Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, M-K napisał:

jakie to są różnice ?

Pare dB na Snr, nic szczególnego z tego co pamiętam

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, jamelo napisał:

Ciekawe... słyszy różnicę w kabelkach, kondensatorach i cewkach, a nie słyszy różnicy pomiędzy tanią chińszczyzną za kilkaset zł., a sprzętem za ~ 20 tyś.

Też byś nie usłyszał... A gdybyś się założył, to wyszedłbyś bez gaci 🙂

Wersja B i C ( takie literki są za numerami fabrycznymi )
Jutro będę porównywać 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
45 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jutro będę porównywać

To skrobnij jeszcze kilka słów jak się mają te ADI do cambridge audio

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.02.2022 o 18:28, yayacek napisał:

To skrobnij jeszcze kilka słów jak się mają te ADI do cambridge audio

Miałem skrobnąć... chyba czuję zmęczenie materiału jeśli chodzi o wszelkie fora, czytanie ich i aktywny udział w nich...
Ale ok... jakie są dla mnie różnice między ADI2 a DAC Magic Plus...
Hmm... Spodziewałem się że DAC Magic Plus będzie miał lepszą stereofonię i scenę bo konstrukcyjnie jest prawie jak Dual Mono ( 2 wolfsony po jednym na kanał ). Jednak ADI2 scenę rysuje lepiej może dlatego, że jest nieco "jaśniejszy". Wydaje mi się, że wymiana oampów w DAC Magic Plus mogła by mu nieco pomóc, ja nawet kupiłem inne ale już weny na wymianę brakło 😉.  Jeśli chodzi o funkcjonalność to nie ma czego porównywać. Mnogość ustawień i możliwości ADI2 jest ogromna i opanowanie ich trochę potrwa. Jeśli chodzi o obudowę i estetykę wykonania to moim zdaniem ładniejszy jest DAC Magic Plus ale to oczywiście rzecz gustu. Nie znaczy to że ADI straszy, ale czuć w nim niemiecką surowość 😉.Czy posiadając Cambridge warto wydać ponad 4k za ADI2... Wydaje mi się, że przeskok jakościowy, jeśli chodzi o dźwięk, nie do końca rekompensuje wydatek 4k PLN. Ale jeśli miałbym kupować w tej chwili i miał wybór między DAC Magic Plus a ADI2 i nie ograniczałaby mnie kasa kupiłbym ADI2.
Jeszcze jedno, jeśli ktoś wybór uzależniałby od wyjścia słuchawkowego. Oba DACi obsłużą większość słuchawek tych wysoko omowych też. Mam słuchawki 32ohm i takie 600ohm. DAC Magic Plus tym 600ohm nie pozwala rozwinąć skrzydeł na max ale moim zdaniem da się słuchać. ADI ma funkcję Hi Power, po jej włączeniu DAC wysteruje każde słuchawki. Na forach można znaleźć opinie o mierności wyjścia słuchawkowego w ADI jednak ja nie mam słuchawek HI-END i jeśli chodzi o mnie oba DACi mają wystarczająco dobre wzmacniacze słuchawkowe.
Możliwe, że DAC Magic 200M byłby lepszym wyborem bo obsługuje DSD do 512 i MQA, do tego ma wbudowanego Bt z Aptx, no i nie ma wolfsonów a SABRE ESS ES9028Q2M... Czyli można by się spodziewać podobnej szkoły grania co ADI2 w wersji "C"...

W dniu 8.02.2022 o 17:43, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wersja B i C ( takie literki są za numerami fabrycznymi )
Jutro będę porównywać 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Funkcjonalnie oczywiście są identyczne i nie do odróżnienia.
Został ten z literką B, czyli ten opisywany jako bardziej "plastyczny".

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 7.02.2022 o 15:13, TUX napisał:

Z dacem ADI2 mialem stycznosc kilka razy. Ale pierwszym jaki testowalem dokladnie u siebie w domu byla wersja ADI2 na sabre i nie bylem swiadom, ze to druga wersja tego DACa. I jakos nie moglem zdecydowac sie na zakup, bo gral prawie identycznie jak moj duzo drozszy audiofilski DAC. Gdy jednak przypadkowo porownalem z pierwsza wersja to od razu sie zdecydowalem. Niby roznica w brzmieniu mala ... ale przy dluzszych odsluchach bardzo znaczaca. A jakiego DACa mam na sprzedaz to nie napisze ze wzgledow handlowych ...  wroce do tematu gdy sprzedam tego audiofilskiego kloca 🙂

TUX

Można już wiedzieć jaki to audiofilski klocek został pokonany przez REM ADI2 ? Czy jeszcze nie sprzedałeś pokonanego...?

W dniu 20.02.2022 o 20:47, Kalasanty Ciaputko napisał:

Funkcjonalnie oczywiście są identyczne i nie do odróżnienia.
Został ten z literką B, czyli ten opisywany jako bardziej "plastyczny".

Jak on plastyczny to ja KSIONC 😁

?👈

• 1 rok później...

Hej czy ktoś może porównywał RME daca z innymi typu audio gd lub podobne na sabre? Chętnie bym spróbował rme adi 2 że względu na wbudowane funkcje EQ ale boję się zaliczyć regres dźwiękowy w stosunku do np audio gd nfb27 którego użytkuje.

10 minut temu, GT napisał:

Hej czy ktoś może porównywał RME daca z innymi typu audio gd lub podobne na sabre? Chętnie bym spróbował rme adi 2 że względu na wbudowane funkcje EQ ale boję się zaliczyć regres dźwiękowy w stosunku do np audio gd nfb27 którego użytkuje.

Najprościej jest wypożyczyć i porównać u siebie na własnych uszach.
Jak widzisz zdania na temat RME ADI 2 są podzielone.
Uprzedzam, trochę trzeba się go "nauczyć" bo trochę tych możliwości ma.

1 godzinę temu, GT napisał:

boję się zaliczyć regres dźwiękowy w stosunku do np audio gd nfb27 którego użytkuje.

U mnie Adi 2FS dac zagrał zauważalnie lepiej od Toppinga D90 którego zastąpił. DSP jest świetne i funkcji jest sporo. Ale dźwiękowo z Rme wygrał interfejs Focusrite Clarett. Z tym że Clarett mi wybitnie pasuje charakterem, bo ostatnio testowałem Qutesta i choć Qutest mi się też podobał, po dograniu ustawień został jednak  Clarett... 

Uprzedzam, trochę trzeba się go "nauczyć" bo trochę tych możliwości ma.

„troche mozliwosci“ to niedomowienie roku

Spedzilem duzo duzo czasu (a mam duzo czasu,duzo zaciecia i duzo cierpliwosci) na wyprobowanie wielu technicznych mozliwosci, funkcji,… poprzez programowanie i porownywanie roznych setupow (aktualnie wszystkie 15) i uwazam to ustrojstwo za genialne.

Gdyby nie ten DSP, to bym sie skusil na wielkiego SPL-a, ale niestety zaden inny amp (moze tylko czesciowo Chord) nie daje takich mozliwosci.

Wynik koncowy to w 90% umiejetnosc wykorzystania tych mozliwosci

Long speech short

Wypozyczyc i dla porownania z innym na szybko przelanczac nie funkcjonuje. To nie sa kabelki. To mozna sobie od razu podarowac
Teraz, xajas napisał:

Wynik koncowy to w 90% umiejetnosc wykorzystania tych mozliwosci

Ani DSP, ani żadne z jego ustawień, nie zmieniło charakteru dźwięku, który mi osobiście nie do końca pasował. Brakło mi większego  zróżnicowania i faktury na basie, oraz nasycenia średnich tonów - wokali i gitar. Reszta jest niezła 👍

4 minuty temu, xajas napisał:

Spedzilem duzo czasu (a mam duzo czasu, zaciecia i cierpliwosci) na wyprobowanie wielu technicznych mozliwosci, funkcji,… poprzez programowanie i porownywanie roznych setupow

Ja również 

13 minut temu, xajas napisał:

Nie wiem co to jest faktura basu i nasycenie srednich tonow

Ukryta Zawartość

Takie tam audiofilskie wynalazki😉 w głowie pewnie siedzą, bo amplituda ani drgnie... 

A poważnie mówiąc - inny bas na każdym utworze, łatwiej rozpoznać jaki instrument gra, zamiast jednolitego bum, pojawia się coś więcej... 

Co do nasycenia średnicy - efekt trochę jakbyś odwrócił korektorem Vke, tylko bez minusow zrobienia tego DSP. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

zamiast jednolitego bum

Chyba trochę Cię ponosi. ADI ma swoje wady ale na pewno nie jest to "jednolite bum".

Co do średnicy... kto co woli. Jedni wolą taką "na twarz" inni nieco wycofaną.
Ani jednego ani drugiego w ADIm nie zauważyłem.

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chyba trochę Cię ponosi. ADI ma swoje wady ale na pewno nie jest to "jednolite bum".

A czy ja pisałem że Adi robi jednolite bum? 😉 Tłumaczyłem o co chodzi z tym fakturowaniem i zróżnicowaniem basu.

Wcześniej napisałem że brakło mi większego zróżnicowania i faktury na basie i to podtrzymuje. Jednolite bum na totalnie jedno kopyto robił Topping D90 😉

Marcin przy każdej okazji próbuje uzasadnić pozbycie się ADI na rzecz Claretta. A mam przekonanie graniczące z pewnością, że to nie była "dobra zmiana".
:)

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tłumaczyłem o co chodzi z tym fakturowaniem i zróżnicowaniem basu.

Daj sobie spokój, nie wytłumaczysz ... to trzeba usłyszeć. Tak samo przez nasycenie średnich tonów każdy rozumie co innego a raczej nie rozumie o co Ci chodzi.

18 minut temu, msankowski napisał:

Marcin przy każdej okazji próbuje uzasadnić

Tylko ze Clarett mi zagrał lepiej zarówno z Adamami jak i Audium... z Divine Acoustics też gra swietnie. Miałem teraz miesiąc Chorda Qutest i mimo że mi się bardzo podobał i mógłbym go mieć, to finalnie wygrał Clarett. Pomimo bardzo podobnej sygnatury dźwięku (Rme gra inaczej od obu) ilość detali i niuansów, jakiś takich drobnych wybrzmień, tego co się dzieje z wygaszaniem dźwięku, brak najmniejszych zaokrągleń, brak dudnienia nawet na potężnym basie, wrażenie kontroli,  przy tym surowość i jednocześnie szlachetność dźwięku z Clarett mnie rozkłada na łopatki...

Żeby Clarett dobrze zagrał potrzebuje dobrego liniowego (PD Creative) i minus 8dB na cyfrowej głośności (w sofcie, nie na analogowym pokrętle). 

Edytowane przez marcinmarcin

Tylko ze Clarett mi zagrał lepiej zarówno z Adamami jak i Audium...

Chyba sobie ten Clarett kupię, z ciekawości. Tylko graty już mi się w hobby-room nie mieszczą.
1 minutę temu, msankowski napisał:

Chyba sobie ten Clarett kupię, z ciekawości. Tylko graty już mi się w hobby-room nie mieszczą.

Nie wiem jak ten nowy, z Cirrus Logic, (mam starego bez plusa) ale może wezmę z Thomanna porównać obie wersje. Parametry nowy ma lepsze i lepszą dziurę na słuchawki 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Nie wiem jak ten nowy, z Cirrus Logic, (mam starego bez plusa) ale może wezmę z Thomanna porównać obie wersje. Parametry nowy ma lepsze i lepszą dziurę na słuchawki 

A'propo dziury. Jak w porównaniu z ADIm wypada?

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mało słucham na słuchawkach, nie mam też nic dobrego - stare AKG k514 używane czasem do grania w nocy. Clarett gra w miarę ok, ale dziura we wzmacniaczu Arcama bardziej mi odpowiada z tymi słuchawkami. Nie chcę porównywać do RME, bo już trochę czasu minęło. 

Ale w testach Claretta bez plus były jakieś problemy z niektórymi słuchawkami i kiepskimi parametrami

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mało słucham na słuchawkach, nie mam też nic dobrego - stare AKG k514 używane czasem do grania w nocy. Clarett gra w miarę ok, ale dziura we wzmacniaczu Arcama bardziej mi odpowiada z tymi słuchawkami. Nie chcę porównywać do RME, bo już trochę czasu minęło. 

Ale w testach Claretta bez plus były jakieś problemy z niektórymi słuchawkami i kiepskimi parametrami

Ten Arcam wykorzystuje końcówkę mocy czy ma osobny wzmacniacz dla słuchawek?

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ten Arcam wykorzystuje końcówkę mocy czy ma osobny wzmacniacz dla słuchawek?

Nie mam pojęcia 🙄 dla mnie słuchawki nie są zbyt istotne - to może kilka procent mojego słuchania. Wzmacniacz to A29 - brzmieniowo idzie w podobnym kierunku co Clarett.

Edytowane przez marcinmarcin

Focusrite-y mają bardzo dobre wzmacniacze słuchawkowe. Uciągają 600ohm bez problemu, nie barwią dźwięku i co ważne same z siebie nie szumią.
39 minut temu, msankowski napisał:
W dniu 10.06.2023 o 15:44, Kalasanty Ciaputko napisał:

Focusrite-y mają bardzo dobre wzmacniacze słuchawkowe. Uciągają 600ohm bez problemu, nie barwią dźwięku i co ważne same z siebie nie szumią.

Ale to jakieś wzmacniacze mikrofonowe z fantomem 🤔.
ADI2 też bez problemu wysteruje 600ohm.
Chodziło mi o "jakość".

Ale to jakieś wzmacniacze mikrofonowe z fantomem .
ADI2 też bez problemu wysteruje 600ohm.
Chodziło mi o "jakość".
To teraz nie rozumiem. O co chodzi z fantomem? Co to zatem jest jakość?
  • Pokaż nowe odpowiedzi