Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz AKSA 55 - ????

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

To fakt nawet ludki z Diory wtedy mówili, że jest znacznie lepszy od poprzednich ws4xx,tosek...szkoda, ze DOBRZY LUDZIE uziemnili firmę, bo by mogła kontynuować ten kierunek rozwoju zamiast wchodzić w STKxxxxV..stworzyli by wiele ciekawych konstrukcji.

doku dla ludzikow nieczytajacych diyaudio.com :]

gdyby ktos chcial sie porwac na zrobienie zabaweczki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotrek608, 7 Sty 2010, 23:11

>To fakt nawet ludki z Diory wtedy mówili, że jest znacznie lepszy od poprzednich

>ws4xx,tosek...szkoda, ze DOBRZY LUDZIE uziemnili firmę, bo by mogła kontynuować ten kierunek rozwoju

>zamiast wchodzić w STKxxxxV..stworzyli by wiele ciekawych konstrukcji.

Za rozpitolenie Diory to powinien być Trybunał Stanu!!!

Ludzie z OPIWRO (Ośrodek Pomiarów I Wdrożeń Radiofonii Odbiorczej) czyli Ośrodek Konstrukcyjny Diory, posiadał takich Magików, że szczęka opada.Szkoda, że jak człek u nich terminował, nie skopiował pomysłów i nawet gotowych projektów. A była tak legalna możliwość!

Na tamte czasy, to było mistrzostwo świata!

Z WS-a 354 pisałem pracę dyplomową, bawiłem się tym piecykiem wykonanym w wersji top hi-fi, rozwalał wszystko!Fakt, korektorek, to był pomysł odgórny ;-). Kto pokaże (jak na tamte czasy w bloku posowieckim) tak zmontowana końcówkę z lustrami prądowymi itd....

Uziemili....

Pozdrowienia dla Wszystkich Radiobudziaków

Przepraszam wiekszosc czytelnikow za zaostrzenie slownictwa . Ale jesli np. czesc kolegow zamiast pisac (stwierdzac i osadzac) iz niewiem co zaproponowalem ,zapytala sie dlaczego to zrobilem ,czym sie kierowalem to chetnie wczesniej bym to wyjasnil .

Owszem. Diora produkowała takie klocki że szczena opada do ziemi.. niestety żaden z takich gigantów nie trafił na polski rynek. Szkoda.. dzisiaj po diorze zostało kino domowe akiry z naklejką diora i nic pozatym. Polska..

ALTON - chodzi Ci o te wzmaki dla sanyo?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Między innymi Sanyo. Dzielone monobloki z preampami itp. Kojarzę, że mieli jakiegoś topowego Decka, który w tamtych latach techniką był "przyszłością" i tak drogim klockiem, że prawie nikt go nie kupił. Podobnie tunery radiowe. Nie śledziłem tematu na bieżąco - z 2 lata temu widziałem katalog i tak mi utkwiło w pamięci.

Pamiętam opis tego magnetofonu, to było coś zupełnie innego niż wszystko pozostałe na rynku socjalistycznym. Była to w zasadzie konstrukcja prototypowa, bo tego wyszła bardzo mała ilość.Urządzenie wyjątkowo zaawansowane technicznie i "niestety" z ogromnym "wsadem dewizowym" :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Właśnie TRYBUNAŁ STANU jestem za!!! Jak najbardziej gdyby to chroniono i doinwestowano była by to wspaniala kurka znosząca WIELKIE złote jajka..i to ZŁOTO w najszysztszej postaci..bo prócz produkcji klocków hi-fi..uczestniczyły by w tym również uczelnie politechniki, młodzi ludzie..a wiedza jest bezcenna ..a mądrzy ludzie są potrzebni naszemu choremu krajowi jak tlen!!!!!I to własnie oni sa czystym złotem i BEZCENNYM!!Dobrze doinwestowana Diora bez szczegolnych probelmów mogła by dzis produkowac oprócz klocków niskiego i średniego sektora, równiez klocki klasy Accuphasa.

A tak ch*j mamy Beatkę i wannę Wasermana...taki naród jakich ma u władzy.

... a jaka narzędziownia była za ośrodkiem badawczym, to głowa mała....

Co tylko chcesz to zrobili, obudowy do urządzeń technologicznych wyglądały jak cudeńka...

Ech.... idę się napić herbatki z malinami bo mnie coś trafi......

Piotr, masz 1000% racji.

Pozdrawiam Krajana ;-)

• 2 tygodnie później...

>ALTON wiec tak na spokojnie . pierwsza zmiana czyli wyjecie konda 1 (tak go zaznaczylem ) na wejsciu . Dlaczego- sama jego wartosc niewiele nam mowi , bo to zalezy w jakim ukladzie jest wlaczony .Nalezy zobaczyc jaki jest tor zasilajacy koncowke mocy w tym wzmacniaczu ,otoz stopien zasilajacy ma duza impedancje wyjsciowa co oznacza iz ten kondesator bardzo obcina pasmo akustyczne ,przy ustawieniu potencjometru glosnosci na 1/3 impedancja preampla jest okolo 60kom co powoduje iz ten kondesator tnie pasmo akustyczne (oczywiscie ja niejestem orlem w takich obliczeniach ,jedynie znam zjawisko i slysze zmany po wyjeciu tego konda ).hmm w wiekszosci hayendowych konstrukcji tranzystorowych dazy sie dfo tego aby trzymac sie impedancji miedzy modujami toru w granicach przynajmniej 5k.

to tak na poczatek .

• 2 miesiące później...

witam szanownych Forumowiczow

wiem, ze to odgrzewany kotlet, ale w temacie wzmacniaczy "kieszonkowych"...

...taka mała zabawka :)

powinna dzwiekowo zadowolic wielu melomanow ;)

PCB tu:

Ukryta Zawartość

post-20021-100007257 1271183411_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Ou nowy ciekawy schemacik:)..zaczyna powiewac Klapaczynską i jej ultra-samowzbudnym wynalazkiem palącym wszelkiej maści kolumny

Czy ja mogę zapytać: Czym poparty jest powyższy wniosek? (zwłaszcza to pogrubioną czcionką)

Pytam, ponieważ mam za sobą kilkanaście konstrukcji owego wzmacniacza (mam tu na mysli projekt Pani U. Klapczyńskiej z Radioelektronika), które sprzedałem. Sam też używam jednego w domu. Nigdy nie było żadnego problemu ze wzbudzeniami na częstotliwości ponad akustycznej. Jeśli jednak tkwi w nim jakaś ukryta wada, to chciałbym o tym wiedzieć. Mimo, że wzmacniacze wyposażam w układy zabezpieczeń, to są to zabezpieczenia przed pojawieniem stalego napiecia na wyjściu, czy zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Nie ma jednak nic, co odłączało by kolumny po pojawieniu się sygnału o częstotliwości mogącej uszkodzić głośniki. Nie chciałbym popalić kolumn moim znajomym dla których wykonałem ten wzmacniacz i w sumie zachwalam go wszędzie. Po prostu (w tej cenie) nie słyszałem nic tranzystorowego, co brzmi tak blisko lampy jak ten wzmacniacz.

• 5 miesięcy później...

a tak wracając do tematu wątku..

Co dokładnie daje kondensator, na niektórych zdjeciach tu zamieszczonych oznaczony jako c2 o wartości 22uF ?

Jest to sprzezenie zwrotne dla pary różnicowej, ale ciekawe jest co daje taki kondensator ?

-wiele wzmaków/amplitunerów yamaha robi z takim sprzeżeniem, wiec mnie to zastanawia.

napewno dzieki temu kondensatorowi jest wieksze wzmocnienie napieciowe,ale ciekaw jestem czy coś po za tym ???

pozdrawiam

chodzi o kondensator "pomiedzy" bazami pary róznicowej na wejsciu bo na innych schem. jest inaczej oznaczony i ma wartość nawet 100u

no panie i panowie super konstruktorzy :)

czyżby to była zagadka nikomu nie znana ??

prawde mówiąc to szukam od jakiegoś czasu w literaturze i sieci sensu tego kondensatora i albo źle szukam, albo to jest super tajne ze nawet super konstruktorzy z audiostereo mają z tym problem, kurde a pomysleć ze jeśli chodzi o haj-ęnd wszyscy wszystko wiedzą, a takich pierdół nigdzie nikt nie opisał...i ja teraz musze w łeb zachodzić czy tylko konstruktorom chodziło o wzmocnienie stopnia wstepnego czy o coś wiecej, bo nawet słuchając takiego ukałdu odnosi sie wrzenie wiekszej dynamiki a nie tylko poziomu wzmocnienia.

Żądasz - masz :)

1. Poczytaj o podstawach konstrukcji wzmacniaczy, ze wskazaniem na "podstawy".

2. Nie ma tu żadnego połączenia baz pary różnicowej kondesatorem - tu kłaniają się podstawy czytania schematów elektronicznych, ze wskazaniem na :podstawy".

3. Kondensator, o którym piszesz jest w globalnej petli sprzężenia zwrotnego a jego zadaniem jest blokowanie wzmocnienia dla prądu stałego. Wystepuję w większości układów wzmacniaczy takiej topologii.

4. Twoje wrażenia odsłuchowe są jedynie wytworem Twojej wyobraźni - ten kondenasator nie ma wpływu na dynamikę układu.

Żądasz - masz :)

1. Poczytaj o podstawach konstrukcji wzmacniaczy, ze wskazaniem na "podstawy".

2. Nie ma tu żadnego połączenia baz pary różnicowej kondesatorem - tu kłaniają się podstawy czytania schematów elektronicznych, ze wskazaniem na :podstawy".

3. Kondensator, o którym piszesz jest w globalnej petli sprzężenia zwrotnego a jego zadaniem jest blokowanie wzmocnienia dla prądu stałego. Wystepuję w większości układów wzmacniaczy takiej topologii.

4. Twoje wrażenia odsłuchowe są jedynie wytworem Twojej wyobraźni - ten kondenasator nie ma wpływu na dynamikę układu.

czy to ze napisałem w cudzysłowiu "pomiedzy " niczego nie sugeruje ?

czyż nie pytałem o sprzezenie zwrotne ?

ad 4 a ja sugeruje nawet nie konstruować ale przynajmniej poeksperymentować na jakimś wzmaku i sie zastanowić czy sprzezenie/ rodzaj sprzezenia ma jakiś wpływ na to co sie słyszy.

zapytałem o konkret,nie prosiłem o ironiczne pouczanie by czytać beszczelne wywyższanie sie z niewiadomego powodu

czy nie wystarczyło napisac jedno zdanie dotyczące istoty pytania, a tak czytam :

"jego zadaniem jest blokowanie wzmocnienia dla prądu stałego" -sorki ale nie trzeba być elektronikiem by to wiedzieć.

jar1 -kłania sie czytanie ze zrozumieniem ze wskazaniem na "zrozuminie"

- ten kondzior działa w dodatnim sprzezeniu zwrotnym wraz z dzielnikiem na bazie równolegle z wejsciem, tu na schematach na tym wątku to jest dość uproszczone i jak tak sie zastanowić to nieda sie innego sesu temu kondowi przypisać ale mam przed oczami o wiele bardziej rozbudowane wzmaki i tam akurat nie jest to tak oczywiste.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.