Skocz do zawartości
IGNORED

Pozytywna sila ,PiS.

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, atmeg napisał:

1  litr sosu pomidorowego dobrej jakosci z kartonu

Lepiej zamiast sosu z kartonu (bo rzadko jest dobrej jakości) udusić pomidory (oczywiście bez skórki) i na końcu dodać koncentratu (dobrej jakości). ?

Ale reszta OK.

Edytowane przez soundchaser

fasole wiadomo moczymy przynajmniej 12 gdzin ..

uwaga ten przepis bedzie nieco inny jesli chodzi o chronologie itp.

Garnek okolo 4-5 litra ,wlewamy 2-3 lyzki oleju i wzucamy pokrojony boczek ,potem pokrojona kielbaske ,wielkosc kostek wedlug uznania ,wszysto lekko podsmarzamy ,lekko ,nie mocno .

potem zalewamy woda ,dodajemy wlosczyzne zwiazana nitka aby sie nie rozpadla ...wloszczyzna to marchewka ,pietryszka ,por i seler ......zalewamy to woda tak aby wszystko pokrylo sie tak z centymetr .i gotujemy godzine na wolnym ogniu .

4 minuty temu, skynyrd napisał:

Kiełbaskę i boczek podsmażamy na patelni?

Rozumiem, że włoszczyznę gotujemy w sosie pomidorowym - co z jabłkami - kroimy, siekamy?

Bądź trochę precyzyjny!

spokojnie wszystko napisze chronolicznie

2 minuty temu, skynyrd napisał:

No tak, ale komu się to chce?

Mnie się chce jak robię czasem fasolkę, ale częściej leczo z pomidorów + oczywiście kilku dodatkowych komponentów. Inaczej to smakuje i jest przede wszystkim zdrowsze.

8 minut temu, skynyrd napisał:

Kiełbaskę i boczek podsmażamy na patelni?

Wszystko możemy podsmażyć.

Atmeg zapomniał o cebuli...bez cebuli nie ma tego smaku.

Zastanówmy się czy atmeg, zwolennik PiSu, nie pójdzie w ślady lubej jemu partii i nie przemyci tam jakiej zarazy?

Jak to ma w zwyczaju PiS serwując nam tarcze koronawirusowe...

3 minuty temu, skynyrd napisał:

Założymy wątek kulinarny?

Nie ma sprawy. Ja lubię czasem coś dobrego upichcić...tylko jak moja Pani pojedzie sama na działkę. Jak jesteśmy razem w domu to mnie do kuchni nie wpuszcza...a gotuje najlepiej i najzdrowiej na świecie. Zanim Ją poznałem nigdy tak dobrze nie jadłem. ?

dobra ,wiec gotujemy delikatnie to cale miecko z wloszczyzna okolo godzine .dlugo ale tak trzeba .wyjmujemy wloszczyzne ,wyzucamy wszysktko oprucz marchewki ,ja kroimu .obieramy dwa duze jablka i kroimy ,miksujemy te marchewke i jablka w mikserze z odrobina wody i wlewamy spowrotem do potrawy , dodajemy ziola ,troszke soli ,lyzeczke papryki w proszku ,sporo pieprzu mielonego ale tu uwaga nie dajemy soli ,cukru na ful na gotowo ...tylko tak wstepnie .doprawienie na gotowo bedzie pod koniec gotowania ....oczywiscie dodajemy fasole i  teraz gotujemy do wstepnego zmiekniecia fasoli ....

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Nie ma sprawy. Ja lubię czasem coś dobrego upichcić...tylko jak moja Pani pojedzie sama na działkę. Jak jesteśmy razem w domu to mnie do kuchni nie wpuszcza...a gotuje najlepiej i najzdrowiej na świecie. Zanim Ją poznałem nigdy tak dobrze nie jadłem. ?

Mówią, że przez żołądek do serca...
Ale to nie prawda...

jak fasole zmieknie tak wstepnie dodajemy okolo litra gotowego sosu pomidorowego z kartonow i gotujemy dalej juz kontrolujac gestosc i smak ,na tym etapie doprawiamy potrawe sola ,cukrem i pieprzem na gotowo .

calosc zamyka sie w 2-3 godziny pichcenia ale warto poswiecic ten cza s....

kluczem smaku jest wywar oparty na warzywach , smiksowana marchewka plus zmiksowane jablka . oczywiscie kielbaska i boczek uzyty musi byc tez smaczny ....o i przyprawy dodane z rozwaga ,nie na pale :)

dzis juz nie zrobie tej potrawy ,jedynie dam fasole zeby namokla ...

PS w klasycznej fasoli po bretonsku wzuca sie do gara fasole ,potem kielbaske i potem sos pomidorowy ,w moim przepisie jest inaczej bo na starcie w wodzie gotuje sie kielbaska ,boczek z wloszczyzna .

26 minut temu, atmeg napisał:

jak fasole zmieknie tak wstepnie dodajemy okolo litra gotowego sosu pomidorowego z kartonow i gotujemy dalej juz kontrolujac gestosc i smak ,na tym etapie doprawiamy potrawe sola ,cukrem i pieprzem na gotowo .

kluczem smaku jest wywar oparty na warzywach , smiksowana marchewka plus zmiksowane jablka . oczywiscie kielbaska i boczek uzyty musi byc tez smaczny ....o i przyprawy dodane z rozwaga ,nie na pale ?

PS w klasycznej fasoli po bretonsku wzuca sie do gara fasole ,potem kielbaske i potem sos pomidorowy ,w moim przepisie jest inaczej bo na starcie w wodzie gotuje sie kielbaska ,boczek z wloszczyzna .

I na tym niech się Szanowny Kolega skupi...

Jestem Europejczykiem.

9 minut temu, Jaro_747 napisał:

I na tym niech się Szanowny Kolega skupi...

Widze ze od dzis dla ciebie jestem Szanowny Kolega ,ok ?

Teraz ty zrob cos pozytecznego dla innych i bedzie super.

Muza .....

Edytowane przez atmeg
13 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czują się wspaniale dorabiająć do marnej emerytury jako tz. "ochrona", pomoc kuchenna, czy konserwator powierzchni płaskich

Najczęściej tak pracują ci, którym zabraklo do emerytury kilku lat a ich pracodawca uznał, że są już dla niego za starzy i mogą być kłopotem. No to najlepiej zwolnić.

2 godziny temu, jezz napisał:

Najczęściej tak pracują ci, którym zabraklo do emerytury kilku lat a ich pracodawca uznał, że są już dla niego za starzy i mogą być kłopotem. No to najlepiej zwolnić.

Możliwe... U mnie firma sprzątająca i ochrona to głównie renciści albo ludzie z kiepskim wykształceniem czy umiejętnościami.

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Możliwe... U mnie firma sprzątająca i ochrona to głównie renciści albo ludzie z kiepskim wykształceniem czy umiejętnościami.

Swego czasu, w czasach, kiedy modne było zatrudnianie tylko młodych a starych wyrzucało się na śmietnik, w sumie chyba niewiele się zmieniło,  postanowiłem w swojej firmie zatrudniać ludzi po 50 roku życia. Człowiek w tym wieku, zwłaszcza kobieta, miały zerowe szanse na znalezienie pracy. Argumentowałem i przekonywałem, ze to będą bardzo dobrzy pracownicy.  Długo to trwało ale dostałem zielone światło "na próbę".

I okazało się, że to byli bardzo dobrzy pracownicy na dodatek gwarantujący stabilność zatrudnienia.

33 minuty temu, jezz napisał:

Swego czasu, w czasach, kiedy modne było zatrudnianie tylko młodych a starych wyrzucało się na śmietnik, w sumie chyba niewiele się zmieniło,  postanowiłem w swojej firmie zatrudniać ludzi po 50 roku życia. Człowiek w tym wieku, zwłaszcza kobieta, miały zerowe szanse na znalezienie pracy. Argumentowałem i przekonywałem, ze to będą bardzo dobrzy pracownicy.  Długo to trwało ale dostałem zielone światło "na próbę".

I okazało się, że to byli bardzo dobrzy pracownicy na dodatek gwarantujący stabilność zatrudnienia.

... Wynika to z tego, że ludzie w tym wieku szanują a nie oczekują. Są bardziej pokorni a nie rozstrzeniowi, skłonni do ustępstw a nie stawania okoniem.
Dziś młodzież chce zarabiać jak prezesi nie wnosząc nic.

15 godzin temu, atmeg napisał:

kluczem smaku jest wywar oparty na warzywach , smiksowana marchewka plus zmiksowane jablka . oczywiscie kielbaska i boczek uzyty musi byc tez smaczny ....o i przyprawy dodane z rozwaga ,nie na pale ?

Spróbuj z soją...

Godzinę temu, jezz napisał:

quod erat demonstrandum

21 godzin temu, atmeg napisał:

Ja tobie zadam pytanie jak sie czują Polacy którym PIS dał rok życia więcej obnizając wiek emerytalny !!!!

A czują sie wspaniale .....

Ta cała wsciekłość jak ich PIS oderwał od koryta i zakonczył picie Polskiej krwi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu mamy kolejny sukces PiS...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć @atmeg

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Co tu taka cisza?
Czyżby fasolka atmeg-a zaszkodziła?
Pisałem kilka postów wcześniej, by uważać czy atmeg jakieś niespodzianki tam w tym przepisie nie przemycił ...

17 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ukryta Zawartość

A gdyby przepracowali jeszcze 2 lata, to wtedy co? Emerytura podwoi się?

Pracowali przez 20lat na śmieciówkach za 6zł/h, to jaką mają mieć tę emeryturę.

35 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Pismani idą na procesję .Będą sypać kwiatki .Tak więc na chwilę muszą się wyciszyć .

Ale Trzaszkowski może w tym czasie, na tle tych kwiatów, robić spontaniczne spotkanie wyborcze. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co tu taka cisza?
Czyżby fasolka atmeg-a zaszkodziła?
Pisałem kilka postów wcześniej, by uważać czy atmeg jakieś niespodzianki tam w tym przepisie nie przemycił ...

Może gazy go rozdarły???

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Pismani idą na procesję .Będą sypać kwiatki .Tak więc na chwilę muszą się wyciszyć .

PO.ebani nawet do wygódki nie chodzą, aby tylko pilnować poprawności na Bocznicy. ?

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Komuchy dziś na procesji w pierwszym rzędzie.

Ja, twoim zdaniem stary komuch, akurat dzisiaj od rana jestem na Bocznicy. Choć ostatnimi czasy bywa tu raczej rzadko. Także znowu posługujesz się kłamstwem. ?

Edytowane przez Zyzol
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.