Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jakiej szybkości potrzeba by spokojnie odtwarzać? mam na kablu 100mbs jak miałbym zwiększyć to musiałby mi kolega zmienić kabel na światłowodowy.

Jesteś pewien że naprawdę masz 100?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jakiej szybkości potrzeba by spokojnie odtwarzać? mam na kablu 100mbs jak miałbym zwiększyć to musiałby mi kolega zmienić kabel na światłowodowy.

Masz podłączony TV kablem sieciowym czy łączysz się przez wi-fi? Jeśli tnie się na wi-fi, to podłącz kabelkiem i wtedy sprawdź. Nie powinni się nic ciąć.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

25 minut temu, MarcinStereo napisał:

może zacznij od sprawdzenia szybkości np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jest stałe 100mb/s 

Godzinę temu, qbakos napisał:

Masz podłączony TV kablem sieciowym czy łączysz się przez wi-fi? Jeśli tnie się na wi-fi, to podłącz kabelkiem i wtedy sprawdź. Nie powinni się nic ciąć.

Nie mam wifi, kabel bezpośrednio do komputera.

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jaki procesor, grafika? Która wersja Windowsa?

Edytowane przez konradskala
4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Myślałem, że tu mówimy o TV. Jeśli tnie się na kompie to wina procesora lub grafiki. U mnie na starym laptopie też się tną te materiały.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

AMD Ryzen 3600, AMD Radeon rx570 Windows 10.

To powinno normalnie odtwarzać.

Może być kwestia przeglądarki (jeżeli odtwarzasz 4K z internetu) lub playera (jeśli odtwarzasz z dysku).

Dodatkowo powinieneś mieć zainstalowany kodek HEVC:

Ukryta Zawartość

a tutaj chyba masz to samo za free:

Ukryta Zawartość

Możesz jeszcze włączyć ten film 4K, wcisnąć ctrl+alt+delete, potem wejść w menedżer zadań, zakładka wydajność i sprawdzić jakie masz zużycie procesora i grafiki. Jeżeli w pobliżu 100% to coś jest nie tak w systemie, ustawieniu sterowników, odtwarzacza itd. U mnie na laptopie z Ryzen 5600H obciążenie oscyluje w granicach 9-12%. Grafiki mam dwie - zintegrowana z procesorem i druga GTX 1650.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

No to przyczyną jest windows, po zainstalowaniu ww. kodeków jest poprawa ale nieznaczna w 1440p jest płynnie ale w 4k już tylko 20fps a obciążenie procesora dochodzi do 100% wszystkich rdzeni. Karta graficzna ma za zadanie renderować też materiał wideo tak jest ustawione ale tego nie robi. Teraz przynajmniej pole manewru jest na tyle zawężone że powinienem się szybko uporać z problemem 🙂 

A u mnie nawet chyba nie ma potrzeby przełączać na GTX - normalnie idzie na zintegrowanej. Używam tego, sprawdź:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie pewne rzeczy, które tną się na Firefoxie, idą bez zająknięcie w Edgu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W dniu 5.06.2022 o 18:19, konradskala napisał:

Podejrzewam, że porównując jedno z drugim miałem minę jak Hugh Jackman słuchający śpiewaczki🙂 Teraz widać, że przez większość utworu kamera "wyłapuje" także tło - w tym wypadku falbany czy wzorki brunatnej dekoracji za śpiewaczką. Dopiero przed samym finałem tło robi się dużo ciemniejsze. Widać odbicia od sukni, widać widownię, snop jest tam gdzie ma być. Ponadto ten snop świecący wprost z nad widowni jest tylko dla nas, widzów. Naprawdę nie ma opcji aby w taki sposób doświetlić postać na scenie, musieli używać dodatkowych naświetlaczy.

A co tą sceną z testów tv, LG czy Samsung był bliżej?

Edytowane przez J.Jerry
Godzinę temu, J.Jerry napisał:

A co tą sceną z testów tv, LG czy Samsung był bliżej?

LG jest wg mnie jest bardzo niedopracowany, żeby nie powiedzieć zwyczajnie słaby. Na plus kolory, ale we wszelkich podobnych scenach gdzie jest jakaś postać lub jasny przedmiot a ciemne tło - dramat. Jeszcze bajka jak to są statyczne obrazy, ale każdy ruch powoduje koszmarnie paskudne smugi. Coś jakby się dymiło za plecami. Zresztą zerknij na link 5.10 minuta - to jest bardzo wyraźne na tym ujęciu, ale występuje w większości podobnych scen.

A Samsunga będę miał albo w tym albo w następnym tygodniu.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Okurdę, faktycznie dramat 😄

Nie przejmuj się. Ten pan od HDTVtest to uosobienie nierzetelności. Najpierw, zanim rozpocznie testy, wg kryteriów i przesłanek które on zna a ja się domyślam podejmuje czy mają wypaść pozytywnie czy negatywnie. Cała reszta jest tylko naciąganiem pod przyjętą a priori tezę.

Obejrzyj inne testy tego pana. Ma swoich ulubieńców i antypatie. Krętactwo i naciąganie widać na kilometr. 

Przeprowadzający testy nazywa się Vincent Teoh. Dwa zdania na jego temat po pierwszych testach Samsunga QD-OLED:

Ten drugi produkt wziął już natomiast na warsztat nasz dobry znajomy Vincent Teoh z HDTV Test. Znany z szerokiej wiedzy i skrupulatności ekspert pozyskał S95B na własną rękę w USA i przeprowadził pierwsze ważne pomiary.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze fragmenty recenzji tego modelu z naszego podwórka czyli hdtvpolska:

Nasze oczekiwania względem nowego LG QNED były całkiem spore. W końcu połączenie technologii Quantum Dot, Nano Cell i mini LED to całkiem świeża sprawa. Na fabrycznych ustawieniach, w najbardziej naturalnym Trybie Expert obraz cechował się chłodnawym przekazem. Może to wynikać z pewnego podbarwienia skali szarości, gdzie z jednej strony mamy niedobór koloru czerwonego, a z drugiej nadmiar koloru niebieskiego. Intensywnie ustawiony poziom podświetlenia nie był zbyt pomocny i sprawiał, że przy wyłączonym lub ograniczonym świetle, dostrzegalne były strumienie światła z ledów zamontowanych przy dolnej krawędzi ekranu. Efekt przypominał zjawisko, które występuje nieraz w krawędziowym podświetleniu telewizorów. Dotychczasowe doświadczenia z technologią pełnego, strefowego podświetlania, sprawiły że nie oczekiwaliśmy efektów typu OLED. Jednak nie spodziewaliśmy się, że ponad 1000 stref technologii mini LED zaowocuje dość mocno widoczną aureolą, przy praktycznie każdym ujęciu, w którym obiekty, ludzie, znaki, czy litery prezentowane były na czarnym tle. Widoczność efektu halo była dość mocno zależna od kątów oglądania i rosła wraz z odchylaniem się od centralnego punktu ekranu. Podczas sprawdzania gradacji przejść tonalnych, zauważyliśmy, że źródła sygnału mają spory wpływ na to, jak sprawuje się telewizor w tym zakresie. Najlepsze efekty uzyskaliśmy podłączając blu-ray uhd, gdzie artefakty były sporadyczne i raczej delikatne. Najwięcej niedociągnięć widocznych było w serwisie Youtube. Podczas wyświetlania scen z gęsto ułożonymi liniami (np. siatka tenisowa), obraz potrafił przejawiać pewne niestabilności, przy czym nie były one tak częste, jak w wielu innych modelach.

Odwzorowanie kolorów zaliczyć można do poprawnych. Są pewne odchyły, które jednak bez punktu odniesienia będą raczej trudne do wychwycenia. Co może być za to dostrzegalne i co w naszym odczuciu jest sporą bolączką telewizora, to rozjaśnianie materiałów HDR (zarówno Dolby Vision, HDR10 jak i HLG). Podejrzewamy, że jest to błąd oprogramowania, który powinien zostać usunięty dzięki przyszłym aktualizacjom. W naszej sztuce, w momencie testowania zjawisko było obecne nie zależnie od źródła. Było ono przyczyną nie tylko niższego poziomu kontrastu, bardziej płytkiego przekazu i wyblakłej czerni, ale także widocznych różnic w intensywności podświetlenia poszczególnych stref. To ostatnie zjawisko było zauważalne jednak tylko w sytuacjach, gdy na ekranie wyświetlane były jednolite, ciemne plansze testowe lub ujęcia z czarnym tłem i napisami. Materiały HDR10 naszym zdaniem prezentowały się najlepiej bez załączonego mapowania tonów. Podobnie jak w przypadku wielu innych modeli telewizorów LG, tak i w opisywanym modelu algorytm ten, ma wg nas tendencję do zbyt mocnego rozświetlania ciemnych obszarów, wyświetlanych obrazów. Mimo iż kalibracja znacząco zmniejszyła wiele niedociągnięć, pewne rzeczy nadal potrafiły być zauważalne.

Jak wiele rozwiązań, QNED ma także pewne cechy, które mogą nieco schłodzić entuzjazm. I o ile naszym zdaniem efekt halo, czy pewne artefakty związane z różnymi aspektami przetwarzania sygnałów mają spore szanse w wielu przypadkach przejść niezauważone, to do pełnego zadowolenia niezbędne będzie rozwiązanie problemów z rozświetlaniem obrazów w materiałach HDR

Ukryta Zawartość

Takie same i inne kwiatki widziałem na własne oczy właśnie na tym samym TV. Pisałem o tym tydzień temu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Zaznaczmy przy tym po raz kolejny, że analizowany model został przez niego zakupiony na własną rękę i sprowadzony do Anglii z USA.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Facet wyłożył niemałą kasę z własnej kieszeni, sprowadził telewizor z drugiego końca świata, postawił u siebie w domu i zrobił testy.

A sponsorem przedsięwzięcia był Święty Mikołaj, który rozdaje prezenty pod choinkę w kwietniu.

Ukryta Zawartość

Nie przejmuj się. Ten pan od HDTVtest to uosobienie nierzetelności. Najpierw, zanim rozpocznie testy, wg kryteriów i przesłanek które on zna a ja się domyślam podejmuje czy mają wypaść pozytywnie czy negatywnie. Cała reszta jest tylko naciąganiem pod przyjętą a priori tezę.
Obejrzyj inne testy tego pana. Ma swoich ulubieńców i antypatie. Krętactwo i naciąganie widać na kilometr. 
Czyli uważasz, że ten Vincent i hdtv polska to kłamcy i oszuści? I są sponsorowani i dlatego oszukują ludzi na testach tych wszystkich tv?
2 minuty temu, STELVIO napisał:
Godzinę temu, Bobcat napisał:

Czyli uważasz, że ten Vincent i hdtv polska to kłamcy i oszuści? I są sponsorowani i dlatego oszukują ludzi na testach tych wszystkich tv?

hdtvpolska.pl nie.

Ale pan Vincent po tym co oglądałem - wygląda na to że tak.

3 minuty temu, STELVIO napisał:

Nie ma siły, to musi być jakaś globalna zmowa, bo ja także testowałem takiego samego bubla. To znaczy...specjalnie rozregulowany egzemplarz.

Teraz, Ajothe napisał:

Im więcej testerów ujawniających słabości TV tym lepiej dla konsumentów i branży 😁 

To są wszystko nadmuchane problemy widoczne w laboratorium na specjalnie przygotowanym materiale testowym. 

W zwykłym codziennym oglądaniu filmów i innych materiałów telewizyjnych sprawy nieistotne i nikt by się nawet nie domyślił ich istnienia gdyby nie panowie testerzy. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Im więcej testerów ujawniających słabości TV tym lepiej dla konsumentów i branży 😁 

Ale gorzej dla QLED-ów od LG 🙂

A poza tym nie należy zwracać uwagi co tutaj piszą osoby które po pierwsze wielokrotnie i otwartym tekstem udowodniły swą patologiczną, zwierzęcą nienawiść do technologii LCD, zaś po drugie w trakcie poprzednich rozmów udowodniły że są krętaczami, manipulantami i kłamcami.

W dniu 21.05.2022 o 00:46, konradskala napisał:

Dla mnie jedynymi LED zasługującym na uwagę są Samsung 91A albo Sony 90J.

Czyli najlepsze dostępne na rynku telewizory LED. Uff, jak dobrze, że to nie ja kręcę.

hdtvpolska.pl nie.
Ale pan Vincent po tym co oglądałem - wygląda na to że tak.
Ale przecież oni to często razem testują.
  • Pokaż nowe odpowiedzi