Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, darulok napisał:

Totalna bzdura,którą potwierdzasz że nie masz pojęcia o dobrym obrazie.

Ja mam pojęcie o tym co MNIE się podoba. I taki właśnie jest dla mnie dobry. Tobie podobać się nie musi.

zawsze doceniło zmiany na duży plus porównując do wszystkich fabrycznych trybów.

Swoją niegdysiejszą plazmę miałem skalibrowaną. Raport do dziś mam. Parametry doprowadzone idealnie pod wzorzec. Bardzo prędko powróciłem do fabrycznego trybu Normalnego. Bo te skalibrowane tryby były nie do oglądania. Totalna żałość ściskała d..ę. Moi Rodzice na Rubinie 710p mieli ładniejszy obraz. 

a Ty zyj sobie w przekonaniu że obraz jest nudny

Bo jest. Rozpaczliwie nudny. Mdły, wyblakły, sprane kolory.

nie pisz takich głupot na forach bo wprowadzasz ludzi totalnie w błąd,gdyż jest zupełnie na odwrót.

Będę pisał co uznam za stosowne, a od pouczania mnie jest Administracja i Moderacja.

Ale się czepiacie @Bobcat. Ja się z nim często nie zgadzam, ale z tą kalibracją to akurat trochę racji ma. Ja akurat mam fioła na punkcie ustawień, żeby obraz był idealny, ale po pierwsze to ma on odpowiadać mnie, a nie że postawię sobie za punkt honoru, żeby był najbardziej zgodny wzorcowi. No sorry Panowie, ale co mi to da, poza jakąś bzdurną satysfakcją? Ja akurat mam większą satysfakcję, jak sam sobie ustawię idealny dla mnie obraz. Nazywajmy rzeczy po imieniu, bo porównując do audio, to jest to podobny poziom abstrakcji jak poprawianie dźwięku coraz droższymi kabelkami, jeśli ktoś bardziej ogarnięty w temacie wie, że to samo, a nawet więcej można osiągnąć robiąc pomiary i umiejętnie stosując EQ. Ale wg niektórych przecież tak nie można, bo nie po audiofilsku...
Nie mówię, że kalibracja jest zła, bo nie jest. Jak ktoś nie czuje się na siłach, żeby samemu sobie wszystko ustawić, niech sobie zamawia, ale też nie wmawiajcie innym, że jesteście przez to lepsi, bo ktoś za Was wszystko poustawiał.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

20 godzin temu, konradskala napisał:

chwaliłeś pod niebiosa

20 godzin temu, konradskala napisał:

telewizora bardzo drogiego, podatnego na stałe powidoki.....

Jestem na bieżąco w temacie telewizorów (Kino domowe) nieco dłużej i pamiętam czasy jak bardzo wieszał psy na plazmach, jak prowadził tu boje przeciwko nim. Potem nastąpiła gwałtowna metamorfoza.
Potem był czas że zafascynowany 8K wypisywał niestworzone rzeczy (nawet wierutne kłamstwa) o tej technologii tylko po to by pisać o 4K "że to przejściówka niewarta zachodu", której nie ma sensu kupować......wszystko się zmieniło jak kupił nano.   😉

Patrząc perspektywicznie na ta sprawę niewykluczone że za jakiś czas (gdy OLED jeszcze stanieje) dowiemy się że ma naprawdę "ładny obraz" i te wypalenia którymi ciągle straszy.....nie takie straszne. 

Wiesz pewnie, domyślasz się co to może oznaczać....   :)))

10 godzin temu, darulok napisał:

Totalna bzdura,którą potwierdzasz że nie masz pojęcia o dobrym obrazie.Wlasnie obraz skalibrowany jest różnorodny.....

10 godzin temu, darulok napisał:

wprowadzasz ludzi totalnie w błąd,gdyż jest zupełnie na odwrót.

Powielanie bzdur, kompletny brak logiki w narracji w tematach pochodnych telewizji staje się jego specjalnością. Od lat wykazuję jak pisze o swoich "spostrzeżeniach" tak jakby nie istniał cały świat nauki, znawców tematu i tutejszych jego przeciwników.....jak kamień w wodę.

Mogłoby to być traktowane jako "pastwienie się" nad nim (czasem się moderacji skarżył) ale fakt że czytają ludzie nie znający tematu te wprowadzające w błąd treści wymaga takich reakcji.
Dlatego pomimo tego że mam założone odgórnie ignorowanie jego wpisów (nie widzę ich) nie waham się o tym głośno mówić.

Pisanie że skalibrowany obraz, czyli ustawiony optymalnie dla danego egzemplarza gorzej (mniej różnorodnie) odtwarza kolory niż ten którego dotknęła jego ręka jest tak pozbawione sensu że aż głupie.

3 godziny temu, qbakos napisał:

mam większą satysfakcję, jak sam sobie ustawię idealny dla mnie obraz. Nazywajmy rzeczy po imieniu, bo porównując do audio, to jest to podobny poziom abstrakcji jak poprawianie dźwięku coraz droższymi kabelkami, jeśli ktoś bardziej ogarnięty w temacie wie, że to samo, a nawet więcej można osiągnąć robiąc pomiary i umiejętnie stosując EQ

Nikt tu nie twierdzi że dla własnych preferencji nie można delikatnie zejść z ustawień jakie oferuje kalibracja.....tyle że w tym przypadku nie są to delikatne korekty.   🙂

A wracając do porównań w audio.....
Gdzieś czytałem że sprawne ucho ludzkie jest czulszym zmysłem niż oko stąd doskonałość dźwięku o wiele trudniej (wręcz jest niemożliwe) zmierzyć, wykazać w pomiarach. Ucho wytrawnego melomana audiofila jest w stanie lepiej niż przyrząd pomiarowy wykazać lepszą jakość......z obrazem jest na odwrót.
Po drugie znawcy tematu (DIY) wiedzą że kabelkami można "regulować" tylko niuanse dźwięku.....jak jest inaczej to źle to świadczy o tym sprzęcie, o błędach  konstrukcyjnych w projekcie lub celowym działaniu konstruktora by drogie kable promować.   🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

5 godzin temu, qbakos napisał:

Jak ktoś nie czuje się na siłach, żeby samemu sobie wszystko ustawić, niech sobie zamawia, ale też nie wmawiajcie innym, że jesteście przez to lepsi, bo ktoś za Was wszystko poustawiał.

Nikt nie wmawia,że jest lepszy... tylko podaje logiczny argument,że ma lepszy obraz czy to w tv, czy w projektorze po profesjonalnej kalibracji. Sam tego nie zrobisz,bo nie dysponujesz odpowiednimi narzędziami do tego. Ale tak pewnie,że możesz ustawić tv wg.własnego widzi mi się, nikt Ci tego nie zabrania.

22 minuty temu, Lobo Srobo napisał:

podaje logiczny argument,że ma lepszy obra

Lepszy dla Ciebie nie musi być lepszy dla mnie. Nie stawiajmy znaku równości pomiędzy pojęciem "lepszy" i "zgodny z normami". To pierwsze jest pojęciem subiektywnym i dla każdego innym. Poza tym jest nieokreślone, podobnie jak "smaczniejszy". Co jest smaczniejsze? Płaty śledziowe w occie? Czy może lody waniliowe? Zna ktoś odpowiedź na tak postawione pytanie? Chyba nie, gdyż takiej odpowiedzi nie ma. 

Godzinę temu, Lobo Srobo napisał:

Nikt nie wmawia....

To oczywiste że samodzielnie (używając podstawowych regulacji) możemy się tylko zbliżyć do ustawienia dobrego obrazu......rzecz w tym że dla wielu określenie "dobry (ładny) obraz" może znaczyć zupełnie coś innego. 
Jeżeli ktoś stosuje w nadmiarze regulacji funkcji "ostrość" (która wtedy degraduje drobne szczegóły) lub ogląda na ustawieniach uznawanych przez kalibratorów (znawców tematu) za najtrudniejsze do uzyskania np. optymalnych kolorów, używa różnych innych cyfrowych "ulepszaczy", itp. -  to obiektywnie trudno tu mówić o "ładnym obrazie".

Można się do takiego efekciarskiego obrazu przyzwyczaić i potem każdy (nawet ten obiektywnie doskonały) będzie się wydawać "mdły, wyblakły".
Tylko nie o to chodzi byśmy w domu mieli niemal to samo co obserwujemy w marketach!  😉 

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

7 godzin temu, qbakos napisał:

po pierwsze to ma on odpowiadać mnie, a nie że postawię sobie za punkt honoru, żeby był najbardziej zgodny wzorcowi. No sorry Panowie, ale co mi to da, poza jakąś bzdurną satysfakcją?

Nic dodać, nic ująć. Dawanie do zrozumienia że kalibracja jest absolutnie konieczna to sztuczne, na siłę kreowanie popytu, podobnie jak wmawianie ludziom że jak sobie co rok nie zafundują nowego smartfona (rocznik bieżący) - to są passe. 

Kalibracja jest konieczna tylko w jednym przypadku: jeśli ktoś profesjonalne, zawodowo zajmuje się sprawami graficznymi i przygotowuje materiały promocyjno-reklamowe. 

Kalibracja fabryczna, tryby fabryczne, jak się komuś nie podoba, to własne ustawienia, a jak się i to komuś się nie podoba, to można zrobić kolejną kalibracje.

Kalibracja fabryczna czy tam tryby fabryczne są równie dobre jak każde inne, jeśli ktoś taki obraz chce oglądać.

Dodatkowa kalibracja - może pomóc, ale spójrzcie na to w ten sposób, że bierzecie różne systemy audio, podłączcie pod DSP i dokonujecie korekcji do jakiegoś wzorca żeby było równo, a nie że każdy sobie robi brzmienie jakie chce.

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Kalibracja fabryczna, tryby fabryczne, jak się komuś nie podoba, to własne ustawienia, a jak się i to komuś się nie podoba, to można zrobić kolejną kalibracje.

Kalibracja fabryczna czy tam tryby fabryczne są równie dobre jak każde inne, jeśli ktoś taki obraz chce oglądać.

Dodatkowa kalibracja - może pomóc, ale spójrzcie na to w ten sposób, że bierzecie różne systemy audio, podłączcie pod DSP i dokonujecie korekcji do jakiegoś wzorca żeby było równo, a nie że każdy sobie robi brzmienie jakie chce.

coś w tym jest. Kolega zawsze ustawiał sobie obraz biorąc wzorce z otoczenia, roślinność zieleń, odcień skóry na dłoni itp itd. Prócz tego zamawiał kalibrację i korzysta raz z tego raz z ustawień użytkownika zależnie od materiału. I przyznać trzeba że te jego własne ustawiania są lepsze jeśli chodzi o publicystykę czy niektóre starsze programy przyrodnicze (oczywiście nie wszystko i nie w każdej sytuacji się to sprawdza ). itp. Ale juz współcześnie zrobione,  czy współczesne filmy bezsprzecznie skalibrowane ustawienia

Edytowane przez Фома
Godzinę temu, Bobcat napisał:

Lepszy dla Ciebie nie musi być lepszy dla mnie. Nie stawiajmy znaku równości pomiędzy pojęciem "lepszy" i "zgodny z normami". To pierwsze jest pojęciem subiektywnym i dla każdego innym. Poza tym jest nieokreślone, podobnie jak "smaczniejszy". Co jest smaczniejsze? Płaty śledziowe w occie? Czy może lody waniliowe? Zna ktoś odpowiedź na tak postawione pytanie? Chyba nie, gdyż takiej odpowiedzi nie ma. 

Właśnie ustawienia na oko,to są subiektywne odczucia. Obiektywnie tylko profesjonalna kalibracja daje wzorcowy obraz. Odnośnie śledzi i lodów,to tak znam odpowiedź. I jedno i drugie jest tak samo dobre jeśli jest świeże i dobrze przygotowane.

11 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Właśnie ustawienia na oko,to są subiektywne odczucia.

Tak. Obraz ma się mi podobać. A nie spełniać jakieś normy.

13 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Obiektywnie tylko profesjonalna kalibracja daje wzorcowy obraz.

Co nie znaczy że jest to obraz, który się mnie podoba. 

Jedzenie przygotowanie zgodnie z zasadami zdrowej żywności i normami żywienia człowieka jest z reguły rozpaczliwie niesmaczne. 

A smaczna jest np. goloneczka z piwkiem. Dla dietetyków - horrendum.

3 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Nikt nie wmawia,że jest lepszy... tylko podaje logiczny argument,że ma lepszy obraz czy to w tv, czy w projektorze po profesjonalnej kalibracji.

Lepszy to jest pojęcie dość subiektywne. Jeden uwierzy, że obraz jest najlepszy, jeśli jest dopasowany do wzorca i to mu wystarczy, a ktoś inny będzie szukał swojej wersji, nawet jeśli on od tego wzorca trochę odbiega. Już gdzieś tam pisałem, że jeśli obraz wymaga korekty, to sam powinieneś to zauważyć (przy założeniu, że ktoś ma do tego dobre oko i zwraca uwagę na szczegóły). Tylko trzeba te korekty wprowadzać od razu, bo nasze oko ma tendencję do przyzwyczajania się do obrazu (zresztą podobnie jest z dźwiękiem) i potem czym dłużej go oglądasz, tym każda zmiana powoduje większy dyskomfort, bo wydaje się odstępstwem od tego źle ustawionego "wzorca".

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zapominamy o jednej ale najistotniejszej sprawie - na jakim telewizorze, z jaką matrycą porównujemy co się komu podoba.

Załóżmy, że wszystkie telewizory legitymują się 100% pokryciem kolorów RGB. Pomijając pozostałe składowe jak balans bieli czy gamma, przyjmijmy, że jest jednakowo. Ale to, że dany telewizor POTRAFI oddać 100% kolorów jeszcze nikomu nic nie mówi JAK to robi. Czerwony 33,3%, zielony 33,3% niebieski 33,3% czy może czerwony 40%, niebieski 28% a zielony 32% ???

Druga sprawa - na końcowy efekt i jakość wyświetlanego obrazu (pomijam płynność, ostrość czy detale) kluczowe znaczenie ma kontrast i jasność matrycy.

I jeśli chodzi o kontrast: wiadomo, OLED ma nieskończony, plazma osiąga np. 20000:1, telewizor LED na matrycy VA bez problemu 5000:1, a LED LG z matrycą IPS w porywach 1500:1.

Z jasnością bywa różnie, ale o ile plazmy miały słabą jasność ledwo przekraczając 200 cd/m2, OLED średnio 2-3 razy tyle (podobnie jak plazma zależne od sceny), konkretny LED na matrycy VA łapie 800, 1000 albo i więcej, to LG na matrycy IPS średnio wyciąga 350 cd/m2.

Teraz można sobie wyobrazić dlaczego nasz kolega nie ogląda TV po kalibracji. Zagadka "ładniejszych kolorów" jest do rozwiązania, bo przy takich parametrach telewizora jaki ma w domu, o zgrozo kalibracja więcej zepsuje niż poprawi.

A jak wyobraźnia nie zadziała wystarczy zjechać w kontrastem i jasnością o 1/3 i jest to samo co na LG z matrycą IPS.

Edytowane przez konradskala

Z kalibracją zależy - co się ogląda i kiedy. Prawidłowe barwy nie podlegają dyskusji - tu kalibracja zawsze jest i będzie najlepsza, doprawianie większej intensywności kolorów to już co innego. Filmy w warunkach kinowych, szczególnie te gdzie jest dużo ciemnych scen - zdecydowanie lepiej będą zawsze wyglądały na skalibrowanym TV, na trybie oczywiście filmowym lub experckim - tam jest więcej odcieni, w tym gradacja czerni, nie uciekają szczegóły. Tryby "standard"/normalnym mają zwyczajnie obcięte szczegóły i gradację, nie można z tym w ogóle polemizować. Owszem, opbraz wydaje się bardziej nasycony i intensywny, może podobać się to ale wyłącznie na niektórych scenach lub na pewnych materiałach nie filmowych, ewentualnie w dzień, gdzie potrzebny jest jaskrawszy obraz. Ważna sprawa - jak TV jest najwyższej klasy i ma kontrast świetny, np Oled albo topowe Ledy z wygaszaniem, to tryb filmowy wygląda super. A na TV ze słabszym kontrastem jakie ma/miał Bobcat, do tego oglądane nie w warunkach zaciemnienia - można te niedostatki maskować takimi właśnie ustawieniami np tryb standard, zwiększona intensywność kolorów albo wyższa gamma itp. To się może podobać wtedy ale tylko na takim właśnie TV - przez większą jaskrawość i efektowność obrazu na części scen wygląda lepiej (na części scen z kolei, szczególnie w warunkach zaciemnienia - dużo gorzej niż w filmowym trybie, z uwagi na mniejszą gradację i ucięcie szczegółów czerni). 

Tak. Obraz ma się mi podobać. A nie spełniać jakieś normy.

Co nie znaczy że jest to obraz, który się mnie podoba. 

Jedzenie przygotowanie zgodnie z zasadami zdrowej żywności i normami żywienia człowieka jest z reguły rozpaczliwie niesmaczne. 

A smaczna jest np. goloneczka z piwkiem. Dla dietetyków - horrendum.

Jeśli ma to być referencyjny obraz,to właśnie ma spełniać ściśle określone normy.

Pytałeś wcześniej o o to co jest smaczniejsze,teraz pytasz co jest zdrowsze. Co to ma do obrazu i kalibracji? Nigdy chyba nie próbowałeś kuchni dietetycznej skoro piszesz,że jest niesmaczna. 

22 minuty temu, qbakos napisał:

Lepszy to jest pojęcie dość subiektywne. Jeden uwierzy, że obraz jest najlepszy, jeśli jest dopasowany do wzorca i to mu wystarczy, a ktoś inny będzie szukał swojej wersji, nawet jeśli on od tego wzorca trochę odbiega. 

W tym przypadku obiektywne,bo mierzalne i widoczne i jak sam zauważyłeś dopasowane do wzorca.

6 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Nigdy chyba nie próbowałeś kuchni dietetycznej skoro piszesz,że jest niesmaczna. 

Na szczęście nie muszę. Próbowałem z ciekawości i swoje zdanie na jej temat podtrzymuję.

7 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Jeśli ma to być referencyjny obraz,to właśnie ma spełniać ściśle określone normy.

Jeśli to jest czyjś zawód - to może ma być referencyjny. Dla zwykłego użytkownika (jak ja) ma być ładny. Ma mi się podobać.

22 minuty temu, konradskala napisał:

jeśli chodzi o kontrast

Nie każdy ma hopla z przerzutką, zwanego również obsesją maniakalną lub mało elegancko pier...cem na punkcie tego parametru. 

29 minut temu, konradskala napisał:

plazma osiąga np. 20000:1,

Kłamiesz. Moja (nowa) miała 10201.

31 minut temu, konradskala napisał:

LED na matrycy VA bez problemu 5000:1

Kłamiesz. Samsung QN90A ma 26534.

46 minut temu, konradskala napisał:

LED LG z matrycą IPS w porywach 1500:1.

Kłamiesz. QNED90 ma 6018 (jak określił RTINGS.com: "surprisingly OK"). NanoCell potrafi mieć 1676.

Co nota bene w zupełności wystarcza aby z ogromną przyjemnością oglądać. 

46 minut temu, konradskala napisał:

Teraz można sobie wyobrazić dlaczego nasz kolega nie ogląda TV po kalibracji. Zagadka "ładniejszych kolorów" jest do rozwiązania, bo przy takich parametrach telewizora jaki ma w domu, o zgrozo kalibracja więcej zepsuje niż poprawi.

A jak wyobraźnia nie zadziała wystarczy zjechać w kontrastem i jasnością o 1/3 i jest to samo co na LG z matrycą IPS.

To stwierdzenie jest tak głupie że aż śmieszne. Widać że autor nigdy nie miał do czynienia z tym typem telewizora i cała jego rzekoma "wiedza" pochodzi z tego co udało mu się przeczytać w testach, z których na dodatek wyciąga wnioski od d..y strony. 

47 minut temu, konradskala napisał:

plazmy miały słabą jasność ledwo przekraczając 200 cd/m2

Kłamiesz. Moja (nowa) miała 112.

48 minut temu, konradskala napisał:

LG na matrycy IPS średnio wyciąga 350 cd/m2.

Kłamiesz. Zarówno QNED jak i NanoCell potrafią wyciągnąć 1034 - 1151. 

Wszystkie dane'podałem na podstawie RTINGS.com

Edytowane przez Bobcat
33 minuty temu, Bobcat napisał:

Na szczęście nie muszę. Próbowałem z ciekawości i swoje zdanie na jej temat podtrzymuję.

Jeśli to jest czyjś zawód - to może ma być referencyjny. Dla zwykłego użytkownika (jak ja) ma być ładny. Ma mi się podobać.

A czy ja napisałem,że coś musisz? Co znaczy jeśli jest to czyjś zawód? Jaki zawód? 

35 minut temu, Bobcat napisał:

kontrast

Nie każdy ma hopla z przerzutką, zwanego również obsesją maniakalną lub mało elegancko pier...cem na punkcie tego parametru. 

Właśnie każdy kto wie o co w tym chodzi, to podstawowy parametr tv i wyznaczający jego klasę. Pierwsza lepsza ciemna scena + normalne warunki, komfortowe do oglądania tv - najlepiej wieczorne i nawet dziadek w okularach zobaczy dużą różnicę. Wiadomo że jak się ogląda tv w niekomfortowych warunkach, tj jasnym pokoju, świeci słońce zza tv prosto w oczy albo prosto na TV,  to nawet największy badziewny TV będzie wyglądał w miarę podobnie do najlepszego TV. Tak samo jak samochód sportowy nie pokaże swoich osiągów na leśnej drodze. 

TV jest właśnie na każde warunki, różne źródła, formaty, rozdzielczości, dlatego ma tyle możliwości dostrojenia z których jeden preset może być jak najbardziej do kina. Z tym że natężenie światła, barwa światła, ustawienia nie mogą być zmieniane. Idealnie rozwiązano do w projektorach, które pracują w ciemności, chociaż są przecież różne odcienie ekranów, więc od razu pretekst do kalibrowania.

Wracam do przykładu z audio - zbudowaliśmy system pod nasze uszy i potem do kalibracji - gdzie tu sens?

Z tv można podejść podobnie. Jeśli ktoś nie wie jaki kolor może mieć trawa, w ogóle nie wie jak kolory mają wyglądać, to może sobie pewnie i kalibrować i uczyć się z tv o kolorach, ale czemu nie wyjrzy chociaż przez okno, fotke zrobi, wrzuci na tv i może zobaczy różnicę.

I jeszcze jedno, czy ze wzrokiem nie jest tak jak ze słuchem, że każdy widzi kolory nieco inaczej?

1 godzinę temu, konradskala napisał:

plazma osiąga np. 20000:1,

Kłamiesz. Moja (nowa) miała 10201.

A moja właśnie 20000

LED na matrycy VA bez problemu 5000:1

Kłamiesz. Samsung QN90A ma 26534.

Kontrast natywny?

Nie podałem Samsunga. Samsung oszukuje w pomiarach. Wynik zbliżony do 5000:1 jest często osiągany w matrycach VA.

LED LG z matrycą IPS w porywach 1500:1.

Kłamiesz. QNED90 ma 6018 (jak określił RTINGS.com: "surprisingly OK"). NanoCell potrafi mieć 1676.

Co nota bene w zupełności wystarcza aby z ogromną przyjemnością oglądać. 

A ile ma Twój NANO?

46 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Co znaczy jeśli jest to czyjś zawód? Jaki zawód? 

Miałem na myśli takich, którzy zajmują się grafiką, projektami i wykorzystują profesjonalne monitory.

To stwierdzenie jest tak głupie że aż śmieszne. Widać że autor nigdy nie miał do czynienia z tym typem telewizora i cała jego rzekoma "wiedza" pochodzi z tego co udało mu się przeczytać w testach, z których na dodatek wyciąga wnioski od d..y strony.

Miałem w domu w listopadzie zeszłego roku. Konkretnie NANO 913.

21 minut temu, J.Jerry napisał:

czy ze wzrokiem nie jest tak jak ze słuchem, że każdy widzi kolory nieco inaczej?

Podobno tak. 

To dodatkowy argument że kalibracja ma w domowym telewizorze przydatność mocno wątpliwą.

Teraz, konradskala napisał:

Przez ile godzin?

11 minut temu, konradskala napisał:

moja właśnie 20000

Jaka to była?

plazmy miały słabą jasność ledwo przekraczając 200 cd/m2

Kłamiesz. Moja (nowa) miała 112.

Czyli nie ma (nie było takich) co miały ponad 200?

12 minut temu, konradskala napisał:

Kontrast natywny?

Nie podałem Samsunga. Samsung oszukuje w pomiarach. Wynik zbliżony do 5000:1 jest często osiągany w matrycach VA.

A co mnie obchodzi natywny? Ważny jest finalny, bo ten oglądam na ekranie.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Czyli nie ma (nie było takich) co miały ponad 200?

Jeśli dobrze pamiętam - nie. Wynik -> 100 uważany był za bardzo dobry. Nie wiem jak miał Kuro.

Ja dołączyłem do drużyny plazmowców gdy Kuro już nie było na rynku. Królował Panasonic.

Edytowane przez Bobcat
20 minut temu, Bobcat napisał:
20 minut temu, konradskala napisał:

Przez ile godzin?

Przez tyle, że mi wystarczyło.

6 minut temu, Bobcat napisał:

To dodatkowy argument że kalibracja ma w domowym telewizorze przydatność mocno wątpliwą.

Pierwsze co ustawiam w tv to balans bieli, zwykle TV mają skaszanione mniej lub bardziej wszystkie tryby i tonacje kolorów (nie ważne czy normalny, ciepły1/2 itd). Później mogę sobie zwiększać intensywność kolorów ale tonacja kolorów jest już prawidłowa, tj twarze nie są zielone ani zbyt czerwone, trawa jest zielona a nie seledynowa. Intensywność kolorów to sprawa może indywidualna ale prawdziwość kolorów już nie, chyba że do bajek dla dzieci.  Po drugie jasność i gamma, po kalibracji ładnie widać gradację czerni. To chyba jasne że lepiej widzieć szczegóły niż ich nie widzieć. Trybów innych niż kinowy/expert/profesjonal/thx (tj jakiś "standard" czy dynamiczny) nie da się ustawić optymalnie w żaden sposób.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Jaka to była?

Nie pamiętam, to było 10 lat temu. Miałem Panasonica, Samsunga, Pioneera, Sony.

• Pokaż nowe odpowiedzi