Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Z innej beczki , bo nie o to chodzi żeby ewangelizować .

Mam dwa OLED-y z LG : z 2018 roku, i kupiony 2 tygodnie temu C11. Oba były kupione fabrycznie nowe, rozdziewiczałem pudełka . W obu zaobserwowałem takie same zjawisko, a mianowicie świeżutko włączony OLED gra źle , i nie mówię tu o ustawieniach , bo to oczywiste, ale o jakości obrazu powiedzmy w trybie Expert , który już fabrycznie jest dosyć dobry . Musi minąć jeden dzień grania, i wtedy dopiero obraz się wyraźnie poprawia,  wzrasta luminancja , następuje gradacja odcieni czerni z której wyłaniają się detale itp . Tak jakby potrzebował tego jednego dnia na wybudzenie się i uformowanie.

Czy ktoś miał tak samo ?

2 godziny temu, skali napisał:

Czy ktoś miał tak samo

Nie tylko OLED. W LCDku Sony XH było tak samo. Z tym, że oled w moim przypadku C9 potrzebował mniej czasu i zmiana była też mniejsza.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

To nie jest model budżetowy lecz zgodnie w oceną hdtvpolska.pl dobra klasa średnia.

Dobra, dobra, nie bądź taki skromny. Właśnie poszukałem Twoje ulubione forum i co widzę na hdtvpolska.pl? Ano test zatytułowany tak:

Flagowy telewizor 120Hz 4K LG NANO913 | TEST | Dobra cena, duże możliwości dla konsol i PC z HDMI 2.1!

Link żeby nie było, że zmyślam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i fajnie. Z dobrej klasy średniej awansował na flagowca. Czyli LG serią NANO zrobił "milowe kroki naprzód" jak to wczoraj dumnie ująłeś.

A pod tymże testem 4 pierwsze posty:

- "Następca zeszłorocznego SM9010 a praktycznie pod każdym względem gorszy. Dużo słabsze strefowe podświetlenie a przez to gorszy kontrast i znacznie mniejsza jasność w HDR, gdzie SM9010 potrafił osiągać prawie 1000 nitów (dokładnie 915 na planszy 10% według RTINGS). Tegoroczny model jest więc totalnym rozczarowaniem.

- "Szkoda że LG nie umie wypuścić tv godnego klasy premium LCD."

- "Albo nie chce. Przecież premium, to ma oleda."

- "No tak tylko ktoś jak nie chce kupić Oleda a chciałby mieć LCD od LG to nie ma prawdziwego modelu premium bo model z HDR na poziomie 350 nie jest modelem premium"

Nie chce mi się tracić czasu i szukać dłużej.  Jak ostatnie 20 lat przeleżałeś pod lodem to nie mój problem.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Dla Twojej informacji: z łatwością można znaleźć w sieci zarówno testy wysoko oceniające NanoCell jak i opinie zadowolonych (jak ja) użytkowników.

Test już widziałem i przeczytałem. Śliczny.

A teraz proszę o te opinie zadowolonych użytkowników, o których wspominasz bo ja coś nie widzę. Napisałeś, że Ty z łatwością znalazłeś w sieci, no to dawaj.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, konradskala napisał:

Przecież premium, to ma oleda."

I nikt tego nie kwestionuje.

Pytanie jest tylko takie czy dopłata jest warta 30% wartości nano( a przeważnie bliżej 50%) i czy kupujący, niekorzystający z gęstych plików, a jedynie z tv i netflixa  w dodatku w zwykłym pomieszczeniu często będzie w stanie docenić wyższy potencjał jaki oferuje oled.

Oczywiście kogo stać, jest purystą i widzi ten nie będzie miał dylematu 🙂

Pomimo bezsprzecznej bardzo wysokiej jakości obrazu oleda pojawia się jeszcze wartość WOW. I tu  różnica cenowa przekłada się na różnice przekątnych przy tych samych cenach . Np.  55 oled vs 65 nano lub 65 oled vs 75 nano i w ogóle abstrakcyjną cenę oleda za przekątne powyżej 65 cali.

Ceny LG z dziś 65 nano 923 4,5 kpln - oled 65 b1 7,2kpln , oled 65 c1 8 kpln  i nano  75 nano723 7,5 kpln   77oled c1 - 13,8 kpln.

Jakby ktoś pytał jaki tv kupiłem ostatnio to LCD 32 cale do kuchni 🙂

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jak ostatnie 20 lat przeleżałeś pod lodem to nie mój problem.

Mój również nie jako że nigdzie nie przeleżałem. A Twoje powtarzane slogany na temat innych technologii mnie nie interesują. Gdy były plazmy byli tacy którzy pluli na wszystkie inne technologie. Teraz przesiedli się na OLED. Plują dalej. 

Masz kilka opinii na temat NanoCell:

Ukryta Zawartość

Resztę sobie poszukaj.

Powiesz mi dlaczego (skoro IPS są wg Ciebie takie słabe) we flagowcach 8K (zarówno QNED jak i NanoCell) montowane są właśnie takie matryce? Zwolniłeś już dyscyplinarnie zarząd LG za to skandaliczne niedopatrzenie?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Mój również nie jako że nigdzie nie przeleżałem. A Twoje powtarzane slogany na temat innych technologii mnie nie interesują. Gdy były plazmy byli tacy którzy pluli na wszystkie inne technologie. Teraz przesiedli się na OLED. Plują dalej. 

Masz kilka opinii na temat NanoCell:

Ukryta Zawartość

Resztę sobie poszukaj.

Powiesz mi dlaczego (skoro IPS są wg Ciebie takie słabe) we flagowcach 8K (zarówno QNED jak i NanoCell) montowane są właśnie takie matryce? Zwolniłeś już dyscyplinarnie zarząd LG za to skandaliczne niedopatrzenie?

Nie rozmśieszaj mnie... videotesty.pl i opowiastki gościa "co mamy w menu TV" ???

No szkoda, że jeszcze nie wrzuciłeś coś z "Komputer świat" albo "Chip". Może nasz jeszcze jakieś inne kanały dla dzieci? 

Miały być opinie zadowalanych posiadaczy, a nie sprzedawcy młynków do kawy.

Nic więcej nie masz? To wszystko?

A wracając jeszcze do recenzji Twojego "flagowca" Jak to możliwe, że tak wspaniały model w skali od 1 do 10 otrzymuje:

- wysokie 9 pkt. za sport

- wysokie 9 pkt. za gry

- powiedzmy, że wysokie 7 pkt. za kąty widzenia

a za to co najważniejsze dla Ciebie, czyli normalne oglądanie TV:

naciągane 5 pkt. za telewizję

jeszcze mniej bo ledwie 4 pkt. za seriale i filmy

i równie słabiutkie 4 pkt. za to czym miałby się pochwalić flagowiec tj. materiały 4K

LG-NANO91-ocena-1024x747.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, Bobcat napisał:

Bo takie z nich "flagowce" jak ze mnie baletnica.

Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, stench napisał:

Ceny LG z dziś 65 nano 923 4,5 kpln - oled 65 b1 7,2kpln , oled 65 c1 8 kpln  i nano  75 nano723 7,5 kpln   77oled c1 - 13,8 kpln.

Ceny zmieniają się codzienne. Np. w/w NANO923 faktycznie kosztuje 4,5 kpln, ale wczesniejsza seria jest 8XX lub 7XX jest tańsza o 1000 zł a przy tych matrycach co wnicj siedzą to i tak jeden czort. 

Natomiast OLED 65C11 jest "regularnie" do kupienia za ok. 8 tysi, ale nawet w tej chwili bez problemu można go kupić za 6.200

9 minut temu, konradskala napisał:

nawet w tej chwili bez problemu można go kupić za 6.200

W takiej cenie to poekspozycyjny albo naprawiony w ramach zwrotów gwarancyjnych.

39 minut temu, konradskala napisał:

Bo takie z nich "flagowce" jak ze mnie baletnica.

Na szczęście nie Ty o tym  decydujesz, tylko producent. A Twoje zdanie nie znaczy nic.

57 minut temu, konradskala napisał:

Nie rozmśieszaj mnie

Ty mnie stale rozśmieszasz. 

Resztę sobie poszukaj.

Dobra szukam.

O masz, już znalazłem - kilka zestawień TV, różne typy, różne przekątne, różne ceny itd. Są Samsungi, Soniaki, LG, Philipsy, TLC, Panasonic. Razem będzie z 50 rożnych telewizorów z różnych półek cenowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jak myślałem: w czubie stawki OLED, nawet mój nieflagowy C1 (nie ma pomyłki, C1 to "dobra średnia półka" OLED)  na 4 miejscu.

Tak przeglądam i patrzę którą pozycję okupuje "flagowy" LG NANO. Przewinąłem stronę do końca. Nie widzę NANO. Znalazłem za to jakiegoś Sharpa i Toshibę. Sprawdziłem jeszcze raz, po kolei. A to pech - nie ma ani JEDNEGO LG NANO , w żadnym typie matrycy w żadnym rozmiarze.

Coś przebąkiwałeś o zwolnieniach w zarządzie LG...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Bobcat napisał:

Tak to jest jak się czyta parametry zamiast opisywać swoje wrażenia z oglądania materiału filmowego

Nie @Bobcatpo plaźmie i oledzie nie ma szans na powrót do tak słabego kontrastu. Mam jeszcze sonego hx853 który był niemal top na tamten czas,nagroda eisa itd i on natywny kontrast ma poniżej 3000:1 i to widać,choć nie powiem ze w przypadku VA idzie coś obejrzeć bez mróżenia oczu 😆bo te strefy działają dość dobrze ale podświetleniem trzeba zjechać niemal do końca i wtedy deko za ciemno itd.

25 minut temu, Bobcat napisał:

W takiej cenie to poekspozycyjny albo naprawiony w ramach zwrotów gwarancyjnych.

Chyba u Ciebie w jakimś sklepie "nie dla idiotów", bo ja w poniedziałek kupiłem jeszcze taniej bo za 5999 nówka w kartonie. Teraz jest dokładnie za 6222 bo jest o jedną ratę na 222 zł mniej.

I żaden powystawowy czy naprawiany. Cały zapakowany oryginalnie - folia na ekranie, karton, data produkcji listopad 2021. I jeszcze dostałem słuchawki warte 550 zł.

25 minut temu, Bobcat napisał:

Na szczęście nie Ty o tym  decydujesz, tylko producent. A Twoje zdanie nie znaczy nic.

A ja myślałem, że jednak klienci decydują co kupią. Tyle lat żyłem w błędzie.

27 minut temu, Bobcat napisał:

Ty mnie stale rozśmieszasz.

Jestem wzruszony

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Może nasz jeszcze jakieś inne kanały dla dzieci? 

Nie. Mam za to poświęcone tematyce kultury osobistej. Bardzo by Ci się przydały.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Nic więcej nie masz? To wszystko?

Jak Cię interesuje to sobie poszukaj. Rozumiem za wiarygodne uważasz tylko takie, które potwierdzają Twój punkt widzenia.

44 minuty temu, konradskala napisał:

Coś przebąkiwałeś o zwolnieniach w zarządzie LG...

Jeszcze ich nie zwolniłeś? Co za niedopatrzenie.

43 minuty temu, darulok napisał:

po plaźmie i oledzie nie ma szans na powrót do tak słabego kontrastu.

Tyle że w tego co pamiętam OLED stanowią 1.3 % rynku. Czyli 98.7 %to LCD. Rynek zdecydował co mu się podoba. 

51 minut temu, konradskala napisał:

Chyba u Ciebie w jakimś sklepie "nie dla idiotów"

No i właśnie dlatego że nie dla idiotów ja tam chodzę. Ty możesz mieć kłopoty z wejściem z tego samego powodu.

56 minut temu, darulok napisał:

po plaźmie i oledzie nie ma szans na powrót do tak słabego kontrastu.

Ja się przesidłem na NanoCell bezpośrednio z plazmy Panasonic G30. I wcale nie stwierdzam że czerni czy kontrastu mi brakuje. 

Widzisz to jest właśnie ta sprawa. Oglądasz, obraz Ci się podoba, potem przeczytasz parametry, z Internetu dostaniesz informacje różnych mądrali jakie to one są fatalne i że nie ma prawa Ci się to podobać. Na niektórych to działa. Na mnie - wcale.

Otóż ja mam swoje własne zdanie i takie Internetowe opinie mam w d..ie. Podobało mi się i cały czas podoba.

52 minuty temu, konradskala napisał:

I jeszcze dostałem słuchawki warte 550 zł.

Oraz hot doga za 9 zł i batonik Sneakers za 2.30 zł.

53 minuty temu, konradskala napisał:

A ja myślałem, że jednak klienci decydują co kupią.

Patrz powyższe liczby. 

Edytowane przez Bobcat
19 minut temu, Bobcat napisał:

Jeszcze ich nie zwolniłeś? Co za niedopatrzenie.

Jedyne czego się niedopatrzyłem to ANI JEDNEGO flagowego LG NANO w zestawieniu blisko 50 modeli TV bądź to polecanych bądź w jakiś sposób wyróżnionych. Wiesz może dlaczego?

42 minuty temu, Bobcat napisał:

Tyle że w tego co pamiętam OLED stanowią 1.3 % rynku. Czyli 98.7 %to LCD. Rynek zdecydował co mu się podoba. 

I ten 1% OLED zajmuje 100% pierwszych miejsc we wszystkich możliwych rankingach telewizorów. Po co LG to wogóle produkuje? I co gorsze dlaczego sprzedaje konkurencji, która pakuje te matryce do swoich telewizorów?

30 minut temu, Bobcat napisał:

Otóż ja mam swoje własne zdanie i takie Internetowe opinie mam w d..ie. Podobało mi się i cały czas podoba.

Ponoć o gustach się nie dyskutuje, ale o jakości jak najbardziej.

OLED ma najlepszą jakość, co chyba nawet dla Ciebie jest sprawą bezdyskusyjną. Za nim Mini LED, QLED czy jakieś inne wariacje i na końcu NANO, którego nie ma w żadnym zestawieniu. Może jest w dziale elektrośmieci.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Ponoć o gustach się nie dyskutuje, ale o jakości jak najbardziej.

OLED ma najlepszą jakość, co chyba nawet dla Ciebie jest sprawą bezdyskusyjną. Za nim Mini LED, QLED czy jakieś inne wariacje i na końcu NANO, którego nie ma w żadnym zestawieniu. Może jest w dziale elektrośmieci.

Śmieciowe to są Twoje wpisy. Oglądaj dalej to swoje wypalające się g..no pod nazwą OLED z powidokami i podbarwioną bielą. Pamiętaj że pewnych programów oglądać nie powinieneś i to nie ze względu na treści jakie Tobie nie odpowiają ale paski informacyjne i logo. I musisz cały czas uważać, uważać, uważać.

OLED już nie ma najlepszej jakości gdyż obraz na QNED jest lepszy.

47 minut temu, konradskala napisał:

ten 1% OLED zajmuje 100% pierwszych miejsc we wszystkich możliwych rankingach telewizorów

I co z tego? Norma to masowy rynek. A nie ekstrema.

7 minutes ago, Bobcat said:

I co z tego? Norma to masowy rynek. A nie ekstrema.

Czyli rownamy do sredniego co najwyzej poziomu? Dawno, dawno temu taka argumentacja byla bardzo popularna w pewnych krajach. Na szczescie ten czas juz minal.

3 minuty temu, jackk napisał:

Czyli rownamy do sredniego co najwyzej poziomu? Dawno, dawno temu taka argumentacja byla bardzo popularna w pewnych krajach. Na szczescie ten czas juz minal.

Co jest światową motoryzacją? Kilkaset sztuk Rolls Royce, Maybachów, Bugatti i Lamborghini? Czy może miliony sztuk Opli, Fiatów, VW, Peugeotów, Hond, Toyot i Hyundaiów?

W telewizorach jest podobna sytuacja.

11 minutes ago, Bobcat said:

Co jest światową motoryzacją? Kilkaset sztuk Rolls Royce, Maybachów, Bugatti i Lamborghini? Czy może miliony sztuk Opli, Fiatów, VW, Peugeotów, Hond, Toyot i Hyundaiów?

Nie odwracaj kota ogonem. Mowimy o jakosci obrazu a nie o popularnosci w sprzedazy.

6 minut temu, jackk napisał:

Nie odwracaj kota ogonem. Mowimy o jakosci obrazu a nie o popularnosci w sprzedazy.

No właśnie. Czytając wypowiedzi przedstawicieli sekty OLED można odnieść wrażenie że jedynie ta technologia jest w stanie dać dobry obraz, potem jest dłuuuuuugo nic i gdzieś tam daleko są jakieś słabizny. A tak nie jest. Bo są alternatywne technologie które dają obraz jakości porównywalnej. 

Poza tym nie można abstrahować od relacji jakość / cena. A tu OLED już wcale nie wypada tak cudownie. Powiedziałbym nawet że jest wprost odwrotnie. I powstaje pytanie: czy warto dopłacać 50% (a może nawet 100%) wyższą cenę aby mieć o 5% lepszy obraz? A skoro jestem gotów taką ekstra kasę wydać - na co ją przeznaczyć? Na OLED? Czy może na dodatkowe 10" (a może nawet 20") wielkości ekranu?

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Śmieciowe to są Twoje wpisy. Oglądaj dalej to swoje wypalające się g..no pod nazwą OLED z powidokami i podbarwioną bielą. Pamiętaj że pewnych programów oglądać nie powinieneś i to nie ze względu na treści jakie Tobie nie odpowiają ale paski informacyjne i logo. I musisz cały czas uważać, uważać, uważać.

OK, przed chwilą przestałem oglądać niewypalony od lat ani o jotę OLED Samsunga. Jakbyś nadal chciał strugać wariata, że niby nic nie kumasz to pośpiesznie wyjaśniam - to taki telewizor Samsung, który ISTNIEJE i ma się świetnie.  Natomiast z nieukrywaną przyjemnością pooglądam to wypalające się badziewie OLED, bo muszę się przyzwyczaić do tej podbarwionej bieli, którą niebawem zniweluje gość od zamówionej przeze mnie profesjonalnej kalibracji. Zapamiętam także Twoją radę żeby nie włączać programów typu TVN24 albo TVP info. Programów, których nigdy w życiu nie obejrzałem ani minuty, a które to uwielbiają Twoi znajomi.  I tak jak radzisz będę bardzo, bardzo ostrożny żeby mi przypadkiem jakiś powidok nie wyskoczył.

A który to TV QNED jest taki kozak?

No właśnie. Czytając wypowiedzi przedstawicieli sekty OLED można odnieść wrażenie że jedynie ta technologia jest w stanie dać dobry obraz, potem jest dłuuuuuugo nic i gdzieś tam daleko są jakieś słabizny. A tak nie jest. Bo są alternatywne technologie które dają obraz jakości porównywalnej. 

Oczywiście, że są. Ale na pewno nie Twoje NANO

Poza tym nie można abstrahować od relacji jakość / cena. A tu OLED już wcale nie wypada tak cudownie. Powiedziałbym nawet że jest wprost odwrotnie. I powstaje pytanie: czy warto dopłacać 50% (a może nawet 100%) wyższą cenę aby mieć o 5% lepszy obraz? A skoro jestem gotów taką ekstra kasę wydać - na co ją przeznaczyć? Na OLED? Czy może na dodatkowe 10" (a może nawet 20") wielkości ekranu?

Wcześniej chwaliłeś się, że byłeś pilnym uczniem i nie uciekałeś z j. polskiego na wagary. Rozumiem, że z matematyki też jesteś biegły, więc wytłumacz mi i innym kolegom na forum w jaki sposób wyliczyłeś te cenowo-jakościowe procenty?

O ile mnie pamięć nie myli Ojciec Redaktor jest w posiadaniu Maybaha. Może warto zapytać czy ma ochotę na zmiany i trochę lansu Corsą albo Pandą?

Ja się przesidłem na NanoCell bezpośrednio z plazmy Panasonic G30.

Co się stało z Panasem? Zepsuł się, przestał działać?

47 minut temu, konradskala napisał:

Ale na pewno nie Twoje NANO

W tym także moje Nano. Twoja opinia mnie nie interesuje. Masz zero doświadczenia z tą technologią więc się nie wypowiadaj. 

50 minut temu, konradskala napisał:

więc wytłumacz mi i innym kolegom na forum w jaki sposób wyliczyłeś te cenowo-jakościowe procenty?

Wielokrotnie pisałem jak liczę indeks jakość / cena. W tym wątku. 

A który to TV QNED jest taki kozak?

no wlasnie qned na ipsie jednak odbiega czernia i tylko czernia, ale juz neo qled na VA, petarda
mialem okazje sie pobawic w sklepie gdzie stal obok oleda, oled wypadl wedlug mnie gorzej, jesli chodzi o kolory i jasnosc, a czern w tak jasnym pomieszczeniu na tym samym poziomie, to tak wtrace do sporu 😛

Godzinę temu, ryback napisał:

no wlasnie qned na ipsie jednak odbiega czernia i tylko czernia, ale juz neo qled na VA, petarda
mialem okazje sie pobawic w sklepie gdzie stal obok oleda, oled wypadl wedlug mnie gorzej, jesli chodzi o kolory i jasnosc, a czern w tak jasnym pomieszczeniu na tym samym poziomie, to tak wtrace do sporu 😛

Rozumiem że różnicę kontrastu pomiędzy 1000 a 1600 można zauważyć gołym okiem. Ale czy różnica pomiędzy 6018 (QNED) a 26534 (NeoQLED) jest w ogóle zauważalna bez przyrządów laboratoryjnych? Przecież nasze zmysły nie działają w funkcji liniowej. 

5 minut temu, Bobcat napisał:

Rozumiem że różnicę kontrastu pomiędzy 1000 a 1600 można zauważyć gołym okiem. Ale czy różnica pomiędzy 6018 (QNED) a 26534 (NeoQLED) jest w ogóle zauważalna bez przyrządów laboratoryjnych? Przecież nasze zmysły nie działają w funkcji liniowej. 

nie mialem jeszcze okazji widziec qneda obok neoqleda, ale nie omieszkam sprawdzic jak tylko bedzie okazja, mozliwe ze to tylko odczucie, albo uprzedzenie do ips 😄

6 godzin temu, Bobcat napisał:

W tym także moje Nano. Twoja opinia mnie nie interesuje. Masz zero doświadczenia z tą technologią więc się nie wypowiadaj. 

Pisałem kilka dni wcześniej, że telewizor tej "technologii milowych kroków w przód" zagościł u mnie i w ten sam dzień trafił do pudełka.

Moje zero doświadczenia z NANO przybrało wartość jeden. To pierwsze i ostanie spotkanie z tym szrotem.

5 godzin temu, ryback napisał:

mialem okazje sie pobawic w sklepie

W sklepie można się tylko pobawić. Telewizory zawsze sprawdza się w domu.

5 godzin temu, ryback napisał:

czern w tak jasnym pomieszczeniu na tym samym poziomie

Z tak bardzo pożądanym i włączonym lokalnym wygaszaniem 65QNED916PA wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
6 godzin temu, ryback napisał:

czern w tak jasnym pomieszczeniu na tym samym poziomie

Inne testy z wyłączonym i włączonym, wcale się nie dziwię rozczarowania tego powodu. To nie jest poziom żadnego OLEDA

Ukryta Zawartość

Bez nazwy 3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi