Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz pełne zaciemnienie rozważ projektor, TV laserowy może będzie jaśniejszy, ale i tak gorszy za dania od byle jakiego leda.

LED można tak ustawić że będzie podobnie jak z rzutnikiem, ale odwrotnie już nie. LED ma obraz bardziej trójwymiarowy i lepsza przejrzystość 

25 minut temu, .:Gerard:. napisał:

U mnie na 85 wskoczył 98, z 6,5m jest ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myślałeś o zmienie układu aranżacji wnętrza? 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Co to za maszyna jeśli można wiedzieć?po proporcjach pomieszczenia ( wysokość do sufitu myślę ze jakieś około 2.8m) to już kawał telewizora jest 😉

Ukryta Zawartość

Sony XR-98X90L, spory TV, optyka trochę przekłamuje, zdjęcie robione z ca 5,5m, wysokość pomieszczenia standard, ca 2,4m

W dniu 17.01.2025 o 14:00, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

pewnie aparat przeklamuje, ale to 98 cali nie robi wrazenia z takiej odleglosci, chyba cos wysoko powieszony bo niewiele ma do sufitu

Ukryta Zawartość

W dniu 17.01.2025 o 14:00, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

No tutaj to i 120 cali byłoby ok.

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Panowie, jak pisałem, optyka bardzo przekłamuje

Odległość do TV widzialna w kadrze to ca. 4m, (robiłem zdjęcie z ca, 5,5m) to popatrzcie na obiekt wielkości 219,9 x 125,5 z 4m i zobaczycie jak przekłamuje obiektyw

1 godzinę temu, ryback napisał:

chyba cos wysoko powieszony bo niewiele ma do sufitu

Od podłogi 80cm i 125,5 wysoki, lekko pochylony, leżąc na kanapie jest idealnie, siedząc opartym 45° tez idealnie

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Yucca elephantipes

Dzieki

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Bardzo ładny set-up. Rozumiem, że highendy w innym pomieszczeniu?.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

23 minuty temu, bubusia napisał:

Bardzo ładny set-up. Rozumiem, że highendy w innym pomieszczeniu?.

Tak

Kiepskie zdjęcie, bo tam jest czarno, dosłownie 🙂, kiedyś wstawię dobrej jakości, na dzień dzisiejszy ustawienie się trochę zmieniło i czekam na następne klocki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie,dlaczego TV z GOOGLE TV,jak sie podłaczy do niego USB - to tworzy na tym USB kilkanascie folderów?
jest jakis sposób,aby tego uniknąć?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

lol od zawsze mówiłem, że led jest gównem, że kineskopy miały lepszą jakość ruchu. Jak mało ludzi to kuma, to jestem w szoku. Facet mówi, że oled ma porównywalną, ale nie byłbym tego pewien. Film jest podzielony, jest o tym w największych plusach. 

Co mi po super ostrym statycznym obrazie, skoro kiedy zaczyna się ruszać, wszystko się maże? :P

Edytowane przez J4Z

.

Każdy miał kiedyś telewizor CRT, później plazmę czy LCD.

Faktycznie, w tamtych latach przejście na ten ostatni z wymienionych było nie lada szokiem. Niby większy, jaśniejszy, płaski... ale o płynności ruchu czy dobrych kolorach można było jedynie pomarzyć...

Dzisiaj to już inna bajka - procesory potrafią naprawdę wiele, średniej klasy, przyzwoite LCD prezentują dość dobry poziom obrazu dla przeciętnego zjadacza chleba.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Faktycznie, w tamtych latach przejście na ten ostatni z wymienionych było nie lada szokiem.

Problemem było to że nie było co oglądac. Dostępne było marne DVD, a kanały HD w TV to były dwa, albo żaden. Pamiętam te rozczarowanie ostrością obrazu, a w zasadzie jej brakiem. I to przy rozmiarach 32-37", które dziś są malutkie. Ale jak człowiek był przyzwyczajony do kwadrata 21-29" to był i tak przeskok. 

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Problemem było to że nie było co oglądac. Dostępne było marne DVD, a kanały HD w TV to były dwa, albo żaden. Pamiętam te rozczarowanie ostrością obrazu, a w zasadzie jej brakiem. I to przy rozmiarach 32-37", które dziś są malutkie. Ale jak człowiek był przyzwyczajony do kwadrata 21-29" to był i tak przeskok. 

Marna dostępność materiału wysokiej (jak na tamte czasy) jakości to osobna sprawa. Już lepiej było dalej oglądać na wyświechtanym CRT aniżeli na nowym LCD, i to bez względu na rozmiar... Niestety jak to bywa początki były trudne. Ale przynajmniej nie trzeba było powtarzać dzieciom "nie siadaj tak blisko telewizora bo ci oczy wypali".

Drodzy, stoję przed wyborem telewizora (a raczej jego zmiany). Mam pomieszczenie "kinowe/audio" około 20 m. Chciałbym kupić OLEDa. Co będzie lepszym wyborem ? 

QD-OLED od Sony czy LG G4 z matrycą MLA ? Przede wszystkim filmy, seriale, czasem konsola ps5pro. 

3 metry od siedziska 77 cali lub 65

Jeśli masz system audio to pierdylion wbudowanych głośników w Sony A95L możesz sobie podarować. LG G4 jest tańszy i ma 5 lat gwarancji na matrycę. 

Z kolei jakość przetwarzania obrazu w Sony to najwyższy poziom...

Trudny wybór...

Teraz, chcheckitout napisał:

Dźwięk w TV nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Tylko obraz

Obydwa to topowe modele. QD OLED  Sony w obrazie nie ma słabych stron, ale LG pomimo matrycy OLED wcale mu nie ustępuje. Coś tam przebąkiwano o słabszym przetwarzaniu obrazu w niektórych scenach, ale czy to da się wyłapać przy materiale 4K nie jestem przekonany. 

4 godziny temu, chcheckitout napisał:

Drodzy, stoję przed wyborem telewizora (a raczej jego zmiany). Mam pomieszczenie "kinowe/audio" około 20 m. Chciałbym kupić OLEDa. Co będzie lepszym wyborem ? 

QD-OLED od Sony czy LG G4 z matrycą MLA ? Przede wszystkim filmy, seriale, czasem konsola ps5pro. 

3 metry od siedziska 77 cali lub 65

sam mam 77 g1 i oprocz fajnego obrazu jego sie fajnie wiesza na dedykowanym wieszaku, jak masz tunel na kable idzie go skleic ze sciana a to daje fajny efekt, co do qd leda to sie nie wypowiem bo nie bylo go jak bralem g1, jesli ma jeszcze lepszy obraz od g4 to musi byc petarda

• Pokaż nowe odpowiedzi