Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Test na terminalu z Daphile każdy wyszedł "passed".
16,24 i 32bit pokazuje i słychać.
To chyba coś ze sterownikami w lapku z windowsem 😞 

Test 32bit pod windows, wychodzi poprawnie tylko w jriver i roon. 

Foobar przechodzi poprawnie tylko 16 i 24. Za to taka audirvana pod okna wywala się w plikach 24bit. 

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Poprawka...
Test na terminalu z Daphile każdy wyszedł "passed".
16,24 i 32bit pokazuje i słychać.
To chyba coś ze sterownikami w lapku z windowsem 😞 

tu nie pomogę - windows i zewnętrzny DAC to dla mnie terra incognita 😄

24 minuty temu, Przemysław_51508 napisał:

Za to taka audirvana pod okna wywala się w plikach 24bit. 

serio ???

Na macu działała świetnie

3 minuty temu, M-K napisał:

serio ???

Na macu działała świetnie

Na windowsie nie działała. Na macu działała. Nie wiem czy się to zmieniło bo nie mam już audirvany w wersji z roczną licencją. O problemie pisało parę osób do producentów oprogramowania, ale temat został olany, a winę próbowano zwalić na RME. Było to dosyć, głupia zagrywka, bo ten sam problem z testem bit perfekt, występował gdy plik odtwarzało się prze konwerter usb/spdif i dopiero do RME. Po prostu audirvana w wersji okienkowej miała problem z odtworzeniem plików 24 bitowych.

15 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

O problemie pisało parę osób do producentów oprogramowania, ale temat został olany,

Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz

Obiecałem sobie że nie kupię kolejnej wersji

Na macu najlepsza była wersja (taka jasna - nie pamietam numerku) - łacznie z tym z epołaczenie zdalne z tabletem czy telefonem działało szybko i stabilnie

Zmienili coś w sofcie i zrobiłą sie padaczka

Na malinie aż będę musiał sprawdzić kiedyś z ciekawości. Adi zgłasza się moode jako format s32_le. W związku z tym 16 i 24 bit uzupełniane są do 32b zerami. Tworca moode pisał że nie ma to znaczenia dla jakości (tyle że więcej po Usb idzie) , ciekawe czy bit perfect przejdzie. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

U mnie grają wszystkie kable 🙂

U mnie też. Nawet jak jeden odłączę to przestaje grać 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W koncu zdecydowalem sie .... kupilem ADI2 DAC w pierwszej wersji z akm4493, ktora brzmi plastyczniej niz wersja aktualna na sabre. W moim zestawie kolejny relatywnie tani element pochodzacy z rynku PRO zastepuje kosztowny element "audiofilski"... 

Podziekowania dla pmcomp za inspiracje. Do Twojej informacji ADI2 DAC w wersji z akm4493 gra troche lepiej niz wersja PRO ktora testowales zawierajaca sekcje przetwornika AC. 

TUX

@TUXporównywałeś z Sabre? Też mam jeszcze Akm4493 i klka razy już słyszałem że wersja na Sabre gra bardziej technicznie.

Z ciekawości, jakiego daca pro zastąpił? 

Z dacem ADI2 mialem stycznosc kilka razy. Ale pierwszym jaki testowalem dokladnie u siebie w domu byla wersja ADI2 na sabre i nie bylem swiadom, ze to druga wersja tego DACa. I jakos nie moglem zdecydowac sie na zakup, bo gral prawie identycznie jak moj duzo drozszy audiofilski DAC. Gdy jednak przypadkowo porownalem z pierwsza wersja to od razu sie zdecydowalem. Niby roznica w brzmieniu mala ... ale przy dluzszych odsluchach bardzo znaczaca. A jakiego DACa mam na sprzedaz to nie napisze ze wzgledow handlowych ...  wroce do tematu gdy sprzedam tego audiofilskiego kloca 🙂

TUX

31 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To lepsza starsza wersja czy nowsza? Bo jakoś tak nie jednoznacznie zrozumiałem.

Nie ma to najmniejszego znaczenia

46 minut temu, M-K napisał:

Nie ma to najmniejszego znaczenia

Podobnie jak kable, zasilanie i parę innych rzeczy 🤪

Oczywiscie Rme napisało że się nie zmienił dźwięk to się nie zmienił mimo zmiany kości, jest identyczny 😁

Rme pisze też że zmiana zasilacza nic nie wnosi, a u mnie zmienia zupełnie odbiór muzyki. Nie twierdzę że na lepszy, ale na inny

Bardziej plynnie gra wersja pierwsza , ta ktora zdobyla tak duza popularnosc, zbudowana na przetworniku akm4493. Poniewaz fabryka akm w Japonii sie spalila  to RME musialo poszukac innego ukladu i zastosowali sabre. Ten sabre brzmi troszke inaczej . Bez problemu da sie uslyszec w slepym tescie

TUX

6 minut temu, TUX napisał:

Bardziej plynnie gra wersja pierwsza , ta ktora zdobyla tak duza popularnosc, zbudowana na przetworniku akm4493.

Właściwie rzecz biorąc to jest wersja druga. Pierwsza była na Akm 4490 i miała innego pilota. 

54 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Podobnie jak kable, zasilanie i parę innych rzeczy 🤪

Oczywiscie Rme napisało że się nie zmienił dźwięk to się nie zmienił mimo zmiany kości, jest identyczny 😁

Rme pisze też że zmiana zasilacza nic nie wnosi, a u mnie zmienia zupełnie odbiór muzyki. Nie twierdzę że na lepszy, ale na inny

A nie zgadłeś.

Ważne jest to co komu pasuje a nie czyjeś opinie że coś jest lepsze bo cośtam cośtam

Z tymi dac'ami to jest tak...

Podłączam Mytek Stereo 192 DSD (nowy kiedyś 5kpln) z najprzedniejszą (w tej klasie) biżuterią i okablowaniem - same kable (+filtr iFi ipurifier3), to jakieś 2 tys. zł... No cuda Panie... Yarbo PW-1100, wtyki Neotech, kabel USB Supra, itd...

Wszystko podpięte pod lampiaka Unison Italy (10kpln) + kolejne kable za kolejne 2kpln... No cuda (jak dla mnie)... I całość "majta" kolumnami Audio Physic Classic 5 po małym upgrade zwrotnicy i okablowania - piękna miedź 7N, no wszystko top-classe materialen...

...

Słucham sobie... No bosko jest! PĘKAM Z DUMY... Tyle kasy w drogie DAC, kable, bajery, filtry... Musi być bosko!

Aż tu przychodzi brat...

Wyciąga z reklamówki (starej, zmiętej "dziadówki" z Biedry) takiego lampiaka Mozos M08E za 200 zł... Do tego jakiś kur... "dongle" USB DAC (czyli miniaturowy, no-name chiński DAC "zaszyty" w kabel USB), najtańsze kabelki po 5 zł z EURO RTV AGD... No dobra, do tego wrzucił jeszcze jakiś filtr iFi... Całość - maksymalnie 600 zł... (nie licząc iFi).

I co??? I w ślepych testach nie potrafiliśmy odróżnić KTÓRY DAC (z tych dwóch zestawów) właśnie gra!!! HAHAHAHAHA...

Za źródło w obu przypadkach robił miniPC+zasilaczyk iFi iUSB i Daphlie - oba DAC ustawione, jako wzajemnie zsynchronizowane, więc przełączanie sygnału wyłącznie na poziomie wzmacniacza - pyk, pyk i mamy inny DAC (bez rozpinania, etc.)

Szczerze? Ja już w nic nie wierzę 🙂 To tak a'propos wychwalania takich, czy innych DAC 🙂 TYLKO WŁASNE USZY I WE WŁASNYM SYSTEMIE !!! 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete

No tak, budzetowe kolumny Audio Physic podlaczone do podbarwiajacego brzmienie  lampiaka i faktycznie roznic w dacach nie slychac . W sumie nie ma sie czemu dziwic , to zaklada hi-fi 🙂

TUX

Godzinę temu, TUX napisał:

No tak, budzetowe kolumny Audio Physic podlaczone do podbarwiajacego brzmienie  lampiaka i faktycznie roznic w dacach nie slychac . W sumie nie ma sie czemu dziwic , to zaklada hi-fi 🙂

TUX

Mialem wczesniej Harpia 300B mini, ktore graly na podobnym poziomie, co najlepsze stare Spendory i... co? I nic... Wole w tym zestawieniu Audio Physic 5 po upgrade zwrotnicy i okablowania, co opisalem w innym watku. 

12 godzin temu, lete napisał:

Wole w tym zestawieniu Audio Physic 5 po upgrade zwrotnicy i okablowania, co opisalem w innym watku. 

I jesteś absolutnie pewien że twoje działania przynosza poprawę 😉

14 godzin temu, lete napisał:

Z tymi dac'ami to jest tak...

Podłączam Mytek Stereo 192 DSD (nowy kiedyś 5kpln) z najprzedniejszą (w tej klasie) biżuterią i okablowaniem - same kable (+filtr iFi ipurifier3), to jakieś 2 tys. zł... No cuda Panie... Yarbo PW-1100, wtyki Neotech, kabel USB Supra, itd...

Wszystko podpięte pod lampiaka Unison Italy (10kpln) + kolejne kable za kolejne 2kpln... No cuda (jak dla mnie)... I całość "majta" kolumnami Audio Physic Classic 5 po małym upgrade zwrotnicy i okablowania - piękna miedź 7N, no wszystko top-classe materialen...

...

Słucham sobie... No bosko jest! PĘKAM Z DUMY... Tyle kasy w drogie DAC, kable, bajery, filtry... Musi być bosko!

Aż tu przychodzi brat...

Wyciąga z reklamówki (starej, zmiętej "dziadówki" z Biedry) takiego lampiaka Mozos M08E za 200 zł... Do tego jakiś kur... "dongle" USB DAC (czyli miniaturowy, no-name chiński DAC "zaszyty" w kabel USB), najtańsze kabelki po 5 zł z EURO RTV AGD... No dobra, do tego wrzucił jeszcze jakiś filtr iFi... Całość - maksymalnie 600 zł... (nie licząc iFi).

I co??? I w ślepych testach nie potrafiliśmy odróżnić KTÓRY DAC (z tych dwóch zestawów) właśnie gra!!! HAHAHAHAHA...

Za źródło w obu przypadkach robił miniPC+zasilaczyk iFi iUSB i Daphlie - oba DAC ustawione, jako wzajemnie zsynchronizowane, więc przełączanie sygnału wyłącznie na poziomie wzmacniacza - pyk, pyk i mamy inny DAC (bez rozpinania, etc.)

Szczerze? Ja już w nic nie wierzę 🙂 To tak a'propos wychwalania takich, czy innych DAC 🙂 TYLKO WŁASNE USZY I WE WŁASNYM SYSTEMIE !!! 🙂

Ukryta Zawartość

bo to całe "granie " DAC-w to bardziej mitologia niż realne słyszalne różnice.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, M-K napisał:

I jesteś absolutnie pewien że twoje działania przynosza poprawę 😉

A i owszem... Wyciskam z tych przetworników maksimum. Producent odwalił fuszerkę, wstawiając do zwrotki cewki z rdzeniem, najtańsze kondy MKP, czy ceramiczne rezystory... Nie mówiąc już o kablach za 1,5 zł /metr, które nie są nawet w w wersji miedź OFC (chociaż akurat ten polski producent od którego kable pochodzą, taką wersję posiada - identyczne kable, ale z dodatkowo oczyszczonej miedzi).

Ja wstawiłem nie tylko cewkę powietrzną, czy dobre rezystory Mundorfa, nie mówiąc o kondensatorach ClarityCap (swoją drogą, AudioPhysic wykorzystuje dokładnie te - w wersji CSA - w wyższych modelach), czy chociażby okablowanie Kimber 4VS (bas) i pecionkę Neotech (miedź 7N, na tweeter). To jest różnica klas, jeżeli chodzi o kontrolę basu, precyzję i przestrzenność. Teraz nie ma tu grama zmulenia, jest szybkość i energia wybitne punktowa, a dodatkowo świetny bas z niskim zejściem, co przy tych paczkach (wymiary) jest ewenementem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe... słyszy różnicę w kabelkach, kondensatorach i cewkach, a nie słyszy różnicy pomiędzy tanią chińszczyzną za kilkaset zł., a sprzętem za ~ 20 tyś.

Czyli mamy 3 wersje REM ADI-2 DAC FS...
Wersja A = AKM 4490
Wersja B = AKM 4493
Wersja C = SABRE

Tak to wygląda, czy coś pomyliłem?

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli mamy 3 wersje REM ADI-2 DAC FS...
Wersja A = AKM 4490
Wersja B = AKM 4493
Wersja C = SABRE

Tak to wygląda, czy coś pomyliłem?

Tak

Tyle ze wersja A i B praktycznie są tym samym. W wersji B masz fajniejszy pilot do obsługi, ale jego też można podobno dokupić

26 minut temu, M-K napisał:

Tak

Tyle ze wersja A i B praktycznie są tym samym. W wersji B masz fajniejszy pilot do obsługi, ale jego też można podobno dokupić

Tyle że A i B grają podobnie a mierzą się różnie. B i C mierzą się podobnie, a grają inaczej 🙃🤪

• Pokaż nowe odpowiedzi