Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, konradskala napisał:

Przecież to porównanie pokazuje wszystko. Zarówno w % pokrycia przestrzeni barw jak i w KAŻDYM innym porównywanym parametrze/zastosowaniu nowszy model z 2022 roku jest gorszy.

Tak. Tyle że porównujemy nieporównywalne. To są modele z zupełnie różnych półek jakościowych. Seria 85/86 to są najwyższe modele z podświetleniem krawędziowym. Mają wszystko: lokalne wygaszanie, Dolby Vision, 100 Hz, HDMI 2.1 i pełen zestaw funkcji dla miłośników gier. Wyżej jest seria 91/92, która różni się tylko podświetleniem FALD. Seria 75 to są bazowe, podstawowe "golasy", praktycznie pozbawione wszystkiego: bez lokalnego wygaszania, bez Dolby Vision, 50 Hz, HDMI 2.0 i bardzo okrojony zestaw dla graczy. Porównywanie modeli z różnych półek cenowych jest mało eleganckim sposobem prowadzenia rozmowy, a wnioski są mało poznawcze.

58 minut temu, konradskala napisał:

Zielony i niebieski pasek na górze screena - modele z 2022 i z 2020 roku.

Dzięki. Nie zauważyłem.

59 minut temu, konradskala napisał:

Zgadza się, mam rację.

Masz wyłącznie dobre samopoczucie. Dyskutujesz w sposób manipulancki i nieuczciwy, 

4 godziny temu, konradskala napisał:

To dlaczego w testach i ocenach:

(QD-OLED) Samsung 95B: referencja, SONY A95K: referencja

(WRGB) OLED Philips 936: referencja, Panasonic HZ2000: referencja

Może dlatego że obraz jest tam tak dobry że  laik nie zauważy między nimi żadnej różnicy a ktoś bardziej zorientowany pewnie coś zauważy ale dopiero po uważnej analizie, porównaniu bezpośrednim obrazu na tych telewizorach.

Co by tu nie pisać LG jest w sytuacji nie do pozazdroszczenia, bo muszą liczyć się ze spadkiem dochodów w tym sektorze jak tylko Samsung zacznie obniżać ceny tych (QD-OLED) telewizorów.
Po zapowiedziach (niżej) widać że już zaczynają działać:

"Ważna decyzja LG Display – w nowych telewizorach znajdą się tylko najlepsze panele OLED EX.....
.....Istotne jest to, że LG Display pozbywa się dla OLED EX jakichkolwiek klauzul wyłączności. Po prostu każdy, kto zamawia panel OLED, otrzyma jego najnowszą generację. To powinno wpłynąć też w jakimś stopniu na cenę, choćby przez fakt, że nie będą utrzymywane różne procesy technologiczne.....
.....Dla nas, klientów, te informacje powinny być optymistyczne. Rywalizacja zmusza do innowacji, zmusza do szukania nowych rozwiązań, ale też właśnie korzystniejszych ofert. Więcej telewizorów OLED EX to szansa na jeszcze ciekawsze modele i lepsze ceny."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chce mi się też wierzyć że LG poza tymi mikrosoczewkami nie ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie.....o tym że Samsung pracuje nad nowymi panelami i łoży na to grube miliardy wiadomo było już dawno.

To niżej może i by się przyjęło ale na pewno nie za te pieniądze....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

23 minuty temu, Bobcat napisał:

Seria 85/86 to są najwyższe modele z podświetleniem krawędziowym. Mają wszystko: lokalne wygaszanie, Dolby Vision, 100 Hz, HDMI 2.1 i pełen zestaw funkcji dla miłośników gier. Wyżej jest seria 91/92, która różni się tylko podświetleniem FALD

Rozumiem, że należy porównywać te dwie serie. No to proszę bardzo: seria 90 z 2021 roku (po lewej) i ponownie seria 85 z 2020 roku (po prawej). Skoro seria 90 jest wyższa to dlaczego kolory ma gorsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, konradskala napisał:

Skoro seria 90 jest wyższa to dlaczego kolory ma gorsze?

Widocznie coś pogorszyli. Niezrozumiałe, ale oni tak robili również w przeszłości: następca był gorszy od poprzednika. Najwidoczniej całą uwagę (jeśli chodzi o LCD) poświęcili teraz QNED a serię NanoCell postanowili downgradować. 

Ale przepraszam: do czego zmierzasz? Czemu służy ta wymiana myśli? Zaczęło się od mojego pytania dlaczego 2% różnicy pokrycia przestrzeni barw pomiędzy różnymi modelami NanoCell uważasz za bardzo istotne, a praktycznie prawie taką samą różnicę (bo 1.5%) różnicy pomiędzy QD-OLED a WRGB OLED - bagatelizujesz. 

Potrafisz tak zachachmęcić rozmowę, tak sprowadzić ją na boczne tory - że człowiek po jakimś czasie zastanawia się czego ona właściwie dotyczy?

6 minut temu, Bobcat napisał:

Zaczęło się od mojego pytania dlaczego 2% różnicy pokrycia przestrzeni barw pomiędzy różnymi modelami NanoCell uważasz za bardzo istotne, a praktycznie prawie taką samą różnicę (bo 1.5%) różnicy pomiędzy QD-OLED a WRGB OLED - bagatelizujesz.

Zaczęło się od tego, że LG reklamując serię Nano jako telewizory z polepszonymi, żywszymi czy dopieszczonymi kolorami, tak naprawdę sprzedaje produkty, które nie pokrywają szerokiej palety barw.

Fakt, że dotyczy to "biedniejszej" serii 75 akurat ma tu małe znaczenie - przecież Nano to Nano, ma być dobrze.

A nie jest.

Ponadto doskonale wiem jak jest różnica w kolorach (i obrazie) WRGB OLED i QD-OLED bo obydwa oglądam na co dzień. Trudno żeby inaczej skonstruowane matryce dawały identyczny obraz, tym bardziej, że LG C1 nie jest topowym OLED-em, a QD-OLED tak. Zdaję sobie sprawę, że zmierzone 1,5% różnicy pokrycia barw pomiędzy nimi raczej ciężko będzie zauważyć, ale jeśli QD-OLED ma 100%, WRGB OLED np. LG G1 99% a LCD-ki pokroju Nano w porywach 85% to chyba powinno dać do myślenia.

">>poza tym uważam, że Kartagina powinna zostać zniszczona<<, słowa, jakimi Katon Starszy Cenzor kończył przemówienia w senacie rzymskim, żądając zniszczenia Kartaginy pokonanej w II wojnie punickiej (202 p.n.e.); przenośnie — pogląd powtarzany uporczywie przy każdej okazji."

Tak mi się przypomniało. Każda rozmowa z Tobą, czegokolwiek by ona nie dotyczyła, zawsze kończy się Twoją erupcją nienawiści do znienawidzonej przez Ciebie technologii NanoCell.

Ja, jako posiadacz i codzienny użytkownik tejże jestem diametralnie odmiennego zdania. Dlatego utwierdzasz mnie w przekonaniu, że jakakolwiek próba dyskutowania z Tobą jest bezproduktywną, bezcelową i pozbawioną sensu stratą czasu. 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

">>poza tym uważam, że Kartagina powinna zostać zniszczona<<, słowa, jakimi Katon Starszy Cenzor kończył przemówienia w senacie rzymskim, żądając zniszczenia Kartaginy pokonanej w II wojnie punickiej (202 p.n.e.); przenośnie — pogląd powtarzany uporczywie przy każdej okazji."

Tak mi się przypomniało. Każda rozmowa z Tobą, czegokolwiek by ona nie dotyczyła, zawsze kończy się Twoją erupcją nienawiści do znienawidzonej przez Ciebie technologii NanoCell.

Coś Ci się pomieszało. I to grubo. Gdzie ja napisałem, że Nano Cell to zła technologia???

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Ja, jako posiadacz i codzienny użytkownik tejże jestem diametralnie odmiennego zdania. Dlatego utwierdzasz mnie w przekonaniu, że jakakolwiek próba dyskutowania z Tobą jest bezproduktywną, bezcelową i pozbawioną sensu stratą czasu. 

A ja nadal twierdzę, że wieża Technicsa i kolumny Altus 110 biją na łeb wielokrotnie droższe zestawy. Nawet chciałem o tym opowiedzieć jak sobie poustawiałem pokrętła Bass i Treble we wzmacniaczu - tak żeby dźwięk był "miodzio". Nie wiem tylko do którego wątku w zakładce "Stereo" to pasuje: Start, Hi-Fi czy Hi-End? Może koledzy pomogą? Nie chcę się wygłupić...

8 godzin temu, konradskala napisał:

Coś Ci się pomieszało. I to grubo. Gdzie ja napisałem, że Nano Cell to zła technologia???

O choćby tu:

8 godzin temu, konradskala napisał:

A ja nadal twierdzę, że wieża Technicsa i kolumny Altus 110 biją na łeb wielokrotnie droższe zestawy

Wiadomo o co chodzi, choćbyś nie wiem jak udawał.

Poza tym: jeśli ktoś jest zadowolony z wieży Technics i kolumn Altus, jeśli ich słuchanie sprawia mu przyjemność - to co? Zabronisz mu?

Niekoniecznie trzeba sięgać na najwyższą półkę. 

15 minut temu, Bobcat napisał:

Poza tym: jeśli ktoś jest zadowolony z wieży Technics i kolumn Altus, jeśli ich słuchanie sprawia mu przyjemność - to co? Zabronisz mu?

Niekoniecznie trzeba sięgać na najwyższą półkę. 

Ktoś może sobie słuchać nawet mini-wieży na kuchennym parapecie i być wniebowzięty. I do pracy może jeździć Wartburgiem z silnikiem Volkswagena, przecież to prawie to samo co Passat. I ten ktoś będzie zadowolony i wcale nie musi sięgać po (naj)wyższą półkę. 

Tylko, że jego zadowolenie tego guzik mnie obchodzi. Rozmawiamy o nowych bądź ulepszanych technologiach TV, uzyskanych parametrach, wynikach pomiarów itd. W skrócie: o jakości obrazu, a nie o zadowoleniu.

1 minutę temu, konradskala napisał:

W skrócie: o jakości obrazu, a nie o zadowoleniu.

Jakość obrazu ma dwa aspekty: ocena obiektywna (zmierzone w teście parametry i zgodność z normami) oraz ocena subiektywna (jak mi się ten obraz podoba). Wyniki tych dwóch ocen mogą być całkowicie rozbieżne. Przykładem mogę być ja, któremu skalibrowany obraz i perfekcyjna zgodność ze standardami dramatycznie nie podoba się nawet na telewizorze ze szczytowej półki. Telewizor jest dla mnie, nie ja dla telewizora. Dlatego oglądam na trybie Standardowym, którego sobie ustawiłem pod własny gust i upodobania. I co mi zrobisz?

11 minut temu, Bobcat napisał:

Jakość obrazu ma dwa aspekty: ocena obiektywna (zmierzone w teście parametry i zgodność z normami) oraz ocena subiektywna (jak mi się ten obraz podoba). Wyniki tych dwóch ocen mogą być całkowicie rozbieżne.

Tak samo jest z dźwiękiem: ja na swoim wzmacniaczu Technicsa mam ustawione Treble na +5 i Bass na +10. I jest super. Wszystkie wzmacniacze bez tych pokręteł są do bani.

A w środku lata mam zamiar jeździć na zimowych oponach. Bo tak mi się podoba. I tak jest dla mnie lepiej. I co najlepsze: nikt mi tego nie zabroni.

12 minut temu, Bobcat napisał:

Przykładem mogę być ja, któremu skalibrowany obraz i perfekcyjna zgodność ze standardami dramatycznie nie podoba się nawet na telewizorze ze szczytowej półki.

Domyślam się, a nawet jestem pewien, że Twój przykład dotyczy telewizorów oglądanych w sklepie, bo tak porównywać przecież najbardziej lubisz.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Dlatego oglądam na trybie Standardowym, którego sobie ustawiłem pod własny gust i upodobania.

Jasnym się staje, że dla Ciebie dążenie do uzyskania jak najlepszego obrazu właśnie dzięki kalibracji, pracy inżynierów, reżyserów i chyba całego filmowego świata ma dla Ciebie marginalne znaczenie. To jestem w stanie zrozumieć.

Ale nie za bardzo pojmuję Twoje jednoczesne zainteresowanie np. w pokryciem barw w telewizorach QD-OLED czy wiernością ich odwzorowania?

Do czego Ci to potrzebne? Co Ci da taka wiedza?

• Moderatorzy
13 godzin temu, konradskala napisał:

różnicy pokrycia barw pomiędzy nimi raczej ciężko będzie zauważyć,

Różnica o której piszesz jest dla 99% użytkowników nieistotna. Ba nie skalibrują w ogóle swoich telewizorów ani nie wybiorą trybu optymalnego dla wyświetlanej treści czy pory dnia.

Szerokopojęte ledy przegrywają równomiernością podświetlenia, pasami, czy szarymi plamami wokół niewielkich jasnych punktów czy napisów . Wady które wymieniłem są istotniejsze niż jakiś tam kolorek oglądany przez gościa w brudnych okularach.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Różnica o której piszesz jest dla 99% użytkowników nieistotna. Ba nie skalibrują w ogóle swoich telewizorów ani nie wybiorą trybu optymalnego dla wyświetlanej treści czy pory dnia.
Szerokopojęte ledy przegrywają równomiernością podświetlenia, pasami, czy szarymi plamami wokół niewielkich jasnych punktów czy napisów . Wady które wymieniłem są istotniejsze niż jakiś tam kolorek oglądany przez gościa w brudnych okularach.
To co napisałeś na początku.
Dlatego, bo nie znają się na tym, bo nie mają zielonego pojęcia o takich rzeczach, bo nawet nie wiedzą, że można coś z tym zrobić. Że można oglądać lepszy obraz. Kupują tv ze sklepu wybierając już zauroczeni obrazem czy wyglądem. I tyle.
Ale nic w tym złego. Ja akurat mam telewizory i projektor skalibrowane. I też nie uważam się za dziwaka.
3 minuty temu, stench napisał:

Pełna zgoda. Nie wiem co ma w domach 99% użytkowników. Ja pisałem o dobrych telewizorach z bardzo dobrym pokryciem barw. Dla klienta czy użytkownika telewizora za 3-4 tys. temat faktycznie nie istnieje. A nawet jeśli ów użytkownik takiego TV chciałby coś polepszyć - zawsze można, ale stare przysłowie mówi: z gów.a bata nie ukręcisz.

16 minut temu, stench napisał:

Owszem, w/w wady dotyczą całej plejady kiepskich matryc, ale - przyznaję uczciwie - jest postęp. Można kupić, oczywiście w odpowiedniej cenie LED-owy, a właściwie MiniLED-owy telewizor, który tego typu wady ma częściowo zminimalizowane. Takie telewizory na obecną chwile można policzyć na palcach jednej ręki.

A wracając do "opinii" gościa w brudnych okularach - zanim się wypowie chyba czas przetrzeć szkiełka albo udać się do okulisty...

8 minut temu, STELVIO napisał:

Dlatego, bo nie znają się na tym, bo nie mają zielonego pojęcia o takich rzeczach, bo nawet nie wiedzą, że można coś z tym zrobić. Że można oglądać lepszy obraz. Kupują tv ze sklepu wybierając już zauroczeni obrazem czy wyglądem. I tyle.

Jeśli się na czymś nie znam, to się nie wymądrzam i opowiadam głupot.

Przypomniał mi się jakiś wątek, w którym gość "testował" w sklepie lepsze/droższe słuchawki podłączając do smartfona i bajdurzył coś o hektarach przestrzeni w jednych i zamulonym basie w innych.

Coś jak różnice w jakości 8K, rzekomo widoczne po odpaleniu skompresowanych filmików z Youtuba...

2 godziny temu, konradskala napisał:

Jasnym się staje, że dla Ciebie dążenie do uzyskania jak najlepszego obrazu właśnie dzięki kalibracji, pracy inżynierów, reżyserów i chyba całego filmowego świata ma dla Ciebie marginalne znaczenie. To jestem w stanie zrozumieć.

Ale nie za bardzo pojmuję Twoje jednoczesne zainteresowanie np. w pokryciem barw w telewizorach QD-OLED czy wiernością ich odwzorowania?

Do czego Ci to potrzebne? Co Ci da taka wiedza?

Zaczynam go rozumieć.
To że telewizor jest dla niego a nie on dla telewizora więc podoba mu się taki obraz jaki sobie ustawi, dotarło do mnie już dawno i tu jest nieważne że obiektywnie (na pomiarach, w odczuciu większości) jest ten obraz nienaturalny, zniekształcony....jemu subiektywnie się podoba.  
Ten skalibrowany nie ma szans.    
Bardziej poważnie, jemu ewidentnie nie chodzi o to by jego telewizor pokazywał świat takim jaki on jest.....ma być ładniejszy (wg. niego).     🙂

A co do tych pomiarów masz rację, nie są mu do niczego potrzebne, wykorzystuje je instrumentalnie, tylko wtedy gdy mu się wydaje że są dla niego argumentem w dyskusji.....niestety zbyt często wpada we własne sidła nie tylko pisząc nieprawdę jakoby nano miało lepsze kolory niż OLED a pomiary pokazują co innego.
Niweczy logikę swoich dywagacji oglądając w ustawieniach w których nie ma fizycznych możliwości uzyskać pełnej palety barw jaką mu jego telewizor może dostarczyć.

28 minut temu, konradskala napisał:

Jeśli się na czymś nie znam, to się nie wymądrzam i opowiadam głupot.

No i tu jest problem....nasz oponent latami w tonie znawcy pisał o 8K różne (na początku nic z prawdą nie mające wspólnego) opowieści a gdy podawałem jak się myli cytując prace naukowców nazywał mnie "teoretykiem-gawędziarzem", tylko dlatego, bo nie widziałem telewizora 8K.....jak już zobaczyłem to cudo to też nie zmienił narracji.

Wychodzi na to że jedni znają się, bo się znają a inni się nie znają, bo nie popierają jedynie słusznych opinii znawcy.....   🙂

Swoją drogą ciekawa jest ta zmiana narracji w sprawie QD-OLED, dziwne dlaczego nie jest przez niego deprecjonowany tylko z tej racji że to OLED....."przecież te OLED-y się tak strasznie wypalają" często pisał a za wcześnie wyrokować że OLED Samsunga jest zupełnie wolny od tej przypadłości....być może zaczyna się zmiana narracji jak w przypadku plazm, telewizorów 4k które były regularnie szkalowane do czasu aż nasz adwersarz podjął decyzję o ich ZAKUPIE?  :)))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

11 godzin temu, konradskala napisał:

jego zadowolenie tego guzik mnie obchodzi.

Podobnie jak mnie Twoje nieustające szpanerstwo polegające na wmawianiu innym, że tylko samochód za 1 mln zł, tylko telewizor za 25 tyś zł (65") i tylko szampan za 3 tyś zł butelka są godne uwagi. 

Typowe nowobogactwo.

Twój przykład dotyczy telewizorów oglądanych w sklepie, bo tak porównywać przecież najbardziej lubisz.

Pudło. Skoro wypowiadam się (negatywnie) o obrazie skalibrowanym - to znaczy, że oglądam również w warunkach domowych. W sklepach takie nie stoją.

dla Ciebie dążenie do uzyskania jak najlepszego obrazu właśnie dzięki kalibracji, pracy inżynierów, reżyserów i chyba całego filmowego świata ma dla Ciebie marginalne znaczenie.

Ile razy mam jeszcze powtórzyć, że dla mnie najlepszym jest obraz, jaki mnie się najbardziej podoba. A nie taki, który spełnia jakieś tam akademickie normy i standardy. 

Podobnie jest z żywnością. Zdrowa to spełniająca normy żywieniowe człowieka i zalecenia dietetyków. Tyle że jedzenie dzieli się na zdrowe i smaczne. Płatki owsiane w jogurtem beztłuszczowym? Nie, dziękuję. Poproszę golonkę i piwo. 

nie za bardzo pojmuję Twoje jednoczesne zainteresowanie np. w pokryciem barw w telewizorach QD-OLED czy wiernością ich odwzorowania?

To było tylko zdziwienie Twoimi podwójnymi standardami i podwójnymi skalami ocen. 2% różnicy w NanoCell to dla Ciebie problem, 1.5% różnicy w OLED bagatelizujesz.

9 godzin temu, konradskala napisał:

który tego typu wady ma częściowo zminimalizowane.

Nie częściowo. Całkowicie. 

Bo tak naprawdę to opisane zjawisko jest problemem sztucznym. Dla 99% widzów nieistotny gdyż niezauważalny.

18 minut temu, Ajothe napisał:

Oled 55" można mieć już za 3.500pln. W takich pieniądzach druzgocąca deklasacja konkurencji 😁

Zdjęty z ekspozycji, albo naprawione zwroty gwarancyjne. Dziękuję, postoję.

41 minut temu, Bobcat napisał:

Podobnie jak mnie Twoje nieustające szpanerstwo polegające na wmawianiu innym, że tylko samochód za 1 mln zł, tylko telewizor za 25 tyś zł (65") i tylko szampan za 3 tyś zł butelka są godne uwagi. 

Typowe nowobogactwo.

Twoja obsesja na punkcie "antyszpanerstwa" przybiera wręcz karykaturalne rozmiary. Zanim napiszesz podobną bzdurę jak powyżej albo wkleisz jakiś link o 272 calowym ekranie do wyświetlania reklam majonezu i nazwiesz ten wytwór "telewizorem" dla szpanerów dwa razy dobrze się zastanów.

22 minuty temu, Bobcat napisał:

Ile razy mam jeszcze powtórzyć, że dla mnie najlepszym jest obraz, jaki mnie się najbardziej podoba. A nie taki, który spełnia jakieś tam akademickie normy i standardy.

Nie musisz powtarzać tego już ani razu. Twoje preferencje już chyba wszyscy zdążyli doskonale poznać.

To było tylko zdziwienie Twoimi podwójnymi standardami i podwójnymi skalami ocen. 2% różnicy w NanoCell to dla Ciebie problem, 1.5% różnicy w OLED bagatelizujesz.

Bo 2% mniej w Twoim ulubieńcu typu Nano oznacza brak pokrycia szerokiej palety barw DCI P3, a w OLED nie.

Nie częściowo. Całkowicie. 

Bo tak naprawdę to opisane zjawisko jest problemem sztucznym. Dla 99% widzów nieistotny gdyż niezauważalny.

Częściowo, i to tylko w kilku w najlepszych modelach.

I skąd wiesz, że akurat dla 99% niezauważalny? Masz jakieś źródło tego typu badań?

Edytowane przez konradskala
11 minut temu, konradskala napisał:

Twoja obsesja na punkcie "antyszpanerstwa" przybiera wręcz karykaturalne rozmiary.

Masz rację. I co z tego?

13 minut temu, konradskala napisał:

nazwiesz ten wytwór "telewizorem" dla szpanerów dwa razy dobrze się zastanów.

A nie jest to sprzęt dla szpanerów?

14 minut temu, konradskala napisał:

Nie musisz powtarzać tego już ani razu. Twoje preferencje już chyba wszyscy zdążyli doskonale poznać.

Będę powtarzał za każdym razem gdy napiszesz że najlepszy obraz to skalibrowany obraz.

16 minut temu, konradskala napisał:

Częściowo

Masz jakieś źródło że częściowo?

18 minut temu, konradskala napisał:

skąd wiesz, że akurat dla 99% niezauważalny?

Wystarczy porozmawiać w szerszym gronie rodziny i znajomych. 

20 minut temu, konradskala napisał:

Bo 2% mniej w Twoim ulubieńcu typu Nano oznacza brak pokrycia szerokiej palety barw DCI P3, a w OLED nie.

I jednocześnie RTINGS.com pisze, że różnice mniejsze niż 5% są gołym okiem niezauważalne.

24 minuty temu, konradskala napisał:

Twoja obsesja na punkcie "antyszpanerstwa" przybiera wręcz karykaturalne rozmiary.

Masz rację. I co z tego?

A jak myślisz?

13 minut temu, Bobcat napisał:
25 minut temu, konradskala napisał:

nazwiesz ten wytwór "telewizorem" dla szpanerów dwa razy dobrze się zastanów.

A nie jest to sprzęt dla szpanerów?

Nie wiem, nie znam szpanerów, którzy elewacje swoich domów pokrywają panelami reklamowymi

14 minut temu, Bobcat napisał:
26 minut temu, konradskala napisał:

Będę powtarzał za każdym razem gdy napiszesz że najlepszy obraz to skalibrowany obraz.

Tak więc pewnie te 99% reżyserów czy filmowców także są w błędzie. Tak, tak masz rację.

27 minut temu, konradskala napisał:

Częściowo

Masz jakieś źródło że częściowo?

Niedawno podałem Ci kilka modeli telewizorów OLED i QD-OLED z referencyjnymi ocenami. Jakoś nie mogę znaleźć żadnego telewizora LED, QNED, QLED czy MiniLED z podobnym wyróżnieniem.

A przecież wg Twojego sokolego wzroku:

W dniu 23.11.2022 o 21:27, Bobcat napisał:

Najwyższa półka LCD ma identyczną jakość obrazu.

21 minut temu, Bobcat napisał:
33 minuty temu, konradskala napisał:

I jednocześnie RTINGS.com pisze, że różnice mniejsze niż 5% są gołym okiem niezauważalne.

Więc jest to doskonała strategia LG: produkować i sprzedawać telewizory Nano nie spełniające wymogów pokrycia szerokiej palety barw.

A jak myślisz?

Nieelegancko jest odpowiadać pytaniem na pytanie,

nie znam szpanerów

Najprościej zobaczysz takiego w lustrze.

Tak więc pewnie te 99% reżyserów czy filmowców także są w błędzie.

A więc jeszcze raz. Mam w d..ie to, co pan X czy pani Y uważają za najlepsze. Dla mnie najlepszy obraz to ten, który mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora.

Niedawno podałem Ci kilka modeli telewizorów OLED i QD-OLED z referencyjnymi ocenami. Jakoś nie mogę znaleźć żadnego telewizora LED, QNED, QLED czy MiniLED z podobnym wyróżnieniem.

Rankingi mam również w miejscu zdefiniowanym w poprzednim akapicie. 

Więc jest to doskonała strategia LG: produkować i sprzedawać telewizory Nano nie spełniające wymogów pokrycia szerokiej palety barw.

2% różnicy spowodowało, że telewizor nie mieści się z umownie i arbitralnie ustalonej normie, ale nie jest to różnica którą można wychwycić gołym okiem w porównaniu z innym telewizorem, który tę normę spełnia. I dlaczego podniecasz się normą DCI P3, a nie Rec.2020?

Ale generalnie zgoda. Pogarszanie parametrów jest rzeczą naganną.

5 minut temu, Bobcat napisał:

A jak myślisz?

Nieelegancko jest odpowiadać pytaniem na pytanie

Prawda, ale pytanie nie było nieeleganckie.

6 minut temu, Bobcat napisał:

nie znam szpanerów

Najprościej zobaczysz takiego w lustrze.

Wiem, wiem.. Pamiętam jak w listopadzie 2021 r. kupiłem telewizor OLED i z miejsca okrzyknąłeś mnie szpanerem. W listopadzie 2022 roku kupiłem QD-OLED (zresztą w podobnych pieniądzach, ale nieważne). Pozwól że w przyszłości będę kontynuował swoją szpanerską misję.

Tak więc pewnie te 99% reżyserów czy filmowców także są w błędzie.

A więc jeszcze raz. Mam w d..ie to, co pan X czy pani Y uważają za najlepsze. Dla mnie najlepszy obraz to ten, który mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora.

Podsumowując: kalibracja to zło.

Rankingi mam również w miejscu zdefiniowanym w poprzednim akapicie. 

Co nie zmienia faktu, że wysnuta przez Ciebie teza o "identyczności" obrazu LED i OLED upada.

6 minut temu, konradskala napisał:

Pozwól że w przyszłości będę kontynuował swoją szpanerską misję.

Ja nie mam uprawnień aby cokolwiek pozwalać bądź nie pozwalać.

Natomiast będę to komentował i wygłaszał swoją opinię. 

13 minut temu, Bobcat napisał:

2% różnicy spowodowało, że telewizor nie mieści się z umownie i arbitralnie ustalonej normie, ale nie jest to różnica którą można wychwycić gołym okiem w porównaniu z innym telewizorem, który tę normę spełnia.

Idąc tym tropem - po co reklamować warstwę nanocząsteczek, skoro inne telewizory mają podobne kolory?

I dlaczego podniecasz się normą DCI P3, a nie Rec.2020?

Nie było żadnego konkretnego powodu - o niej przecież rozmawialiśmy.

8 minut temu, konradskala napisał:

w listopadzie 2021 r. kupiłem telewizor OLED

9 minut temu, konradskala napisał:

W listopadzie 2022 roku kupiłem QD-OLED

Jak to się stało że jeszcze nie masz MicroLED? Ewidentne niedopatrzenie.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Jak to się stało że jeszcze nie masz MicroLED? Ewidentne niedopatrzenie.

Nie było w markecie. A nawet gdyby był to Samsung na systemie Tizen mnie nie interesuje.

Poza tym chętnie bym potestował MicroLED. Jestem ciekaw jaki jest układ pikseli tj. bazuje na IPS czy VA?

2 minuty temu, konradskala napisał:

Idąc tym tropem - po co reklamować warstwę nanocząsteczek, skoro inne telewizory mają podobne kolory?

Z tym bym się nie zgodził. Dzięki warstwie nanocząsteczek kolory są zauważalnie ładniejsze. Nawet jeśli o jakiś tam znikomy procent nie spełniają normy. 

2 minuty temu, konradskala napisał:

Nie było w markecie. A nawet gdyby był to Samsung na systemie Tizen mnie nie interesuje.

A Twój QD-OLED to jaki? Sony?

Dzięki warstwie nanocząsteczek kolory są zauważalnie ładniejsze. Nawet jeśli o jakiś tam znikomy procent nie spełniają normy. 

Zgadza się. Mając w domu i oglądając Nano 913 (czy jakiś podobny) napisałem, że jak na tej klasy TV kolory są bardzo dobre i nawet dzisiaj uczciwie podtrzymuje swoją opinię. Niestety na tym plusy tego TV się skończyły.

Analogiczna sytuacja spotkała mnie z LG QNED90. Kolory bardzo dobre, soft zarządzający podświetleniem tragiczny.

Oczywiście seria 75 będąca "golasem" jest dla mnie poza konkursem.

A Twój QD-OLED to jaki? Sony?

Najpierw był Samsung, ale został u mamy, u mnie jest Sony.

• Pokaż nowe odpowiedzi