Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

22 minuty temu, Lolo2 napisał:

Wszystkich pracownikow wyrabali na zbity pysk i produkcje przeniesli do chin

Produkcja przeniesiona jest do Chin? Na pewno? Może tylko jakaś część bo chętnych na Volvo "made in China" pewnie za wielu by nie było a jednak te auta trzymają szwedzką cenę. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

2/3 to eksport wewnątrz unijny. Czyli produkty zachodnich koncernów zmontowane w Polsce. 

Aha. Zmontowane. A z czego?

Jestem Europejczykiem.

57 minut temu, Jaro_747 napisał:

No i proszę!

"Polska Grupa Lotnicza poinformowała linie lotniczą Condor o odstąpieniu od transakcji zakupu tej spółki - przekazała PAP dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej Polskiej Grupy Lotniczej Katarzyna Majchrzak."

Czyli syndrom "Caracal" ;-).

P.S. Zostają działania propagandowe przy przekopie Mierzei i CPL.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Produkcja przeniesiona jest do Chin? Na pewno? Może tylko jakaś część bo chętnych na Volvo "made in China" pewnie za wielu by nie było a jednak te auta trzymają szwedzką cenę. 

Mam znajomego, ktory od lat zajmuje sie skupywaniem padajacych fabryk w europie, zreszta sa specjalne strony z takimi aukcjami - domy handlowe. 

No i dzieki niemu moja firma pokupowala sobie roboty spawalnicze z  obrotnikami jak wyzej na zdjeciu. To byla fabryka produkujaca czesci dla volvo, potezna fabryka. Wszystkich zwolnili. Maszyny kupione za 10% wartosci bo chinole nawet tego zabierac do chin nie chcieli. Wszystkie czesci produkcja przeniesiona do chin. 

W europie zostawia jakas montownie i tyle bedzie (albo juz jest) szwedzkiego volvo. 

3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

13 minut temu, Less napisał:

Ukryta Zawartość

Przeczytaj ten artykol tak na spokojnie. A potem odszukaj ile rocznie mld placa kopalnie. Jaki "podatek" jest od tony. 

Bo w twoim artykule pisza ze 80% tych wszystkiech miliardow czyli 806 zl /osoby  place na zdrowie - - - gornikow?  Smieszne te ich wyliczenia.

Jestem przekonany ze wiecej place za palaczy, rolnikow, policjantow itp.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Lolo2 napisał:

W europie zostawia jakas montownie i tyle bedzie (albo juz jest) szwedzkiego volvo. 

Volvo szwedzkie już nie jest, ale dalej jest chyba robione w Szwecji, tak mnie się wydaje, ale może coś ostatnimi czasy się w tej kwestii zmieniło. 

1 minutę temu, Lolo2 napisał:

Przeczytaj ten artykol tak na spokojnie. A potem odszukaj ile rocznie mld placa kopalnie. Jaki "podatek" jest od tony. 

Bo w twoim artykule pisza ze 80% tych wszystkiech miliardow czyli 806 zl /osoby  place na zdrowie - - - gornikow?  Smieszne te ich wyliczenia.

Jestem przekonany ze wiecej place za palaczy, rolnikow, policjantow itp.

To ja zapytam po ch... te kopalnie kopią węgiel skoro nie ma na niego zbytu i musi być gromadzony na hałdach generując dodatkowe koszty? Skoro jest tak cacy to niech sobie funkcjonują bez grzebania pod ziemią. Przynajmniej wypadków nie będzie.

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, Lolo2 napisał:

Może w Europie są zbyt duże koszt wytwarzania? 

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

To ja zapytam po ch... te kopalnie kopią węgiel skoro nie ma na niego zbytu i musi być gromadzony na hałdach generując dodatkowe koszty?

Polska gospodarka wymaga poświęceń od narodu, oni kopią my płacimy, rząd ma spokój ;-).

Kilka lat lat temu założyłem się z jednym byznesmenem o 10 tys PLN. Miał mi pokazać gdzie w budżecie są te miliardy dopłat do górnictwa  (nie  kosztów likwidacji). Budżet jest jawny, do dziś mnie trochę unika, a przydało by się do kupna nowej integry albo paczek.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Volvo szwedzkie już nie jest, ale dalej jest chyba robione w Szwecji, tak mnie się wydaje, ale może coś ostatnimi czasy się w tej kwestii zmieniło. 

Tu można sobie poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Serię 90 robią w Chinach, serię 60 w stanach a 40 w Szwecji. 

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

To ja zapytam po ch... te kopalnie kopią węgiel skoro nie ma na niego zbytu i musi być gromadzony na hałdach generując dodatkowe koszty? Skoro jest tak cacy to niech sobie funkcjonują bez grzebania pod ziemią. Przynajmniej wypadków nie będzie.

A czym opalana jest cieplowania w twoim miescie? Tak z ciekawosci pytam.

Cale szczescie najwazniejsze galezie w kraju takie jak Kopalnie - energetyka, rolnictwo - zywnosc, transport itp. sa pod skrzydlami panstwa. Bo idac ta droga dzisiaj bysmy byli calkowicie uzaleznieni od sasiadow. 

1 minutę temu, marek-1969 napisał:

Serię 90 robią w Chinach,

Pewnie dlatego że się w Chinach ta seria lepiej sprzedaje niż w Europie.

Zreszta juz tacy pajace byli co zamkneli i sprzedali kopalnie piasku w Polsce bo byly nie rentowne. 

Przyjechal francuz, kupil, podniosl cene piachu razy dwa i churaaaa... Kazdy zadowolony.    Lafarge firma sie zwie. 

2 minuty temu, Lolo2 napisał:

Cale szczescie najwazniejsze galezie w kraju takie jak Kopalnie - energetyka, rolnictwo - zywnosc, transport itp. sa pod skrzydlami panstwa. Bo idac ta droga dzisiaj bysmy byli calkowicie uzaleznieni od sasiadow. 

Wężykiem, wężykiem!!!

Żywność jest "pod skrzydłami państwa"??? No to ciekawe. To samo z transportem - jeszcze ciekawsze.

Energetyka pod skrzydłami państwa jest w głębokiej zapaści, głębszej niż myślisz. W zasadzie bez zakupu prądu za granicą latem gospodarka byłaby na kolanach z powodu braku prądu. Nie napiszę "bez pomocy", bo ze ten prąd płacimy.

Jestem Europejczykiem.

23 minuty temu, Lolo2 napisał:

Bo w twoim artykule pisza ze 80%

Przeczytaj jeszcze raz. Może jutro

7 minut temu, Lolo2 napisał:

Przyjechal francuz, kupil, podniosl cene piachu razy dwa i churaaaa... Kazdy zadowolony. 

A poprzedni właściciel nawet tego nie potrafił.

7 minut temu, Jaro_747 napisał:

To samo z transportem - jeszcze ciekawsze.

Kolejowy jest. Do niego też dopłacaliśmy potężnie. Nie chce mi się sprawdzać jak teraz, ale nie sądzę, żeby się wiele zmieniło.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

13 minut temu, Lolo2 napisał:

Przyjechal francuz, kupil, podniosl cene piachu razy dwa i churaaaa... Kazdy zadowolony.

Bo pewnie miał rynki zbytu za granicą i mógł tak zrobić a Polacy mieli tylko rynek polski i nie mogli podnieść ceny bo wtedy doszłoby do importu np. z Ukrainy.

35 minut temu, Lolo2 napisał:
16 minut temu, Lech36 napisał:

Bo pewnie miał rynki zbytu za granicą i mógł tak zrobić a Polacy mieli tylko rynek polski i nie mogli podnieść ceny bo wtedy doszłoby do importu np. z Ukrainy.

niesadze,zeby tak to bylo,

w mojej czesci Polski wiekszosc kopalni kruszyw jest prywatnych,jesli nie wszystkie,i to w Polskich rekach.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Ja się potrafię uczyć bez szkoły zawodowej. Te szkoły z reguły uczyły przestarzałego sposobu podejścia do zagadnień technicznych i zawodowych. Najlepszą nauką była praca u wyzyskiwaczy ? za granicą.

To był niemal nieodwracalny błąd transformacji, który spowodował nie tylko zupełny brak rąk do pracy w wielu dziedzinach, ale i przyczynił się do obniżenia poziomu nauczania w szkołach średnich i wyższych. Wyzyskiwacze też poszukiwali wykwalifikowanych pracowników, a nie myślicieli. Tych ostatnich, to chyba tylko na zmywak.

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Taa rynek zbytu za graniece. Piasek wywozi za granice masz pomysly xD

Sprzedaje dalej wszystkim cementownia, producentom polbrukow itp. Piasku nie oplaca sie wozic dalej niz 100km.

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

niesadze,zeby tak to bylo,

w mojej czesci Polski wiekszosc kopalni kruszyw jest prywatnych,jesli nie wszystkie,i to w Polskich rekach.

No to może Prezes zarządzi podniesienie cen kruszyw tak jak zrobił to ten Francuz w/w ;-). To się nazywa gospodarka sterowana centralnie. Możliwe że w krótkiej perspektywie się sprawdzi ;-).

23 minuty temu, Less napisał:

Przeczytaj jeszcze raz. Może jutro

A poprzedni właściciel nawet tego nie potrafił.

Kolejowy jest. Do niego też dopłacaliśmy potężnie. Nie chce mi się sprawdzać jak teraz, ale nie sądzę, żeby się wiele zmieniło.

Kolejowy owszem. Ale to ok. 1/6 przewozów drogowych (w 2016 roku). Z tym dopłacaniem to zdaje się legenda, inne kraje Unii dopłacają sporo więcej.

Jestem Europejczykiem.

8 minut temu, Lolo2 napisał:

Taa rynek zbytu za graniece. Piasek wywozi za granice masz pomysly xD

Węgiel się wozi to czemu by nie wozić piasku? Towar jak każdy inny. 

Edytowane przez Lech36

43 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Wężykiem, wężykiem!!!

Żywność jest "pod skrzydłami państwa"??? No to ciekawe. To samo z transportem - jeszcze ciekawsze.

Energetyka pod skrzydłami państwa jest w głębokiej zapaści, głębszej niż myślisz. W zasadzie bez zakupu prądu za granicą latem gospodarka byłaby na kolanach z powodu braku prądu. Nie napiszę "bez pomocy", bo ze ten prąd płacimy.

Oczywiscie. Chcesz sie przekonac, to sprobuj kupic ziemie rolna.  Sa ustawy, przepisy ze nie kupisz. Powyzesz 300ha juz musisz byc na dzialalnosci itp. 

Transport LOT, Koleje, Poczta. 

Co z energetyka. Ze jeden rok mielismy Black Out i juz afera. To tylko efekty dawniejszych wladz ze w dupie mieli rozbudowy sieci. 

Dzisiaj postawili kilka nowych linii, akurat kolo domu mam jedna z nich wieze ze ja pikole (zydowo gdansk). 

Uruchomili doplaty do prosumentow. Ja 3 miesiace czekam za moimi panelami takie kolejki. Ida w prosumentow wiec jest w miare ok. 

Lekka afera byla z cenami pradu, ale juz prad od nowego roku tanieje i to mocno. Jedynie zwyklym gospodarstwom podniosa prad, bo kto to widzial ze placa 22 czy 24 grosze, gdzie firmy placa 30groszy.

Edytowane przez Lolo2
42 minuty temu, Lolo2 napisał:

Nie jest tak różowo. Niedawno w mediach były artykuły o tym, jak wielkie, zachodnie firmy mięsne narzucają polskim rolnikom własne sposoby hodowli świń (faszerowanie tuczników antybiotykami i sterydami). Odbywa się to ze złamaniem polskich norm i na własną odpowiedzialność rolnika. Rolnik nie ma wsparcia znikąd.

8 minut temu, Zyzol napisał:

To był niemal nieodwracalny błąd transformacji, który spowodował nie tylko zupełny brak rąk do pracy w wielu dziedzinach, ale i przyczynił się do obniżenia poziomu nauczania w szkołach średnich i wyższych. Wyzyskiwacze też poszukiwali wykwalifikowanych pracowników, a nie myślicieli. Tych ostatnich, to chyba tylko na zmywak.

Bardzo pobieżny sposób rozumowania, wtedy nie było kasy (kapitału) na nic a Polacy chcieli szybko mieć zachód. Jeszcze do tego nie było technologii a demagodzy ciągle swoje. Na pewno wiedzieli jak to zrobić lepiej, np. przekazać wszystko czarnym do zarządzania za symboliczną złotówkę ;-).  

3 minuty temu, Zyzol napisał:

Rolnik nie ma wsparcia znikąd.

Nawet kogut z kaczką go nie poprą :-) ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

12 minut temu, Zyzol napisał:

Nie jest tak różowo. Niedawno w mediach były artykuły o tym, jak wielkie, zachodnie firmy mięsne narzucają polskim rolnikom własne sposoby hodowli świń (faszerowanie tuczników antybiotykami i sterydami). Odbywa się to ze złamaniem polskich norm i na własną odpowiedzialność rolnika. Rolnik nie ma wsparcia znikąd.

Rolnik nie faszeruje. 

Masz na mysli raczej duze howy. Ale to tez dziala na innych zasadach. 

Masz swiniarnie, dostajesz prosieta i producent dostarcza ci pasze i antybiotyki. Ty masz tylko wychowac swinie i masz z tego jakas kwote.  O to sie pluli jak juz. Ale jak masz zlecenie to masz je wykonac  co cie obchodza antybiotyki. Nie zrobi tego polak, to zrobi to czech, slowak czy ukrainiec. 

A wine ponosi za to kazdy z nas, kto kupuje jak najtansze miesa w lidlu czy biedzie. 

Zwyklego rolnika nie stac na przemyslowa hodowle. Kazdy wali w kukurydzy, kiszonki i inne masy. 

Dla przykladu firma, w ktorej pracuje produkuje uchwyty do nozy do kosiarek.

Ze specjalnej drogiej hartowanej blachy - hardox, do tego specjalne kolki, ktore sa zakowane nastepnie naweglane i zakowane w tej blasze. 

W zeszlym tygodniu, od duzej polskiej hurtownij przyszedl przykaz ze mamy robic te trzymaki ze zwyklej i najtanszej blachy. Bez hartowania bo chca taniej.

I kto tu jest winny? 

Moja firma co to bedzie robic. 

Hurtownia ktora to zamawia

Czy glupi kowalski co chce taniej i taniej

Edytowane przez Lolo2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.