Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Onkyo tx8220 + Polk t50 pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem właścicielem Onkyo tx 8220+ Polk t50, zestaw kupiłem 3 tygodnie temu,kabel Purple Rain 2,5mm-to moj pierwszy zestaw. Zestaw podłaczony  był kablem optycznym pod telewizor Sony Bravia( roczny telewizor), zauważyłem, że gra cicho więc zmieniłem połączenie  - jack z wyjścia słuchawkowego na 2 x RCA do amplitunera - jest lepiej. Zauważyłem również, że muzyka z laptopa, przez bluetooth oraz radio FM również grą stosunkowo cicho, chodzi mi o to że w skali głośności vol. 0-79 max,  na vol. 40, czyli na połowie, gra bardzo słabo,nie głosno, puściłem mp3 przez PS4 kablem optycznym też szału nie ma.Podłączylem telefon to prawie nie było słychać muzyki.Zestawu nie odsłuchiwałem wcześniej, pośpieszyłem sie i zamówiem z alledrogo ze wzgledu na bardzo niską cenę amplitunera jak i kolumn.

O Polk t50 czytałem ze są to dobre kolumny 150w RMS ,impedancja 6Ohm, idealne dla osoby początkującej, natomiast Onkyo tx8220(amplituner stereo) też rzekomo nie słaby, bo 100w/ kanał, nie powiem lubię posłuchać głośno,ale głośno to 55-60 i zaraz koniec bo 79max, słucham Depeche Mode, polski rock, Sokół, disco polo( jestem z podlasia) tylko format mp3.

Moj salon to 36m2,  prostokąt, jak to w salonie dywan,stół, wypoczynek, zestaw miał służyć nam do słuchania muzyki z youtube przez TV, z pendrive podłączonego do TV, czasami jakiś film, ogladamy telewizję naziemną tylko....

Moje pytania:

1.Czemu dzwięk wychodzący z laptop, ps4, z TV jest lipny, cichy i trzeba podkręcac na amplitunerze ponad połowe vol. ? Czy to wina ampliutnera? czy zestaw może być głośniejszy?

2.Czy zastosowanie DAC cos da poprawi, jakóść dzwięku? Jeżeli tak to co kupić i najważniejsze za ile?

3.Myślałem o kupieniu odtwarzacza CD z USB ( Np. Sony) , ale z drugiej strony mam PS4 które ma USB i można odtwarzać mp3,aac

Proszę napiszcie coś tylko z sensem, zestawu nie mogę oddać bo minęło14 dni od zakupu. To moj pierwszy post więc jestem świeżak, proszę o wyrozumiałość.......

https://www.audiostereo.pl/topic/148666-zestaw-onkyo-tx8220-polk-t50-pomocy/

Też kupiłem to Onkyo i początkowo również miałem ból głowy.

Jednak po kilku miesiącach oswoiłem się z inną regulacją głośności.

Poprzedni wzmacniacz ( 55W ) rozkręcałem do góra 12.00 a ten przy podobnej głośności

ma na wyświetlaczu ok 60 więc jest zapas. Barwa dobra, basu dosyć; no, może przejrzystość ...

W żadnym z takich urządzeń regulacja nie jest liniowa i trzeba się przyzwyczaić.

Radio komfortowo gra przy 30 - 33 ale wejście cyfrowe czy CD'k przy 45 więc jak dla mnie dosyć.

Trzeba chyba liczyć poziom raczej od 80 w dół i każde 6 oczek na wyświetlaczu może być dwa razy ciszej.

Poza tym kolumny są tylko z jednym głośnikiem nisko-średnio plus kopułka, więc specjalnej siły

głosu bym się i tak nie spodziewał.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Generalnie dźwięk po optyku z telewizora jest cichszy niż z innych źródeł. Czasem jest możliwość pewnej regulacji jego poziomu w menu telewizora. U mnie w samsungu tak jest ale w sumie i tak jest cicho...

Generalnie do podłączania Telewizorów, konsol i dekoderów stosuje się amplitunery audio/video, wtedy wszystko można sobie wszystko idealnie wyregulować i wygodnie sterować całym sprzętem. 
Podobnie do 37m2 nie kupuję się kolum-pół atrap i najgorszego wzmacniacza na rynku

Hejka. 

Miałem te kolumny spięte z onkyo a5vl a potem z cxa80. Na brak głośności nie narzekałem ? max ile dawałem na gałce głosu to połowa czasami troszkę ponad bo bym je spalił . Na pewno cicho nie grały.  Fajne paczki jak za tą kasę co dałem ?

Pozdr 

14 godzin temu, Kristoff818 napisał:

zauważyłem, że gra cicho więc zmieniłem połączenie  - jack z wyjścia słuchawkowego na 2 x RCA do amplitunera - jest lepiej. Zauważyłem również, że muzyka z laptopa, przez bluetooth oraz radio FM również grą stosunkowo cicho, chodzi mi o to że w skali głośności vol. 0-79 max,  na vol. 40, czyli na połowie, gra

Natura Onkyo, tak wyskalowany potencjometr. Druga sprawa - TV inaczej zapodaje sygnał i będzie ciszej.
Pozdrawiam.

Wszystko zależy od skalowania, przykładowo większość wzmacniaczy Haiku Audio głośniej zaczyna grać dopiero gdy ustawimy potencjometr po godzinie 12. Każde źródło będzie miało inny poziom wzmocnienia i może być różny poziom głośność na TV, odtwarzaczu CD czy bluetooth. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W Onkyo powinna być regulacja i zapamiętanie poziomu czułości ( głośności) dla każdego z osobna zewnętrznego źródła dźwięku. Poczytaj w instrukcji lub poszukaj w menu. W Onkyo TX 8150 tak jest.

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Wybierasz źródło np. TV - Setup/Source -OK/ IntelliVolume +- dB ...itd w razie konieczności dla każdego źródła ;)

Bardzo dziękuje wszystkim za wypowiedzi,

W dniu 22.01.2020 o 09:42, audioburak napisał:

Też kupiłem to Onkyo i początkowo również miałem ból głowy.

Jednak po kilku miesiącach oswoiłem się z inną regulacją głośności.

Poprzedni wzmacniacz ( 55W ) rozkręcałem do góra 12.00 a ten przy podobnej głośności

ma na wyświetlaczu ok 60 więc jest zapas. Barwa dobra, basu dosyć; no, może przejrzystość ...

W żadnym z takich urządzeń regulacja nie jest liniowa i trzeba się przyzwyczaić.

Radio komfortowo gra przy 30 - 33 ale wejście cyfrowe czy CD'k przy 45 więc jak dla mnie dosyć.

Trzeba chyba liczyć poziom raczej od 80 w dół i każde 6 oczek na wyświetlaczu może być dwa razy ciszej.

Poza tym kolumny są tylko z jednym głośnikiem nisko-średnio plus kopułka, więc specjalnej siły

głosu bym się i tak nie spodziewał.:

Ukryta Zawartość

hej, dziękuje za odppowiedz, napisz mi przyjacielu jaki masz CD podpiete pod to Onkyo, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dziękuje wszystkim za odpowiedz, zastanawiam się również nad kupnem DAC do TV po kablu koaksjalnym, aPS4 po optycznym, głownie chodzi o poprawienie dźwięku z Youtube (tv), czy DAC ma sens?

Max co mogę kupic to "Cambridge Audio Dac Magic 100 (DacMagic100) Przetwornik cyfrowo-analogowy DAC" lub coś z Topping, ogólnie to szukam czegos niedrogiego i oczywiscie w miare współpracującego z onkyo tx8220,

Za wszystkie odpowieszi serdecznie dziekuje, pozdrawiam.....

To bardzo słabe kolumny. Miałem je kiedyś na testach w domu. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odpowiedź z DUPY i nie na temat.

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

To bardzo słabe kolumny. Miałem je kiedyś na testach w domu. 

Odpowiedź z DUPY i nie na temat.

Z całym szacunkiem "marek-1969" ale ten zestaw mi wystarczy, rózni ludzie, rózne opinie na temat polk t50 więc wiesz, jak Cie stać i jesteś taki figo fago, to OK ....jeżeli chodzi o DAC to jest wbudowany w Onkyo 8220 więc nie było tematu, dzisiaj podłaczyłem do amplitunera odtwarzacz Sony BDP-S6700 i jest moc hehehe...

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Temat zamknięty....

Godzinę temu, Kristoff818 napisał:

Z całym szacunkiem "marek-1969" ale ten zestaw mi wystarczy, rózni ludzie, rózne opinie na temat polk t50 więc wiesz, jak Cie stać i jesteś taki figo fago, to OK ....

I bardzo dobrze że Ci wystarczy . To tobie ma się podobać.  Kolega cyt. dał odpowiedź z D..y!!!

Masz dość duży metraż ja miałem te kolumny w 32m2 i byłem bardzo z nich zadowolony. Zmieniłem bo powiększył mi się salon ale będę dobrze wspominał polk t50. 

Pozdr.