Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Żaden LG nie może się pochwalić czymś takim.

Jeśli chodzi o telewizory - masz rację. Ale LG produkuje także monitory OLED. I to nie WRGB a "zwykłe" OLED RGB.

Parametry np. LG UltraFine 32EP950-B są takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, stench napisał:

Ja wiem czy goni. Obraz oledów LG od serii C jest dla 99% wystarczający i żadna poprawa nie jest potrzebna.

Mi w zupełności wystarcza, jasność mam ustawioną na 95% tylko w przypadku gier i filmów a do pracy 50% 

W dniu 5.01.2023 o 13:19, zbyniu 360 napisał:

Witam szukam tv do 3000zł- 65cali .Może i w takiej cenie są ,nie bardzo się na telewizorach znam .Czy od siebie macie w tej kwocie jakiś faworytów?.Chciałbym coś z samsunga,albo taki co by do obrazu nie mieć zarzutu.Kiedys może dokupię konsolę do gier wiem wiem  nie ta liga ale taki budżet niestety.

Nie bój się TCL 🙂

Edytowane przez Tofik01
W dniu 5.01.2023 o 18:19, zbyniu 360 napisał:

A z samsunga lub inne znanej marki jest coś godnego uwagi? ...No tak do tej kwoty 3500  ale to już maksimum.

W tej kwocie masz naprawdę niewielki wybór. Za 3 tyś. są same budżetowce. Jedynie coś "oczko wyżej"  to Samsung QE65Q67 - to jest QLED, nieco lepszy od pozostałych, tańszych modeli. A jak dobrze poszukasz i dołożysz parę stówek to może dorwiesz model wyższy QE65Q77 - także QLED ale z matrycą 120 Hz.

W podobnych pieniądzach znajdziesz telewizory QLED od TCL, ewentualnie jakieś NANO od LG. Wszystkie wymienione to ta sama półka jakościowa i szału nie robi.

Natomiast za 3500 zł masz już podstawowy 65 cali OLED LG A1. Proponuję Ci pożyczyć i porównać w domu z w/w telewizorami, wiele Ci to wyjaśni.

6 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Co to jest pierwszy raz słyszę taką nazwę. 

TCL - producent telewizorów jak każdy inny. Do kupienia chyba na całym globie, u nas po prostu mniej popularny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Pytanie do kolegi @ zbyniu 360 , do czego ma służyć tv ?

Znasz problemy OLED z wypalaniem ?

Sam używam TCL 65 C 815 po kalibracji Macieja K. Może nie jest idealny , ale to jest tylko TV do codziennego użytku , nie do masturbacji nad każdym pixelem  .

W dniu 5.01.2023 o 13:19, zbyniu 360 napisał:

Witam szukam tv do 3000zł- 65cali .Może i w takiej cenie są ,nie bardzo się na telewizorach znam .Czy od siebie macie w tej kwocie jakiś faworytów?.Chciałbym coś z samsunga,albo taki co by do obrazu nie mieć zarzutu.Kiedys może dokupię konsolę do gier wiem wiem  nie ta liga ale taki budżet niestety. 

U siostry stoi podobny, tylko końcówka Q70R, nie wiem czym się różnią, może tylko mało znaczącymi pierdółkami. Jakieś 2 lata temu kupiony bodajże w promo za 4900 z 6000...

Jeśli nie chcesz/boisz się Oled czy innych tańszych marek (TCL) to celowałbym w coś takiego do 3k, obraz wg mnie bardzo dobry, czerń też, płynność, w tej cenie jak na 65" to godny polecenia. Bonusowo - dźwięk ma też dobry, z jakimś subwooferkiem wbudowanym. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, max720 napisał:

do czego ma służyć tv ?

Niech zgadnę: do oglądania. 

Na głupie pytania istnieją jedynie słuszne głupie odpowiedzi.

Oglądanie wiadomości , TVN 24 , Zenka ?

Czy filmów , tylko filmów ? Gdzie nie statecznych obrazów .

Teraz lepiej ?

Myślałem , że jesteś mądrzejszy 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, max720 napisał:

Oglądanie wiadomości , TVN 24 , Zenka ?

Czy filmów , tylko filmów ? Gdzie nie statecznych obrazów .

Mam od 3 lat LG CX chodzi zamiast monitora i zero wypaleń, ale wiadomo że wszystko idzie zajechać.

Telewizor ma system zabezpieczeń.

1. Po przepracowaniu 4 godzin i wyłączeniu telewizora następuje odświeżanie.

2. Jeśli wystąpi problem i matryca wykryje niedoskonałości w obrazie następuje godzinne odświeżanie po wyłączeniu.

3. System zmniejszający jasność na statycznych obrazach, działa perfekcyjnie bo widać to dopiero jak się  matryca rozjaśni a jej ściemnianie jest niedostrzegalne 🙂 

4. Przesuwanie pikseli na obrazie które też jest niedostrzegalne.

Mój następny tv będzie już MicroLED ale zanim to nastąpi to te telewizory będą tanie jak barszcz 😉 

Może i tak .

Ja jestem nastawiony na wyłączanie wszystkiego z prądu jak nie używam .

OLED musi być wpięty na czuwaniu non-stop do prądu .

Możecie się śmiać , ale rachunki za prąd spadły o 40%

Chętnie sprzedałbym swojego Tcl po kalibracji na rzecz 82/85 cali 🙂

Edytowane przez max720
Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, max720 napisał:

Taki OLED w trybie standby pochłania całe 0,5W a co do twoich rachunków za prąd pochwal się nam ile masz w domu urządzeń i co to są za urządzenia, jak i to ile godzin dziennie pracują żebyśmy mogli obliczyć twoje rachunki za prąd bo te 40% wygląda nierealnie 🙂

U mnie przy cenie 70gr za kWh wychodzi miesięcznie 1złoty i 5groszy 🙂 Doprawdy bankrutem jestem.

Edytowane przez MarcinStereo
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, max720 napisał:

Bajki wypisujesz, do momentu aż nie zakończy procesu odświeżania matrycy, później może sobie stać bez prądu całą wieczność.

A , wiesz o której godzinie to robi ? Ile trwa ? 

Pytam z ciekawości , bo nie śledzę rynku 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Myślałem że potrafisz myśleć.

Nie potrafię tak jak Ty 🙂

Nie potrafię tak jak Ty
LG B7 krótkie odświeżanie po oglądaniu 4godz tv, po wyłączeniu . A długie jak będzie to po wyłączeniu tv mnie informuje. Tj raz na rok chyba. I trwa około godziny.
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, max720 napisał:

Czytaj posty lub skończ trollować.

W dniu 7.01.2023 o 08:44, Tofik01 napisał:

Nie bój się TCL 🙂

Bawilem sie ostatnio 935 65 bo ojciec kupil i niestety jest sie czego bac, poszedl do zwrotu 🙂

W dniu 7.01.2023 o 11:40, max720 napisał:

Może i tak .

Ja jestem nastawiony na wyłączanie wszystkiego z prądu jak nie używam .

Chętnie sprzedałbym swojego Tcl po kalibracji na rzecz 82/85 cali 🙂

nic nie musi :D, godzina po dlugim ogladaniu to az nad to dla niego, pozniej mozna esy wylaczyc 😄

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.01.2023 o 00:51, ryback napisał:

niestety jest sie czego bac

Może konkretnie: czego?

Ukryta Zawartość

W obszarze QD-OLED Samsung nokautuje Sony. Tak to jest gdy się przesadzi z ceną...

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Może konkretnie: czego?

Ukryta Zawartość

W obszarze QD-OLED Samsung nokautuje Sony. Tak to jest gdy się przesadzi z ceną...

zwieszal sie co chwile system, jak nie glosnosc szwankowala to cos tam jeszcze, a najgorsze ze nie bylo w ogole wifi i blututa, tak jakby nie byl podpiety fizycznie, matryca fajna ale niestety algorytm sterujacy tymi strefami lekko niedorobiony, przy scenach czarny z bialym za bardzo przyciemnial bialy i taka szara obwodka sie robila

Ukryta Zawartość

39 minut temu, ryback napisał:

zwieszal sie co chwile system, jak nie glosnosc szwankowala to cos tam jeszcze, a najgorsze ze nie bylo w ogole wifi i blututa, tak jakby nie byl podpiety fizycznie, matryca fajna ale niestety algorytm sterujacy tymi strefami lekko niedorobiony, przy scenach czarny z bialym za bardzo przyciemnial bialy i taka szara obwodka sie robila

Dzięki za odpowiedź, bardzo byłem jej ciekaw. Potwierdza to informacje dobiegające z różnych kierunków, że na TCL trzeba bardzo uważać i pozostawiają one wiele do życzenia.

22 minuty temu, Bobcat napisał:

Dzięki za odpowiedź, bardzo byłem jej ciekaw. Potwierdza to informacje dobiegające z różnych kierunków, że na TCL trzeba bardzo uważać i pozostawiają one wiele do życzenia.

odwiozlem go do ME bo akurat ojciec chcial gotowe od razu i sprzedawca wcale nie byl zaskoczony tym co mu powiedzielismy 😄 ze to czesta przypadlosc, niestety orpogramowanie strasznie niedorobione a szkoda bo tv fajny

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Z kolei z ceną ponad 10 tys. za QN95B w 65 calach to Samsung nieco przyszalał - QD OLED S95B w tym samym rozmiarze jest 2-3 tys. jest tańszy, nie mówiąc już o jak najbardziej porównywalnym Hisense U8H.

2 godziny temu, ryback napisał:

niestety orpogramowanie strasznie niedorobione

Główna bolączka TLC. Zresztą to nie tylko kwestia oprogramowania ale także kulawego procesora i braku supportu.

• 4 tygodnie później...

W rozmowie wielokrotnie padały argumenty, że telewizor powinien być jak największy.

Zwolennicy dużych rozmiarów - wreszcie jest coś dla was:

Ukryta Zawartość

Cena rozumiem nie stanowi problemu. Czego się nie robi dla szpanu.

Ukryta Zawartość

MicroLED może mieć i 500 cali, ekran składa się z kawałków niczym puzzle. To, że wypuścili akurat taki rozmiar to nic specjalnego - na targach IFA już w 2018 roku zaprezentowano model 173 calowy.

A ceny jakie są, takie są - 400 tyś. to mimo wszystko jakieś 10x za dużo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
14 godzin temu, konradskala napisał:

MicroLED może mieć i 500 cali, ekran składa się z kawałków niczym puzzle. To, że wypuścili akurat taki rozmiar to nic specjalnego - na targach IFA już w 2018 roku zaprezentowano model 173 calowy.

Ta wielkość wynikała z faktu że diod nie udawało się zminiaturyzować tak bardzo by uzyskać przy mniejszych rozmiarach wysoką rozdzielczość, albo robiono je tak duże, bo były kierowane do innej grupy odbiorców.

Te telewizory z linka są tak drogie z tej racji że wreszcie wystarczająco zminiaturyzowano diody w tych prototypach, nie wiem tylko po co komu 50 cali w 4K.....no i fakt że nie zauważyłem tam telewizorów 8K jest ciekawy.   🙂

Już wiem po co te MicroLed 50 cali w 4K jest podobnie jak z nano cell 55 cali 8K.....choć wydane pieniądze inne ale:  "Czego się nie robi dla szpanu".     :)))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zacznijmy od tego, że ten 272 calowy produkt to nie jest żaden telewizor tylko ekran reklamowy serii LG Magnit, przeznaczony do sal konferencyjnych, wszelkiej maści wystaw czy galerii handlowych. Porównywanie go do "normalnego" telewizora jest mocno chybione.

Ukryta Zawartość

Zresztą cała seria Signage to robocze monitory do wyświetlania reklam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, konradskala napisał:

Zacznijmy od tego, że ten 272 calowy.....

Nie inaczej, jego nieco większy kumpel...

"The Wall for Business w wersji 583-calowej to największa do tej pory zademonstrowana wersja tego telewizora Samsung. Użyty w nim panel jest w stanie wyświetlić obraz w rozdzielczości 8K Ultra HD."

Dali radę 8K zrobić.....   🙂

Ukryta Zawartość

"Panele microLED są przełomowe ze względu na ich modularność. Każdy moduł (tudzież "kafelek") tego typu ma wymiary 80,64 x 45,36 x 7,22 cm i wyświetla obraz w rozdzielczości 960 x 540 pikseli. W razie potrzeby (i możliwości finansowych) można dokupić sobie kolejne moduły, które powiększą powierzchnię ekranu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Pokaż nowe odpowiedzi