Skocz do zawartości
IGNORED

Allo Usbridge Sign.

Rekomendowane odpowiedzi

Te początkowe problemy dotyczyły darmowej wersji próbnej Volumio. Przy powtórnej instalacji skróciłem sobie czas odsłuchów za darmoszkę i przelałem im kaskę z konta. Być może jest to przypadek, nie była to jedyna zmienna, ale skończyły się problemy ze stabilnością i z kolumn popłynęła sporo lepsza muzyka. Być może jest to przypadek. Takie życie - jak nie włożysz, to i nie wyjmiesz...

W dniu 14.09.2021 o 12:27, Strzyga napisał:

Nie wiem, czy gościa i ranking można traktować poważnie, bo nie widzę wśród tych piętnastu żadnego Tomanka, Nostromo, ani MuzgAudio:)) Trzeba jednak przyznać, że z opisem brzmienia Shanti, nawet trafił. Pewnie miał w domu dobrą kawę...

Ja nie chwali bym się głośno tomankiem i nawet nostromo. Bo trochę lepszy zasilacz z dalekiego Wschodu kładzie te zabawki na łopatki.

2 godziny temu, Strzyga napisał:

Te początkowe problemy dotyczyły darmowej wersji próbnej Volumio. Przy powtórnej instalacji skróciłem sobie czas odsłuchów za darmoszkę i przelałem im kaskę z konta. Być może jest to przypadek, nie była to jedyna zmienna, ale skończyły się problemy ze stabilnością i z kolumn popłynęła sporo lepsza muzyka. Być może jest to przypadek. Takie życie - jak nie włożysz, to i nie wyjmiesz...

Niestety, sterownik musisz włączyć przez SSH w podany sposóbvi nie mu tu nic do rzeczy licencja. Znikną trzaski. Całkowicie i zupełnie. To poprawi jakość zauważalnie i jednoznacznie. Jak coś chętnie pomogę. Wystarczy PC, programik putty i 5 minut 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, gustwao napisał:

Ja nie chwali bym się głośno tomankiem i nawet nostromo. Bo trochę lepszy zasilacz z dalekiego Wschodu kładzie te zabawki na łopatki.

Moja wypowiedź była ironiczna. Opatrzona:)) Nie znam zasilaczy Nostromo (i nic do nich nie mam), ani nie neguję zasilaczy z Dalekiego Wschodu, bo... są z Dalekiego Wschodu. My, konsumenci, powinniśmy się cieszyć, że Chińczycy przestają bezmyślnie i nieudolnie kopiować i zaczęli inteligentnie projektować. Myślę, że to dobrze, że są na rynku takie marki jak Denafrips, Musician, czy Gustard. Gdyby one były np. holenderskie, cena byłaby ×3. A kraj pochodzenia nie gra. Ani pieniądze. Gra konkretne urządzenie. 

Co do Tomanka - mam do daca ich zasilacz Custome i będę go bronił jak Kmicic Częstochowy. Cichutki, sonicznie, po prostu, wieloaspektowo masakrujący to coś impulsowego, co Pro-Ject wsadził do pudełka. W międzyczasie dołożyłem mu dobry kabel zasilający, fuse, gniazdo IEC Furu, kabel DC zamówiłem w angielskim Mcru, monokryształ na wtykach Oyaide. Panie! Ja się z nim witam po przyjściu z pracy:))

Hmmm właśnie słucham Deezera z telewizora TCL wpiętego optykiem do RME Adi 2 i przełączam wejściami na Usbridge signature. Nie da się jednoznacznie powiedzieć że któreś źródło gra lepiej, to są niuanse... Aha, usbridge signature na liniowym😇 TV na swojej impulsówce 😁

Ale na pewno nie jest niuansem coś co się wydobywa z volumio po czystej  instalacji (trzaski) albo totalne zamulenie na bubble 🙄

Ehhhh nie chce być marudny i mówić komu co ma słyszeć ale dużo w tym hobby wkręcania sobie bajek

Nawet poziom głośności jest totalnie identyczny 🙄

4 godziny temu, Strzyga napisał:

Nie znam zasilaczy Nostromo

Są lepsze od Twojego ulubieńca 😉, jednak nie pokazują nic lepszego od chińskich. O impulsów kach nie było mowy bo to w audio rzecz nie porządana. Co do reszty się zgadzam tylko szkoda ze tak wiele chińskich DAC ów (dobrze już grających) nie jest zbudowana z lepszych części ,zwlasza krzemowych (wcale za dużo więcej nie kosztowałyby, nieraz może 20$ max50$) wtedy dopiero pogoniła by konkurencje i jeszcze większy oddech na plecach poczułyby firm zachodnie. 

@gustawo

Chciałem w systemie coś polskiego, padło na zasilacz do daca:) Mówisz, że są lepsze. Może i tak, jednak Nostromo ma (chyba) wszystkie modele na scalakach, a Tomanek KD - 508 i Custome, to zasilacze na tranzystorze. Dla mnie spory argument. Dalej nie szukałem - wziąłem Custome. I nie narzekam. Pierwszych kilka tygodni dac pracował ze stockowym - impulsowym - tu się zgadzam w pełni - impulsowy nie nadaje się do audio. Różnica jest ogromna. 

Odnośnie chińskich daców - pewnie, że masz rację. Mój austriacki Pro-Ject DS2 Ultra, nie gra źle, ale "mistrzem świata" też, jeszcze, nie jest. I to delta - sigma,  a ja mam ochotę na R2R i już nic mnie nie powstrzyma przed kupnem CHIŃSKIEGO Denafripsa lub Musiciana. Nie widzę słabych części. Nawet gniazda IEC to Furutech. W chińczykach!:))

Dobra, temat o Allo, a my tu pierdu, pierdu. Zaraz nas ktoś wytarga za uszy:))

• 2 tygodnie później...

Ok, mimo pierwszych średnio obiecujących rezultatów usbridge sig gra chyba najlepiej z moich źródeł. Różnice to niuanse, ale są. Sporo faktycznie daje liniowe zasilanie i mam wrażenie że lepiej zagrał na docelowej lini (wcześniej wpięty był przez listwę z pstryczkiem z innego gniazdka), wiec opinie o wrażliwości sig na zasilanie nie są przesadzone 

Używam moode/mconnect/tidal

• 2 tygodnie później...

Przez dobre kilka tygodni nie udało mi się ani razu zawiesić/zaciąć usbridge sig 🙂

Jedyny problem który zauważyłem po drodze to brak działania jakiejś starszej wersji moode 7.0.1 z mconnectem (zainstalowałem na próbę).

Aktualne moode 7.4.1 działa perfekcyjnie, jakość dźwięku jest doskonała (u mnie przy mconnect o włos lepsza niż volumio).

Z rzeczy które przestawiam to w Audio/Alsa/Output Mode na Direct (hw) - (możliwe że przez to dac nie czyta plików aac z tidala, ale mało mnie to boli)

Włączam klienta UPNP (do mconnecta), wyłączam niepotrzebne mi HDMI

MPD Settings/mixer type na null/fixed0dB

@RobG1974dzięki za polecenie fajnego urządzenia! 🙂 

Uziemienie siga - kto próbował? I z jakim rezultatem? 😁 Tak zaleca Allo i chyba mają rację... 

U mnie przy dość sporej dawce sceptycyzmu do liniowych zasilaczy (np Chord Qutest kumpla gra lepiej na swojej impulsówce niż na liniowym), muszę przyznać że sig na liniowym plus uziemienie brzmi świetnie. 

Witam takie pytanie przy sobocie... Czy dla jakości dźwięku w przypadku grania z roon ma znaczenie system operacyjny na USB bridge? Dokładnie chodzi mi o moode i riopee czy to w przypadku roon bez znaczenia??

• Moderatorzy

Ma znaczenie, słychać różnice

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

25 minut temu, Rybens86 napisał:

Aha a co lepiej gra? Riopee czy moode ?

To ja się dołączę 😉 @Rucia1 od moode po upnp z mconnect co może zagrać lepiej?

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

To ja się dołączę 😉 @Rucia1 od moode po upnp z mconnect co może zagrać lepiej?

Dla mnie właśnie moode z mconnect grało najlepiej natomiast w przypadku roon nie słyszę różnicy między riopee a moode dlatego pytam czy to ma znaczenie 😉

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Uziemienie siga - kto próbował?

Heh odpowiem sobie sam na razie 😉 bo u mnie dość  zaskakujący (dla mnie) rezultat... 

Mam 2 liniowe zasilacze jeden do Usbridge drugi do RME Adi 2. 

Zamiana impulsówek na liniowe w jednym i drugim przypadku trochę wygładza, dodaje głębi i dociążenia 

Połączenie obudowy sig z uziemioną obudową zasilacza poprawia kontrolę basu 🙄 szybko, krótko, zdecydowanie mniej go, ale lepszy

pytanie ile w tym prawdy, a ile sobie dopowiadamy.... 

• Moderatorzy
Aha a co lepiej gra? Riopee czy moode ?

Moode, do roon też fajny jest snakeoil.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Z 2 strony usbridge z zasilaczem od Maliny gra chyba gorzej od mojego TV 

1 minutę temu, Rucia1 napisał:

Moode, do roon też fajny jest snakeoil.

Właśnie teraz po aktualizacji moode wywala mi błąd że instalacja może nie być kompletna dlatego mam teraz riopee ale trzeba będzie powalczyć z moode jeszcze raz dzięki za informacje:) 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Heh odpowiem sobie sam na razie 😉 bo u mnie dość  zaskakujący (dla mnie) rezultat... 

Mam 2 liniowe zasilacze jeden do Usbridge drugi do RME Adi 2. 

Zamiana impulsówek na liniowe w jednym i drugim przypadku trochę wygładza, dodaje głębi i dociążenia 

Połączenie obudowy sig z uziemioną obudową zasilacza poprawia kontrolę basu 🙄 szybko, krótko, zdecydowanie mniej go, ale lepszy

pytanie ile w tym prawdy, a ile sobie dopowiadamy.... 

Szukałem info na ten temat ale nie znalazłem możesz powiedzieć jak to uziemienie zrobiłeś?

7 minut temu, Rybens86 napisał:

Szukałem info na ten temat ale nie znalazłem możesz powiedzieć jak to uziemienie zrobiłeś?

Obudowa bridge ma ten złoty cycek (odkręcany) do podłączenia z uziemieniem z obudową Allo Shanti. (identyczny cycek). 

Do innych zasilaczy, o takim połączeniu musi zadecydować kwalifikowany elektryk z uprawnieniami 🙂 i na pewno nie zarekomenduje takiego rozwiązania do własnoręcznego grzebania, w końcu to prąd 

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.02.2020 o 23:30, RobG1974 napisał:

Dzisiaj też porównywaliśmy u kolegi RPI 4 vs USBridge sig po usb i cóz USBridge gra lepiej, jest więcej detali (nawet w porównaniu malina 4 z przewodem Supra USB a USBridge ze zwykłym z ekranem), dźwięk nasycony (ale znowu na bateriach najlepiej wypadł USBridge) - shanti kolegi był dopiero wyjęty z pudełka i czeka na Allo digione signature (coś długo idą do Botl...). Ja może w weekend trochę więcej potestuję jak mi dojdzie jutro drugi USBridge sig. bo pierwszy został już u kolegi na stałe, ale chociaż na allo digione signature nie muszę czekać. Ale wszyscy przed zakupem powinni sobie posłuchać i trzeba mieć świadomość, że na przejrzystych systemach zmiana zasilania, będzie miała spory wpływ na dźwięk. Tak samo jak podłączony Dac. Ale zapewne w niektórych konfiguracjach różnica pomiędzy RPI 4 po USB i USBridge sig może być nie koniecznie duża, wpływ pozostałych elementów zestawu może być kluczowy.  

Muszę wypróbować , jest opcja gdzieś pożyczyć ? Ewentualnie jak kupię na botland to mogę zwrócić ? 

W dniu 16.10.2021 o 10:29, Rybens86 napisał:

Dla mnie właśnie moode z mconnect grało najlepiej natomiast w przypadku roon nie słyszę różnicy między riopee a moode dlatego pytam czy to ma znaczenie 😉

Pytanko, czy działa u Ciebie "autoplay" na Tidalu z użyciem mconnect i Moode? U mnie opcja jest włączona ale po zakończeniu utworu już nic dalej nie leci. 

17 minut temu, marteo1981 napisał:

Pytanko, czy działa u Ciebie "autoplay" na Tidalu z użyciem mconnect i Moode? U mnie opcja jest włączona ale po zakończeniu utworu już nic dalej nie leci. 

Też tak jest gdy dasz pojedynczy utwór ale jak klikniesz trochę wyżej Play na środku pod okładka to wtedy po skończeniu leci następny jeśli o to Ci chodziło 🤣

Dziwna przypadłość u mnie, zrobiłem próbę-na innym telefonie zainstalowałem mconnect i autoplay normalnie działa. Tak jakby mój telefon się gryzł jakoś z malinką😁oszczędzanie baterii mam wyłączone, jak i pozwolenie pracy w tle mam włączone a jednak nie działa, ciekawe... 

• 1 miesiąc później...

Witam,

z Volumio gra lepiej!:)

Odpaliłem system, a tam jakoś tak jakby mniej technicznie - lepsza głębia, rozdzielczość, bardziej gładko. Bardziej naturalnie - ogólnie. Hmmm. Dobra, czego nie? Dają, trzeba brać. Później odpaliłem pocztę i jest mail od Volumio. Chwalą się, że zastosowali zupełnie nowy silnik. Teraz jest Volumio 3. Cena wzrosła prawie x3, ale co tam...:) Nowa wersja ma działać od 7 grudnia, ale już chyba jest testowana, bo gra lepiej. Nic nie zmieniałem. Najpierw odpaliłem system, później wszedłem na pocztę - dla głosicieli teorii, o mózgach płatających figle:)

• Pokaż nowe odpowiedzi