Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 8ohm, czy 4ohm. Za i przeciw

alibab

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie lepsze są 8 ohm- df, na tej impedancji wzmacniacze zwykle pracują z mniejszymi zniekształceniami, są chlodniejsze podczas pracy, itd, ale to tylko teoria. Praktyka jest taka, że impedancja nie mówi o jakości kolumn i wyższość 4, czy 8ohm może być tylko tematem dywagacji teoretycznych.

Jak to mówią 'PDF przyjmie wszystko' ;) Przecież te cyfry nie mają żadnego odniesienia do rzeczywistości. Pomijając już fakt, że rzeczywista impedancja zmienia się z częstotliwością, producenci w większości przypadków i tak ściemniają i piszą po prostu '8'.

Najlepiej mieć wydajny wzmacniacz i nie przejmować się impedancją kolumn :D

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

44 minuty temu, niowluka napisał:

producenci w większości przypadków i tak ściemniają i piszą po prostu '8'.

Zgadza się, ale powyżej pisałem o "prawdziwej" impedancji. Kiedyś przyjmowało się, że impedancja podawana dla kolumny, nie może mieć spadków, nawet wąskopasmowych, ponizej -25% imp. znamionowej. Teraz większość producentów kłamie, bo producenci popularnej elektroniki chcą, by ją łączyć z kolumnanmi 8ohm, a rekordzistą jest Focal, bo sam widziałem kolumnę o imped. w papierach 8 ohm, z podanym spadkiem do 2,7 ohm. 

Mój dzisiejszy wpis z innego forum będący może nie dosłownym cytatem starej normy:

"Swoją drogą ta stara norma zakłada odchylenie od impedancji znamionowej o 20% w całym pasmie. Różnica charakterystyk zestawów stereo   maks. 3 dB w zakresie częstotliwości 250 Hz - 8 kHz. Efektywność min. 96 dB   odpowiada ciśnieniu akustycznemu 12 µBarów w odległości 1m. Itp. Ciekawe ile kolumn spełnia tą starożytną normę. Ile kolumn jest hifi???"

No? To które współczesne kolumny są hi-fi? Bo  z powyższego wpisu wiemy, że Focal nie jest.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
5 godzin temu, alibab napisał:

Im wyższa impedancja kolumn, tym większy DF(pożądany). A jakie są wady i zalety 4, 8 ohm

Z tym DF , to chyba odwrotnie - jeśli wzmacniacz ma n.p. DF 100 / 8R , to na 4R ma 50...

Głośniki 4R mają też niższy BL ...Jeszcze MMS i Fs się różnią.

Efekt jest taki , że 4R mogą mieć niższy rezonans , ale nie będą tak szybkie , jak 8R..

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Efektywność min. 96 dB

No? To które współczesne kolumny są hi-fi?

Jeśli mają spełnić te dB, to prawie żadne. Zauważ jednak, że owe "starożytne normy hi-fi" były ustalone w czasach, gdy był problem z osiągnięciem wysokiej mocy wzmacniaczy, zwłaszcza domowych. Teraz moc nie jest zadnym wyzwaniem, więc i efektywność nie musi być taka wysoka. Wręcz przeciwnie- jest ona często przeszkodą w osiągnięciu niskiego zejścia w nawet średniobudżetowych kolumnach.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

A to?

A to pomyłka.

Powinien być spadek, bo zawsze impedancja kolumny ma górki wielokrotnie wyższe od imp. znamion.

Nawet układy wygładzające impedancję nie są w stanie aż tak ją wyrównać. (20%)

Nawet jak masz w kolumnie obwody linearyzacji fazy, to na niskich tonach nierownomierności ch-ki są dużo większe. 

W DIN 45500 byla mowa o imp. znamionowej i minimalnej. Nie wiem, o jakiej normie pisałeś.

Odchylenie od impedancji znamionowej maks. 20% w pełnym zakresie częstotliwości.

Dla mnie jest to jasno napisane. A pełny zakres wg normy jest na załączonym obrazku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odchylenie od impedancji znamionowej maks. 20% w pełnym zakresie częstotliwości.

Dla mnie jest to jasno napisane. A pełny zakres wg normy jest na załączonym obrazku.

Ukryta Zawartość

[...] nie może być mniej niż 20% poniżej impedancji znamionowej [...]

A wykres jest do charakterystyki przenoszenia.

Ukryta Zawartość

Tak. Wykres jest dla przenoszenia. I w tym zakresie, który jest pokazany na rysunku odchylenie impedancji nie może być większe niż 20%. Nie rozumiem co jest niejasnego.

52 minuty temu, Misio38 napisał:

Nie rozumiem co jest niejasnego

Co ma charakterystyka impedancji do charakterystyki przenoszenia. A 'odchylenie mniejsze niż 20%' to nie to samo co 'nie mniej niż 20% poniżej'.

21 minut temu, 54139 napisał:

na ile producent pisze prawdę?

I to chodzi. Ważny jest też cały przebieg impedancji, do tego dochodzi charakterystyka fazowa, i może być tak, że kolumna oznaczona 4Ohm będzie 'łatwiejsza' dla wzmacniacza niż 8Ohm.

23 minuty temu, niowluka napisał:

Co ma charakterystyka impedancji do charakterystyki przenoszenia. A 'odchylenie mniejsze niż 20%' to nie to samo co 'nie mniej niż 20% poniżej'.

Mój boże. W zakresie tejże podanej na rysunku charakterystyki przenoszenia odchylenie impedancji nie może być większe niż 20%.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

W zakresie tejże podanej na rysunku charakterystyki przenoszenia odchylenie impedancji nie może być większe niż 20%.

Wystarczyło napisać 'w zakresie 20-20k Hz' zamiast wklejać nie związany z niczym wykres ...

I po raz kolejny, nie odchylenie, a (w istocie) spadek.

4 minuty temu, niowluka napisał:

Wystarczyło napisać 'w zakresie 20-20k Hz' zamiast wklejać nie związany z niczym wykres ...

Nie wystarczyło, bo jakbyś się przyjrzał wykresowi zamiast bezsensownie krytykować to pasmo określone normą nie zawiera się między 20 - 20000 Hz. Norma mówi o odchyleniu, a nie o spadku.

Norma DIN 45500 jest dostępna i każdy może ją sobie przeczytać, oprócz tego są jeszcze inne normy np. IEC 60268-5, wszystkie one dotyczą systemu audio całościowo, a nie tylko samych głośników, a jeśli już mówi o głośnikach, to o kilku parametrach, a nie tylko jednym dlatego trzeba rozpatrywać całościowo. Jeżeli ktoś nie potrafi przeczytać normy ze zrozumieniem, to o czym ma się toczyć ta dyskusja, pomijam fakt, że w Polsce norma nie jest obowiązującym prawem, chyba że jest ujęta w ustawie, bądź innym akcie prawnym wykonawczym np. rozporządzeniu ministra, dlatego większość sprzętu nam oferowanego ma problem z utrzymaniem parametrów deklarowanych przez producenta, to się zmienia od paru lat, na skutek przegrywanych procesów przez producentów i Dyrektyw Unijmych. Wszyscy np. pamiętają batalię o tzw. znak CE, który informował nas o zgodności produktu z Dyrektywami UE, a pojawiał się nagminnie na produktach z Chin, które tych Dyrektyw nie spełniały i wtedy Chińczycy bardzo ładnie wytłumaczyli, że to oznacza China Eksport, a że przy okazji wygląda prawie tak samo i wprowadza w błąd, a co tam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.