Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, konradskala napisał:

Jest, jest... nawet dzisiaj nie chcą powiedzieć kto im sprzątnął prezydenta w Dallas..

Co nie znaczy ze nie wiedzą.

20 godzin temu, konradskala napisał:

niech będą telewizory 8K, lepsze i coraz tańsze - jestem za.

Ja też tak uważam.....wszak mi bez różnicy na czym oglądam HD, 4K, byle tanio było.  🙂

Problem w tym że nieprawda jest jakoby producenci "chętnie by przechodzili na nagrywanie materiałów w 8K" bo doskonale wiedzą że (nawet w kinach) taka rozdzielczość jest niekoniecznie potrzebna by zadowolić odbiorcę.
Producenci, filmowcy znają te rozdzielczości już blisko od wieku z taśm filmowych (70 mm, pierwsze filmy 8K nadawane przez NHK były z nich kopiowane) i wtedy się to nie przyjęło w masowej kinematografii to dlaczego 8K miałoby.....35 mm i rozdzielczość zbliżona do 4K w kinach to standard.
Ci co przeszli na cyfrę 4K też nie zainwestują szybko w sprzęt wyższej rozdzielczości.....co ciekawe najwięcej filmów na taśmie 70 mm (65) nagrali sowieci.....   :))

Nieprawdą jest że producenci telewizorów wyrywają nas z błędnego koła....jest wręcz odwrotnie, oni nas w to koło (kolejny raz, zaraz po 4K) wciągają.....a producenci nie idioci by się na to (co na razie jest im zbędne) dać nabrać, bo w tym biznesie decydować o wprowadzeniu będą KOSZTY! 
Ma rację że tym kiedyś ktoś się szerzej zajmie....ale zdaje mi się że to bardzo długo będzie (tak jak filmy 70 mm) TYLKO nisza. 🙂

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Producenci działają dosyć wolno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaledwie 5K za 6k

A tu jakiś mały OLED 4k za 6k

Ukryta Zawartość

Ten przykład pokazuje, że nie ma ciekawej oferty na małe tv z dużą gęstością pixeli. Jako klient czuję presje na zakup wielkich tv do 4k rozdzielczości.

Kto rozsądny kupi 42 za 6k mając 65 za 8k?

Jak się zastanowić jak można zyskać nie sprzedając tv 8k, to oczywiste jest nasycenie rynku czymś 2k-4k, a następnie od razu szeroko wprowadzić 8k i lepsze. A tymczasem można dać większą cenę na 4k+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

Producenci działają dosyć wolno

Ukryta Zawartość

Zaledwie 5K za 6k

A tu jakiś mały OLED 4k za 6k

Ukryta Zawartość

Ten przykład pokazuje, że nie ma ciekawej oferty na małe tv z dużą gęstością pixeli. Jako klient czuję presje na zakup wielkich tv do 4k rozdzielczości.

Kto rozsądny kupi 42 za 6k mając 65 za 8k?

Jak się zastanowić jak można zyskać nie sprzedając tv 8k, to oczywiste jest nasycenie rynku czymś 2k-4k, a następnie od razu szeroko wprowadzić 8k i lepsze. A tymczasem można dać większą cenę na 4k+

Monitory komputerowe 8K są jak najbardziej dostępne. Jednak z racji bardzo wysokiej ceny przeznaczone są dla zawodowców - za 32 cale należy szykować min. 15 tys.

Natomiast najprostszy, "mały" telewizor (43 cale) w 4K kupisz już za 1500 zł. Rzecz jasna kupisz też za 5 tys.

Podobnie z telewizorami 8K - 65 cali znajdziesz za 10 tyś, a także za 20 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według mnie ekran powinien być jednocześnie bardzo duży (przesłaniać pole widzenia) i mieć dużą gęstość pixeli...32 cale trochę mały o cenie nie wspomnę.

18 godzin temu, J.Jerry napisał:

32 cale trochę mały....

To ekran monitora a nie telewizor.....to po pierwsze.
Po drugie przed takim monitorem można zasiąść tak blisko że "przesłoni pole widzenia".
Po trzecie ekran nie musi nam "przesłonić całego pola widzenia" a wystarczy jak to pole będzie stosownie szerokie do percepcji naszego wzroku. 
Po czwarte taki ekran ma dostatecznie "dużą gęstość pikseli" by tych pikseli z odległości 50 cm nie dostrzec.
Po piąte....szóste itd. patrz link.

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, J.Jerry napisał:

ekran powinien być jednocześnie bardzo duży (przesłaniać pole widzenia)

Dla telewizji 8K i tych wymagań....jedyne 145 cali   🙂

....w przypadku aplikacji domowej, odległość oglądania około 5 stóp dla 145-calowej przekątnej 8K SHV), aby zapewnić, że wszystkie obrazy są widoczne w zakresie 100° od kąta widzenia, a zatem znajdują się w polu widzenia człowieka. "

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 4 tygodnie później...

Człowieku, w każdym telewizorze ustawiasz sobie język obsługi jaki chcesz!
Od 17 lat mam telewizory kupowane w UK i wszystkie mają język polski!

Nie używam telewizora jako plajer ale nie ma opcji, żeby polskich napisów nie wyświetlił, jak normalnie całą obsługa tv,. jest po polsku.

42 minuty temu, RAF77 napisał:

w każdym telewizorze ustawiasz sobie język obsługi jaki chcesz!

Nie wszystkie mają pełen wybór języków.

11 godzin temu, Bobcat napisał:

Cło + brak polskich liter.

Jakie cło? Wpisujesz w deklaracje, ze jest wart 200 fuli i jedziesz. W LG C1 kupujesz adapter na wtyczkę i po problemie, większość ma wymienne kable

11 minut temu, Kayko napisał:

Wpisujesz w deklaracje, ze jest wart 200 fuli i jedziesz.

Czyli namawiasz do łamanie prawa i składania niezgodnych z prawdą deklaracji?

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Czyli namawiasz do łamanie prawa i składania niezgodnych z prawdą deklaracji?

Nie, kupiłeś go ze sklepu w UK za 2000 funtów, a teraz jest wart dla Ciebie tylko 200f. Widzisz tu gdzieś łamanie prawa?

36 minut temu, Kayko napisał:

Nie, kupiłeś go ze sklepu w UK za 2000 funtów, a teraz jest wart dla Ciebie tylko 200f. Widzisz tu gdzieś łamanie prawa?

Dostałeś w spadku dom wartości  rynkowej 1 mln zł. Od spadku trzeba zapłacić ileś-tam procent podatku. W Urzędzie Skarbowym powiadasz że ten dom przedstawia dla Ciebie wartość 100 tyś zł i od tej wartości zamierzasz zapłacić podatek.

Tak, to jest łamanie prawa.

Masz służby celno-skarbowe za idiotów? Myślisz że jesteś taki cwany że o rany? 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Dostałeś w spadku dom wartości  rynkowej 1 mln zł. Od spadku trzeba zapłacić ileś-tam procent podatku. W Urzędzie Skarbowym powiadasz że ten dom przedstawia dla Ciebie wartość 100 tyś zł i od tej wartości zamierzasz zapłacić podatek.

Tak, to jest łamanie prawa.

Masz służby celno-skarbowe za idiotów? Myślisz że jesteś taki cwany że o rany? 

Kula w płot 🙂 ceny nieruchomości rosną, a tv spadają wraz z zakupem

Godzinę temu, Kayko napisał:

Kula w płot 🙂 ceny nieruchomości rosną, a tv spadają wraz z zakupem

Ale wartości rynkowej nie ustalasz sam na podstawie własnego widzimisię.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Ale wartości rynkowej nie ustalasz sam na podstawie własnego widzimisię.

W deklaracji celnej sam wpisuje wartość a także, czy jest to darowizna, spadek a może mienie przesiedleńcze. Mogę wpisać tyle ile mi się podoba, zawyżyć lub zaniżyć kwotę

Nieruchomości w UK do 325k funtów przekazane w spadku, za życia darczyńcy, po 7 latach nie są opodatkowane( w tym przypadku wycenę robi podmiot do tego upoważniony) tyle w temacie

7 minut temu, Kayko napisał:

W deklaracji celnej sam wpisuje wartość

Jeżeli rażąco odbiega ona od realiów rynkowych - grozi za to odpowiedzialność karna.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Jeżeli rażąco odbiega ona od realiów rynkowych - grozi za to odpowiedzialność karna.

Deklaracja celna to oświadczenie i w żadnym wypadku nie łamie prawa, dotarło?

Od tego jest sąd, żeby to stwierdzić, a nie Twoje widzi mi się

38 minut temu, Kayko napisał:

Deklaracja celna to oświadczenie i w żadnym wypadku nie łamie prawa, dotarło?

Od tego jest sąd, żeby to stwierdzić, a nie Twoje widzi mi się

Jeżeli oświadczasz nieprawdę grozi to odpowiedzialnością karną.

Jeżeli oświadczam że wiozę 0.5 litra alkoholu, limit bezcłowy w danym państwie wynosi 1 litra, a złapią mnie że tak naprawdę mam 5 litrów - to mnie ukarzą bez żadnego sądu. 

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Jeżeli oświadczasz nieprawdę grozi to odpowiedzialnością karną.

Jeżeli oświadczam że wiozę 0.5 litra alkoholu, limit bezcłowy w danym państwie wynosi 1 litra, a złapią mnie że tak naprawdę mam 5 litrów - to mnie ukarzą bez żadnego sądu. 

Chyba w PL, tutaj dostajesz czas w którym możesz odwołać się do sądu, to po pierwsze, po drugie kupiłem w UK tv warte 2,5k funtów. Po 1 miesiącu sprzedaje go na aukcji za 2k funtów, przez omyłkę wystawiam za 2 funty na aukcji( kup teraz), która wygrywasz i muszę go wysłać do PL, w deklaracji jako wartość wpisuję 2 funty( zgodnie ze stanem faktycznym), jeśli tego nie kumasz to nie będę wchodził z Tobą w dyskusje, bo z ....się nie dyskutuje, tylko się im przyznaje rację.....a teraz napisz, że to jest niezgodne z prawem

49 minut temu, Bobcat napisał:

Nie moja wina, że nie umiesz liczyć, mylisz ilość z wartością :))))

2 godziny temu, Kayko napisał:

nie będę wchodził z Tobą w dyskusje, bo z ....się nie dyskutuje

Jak się nie dorosło do poziomu drugiej strony to zgoda, nie wchodzi się w dyskusje. 

2 godziny temu, Kayko napisał:

Nie moja wina, że nie umiesz liczyć, mylisz ilość z wartością

Nie moja wina że brak wiedzy próbujesz przykryć cwaniactwem.

51 minut temu, Bobcat napisał:

Jak się nie dorosło do poziomu drugiej strony to zgoda, nie wchodzi się w dyskusje. 

Masz rację, merytoryczna dyskusja z Tobą na temat opłat celnych, to jak dysputa z incelem o orgazmie z kobietą

• Moderatorzy
5 godzin temu, Bobcat napisał:

W deklaracji celnej wpisujesz subiektywną wartość, która jest porównywana z taryfikatorem. Jeśli Twoja wartość jest mniejsza od tej z taryfikatora o więcej niż X% (zależy co to za produkt) to Urząd przyjmuje wartość z taryfikatora. I to wszystko.

Dlatego należy w urzędzie celnym dopytać o urzędową wartość produktu i dopuszczalny % odchył cenowy .

Przykładowo jeśli samochód bez fv vat wg taryfikatora wart jest 20 tys, a dopuszczalny odchył w dół 15% (wartość auta 17 tys)  to możesz zadeklarować np wartość 17200 i urząd to przyjmie i od takiej wartości naliczy podatek. Jak podasz wartość 16 tys to przekraczasz odchył i z automatu naliczą od wartości urzędowej czyli od 20 tys.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

6 minut temu, stench napisał:

W deklaracji celnej wpisujesz subiektywną wartość, która jest porównywana z taryfikatorem.

Otóż to. A @Kaykopróbuje wmawiać że sprowadzam z UK telewizor, który tam kosztuje 2000 £, w deklaracji celnej wpisuję 200 £, gdyż uznałem że taką dla mnie subiektywnie przedstawia wartość, a zrobiony w ten sposób na wała Urząd Celny to łyknie i naliczy mi cło od wartości 200 £ lub nie naliczy w ogóle z uwagi na znikomą wartość sprzętu. 

Pytanie kogo on uważa za idiotów: służby skarbowo-celne czy nas tutaj na Forum?

16 minut temu, stench napisał:

W deklaracji celnej wpisujesz subiektywną wartość, która jest porównywana z taryfikatorem. Jeśli Twoja wartość jest mniejsza od tej z taryfikatora o więcej niż X% (zależy co to za produkt) to Urząd przyjmuje wartość z taryfikatora. I to wszystko.

Dlatego należy w urzędzie celnym dopytać o urzędową wartość produktu i dopuszczalny % odchył cenowy .

Przykładowo jeśli samochód bez fv vat wg taryfikatora wart jest 20 tys, a dopuszczalny odchył w dół 15% (wartość auta 17 tys)  to możesz zadeklarować np wartość 17200 i urząd to przyjmie i od takiej wartości naliczy podatek. Jak podasz wartość 16 tys to przekraczasz odchył i z automatu naliczą od wartości urzędowej czyli od 20 tys.

Kilka lat temu firma Dell wystawiła na sprzedaż laptopy w cenie( przez pomyłkę) Dolara Australijskiego za sztukę, w trosce o dobre imię firmy, transakcja nie została anulowana, wszyscy co zdążyli je zakupić dostali towar w tej cenie. Wysyłka była na cały świat, nikt nie zapłacił żadnego cła. Nie mieszaj podatku VAT z cłem, czytaj proszę ze zrozumieniem

17 minut temu, Bobcat napisał:

Otóż to. A @Kaykopróbuje wmawiać że sprowadzam z UK telewizor, który tam kosztuje 2000 £, w deklaracji celnej wpisuję 200 £, gdyż uznałem że taką dla mnie subiektywnie przedstawia wartość, a zrobiony w ten sposób na wała Urząd Celny to łyknie i naliczy mi cło od wartości 200 £ lub nie naliczy w ogóle z uwagi na znikomą wartość sprzętu. 

Pytanie kogo on uważa za idiotów: służby skarbowo-celne czy nas tutaj na Forum?

Cały czas piszę o cle a nie o VAT, czy Ty czytasz ze zrozumieniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi