Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

znowu te audiofilskie pierdy będą subiektywne i nieprofesjonalne

Dopóki nie napiszesz, jakiej firmy  kondensatory masz w zwrotnicy, to nic nie będzie można o Twoim "systemie" powiedzieć. To są przecież podstawy. 

nagrywamy.com

Do Hypex z Rme Adi miałem XLR - XLR, a do Clarett XLR - Jack identyczne metrowe Proel Die Hard - między innymi dlatego aby wykluczyć różnice w kablu 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ostatnio w paru instrumentach/syntezatorach cyfrowych zasilanych zewnętrznie byłem zmuszony poeksperymentować z zasilaczami. I spotkałem się z tym, że zasilacze impulsowe, nawet takie dobrej marki, powodowały nieakceptowalny poziom brumienia na wyjściach audio. Za to zasilacze transformatorowe, i to takie bez stabilizatora, tylko z prostownikiem i filtrem, pozwalały uzyskać znacznie czystszy sygnał audio. Ale to się sprowadza do pętli masy, żadnych cudów ze szczegółowością czy sceną. Zatem różne zasilacze wprowadzały inny poziom wpływu pętli masy. Dlatego o to spytałem.

6 minut temu, przemak napisał:

Dopóki nie napiszesz, jakiej firmy  kondensatory masz w zwrotnicy, to nic nie będzie można o Twoim "systemie" powiedzieć. To są przecież podstawy. 

Jakiś audiofilski szajs 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

metrowe Proel Die Hard

Proszę, i piszesz o "zestawionym systemie"? Przecież na takich kablach nie usłyszysz różnic - udowodnione wielokrotnie. 

nagrywamy.com

14 minut temu, przemak napisał:

Proszę, i piszesz o "zestawionym systemie"? Przecież na takich kablach nie usłyszysz różnic - udowodnione wielokrotnie. 

Cholera jasna, symetrysci tak już mają, bęcki od jednych i drugich... 😂

W sumie to wybieram co mi pasuje zarowno z rynku pro jak i  audiofilskiego... 

11 minut temu, msankowski napisał:

Jantzen Superior Z-Cap
Cuda o nich wypisuje producent.

Niech wypisuje, ja w Proximach jestem zakochany i mają dożywocie u mnie 😊

Jak będziecie na festiwalu opolskim...to priv 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, przemak napisał:

Ja na przykład. Bo kręciłem wyłączonym korektorem i słyszałem roznice. Żebym tylko ja - ale to było "dodaj jeszcze... jeszcze trochę... Nie, teraz za dużo, zdejmij trochę... O, teraz ok" 

I potem, jak zauważyłem, że diodka się nie świeci, dylemat - powiedzieć czy nie? Tym większy, że przecież doskonale słyszałem różnice 😉

Fajny patent na upierdliwych "fanów" co to się znają i podchodzą na koncercie z "dobrymi radami" do akustyka.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, przemak napisał:

W takim razie ja nigdy nie miałem "dobrego systemu",

Dopiero to do Ciebie dotarło? ... 😉

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ok, wygraliście ✌️ Rme Adi 2fs dac to świetnie brzmiący przetwornik i nie potrzebuje zasilania liniowego... 😂

Gra przecież tak samo jak DCS, więc chyba dobry jest ... 

19 godzin temu, marcinmarcin napisał:
Piszesz dużo o DSP, o filtrach, o krzywych i robisz to doskonale…

Dzieki za uznanie i powroce do pozniej do reszty twojej odpowiedzi

Dostepnosc tej nowej appki sterujacej RME ADI-2 z dowolnego ustrojstwa (Windows, Mac, iPad) umozliwiajaca wygodne sterowanie/konfigurowanie i rownoczesne sluchanie zmian w konfiguracji, zmotywowala mnie do dalszych eksperymentow z tym genialnym urzadzeniem. W ostatnich dniach spedzilem wiele godzin, na przerobienie/zoptymalizowanie wiele setupow i przy okazji zdobylem kilka nowych ciekawych doswiadczen, ktore moim zdaniem „postawily na glowie“ coniektore rozpowszechnione opinie o sposobie uzycia PEQ (unikanie podbijania poziomu sygnalu, unikanie agresywnych/wysokich wartosci parametru dobroci Q itd.). Ale o tym napisze innym razem. Tym razem skupie sie tylko nad jednym ciekawym tematem, o ktorym juz kilka razy pisalem, ale odnosze wrazenie ze niezupelnie dotarl do uzytkownikow tego ustrojstwa.
Mam na mysli korekcje uzytych sluchawek czyli zaaplikowanie rozpowszechnionych w sieci profili dla poszczegolnych typow sluchawek. Podejzewam, ze sens i skutecznosc tego zadtosowania jeszcze nie calkiem dotarla do tych, ktorzy uzywaja RME ADI jako wzmacniacz sluchawkowy.

Ja uzywam ADI zarowno jako DAC/PreAmp dla systemu glosnikowego, jak i Amp dla sluchawek.

Dzisiaj tylko o sluchawkach.

Na stronie ORATORY1990 mozna znalezc detaliczna informacje na temat korekcji niemalze wszystkich rozpowszechnionych typow sluchawek w postaci gotowych pdf data sheets zawierajacych wyniki pomiarow i wyliczone parametry korekcji PEQ.

Tak to wyglada dla przykladowych sluchawek DCA Ether 2

Ukryta Zawartość

Czyli mamy w zasadzie wszystko, co potrzebujemy i co chcemy przejac do naszego RME

Parametry korekcji PEQ…

PEQ_5.jpg

… i dla porownania przegieg krzywej korekcji

PEQ_4.jpg

W powyzszym przypadku przejecie tych danych bylo bardzo proste, bo autorzy tego profilu od poczatku mysleli o RME ADI jako docelowym urzadzeniu i zredukowali ilosc wyliczonych PEQ do 7 (to jest maksimum w ADI -> bass + treble + 5EQ)

Wszystko dziala super!

Ale sa tez takie przypadki, w ktorych ilosc wyliczonych PEQ jest wieksza niz te maksymalne 7.

Przyklad moje Beyerdynamic DT1770
CC4.jpg

9 PEQ nie pasuje do ADI.
I co teraz?

Na wszystko jest rozwiazanie

Uzywam do tego REW.

W REW jestem w stanie „przetransponowac“ / odtworzyc przebieg krzywej korekcji na maksymalnie 7 PEQ.
W tym konkretnym wypadku wystarczylo mi nawet 6 (z minimalnymi odchylkami do powyzszych 9)

CC2.jpg

CC3.jpg

Long sppech short.

Goraco polecam zainteresowanie sie tym tematem. Efekt korekcji jest znacznie slyszalny (nawet dla moich starych uszu)

Zwroccie uwage na to ze na stronie ORATORY1990 znajdziecie wiele profili w dwoch wersjach. Jedna z 10PEQ a druga dedykowana specjalnie dla RME ADI-2

RME ADI-2 to standard/wzorzc swiatowy

Do dziela i powodzenia

PS 1
Poniewaz wybieram sie do Thomanna na dalsze odsluchy „porownawcze“ dalszych sluchawek, zaladowalem sobie profile dla tych modeli, ktore mnie interesuja i zabieram swoj ADI ze soba

IMG_0124.png

PS 2
Gotowe stworzone w ADI setupy mozna latwo exportowac/importowac jako pliki, wiec jesli ktos ma DT1770, to moge mu taki plik podeslac, albo mozne odczytac wartosci PEQ powyzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
1 godzinę temu, xajas napisał:

Poniewaz wybieram sie do Thomanna na dalsze odsluchy „porownawcze“ dalszych sluchawek

Posłuchaj Clarett + przy okazji 😉

Posłuchaj Clarett + przy okazji

Juz o tym pisalismy. W przeszlosci juz mialem dwa Focusrite. Nie mam zadnego zastosowania dla takiego Claretta. Gdybym mial kupowac Focusrite, to z serii Rednet, ale to juz do innego zastosowania (jako upgrade mojego Motu)
8 minut temu, xajas napisał:

Nie mam zadnego zastosowania dla takiego Claretta.

DAC, wzmacniacz sluchawkowy, pre... czasem warto mieć porównanie 

15 godzin temu, przemak napisał:

Ja na przykład. Bo kręciłem wyłączonym korektorem i słyszałem roznice. Żebym tylko ja - ale to było "dodaj jeszcze... jeszcze trochę... Nie, teraz za dużo, zdejmij trochę... O, teraz ok" 

I potem, jak zauważyłem, że diodka się nie świeci, dylemat - powiedzieć czy nie? Tym większy, że przecież doskonale słyszałem różnice 😉

To klasyczny objaw zmęczenia materiału 😉 też tak miewam. odstawiam mix na jakiś czas, i okazuje się że wcześniej byłem w mylnym błędzie.

chyba bym ocipiał gdybym musiał tyle grzebać w ustawieniach żeby muzyki posłuchać. 

Zeby posluchac muzyki wystarczy cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

albo takiego image.thumb.png.a11f1b611e6ee157a14ebec6a4bac7a1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Tylko czy Rme na pewno zagra lepiej? 😉

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Jesli ktos nie wie, ktore guziki nacisnac, to w ogole nie zagra

Ukryta Zawartość

To podobnie jak radyjko kuchenne - bez guzika megaloudnesshiperturbobassss też nie zagra 😉 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zenka jak najbardziej się da, ale coś ciekawszego już ciężko 😋

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe

Powroce do tematu RME ADI w kombinacji z sluchawkami.
Jedna z malo rozpowszecnionych funkcji wzmacniaczy sluchawkowych jest Crossfeed“. Znam dwa ustrojstwa, w ktorych ta funkcja jest dobrze zrealizowana: SPL i oczywiscie RME. Ale odnosze wrazenie, ze wiele osob jeszcze nie odkrylo zalet uzywania tej funkcji. Poniewaz osobiscie jestem duzym zwolennikiem tej funkcji (slucham tylko z CrossFeed), chcialem polecic ciekawe nagranie, ktore wczoraj odkrylem i ktore dobrze „obrazuje“ zalety uzycia tej funkcji.

Zdaje sobie sprawe, ze nie jest to muzyka dla kazdego, ale mimo to zalecam troche cierpliwosci, „przemozenie sie“ i wysluchanie przynajmniej tego jednego kawalka.
Jest to koncert na orkiestre i dwa zestawy kotlow. Znakomite stereo! Absolutnie fascynujaca lokalizacja kazdego udezenia palki!!! Dla mnie od razu referencyjne nagranie na wszelkie odsluchy, nie tylko przez sluchawki!

Ukryta Zawartość

IMG_0241.thumb.jpg.f9dd11c7a252eb94c2426585f70f0d15.jpg

Ci bardzo niecierpliwi moga „przewinac“ do 3:57 minuty, ale polecam cale nagranie

A do tego CrossFeed Nr.4.
Wlanczajcie i wylanczajcie CrosFeed dla porownania

IMG_0239.thumb.jpg.2e56149616d8c00682b692270277cfdd.jpg

Ci ktorzy uzywaja glosnikow, sluchaja oczywiscie bez CrossFeedu.

No i koniecznie dajcie gazu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Wlanczajcie i wylanczajcie

Litości! - oczy mi krwawią.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie, dla takich gosci nie mam litosci

Zamknij oczy, otworz uszy i skup sie nad muzyka 😉

Edytowane przez xajas
  • 1 miesiąc później...

Panowie (I Panie) jakie słuchawki tworzą najlepsze połączenie z RME AdI 2 FS? Ktoś poleci jakieś sprawdzone połączenie ktore juz na start gra swietnie? Budżet tak 1k-2.5k (czyli półka tak do Bayerdynamic 1990pro)

On 10/18/2023 at 1:22 PM, dekoracja said:

chyba bym ocipiał gdybym musiał tyle grzebać w ustawieniach żeby muzyki posłuchać. 

Jasne, lepiej wymieniać na ślepo kondensatory w zwrotnicy......

Panowie (I Panie) jakie słuchawki tworzą najlepsze połączenie z RME AdI 2 FS? Ktoś poleci jakieś sprawdzone połączenie ktore juz na start gra swietnie? Budżet tak 1k-2.5k (czyli półka tak do Bayerdynamic 1990pro)

Mam co prawda ADI-2 Pro i nie jestem miłośnikiem słuchania muzyki ze słuchawek, więc nie porównywałem z innymi modelami z podobnej półki, ale moje Sennheiser HD650 grają z nim całkiem, całkiem. Równie dobrze w połączeniu niesymetrycznym jak i symetrycznym (bo z Pro tak też można).
  • Pokaż nowe odpowiedzi