Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie Drogi. Dlaczego tak chętnie Polacy zabijają się na drogach?

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem giną, ale to normalne, zawsze ginęli niewinni.

Dla nas żyjących obecnie pokoleń nagły nieograniczony dostęp do broni palnej, choćby tylko pistoletów/rewolwerów, z oczywistych względów spowoduje drastyczny wzrost zabójstw dzięki pozyskaniu nowych możliwości. Ale nastepne pokolenia żyjąc, ze świadomością, że każdy ma broń zastanowią się kilka razy zanim zrobią z niej użytek nieuprawniony.

Ps 

pisząc o powszechnym dostępie do broni nie mam na myśli, że każdemu wolno byłoby ją posiadać.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

W USA mają to od pokoleń i co ?

Chicago ( który jest zwolennikiem powszechnej dostępności do broni ) napisał na poprzedniej stronie ,że "pobudzonych jest pełno, wszędzie ".I właśnie dlatego nie można dopuszczać ludzi do broni.To oczywista oczywistość.

Ale z drugiej strony, na bad guys z bronią, najlepsi są good guys z bronią - i tego należy się trzymać. Nikt nie ma stałego policjanta nad sobą, więc Wojciechu jak cię ktoś napadnie, to niestety już na starcie jesteś przegrany. God Bless America i dostępność do broni.

Parker's Mood

bad guys z bronią będzie zawsze miał przewagę nad good guys z bronią.Tak więc nie ma czego się trzymać.

Z bronią to jest pewnego rodzaju paradoks. Otóż przypomnę, że my już od ponad 15 lat mamy nieograniczony (a właściwie to ograniczony do osób pełnoletnich) dostęp do pewnych rodzajów broni (palnej).

I zabójstw z niej praktycznie nie ma, znane mi przypadki za całe 15 lat można policzyć na palcach jednej ręki. Pierwszy to było zresztą zabójstwo w afekcie, facet zabił kochanka żony - więc i bez broni palnej pewnie też by do tego było doszło, bo miał sliną motywację.

Natomiast o wiatrówkowych "snajperach" słyszy się co chwila, mimo o wiele mniejszej powagi tych urządzeń, nie będących nawet bronią wg. naszego prawa. I to te zdarzenia właśnie zadają kłam postępowemu mitowi o nieuchronnosci kary (a nie jej wysokości) jako skutecznym środku zapobiegawczym. Gdyby tych pacanów wsadzano na 15 lat do ciężkiego więzienia, liczba tych incydentów spadłaby zapewne do poziomu przestępstw z legalnej broni palnej.

Proponuję dać spokój z tą bronią.To była dygresja a temat był już wałkowany wielokrotnie.

Godzinę temu, misiomor napisał:

Otóż przypomnę, że my już od ponad 15 lat mamy nieograniczony (a właściwie to ograniczony do osób pełnoletnich) dostęp do pewnych rodzajów broni (palnej).

Mylisz dostęp z faktycznym posiadaniem a co więcej z noszeniem.

Podejrzewam, ze misiomor zawsze nosi...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

16 minutes ago, Zbig said:

Mylisz dostęp z faktycznym posiadaniem a co więcej z noszeniem.

Zdarzenia z wiatrówkami mają miejsce. Z bronią CP praktycznie nie. Więc jakiś element odpowiedzialności rosnącej ze stawką mamy. Gdyby jeremiady o Polakach jako krwiożerczych debilach, tylko czekających żeby się wystrzelać, były prawdą, mielibyśmy już dużo zdarzeń.

Do noszenia w dzisiejszych warunkach ta broń się zresztą słabo nadaje, z uwagi na higroskopijność prochu i konieczność ew. noszenia pod ubraniem. Jednak to w żaden sposób nie zapobiega zdarzeniom z premedytacją ew. w typie zemsty w skali godzin. Ta broń lepiej nadaje się do ataku niż obrony, bo to sprawca wybiera czas tego pierwszego.

To już tytułowe dla wątku samochody częściej są używane jako narzędzie ataku. Choć i tak bardzo rzadko. Większość wypadków jest z bezmyślności.

2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

W USA mają to od pokoleń i co ?

I nic. Ci co się mają pozabijać, to się zabijają - i bardzo dobrze. A statystyki robią w USA miejsca typu Englewood w Chicago - policja jak ma interweniować, to interweniuje, ale generalnie głównie się przypatruje i stoi na straży, żeby to się nie rozprzestrzeniało za granice dzielnicy. Owszem, zdarzy się, że ktoś przypadkowy zarobi kulkę, ale i tak na 330 mln ludzi i tzw. tygiel czy też kocioł światowy jakim są USA (różne wyznania, religie, obuczaje, kultura), to i tak jest spokój. No i rząd ma wzgląd na obywateli, bo społeczeństwo jest uzbrojone. Jedynie lewactwo pierdzi i jątrzy, jak tu zabrać broń ludziom. Może i w Europie ta bezbronność obywateli robi robotę, ale na pewno nie przejdzie to w Stanach. W samym Krakowie tyle niedobrych rzeczy się działo, że Chicago to mały pryszcz. Gdyby mnie tak jakiś chujek z maczetą chciał napaść, to nie tylko posłałbym mu kulkę, ale wywaliłbym cały magazynek w ciula. Tak jak to robi policja w Chicago. Jest dobrze i niech tak zostanie.

Parker's Mood

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

W sumie niedaleko mnie - znam to miejsce doskonale i nawet nie wiem, czy się o tego dziada nie otarłem w przeszłości. I teraz jest dokładnie to co ja mówię - gdyby ktoś z tych Bułgarów miał 'klamkę, to by odjebał zjeba i być może nie byłoby pięciu ofiar, tylko powiedzmy jedna. Nie ma co gdybać, ale już wcześniej były oznaki i symptomy, że dziad jest przymulony. Miałem podobne zajście u mnie z choojkiem, który stracił dom, bo przestał debil płacić i mortgage i podatki - gnida ucięła mi rurkę z gazem przy piecu w basemencie i próbowała wysadzić dom, ale nie zdążył i nie miał już zasraniec następnej okazji, a wierzcie mi, że mógł doprowadzić do katastrofy. Zadziałałem w porę.

Parker's Mood

W dniu 5.09.2019 o 23:16, Amator 2b napisał:

i co można by było zrobić aby na polskich drogach było bezpieczniej?

pewnie rozpęta to burze, ale wg mnie w Polsce , zbyt łatwo dostać uprawnienei na  rozędzenie tony stali do predkości ponad 100 km/h

energia = masa X prędkość do kawadratu

?

W dniu 6.09.2019 o 09:07, misiomor napisał:

Cwaniakowanie "oszczędnościowe" bym podał jako kandydata. Ja wielokrotnie słyszałem jak ludzie chwalili się swoją oszczędnością np. sprzęgła, że przejechał taki 160 tys bez wymiany / regeneracji. Co z tego, że przyczynił się do korków w ten sposób.

yyyyyy , why ??

ja przejechałem  na komplecie sprzęgła 220 tyś , i co to ma do "korków"   ? 

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

W dniu 6.09.2019 o 19:09, szymon1977 napisał:

A już twierdzenie, że zagrożeniem jest kierowca jadący wolniej to kpina z rozumu

"wolniej" od czego ?

od tego na ile pozwalają przepisy ?

20 km/h , na autostradzie jest zagrozeniem , czy nie ?

przecież to "woniej"

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
yyyyyy , why ??

ja przejechałem  na komplecie sprzęgła 220 tyś , i co to ma do "korków"   ? 
Co to jest to sprzęgło?

Od tego jest automat, zwłaszcza w korkach.
W dniu 3.10.2019 o 17:13, Zbig napisał:

Kiedyś NIK zlecił badania i wyszło że około 60% jest spowodowane przez zły stan dróg i fatalny stan techniczny pojazdów.

a za stan techniczny pojazdu to niby kto odpowiada ?

jeśli auto wylatuje z drogi , to wina zawsze leży po stronie  KIEROWCY

zawsze , i nie ma żadnego tłumaczenia

masz prowadzić tak że by zatrzymać samochód na odcinku który widzisz

mogłeś jechac wczoraj , a w nocy była ulewa i wymyła kawałek drogi , i wywaliło dziue na głegokość 30 cm

i jak w nią ktoś wjechał to jest jego wina , bo ma obserwować droge i to co sie niej niej dzieje

No chyba, że jechał jeden z drugim przepisowo, a były dwie dziury, które nagle się pojawiły przed drogą skręcającą do lasku. I kto za to płaci? Pan, pani, społeczeństwo...

... albo na przykład w dziurze była woda...??? A Billy Ajdol pomyślał, że to zwykła kałuża i sru sto dwadzieścia po kałuży - i sru do dziury. I kto za to płaci? Pan, pani, społeczeństwo.

Parker's Mood

13 godzin temu, billy idol napisał:

a za stan techniczny pojazdu to niby kto odpowiada ?

jeśli auto wylatuje z drogi , to wina zawsze leży po stronie  KIEROWCY

Raport NIK określał przyczyny nie winnych.  Poza tym i tak jesteś w błędzie bo wyroków sądów określających winę po stronie zarządcy drogi jest na pęczki.

Edytowane przez Zbig
W dniu 18.10.2019 o 20:15, rafal735r napisał:

Ale w starym BMW jechali czy nie?

Jak widzę stare bmw zawsze biorę poprawkę, ze za kierownicą moze siedzieć debil

To wiadomość z dziś, z Warszawy. 

"Śmiertelny wypadek na skrzyżowaniu Sokratesa i Petofiego na Bielanach. Przez pasy przechodzili rodzice z dzieckiem z wózku. Rozpędzony kierowa BMW śmiertelnie potrącił ojca. Dziecko z matką trafili do szpitala na obserwację."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minutę temu, Chicago napisał:

O boże! A co z BMWe? Dużo zadrapań?

Kiepski dowcip przy takich wiadomościach.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
W sumie niedaleko mnie - znam to miejsce doskonale i nawet nie wiem, czy się o tego dziada nie otarłem w przeszłości. I teraz jest dokładnie to co ja mówię - gdyby ktoś z tych Bułgarów miał 'klamkę, to by odjebał zjeba i być może nie byłoby pięciu ofiar, tylko powiedzmy jedna. Nie ma co gdybać, ale już wcześniej były oznaki i symptomy, że dziad jest przymulony. Miałem podobne zajście u mnie z choojkiem, który stracił dom, bo przestał debil płacić i mortgage i podatki - gnida ucięła mi rurkę z gazem przy piecu w basemencie i próbowała wysadzić dom, ale nie zdążył i nie miał już zasraniec następnej okazji, a wierzcie mi, że mógł doprowadzić do katastrofy. Zadziałałem w porę.

Przytuliłeś go?

3 minuty temu, jezz napisał:

Kiepski dowcip przy takich wiadomościach.

'Według mnie, najlepsze tłumaczenie pytonów zrobił właśnie syn ziemi podkarpackiej'.

'Koło ratunkowe albo telefon do przyjaciela?

Parker's Mood

11 minut temu, Chicago napisał:

'Według mnie, najlepsze tłumaczenie pytonów zrobił właśnie syn ziemi podkarpackiej'.

'Koło ratunkowe albo telefon do przyjaciela?

Ciekawe czy byłbyś taki dowcipny jakby to bmw przypieprzyło w twojego starego. 

5 minut temu, Chicago napisał:

Jeszcze jak! Szybciej dostałbym spadek.

To sprzedaj go nędzo na eksperymenty medyczne będziesz miał jeszcze więcej. Szkoda słów. 

4 godziny temu, Chicago napisał:

No chyba, że jechał jeden z drugim przepisowo,

prędkość określona znakiem lub przepisami ogólnymi, to prędkość makymalna , a nie  żadna "przepisowa"

"niedostosowanie prędkości do warunków jazdy"

jeśli wyleciałeś z drogi to znaczy że złamałeś ten przepis

te naaprawde nieprawdopodobne przypadki które sie zdarzaja , to jest mniej niż 2 % wszystkich zdarzeń na drodze

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.