Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Krzysiek H napisał:

a myślałem, że piszemy o module i zasilaniu, i dalej nie wiem który utwór mam włączyć z zasilaniem liniowym i impulsowym zeby porównać czy dzwoneczek słychać 

Ajrock napisał, że nie pamięta, który to utwór. Ja osobiście czekam na moduł z niecierpliwością, bo dopiero jest w drodze. Bidulek leży gdzieś w busie, albo na sortowni czekając, na koniec majówki. Koledzy, którzy już cieszycie się nowym zasilaniem, testujcie i opisujcie swoje odczucia...czy można doznać eargazmu ? 😉

modul to duza zmian na plus, a zasilanie liniowe vs impulsowego to kolejne ++, na pewno jest ciszej, jak pisał autor zauważalny jest mniejszy szum z zasilaniem liniowym vs impulsowe jak zatrzymam muzyke i podkręcę głośność 

a im mniej szumu w muzyce to zawsze lepiej

8 minut temu, Krzysiek H napisał:

modul to duza zmian na plus, a zasilanie liniowe vs impulsowego to kolejne ++, na pewno jest ciszej, jak pisał autor zauważalny jest mniejszy szum z zasilaniem liniowym vs impulsowe jak zatrzymam muzyke i podkręcę głośność 

a im mniej szumu w muzyce to zawsze lepiej

No i tu się z Tobą niezgodzę ponieważ posiadam od Pawła zasilacz liniowy i mam porównanie do mojego impulsowego ifi audio Power X i mam problem przy którym pozostać. Każdy z nich ma swoje plusy jak i minusy. 🤷‍♀️🤷‍♀️😉

u mnie na najtańszym impulsowym 5v3a który mialem w oczekiwaniu na zasilacz liniowy, rożnica szumu jest słyszalna. ifi to inna półka i cena. Nie wypowiadam sie na temat dźwięku bo to indywidualna sprawa, ale myśle że zmiana jednego elementu  (zasilacza w tym przypadku) zmienia cały tor a kable masz pewnie  dobierane z ifi w zasilaniu. 

dla jasności ja przez dac zewnetrzny gram

Edytowane przez Krzysiek H
W dniu 30.04.2021 o 08:45, k4mil3k napisał:

Nie znam wymienionych DAC'ów, ale ja nazwał bym to tak: w mojej ocenie po wykonaniu modyfikacji z porządnym zasilaniem dokładanie dodatkowego DAC w cenie do około 3 tyś nie ma sensu.

Uważam ,że warto podpinać zewnętrzne DACi i to z różnych półek cenowych bo można się zdziwić . Każdy z nas ma inne  systemy oraz wyobrażenie dźwięku idealnego i wpięcie zewnętrznego DACa zawsze wniesie jakieś zmiany w brzmieniu czasem pozytywne a czasem negatywne. Wyższa cena nie jest gwarancją poprawy brzmienia.

Node 2i słuchałem u siebie w systemie w różnych konfiguracjach i ta najdroższa nie koniecznie była najlepsza:
Node2i, Node2i+ Audio-gd D27.38(klocek za 8tys) , Node2i z pełnym modem Pawła , Node2i z modem + D27.38, Node2i z modem + Audio-gd R1.
Różnica w brzmieniu między Node2i z modem a Node2i z modem+ Audio-gd D27.38 była niewielka , głównie różnice polegały na głębokości sceny , barwa była identyczna.
Docelowo zostało zestawienie Node2i z modem + Audio-gd R1- brzmi u mnie najlepiej i jest o połowę tańsze od D27.38.
U znajomego w systemie moja konfiguracja zabrzmiała tragicznie a gdy podłączyliśmy do Node2i z modem jego DACa za 1200zł okazało się ,że zabrzmiało o niebo lepiej. 

Dokładnie, każdy system jest inny, konfigurowany przez miesiące czy lata pod indywidualne gusta. Każdy nowy element może wprowadzić mniej lub bardziej pożądane zmiany więc nie u wszystkich musi się to samo sprawdzać. Czasami z jednej strony zyskujemy większą przestrzeń, detale, bas, i wiekszą kontrolę, ale z drugiej strony trzeba pamiętać że im jest bardziej punktowo i dokładniej tym więcej błędów w realizacji nagrań można obnażyć.

u mnie na najtańszym impulsowym 5v3a który mialem w oczekiwaniu na zasilacz liniowy, rożnica szumu jest słyszalna. ifi to inna półka i cena. Nie wypowiadam sie na temat dźwięku bo to indywidualna sprawa, ale myśle że zmiana jednego elementu  (zasilacza w tym przypadku) zmienia cały tor a kable masz pewnie  dobierane z ifi w zasilaniu. 
dla jasności ja przez dac zewnetrzny gram

A jaki masz DAC zewnętrzny ? Porownywałeś z wbudowanym DAC zasialnym z liniowego zasilacza?

Ja chwilowo na urlopie wiec nie ćwiczę mojego .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam Node2i na liniowym zasilaniu i jest bardzo dobry, choć dac-to-dac M6sRDAC jest imo lepszy. I lepszy od D90 i Chord’a Qutesta. Wychodzenie z tej klasy dźwięku jest już baaardzo kosztowne (nie 3k i nawet nie 5k) a urobek… no cóż, myślę, że ktoś już dawno stwierdził, że to zależy. Od reszty systemu, od akustyki, od uszu. Od muzyki. Jak kogoś interesuje rozpoznawanie trzecich skrzypiec w drugim rzędzie to ma przed sobą konieczność posiadania dwóch a może i trzech etatów i budowania systemu wokół tragicznie drogich zabawek. I pytanie czy akurat DAC jest tu elementem do pierwszego upgrade’u. Mam transport od dCS i tak, słychać (czasami) te skrzypce ale toż to kosztuje tyle co cała reszta klocków. Są pewnie jakieś drogi na skróty ale dostawianie lepszych DAC’ów do Node moim zdaniem w 90% skończy się wymianą całości w pogoni za.. no właśnie.
Dość powiedzieć, że u mnie Node, grający w drugim zestawie z malutkimi AE Aelite, na wzmaku o którym wstyd pisać, w niewielkim pomieszczeniu ale dość rygorystycznie potraktowanym akustycznie, przy bliskim, niemal monitorowym odsłuchu kreuje coś czego w zasadniczym systemie momentami próżno szukać. Ot, takie to akustyczno-muzyczne hobby.

Kolejna bardzo dobra opinia dotycząca Musical Fidelity M6srDAC. W klubie MF już ktoś bardzo chwalił tego DACa ale nie sądziłem że potrafi przeskoczyć (oczywiście zależy od systemu) Chorda i D90 !

10 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolejna bardzo dobra opinia dotycząca Musical Fidelity M6srDAC. W klubie MF już ktoś bardzo chwalił tego DACa ale nie sądziłem że potrafi przeskoczyć (oczywiście zależy od systemu) Chorda i D90 !

No cena też nie mała 🤷‍♀️😉

Koledzy. A czy ktoś ma moduł z zasilaczem impulsowym stabilizowanym? Taki zestaw jest do kupienia od naszego kolegi 

U mnie Node 2i jest podpięty po coaxialu do DAC Lector Digitube S192 i robi za transport do Tidala i radia. Zastanawiam się nad inwestycją w moduł zasilania i zauważyłem, że kolego oferuje go też z zasilaczem impulsowym stabilizowanym. Może ktoś tego probował?

https://pd-cf.pl/produkt/bluesound-node-2-2i-zestaw-interfejs-z-zasilaczem-smpsu/

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Po przeszło tygodniu używania modułu z zasilaczem w dalszym ciągu podtrzymuję to co napisałem wcześniej. W porównaniu z przed wymiany, Node gra rewelacyjnie. Do tej pory grało u mnie przez DACa, dziś wreszcie miałem czas i odpiąłem DACa i ... jak dla mnie i na mój słuch gra tak samo lub bardzo podobnie i raczej w ślepym teście nie odróżniłbym. Może ktoś z lepszym muzycznym słuchem coś by wyłapał. W weekend ma przyjechać córka, jeśli i ona nie wychwyci różnic z DAC  i bez niego, no cóż....chyba przyjdzie Toppinga sprzedać. 

No cena też nie mała

Co powiesz na 6500 zł nowy z gwarancją, dystrybucja niemiecka? Ja chyba będę myślał o nim intensywnie.
Bo do BSN 2i nie ma sensu łączyć nic tańszego jak kolega napisał powyżej - nie będzie poprawy. BSN 2i za dobry jest

4 godziny temu, Ajrock napisał:

Po przeszło tygodniu używania modułu z zasilaczem w dalszym ciągu podtrzymuję to co napisałem wcześniej. W porównaniu z przed wymiany, Node gra rewelacyjnie. Do tej pory grało u mnie przez DACa, dziś wreszcie miałem czas i odpiąłem DACa i ... jak dla mnie i na mój słuch gra tak samo lub bardzo podobnie i raczej w ślepym teście nie odróżniłbym. Może ktoś z lepszym muzycznym słuchem coś by wyłapał. W weekend ma przyjechać córka, jeśli i ona nie wychwyci różnic z DAC  i bez niego, no cóż....chyba przyjdzie Toppinga sprzedać. 

Jaki wzmacniacz i głośniki z tym układem pracują? 

A więc tak sprawa wygląda następująco. Porównanie liniowca PD z impulsowym ifi nie było tak łatwe jak się wydawało. Koniec końców zostaję z PD. Na podjęcie tej decyzji przeważyła jego dynamika w szczególności potęga basu. To samo tyczy się średnicy i  i góry pasma stała się bardziej klarowna i detaliczna . Ale ma też on pewne minusy dla mnie największym jest jego głębokość sceny oraz jej szerokość tu mały drań ifi pokazał środkowy paluszek 🤷‍♀️. Również separacja instrumentów i wybrzmień jest nieco lepsza w impulsowym. Tyle że te plusy podane są bardziej matowo ale znów z nieco ładniejszą barwą. Tak zwane czarne tło wydaje mi się nieco cichsze w ifi chyba te szumy 1uV to jednak nie bajka. Tu zapewne pomaga mu  ANC😁. Podsumowując plusy dla liniowca: 

Dynamika całego pasma, klarowność, czystość i detal 

Plusy dla impulsowego to: 

Głębokość i szerokość sceny, nieco lepsza barwa i selektywność. Minimalnie mniejszy szum tła. 

Oczywiście tak wypada to u mnie, w moim systemie i moim osobistym odczuciu. 😉

@pawel k Dzięki za opinie. Oczywiście podtrzymuje ofertę dosłania Ci do odsłuchu drugiego zmodyfikowanego zgodnie z Twoją sugestią zasilacza. Dla mnie im więcej "uszu" tym lepiej 🙃 Nadal chcesz go wypróbować ?

3 minuty temu, k4mil3k napisał:

@pawel k Dzięki za opinie. Oczywiście podtrzymuje ofertę dosłania Ci do odsłuchu drugiego zmodyfikowanego zgodnie z Twoją sugestią zasilacza. Dla mnie im więcej "uszu" tym lepiej 🙃 Nadal chcesz go wypróbować ?

Tak oczywiście jak najbardziej. Być może okaże się lepszy to dopłacam i zatrzymuję lepszy 😉😉

Edytowane przez pawel k
Tak oczywiście jak najbardziej. Być może okaże się lepszy to dopłacam i zatrzymuję lepszy 

I dzielisz się opiniami z kolegami . Nie żeby tylko dla siebie

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

I dzielisz się opiniami z kolegami . Nie żeby tylko dla siebie emoji6.png

Nic nie jest tajne. Generalnie, ze wszystkich sprzedanych zasilaczy zgłoszono dwa zastrzeżenia. Po części zapewne wynika to z własnej subiektywnej oceny, lecz osobiście wolę znaleźć złoty środek i w kolejnej partii wprowadzam drobne zmiany.

Edytowane przez k4mil3k

Tez skusiłem się na moduł. Właśnie zamówiłem przez sklep kolegi 🙂 teraz jeszcze zasilacz musze zorganizować. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

16 godzin temu, sebgla napisał:

Tez skusiłem się na moduł. Właśnie zamówiłem przez sklep kolegi 🙂 teraz jeszcze zasilacz musze zorganizować. 

Będzie to Tomanek ULPS. 

Nie mogę się doczekać. Na Tomanka pewnie trochę poczekam.  Bluesound działa u mnie z DAC Lector Digitube S-192 poprzez coax.  Jak zrobiłem ostatnio test i podpiąłem Node po analogu bezpośrednio do wzmacniacza, z pominięciem Daca zewnętrznego, to zrobiło się bardziej płasko i mniej dynamicznie.  Zatem u mnie DAC bardzo dużo wnosi. Zobaczymy czy w takim układzie poprawa zasilania Node da efekt 🙂

Edytowane przez sebgla

Będzie to Tomanek ULPS. 
Nie mogę się doczekać. Na Tomanka pewnie trochę poczekam.  Bluesound działa u mnie z DAC Lector Digitube S-192 poprzez coax.  Jak zrobiłem ostatnio test i podpiąłem Node po analogu bezpośrednio do wzmacniacza, z pominięciem Daca zewnętrznego, to zrobiło się bardziej płasko i mniej dynamicznie.  Zatem u mnie DAC bardzo dużo wnosi. Zobaczymy czy w takim układzie poprawa zasilania Node da efekt

Powtórz ten test z zasilaniem liniowym po wygrzaniu. Ciekawe jakie będą efekty. Może DAC Lector bedzie na sprzedaż ?

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Powtórz ten test z zasilaniem liniowym po wygrzaniu. Ciekawe jakie będą efekty. Może DAC Lector bedzie na sprzedaż ? emoji12.png

Dokładnie 👏😁

Oczywiście , że to sprawdzę.  Jutro dojedzie Tomanek. Wiec w weekend zacznie się zabawa. 

W dniu 13.05.2021 o 17:50, k4mil3k napisał:

Zostaw zasilacz i Node z Radio Paradise włączonego na 2 doby. Muzyka wcale nie musi grać z głośników by wygrzać zasilacz.

Ciekawe czy Twój moduł będzie pasował do nowego Noda, który właśnie się pojawił.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.