Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000 zł do muzyki progressive house/dnb

Marcin Ramzs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. To mój pierwszy post na tym forum. 

Proszę o poradę doświadczonych kolegów/koleżanki

Szukam kolumn do salonu z kuchnią (całość ok 28 m^2). Chcę zakupić amplituner Yamaha MusicCast RX-V485.

Wytyczne:

1) Mam do przeznaczenia 3000-3500 zł

2) Słucham głównie progressive house/drum n bass/techno

3) Przedni bass reflex ze względu na miejsce

4) Fajnie jakby nie były wyższe niż 90 cm (nie jest to warunek konieczny)

5) Kolor najlepiej czarny.

Rozważałem;

Dali Zensor 5 - miałem okazje słuchać, są fajnych rozmiarów

Klipsch R26F - czytałem opinie, niestety nie słuchałem. Trochę boję się opinii że grają wysoko (nie wiem do końca co to znaczy)

W załączniku rzut z góry salonu z kuchnią (na niebiesko zaznaczyłem lokalizacje kolumn)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć. Polecam Ci Triangle Plaisir Kari. Sam użytkuję Triangle Color i myślę że to podobna szkoła grania. Sam dużo słucham techno, house i jest fajny bas, ogólnie bardzo mi się podobaja głośniki. Warto posłuchać.

Za tą kasę szukałbym raczej sprzętu używanego. Będzie na pewno wyższej klasy . Ta yamaha ma wszystko, ale czy dobrze gra? Sugeruję Ci drogę dłuzszą, ale uzyskasz dużo lepszy rezultat. Kup pożądny wzmacniacz stereo, i kolumny z szybkim, sprężystym basem ( Może koledzy podpowiedzą).  Ja lubię taki w liquid dnb.Taki misiowaty i potężny rozleje się i będzie tylko jedno wielkie buuuum.Potem dac i streamer. 

Koniecznie przed zakupem sprawdź wszystko, co możliwe w okolicy. Nic nie zastąpi Ci odsłuchów. Dowiesz się, jaki dźwięk podoba Ci się najbardziej.  Jeśli możesz, to bierz na odsłuchy u siebie, ponieważ każdy sprzęt gra trochę inaczej w różnych pomieszczeniach.No i nie spiesz się. 

Witaj,

pierwsza sprawa - jeśli szukasz systemu do odsłuchu stereo, dlaczego chcesz zakupić amplituner wielokanałowy. Przecież w podobnym budżecie kupisz znacznie lepiej grający amplituner stereofoniczny. Przemyśl to, chyba że docelowo chcesz rozbudować system do konfiguracji 5.1. Ale wtedy przy tak dużym nacisku na odsłuch muzyki koniecznie pomyśl o wyższym, lepszym modelu amplitunera.

Kolumny - najlepszym sposobem jest odsłuch, natomiast jeśli chcesz przygotować listę odsłuchową, na pewno wpisz na nią Focal Chorus 716 (https://www.q21.pl/focal-chorus-716.html), Heco Aurora 700 (https://www.q21.pl/heco-aurora-700.html) oraz Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). 

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej

Także uwielbiam d'n'b,w sumie to tylko słucham ich z najlepszej możliwej jakości (flac itp.).Do reszty muzyki nawet nie przykładam uwagi,moze sobie grac z yt.Staram się z dnb wyciągać jak najwięcej "przyjemności" i przerabiałem zensor 7 do tej muzyki.Według mnie nie było fajnie,nie ten bass co bym sobie życzył więc myślę że Z5 mogą także nie domagać przy tej muzyce.Spróbuj może coś z monitor audio,ja mam MA i jestem mega zadowolony,bass i mnóstwo detali,po prostu dla mnie miód na uszy!

22 hours ago, Q21 said:

Witaj,

pierwsza sprawa - jeśli szukasz systemu do odsłuchu stereo, dlaczego chcesz zakupić amplituner wielokanałowy. Przecież w podobnym budżecie kupisz znacznie lepiej grający amplituner stereofoniczny. Przemyśl to, chyba że docelowo chcesz rozbudować system do konfiguracji 5.1. Ale wtedy przy tak dużym nacisku na odsłuch muzyki koniecznie pomyśl o wyższym, lepszym modelu amplitunera.

Kolumny - najlepszym sposobem jest odsłuch, natomiast jeśli chcesz przygotować listę odsłuchową, na pewno wpisz na nią Focal Chorus 716 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Heco Aurora 700 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Pylon Audio Sapphire 25 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). 

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Dziękuję  za odpowiedź. Chciałem wielokanalowy ponieważ chce tam podłączyć projektor 4k, komputer, jakiegoś nasa i mieć możliwość odtwarzaania przez bluetooth z telefonu. Myślę że nie wspomnialem również o tym że muzyka będzie głównie yt. Wcześniej myślałem o stereo ale nie wiem czy taki amplituner obsłuży pozostale rzeczy. Zdecydowanie nie będę rozbudowywal do 5.1 bo nie mam na to miejsca. Także filmy z projektora będę oglądał przy 2.0

Wiem oczywiscie że odsluch jest najważniejszy i nie ma co sie spieszyć.

Wygląda na to ze również muszw dobrać aplituner..

Jestem z Gdyni. Wiem że w Sopocie sa 2 fajne salony audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymagane wyposażenie uzyskasz także z urządzeń dwukanałowych, spójrz chociażby na Yamaha R-N602, może Onkyo TX-8250, Denon DRA-800H. To urządzenia dwukanałowe, ale mają praktycznie wyposażenie amplitunerów wielokanałowych. Zestawy takie zagrają znacznie lepiej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapomnij Amplituner KD i zdecydowanie rozwaz uzycie Subwoofera (najlepiej dwa) czyli system 2.2.

Jesli umiesz obslugiwaac sie srobokretem i klejem, to mozesz samemu zmajstrowac aktywne subwoofery za „kilka zlotych“.

Przetwornik 12“ za 50€, aktywny modul wzmacniacza za 120€ + skrzynka 30€

Dwa subwoofery kosztuja 400€.

Tak to wyglada

Ukryta Zawartość

IMG_8728.jpg

IMG_8725.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 hours ago, Q21 said:

Wymagane wyposażenie uzyskasz także z urządzeń dwukanałowych, spójrz chociażby na Yamaha R-N602, może Onkyo TX-8250, Denon DRA-800H. To urządzenia dwukanałowe, ale mają praktycznie wyposażenie amplitunerów wielokanałowych. Zestawy takie zagrają znacznie lepiej.

Dziękuję, zobacze sobie i zdecyduje się na odsłuch polecanych przez Ciebie głośników.

W grę wchodzi tylko Denon bo pozostałe nie mają HDMI i nie będę miał jak podłączyć projektora 4k. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale moc np Denona jest równiez dość niska bo raptem 100 W.

2 hours ago, xajas said:

Zapomnij Amplituner KD i zdecydowanie rozwaz uzycie Subwoofera (najlepiej dwa) czyli system 2.2.

Jesli umiesz obslugiwaac sie srobokretem i klejem, to mozesz samemu zmajstrowac aktywne subwoofery za „kilka zlotych“.

Przetwornik 12“ za 50€, aktywny modul wzmacniacza za 120€ + skrzynka 30€

Dwa subwoofery kosztuja 400€.

Tak to wyglada

Ukryta Zawartość

IMG_8728.jpg

IMG_8725.jpg

Niestety nie mam miejsca na dodatkowe głosniki, mogę postawić tylko 2 kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie mam miejsca na dodatkowe głosniki, mogę postawić tylko 2 kolumny.

Dla chcacego nic trudnego. Tutaj 2x18“ (!!!) w obudowie typu Ripol jako stolik kawowy. Mozesz sobie wyobrazic, jak to dziala przy twoim gatunku muzyki?(Ja tez slucham tego gatunku, i znam takie rozwiazania)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 hours ago, xajas said:

Dla chcacego nic trudnego. Tutaj 2x18“ (!!!) w obudowie typu Ripol jako stolik kawowy. Mozesz sobie wyobrazic, jak to dziala przy twoim gatunku muzyki?(Ja tez slucham tego gatunku, i znam takie rozwiazania)

Ukryta Zawartość

Ciekawe rozwiązanie, ale niestety mam już wszystkie meble i takie zmiany nie wchodzą w grę. Wiem że 2 kolumny to będzie kompromis ale na nic innego nie mogę sobie pozwolić

Ukryta Zawartość

W Niemieckim jest takie powiedzenie "geht nicht gibt's nicht"

Zintegruj te aktywne subwoofery w te 2 kolumny ?

Dolna czesc to aktywny subwoofer, gorna to 2-drozny monitor -> typowy schemat dla wielu glosnikow typu Audio Physics

W dniu 13.12.2019 o 20:35, Arkady123 napisał:

Cześć. Polecam Ci Triangle Plaisir Kari. Sam użytkuję Triangle Color i myślę że to podobna szkoła grania. Sam dużo słucham techno, house i jest fajny bas, ogólnie bardzo mi się podobaja głośniki. Warto posłuchać.

To prawda, Kari grają solidną V-ką. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

35 minut temu, Marcin Ramzs napisał:

Dziękuje za pomoc, a jaki amplituner polecasz do tych głośników?

A ile chcesz wydac na kolumny i osobno wzmacniacz stereo? Takich Triangli sam chetnie poslucham predzej czy pozniej.. ?

Za 3-4 tyś  skompletujesz całe kino na bardzo dobrych polskich kolumnach STX z serii Electrino. Masz bardzo duży wybór wszelkich kolumn do kina domowego z tej serii. Po za tym na długie lata serwis, gdyż produkowane w Polsce. Instaluję bardzo dużo różnych systemów na różnych kolumnach ale najczęściej klienci wybierają właśnie STX z powodu szerokiej oferty oraz bardzo atrakcyjnych cen.

Poniżej test przykładowych podłogówek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież wątek jest o kupnie kolumn do muzyki, nie do KD. Ktoś Ci mądrze napisał - w tej kwocie szukaj koniecznie sprzętu z 2-ręki. Jeśli już ampli to stereo. Lepszym rozwiązaniem będzie jednak wzmacniacz i osobny streamer (zakładam, że na początek). W życiu nie kupuj ampli KD do stereo ! Electrino ma przedni Bas-reflex więc możesz zwrócić na nie uwagę, ale używane dostaniesz lepsze kolumny. Sprawdź jeszcze polskie manufaktury, niektóre produkty także w tych pieniądzach mają Bas-reflex z przodu.

Do Twojej muzyki polecam zestaw:

ROTEL RA-04 SE:

Ukryta Zawartość

VA Bach:

Ukryta Zawartość

nie przejmuj sie basrefleksem z tylu, to ma male znaczenie imho;

plus dobry DAC i odtwarzacz sieciowy, np:

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Sam przez ok. 10 lat sluchaem na takim zestawie wymienione gatunki muzyczne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory Aktywne Nubert, Adam Audio, APS etc. Do tego google chromecast.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

1 godzinę temu, logarytm napisał:

Za 3-4 tyś  skompletujesz całe kino na bardzo dobrych polskich kolumnach STX z serii Electrino. Masz bardzo duży wybór wszelkich kolumn do kina domowego z tej serii. Po za tym na długie lata serwis, gdyż produkowane w Polsce. Instaluję bardzo dużo różnych systemów na różnych kolumnach ale najczęściej klienci wybierają właśnie STX z powodu szerokiej oferty oraz bardzo atrakcyjnych cen.

Poniżej test przykładowych podłogówek:

Ukryta Zawartość

fajnie, już wiemy dzięki Tobie, ze klienci wybierają STXy, ale autor wątku chciał kupić dwie sztuki a nie całe kino...

Ukryta Zawartość

22 hours ago, quatross said:

A ile chcesz wydac na kolumny i osobno wzmacniacz stereo? Takich Triangli sam chetnie poslucham predzej czy pozniej.. ?

Łacznie chciałem wydać około 5 tys zł. Zależy mi w sumie na nowym sprzęcie. Wiem że muszę kupić ampli stereo, ale ważne jest żeby miał wyjścia HDMI 4K bo chce podłączyć rzutnik. Jako źródło muzyki w 90% będzie to YT.

Obecnie to "grają" mi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Ukryta Zawartość

Specyficzne wymagania. Najpierw znajdz taki piecyk a potem bedzie rozmowa o paczkach.

Jak ju kupisz ten ampli kinowy to zainteresuj sie ewentualnie kolumnami Monitor Audio, nie koniecznie serii Silver. Nizsze modele zagraja tu nawet lepiej.

3 minutes ago, quatross said:

Specyficzne wymagania. Najpierw znajdz taki piecyk a potem bedzie rozmowa o paczkach.

Hejka.

Denon DRA-800H i ONKYO TX-8270

Jak z dojazdem bez problemowo to posluchaj tych ze swoim nowym ampli:

Ukryta Zawartość

WIECEJ NICZEGO NIE WIEM ;(

Ukryta Zawartość

W dniu 25.12.2019 o 18:45, Marcin Ramzs napisał:

Dziękuje za pomoc, a jaki amplituner polecasz do tych głośników?

Onkyo 8270 lub 8390

Znakomite porady, sprzęt bez dekoderów filmowych pod projektor, żeby te sprzęty chociaż grały lepiej niż amplituner kina za 2500pln, nie dziwie się że nikt tu w żadnym temacie nic nie kupił

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, Krzaku666 napisał:

Znakomite porady, sprzęt bez dekoderów filmowych pod projektor, żeby te sprzęty chociaż grały lepiej niż amplituner kina za 2500pln, nie dziwie się że nikt tu w żadnym temacie nic nie kupił emoji3.pngemoji3.pngemoji3.png

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Mam polecać do kolumn stereo amplituner kina domowego? Po co Ci dekodery 5 kanałowe do stereo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.