeć?

I po trzecie: jakoś nikt nie chce głośno powiedzieć, że warstwa QD wzbudza się od światła i czerń płowieje??? I może ktoś wreszcie odpowie na proste pytanie: czy dotyczy to jedynie telewizorów QD-OLED czy jednak wszystkich telewizorów także LCD z kropkami kwantowymi???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.