Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kabli głośnikowych do wzmacniacza NAIM

pepe201

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam pytanie o dobór kabli głośnikowych do wzmaka NAIM. Gra on z kolumnami ZAPH SR71, i CASTLE KNIGHT 5.

Mam parę na oku (single wire) :

1. ALBEDO BLUE

2. Acoustic Zen Epoch E-1080

3. Audiomica dolomity

4. Cardas crosslink s1

5 XLO ULTRA 

6. FADEL ART THE STREAM

7.MELODIKA BROWN SUGAR

8. No i STRUSS S-1 nigdy nie słyszałem o tej firmie, jedna recenzja w necie, dość porządnie zbudowany (made in Poland)

Chcę kupić jeden z nich, i potrzebuje waszej opinii (może ktoś coś doradzi) częściej w stereo grają ZAPHY. 

Muzyka różna (ogólnie wszystko).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak na 27 TDFC to możesz zrobić próbę z mezaliansem - YTDY8x0,5 - jeśli na TBFCG - odradzam.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Też radzę normalny przewód z miedzi OFC 2,5mm2. Ja gram od dwóch lat na takim:

di_12608.jpg

po 7,50 za metr. Do tego banany Prolinka i wygląda profesjonalnie. A najważniejsze, że robi to co powinien, czyli przewodzi impulsy elektryczne bez zakłóceń.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Jak dla mnie, to normalny, miedziany przewód OFC, bez audiovoodoo, tyle, że jego żyły nie są okrągłe a płaskie. Kupiłem go, gdyż bardzo mi się podoba jego wygląd, a jednocześnie posiada uniwersalny przekrój poprzeczny 2,5mm2. Może przy okazji jego budowy ograniczony zostaje efekt naskórkowości? Nie wiem. Ale jak pisałem wcześniej, robi to do czego jest przewidziany - przewodzi impulsy elektryczne.

26 minut temu, Moontan napisał:

Jak sie ma sprzet Naima to sie kupuje kable firmowe  NAIM NAC A5  i tyle......bez zadnych dyskusji.

Dokładnie tak.

Ewentualną alternatywą może być kabel Linn K-20 (sprzedawany wcześniej jako Naim NAC A4).

Konfekcja kabla Naima całkowicie nieaudiofilska bo niklowana, o taka:

naim_audio_4mm_banana_plug_1546932640_da

A w ostateczności DELTRON 583:

deltronnickelscrew1200w-2.jpg

Banany koniecznie lutujemy i to mocną lutownicą.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

18 minut temu, Moontan napisał:

Plaska to jest cala plecionka .....a nie zyly ....przewod normalny   ....raczej nie   i  wnioski glupie....)))))))   za krotko zyjesz na tym padole

Przewód jest dwużyłowy więc opisałem to w ten sposób, że obie żyły są płaskie. A to że splecione z okrągłych żyłek to widać na fotce.

Dobrze, że Ty długo żyjesz i jesteś najmądrzejszy ?. Szczególnie w "kablologii".

46 minut temu, Moontan napisał:

Jak sie ma sprzet Naima to sie kupuje kable firmowe  NAIM NAC A5  i tyle......bez zadnych dyskusji.

Złota myśl. Jak się ma japoński samochód to się kupuje japońskie opony. ?

Kabel trzeba dobrać sensownie do posiadanego zestawu, bez wydawania niewiadomo ile. A najlepiej wypożyczyć wcześniej i zobaczyć czy wgl słychać na nich różnicę. 

Dokladnie chce kupic konfekcjonowane, kiedys sie pobawie moze jak bede mial czas z tymi co polecil burakaudio. Nie ma czasu na jezdzenie i odsluchy, albo nawet pozyczanie przez ta pandemie. Wiec chcialbym zeby mi ktos doradzil z tymi co wymienilem. Poprostu plug and play.

Akurat te możesz zamówić za grosze a wystarczy je rozdzielić 4 + i 4 - , skręcić 2-3 cm i polutować.

Podobnie jak wiele naprawdę bardzo drogich kabli nic nie psują w barwie.

Więcej kosztuje przesyłka, niż sam kabelek ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Moontan napisał:

Bzdura

Mialem możliwość pobawienia sie u siebie wzmakami Naima i te ich kable sa niezłe, ale to zadna rewelacja. 

1 minutę temu, szczypior88 napisał:

Bzdura

Proponuję sprawdzić tę bzdurę w tych miejscach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam są ludzie, którzy używają NAIM-a często od kilkudziesięciu lat i wiedzą.

A nie tylko im się wydaje. Jak tutaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Bynajmniej.

Naim to sprawdzone rozwiązania i opisane skuteczne połączenia systemowe.

Po co wyważać otwarte drzwi?

No chyba, że żyje się wedle reguły "po co prosto skoro można zawile?"

2 hours ago, rochu said:

Bynajmniej.

Naim to sprawdzone rozwiązania i opisane skuteczne połączenia systemowe.

Po co wyważać otwarte drzwi?

No chyba, że żyje się wedle reguły "po co prosto skoro można zawile?"

Ciekawe ilu użytkowników  naima posiada w swoim systemie naimoskie kolumny.

Albo coś łatwiejszego. 

Ilu użytkowników  posiada  np.integre +dedykowany cd lub  pre + dedykowana końcówka  mocy ,itd??? ,A przecież  taki zestaw  jest   stworzony tylko dla siebie ,przynajmniej tak twierdzi producent

1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Albo coś łatwiejszego. 

Ilu użytkowników  posiada  np.integre +dedykowany cd lub  pre + dedykowana końcówka  mocy ,itd??? ,A przecież  taki zestaw  jest   stworzony tylko dla siebie ,przynajmniej tak twierdzi producent

Ja jestem jednym z takich i znam jeszcze paru ? Posiadam dwa zestawy naim, większy 100%  naim (streamer/pre/zasilacz/końcówka/kable/kolumny), a w małym brakuje tylko kolumn ale ciągle ich szukam.

Nie jestem fanatykiem marki (chyba ;)), mimo to coś w tym jest, że cały set tego producenta to dobry i sprawdzony przepis na ciekawy i wciągający dźwięk. 

Co do kabli dla autora wątku to polecam sprawdzić nac a5. Nie są idealne i nie ma gwarancji, że będą pasowały do posiadanych kolumn ale w przedziale cenowym mogą być faworytem.

12 godzin temu, Franz-007 napisał:

Też radzę normalny przewód z miedzi OFC 2,5mm2. Ja gram od dwóch lat na takim:

Ukryta Zawartość

po 7,50 za metr. Do tego banany Prolinka i wygląda profesjonalnie. A najważniejsze, że robi to co powinien, czyli przewodzi impulsy elektryczne bez zakłóceń.

Niedawno wpiąłem identyczne na czas konfekcji Chorda... dziadostwo a nie dźwięk :)

Ukryta Zawartość

.

Cześć,

Warto na wstępie napisać, ze kabel musi być dobrze ekranowany, ponieważ NAIM potrafi zbierać „syf” z otoczenia i jest to słyszalne na głośnikach. Z wymienionych przez Ciebie kabli wybierałbym miedzy Albedo Blue , a Cardas Crosslink. Cardas zagra cieplej i dociąży niższa średnice i bas. Albedo będzie bardziej zwiewny i lepiej będzie prezentował scenę dźwiękowa . Rozważ jeszcze Tellurium Q Black II, które potrafią zaskoczyć swoją przestrzennością i swoboda brzmienia. Bas jest bardzo dobrze kontrolowany, góra szczegółowa ale przy tym łagodna. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub ustalenia warunków wypożyczenia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 hours ago, Lumperator said:

Niedawno wpiąłem identyczne na czas konfekcji Chorda... dziadostwo a nie dźwięk ?

Hej

Ostatnio pożyczyłem kumplowi VDH revelation  I sam byłem zmuszony  podpiąć  swój sprzęt podobnym kablem miedzianym I przyznam że bas był  bardzo  mocno podbity.jednym słowem tragedia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Q21 napisał:

Warto na wstępie napisać, ze kabel musi być dobrze ekranowany, ponieważ NAIM potrafi zbierać „syf” z otoczenia i jest to słyszalne na głośnikach.

A to nowina.

Przez kilka lat miałem dwa systemy NAIM-a i nigdy nie spotkałem się z takim zjawiskiem.

Moi znajomi, którzy obecnie mają NAIM-y także nigdy nie zgłaszali takiego problemu.

Jeżeli system jest dobrze zestawiony, użyte kable producenta (DIN) a nie jakieś audiofilskie wydumki i jest ustawiony wg instrukcji (czyli nie stawia się bezpośrednio klocka na klocku tylko ustawia w rack-u, każde urządzenie na osobnej półce) - nie ma prawa nic się dziać.

Tak na pewno nie powinno się ustawić urządzeń NAIM-a:

Maj%C3%B3wka_Q21_021-HiFi-Philosophy.jpg

Powinno to wyglądać tak:

562c3689be7e816da259907b240bf3bc.jpg

Na forach NAIM wielokrotnie opisywano kolejność ustawiania poszczególnych urządzeń.

6 godzin temu, Lumperator napisał:

Niedawno wpiąłem identyczne na czas konfekcji Chorda... dziadostwo a nie dźwięk ?

A może jest na tyle transparentny, że obnażył niedoskonałości Twojego systemu?

Dla mnie kabel to przewodnik impulsów elektrycznych a nie sztuka magiczna ?

Nie narzekam na jakość dźwięku, a ucho mam dość wrażliwe, jako były muzyk.

14 minut temu, Franz-007 napisał:

A może jest na tyle transparentny, że obnażył niedoskonałości Twojego systemu?

Dla mnie kabel to przewodnik impulsów elektrycznych a nie sztuka magiczna ?

Nie narzekam na jakość dźwięku, a ucho mam dość wrażliwe, jako były muzyk.

jest proste wyjaśnienie tym co tak strasznie kable psują , gówniane kable w środku kolumny + gu na zewnątrz i jest guu , Frantz masz pewnie w środku jakieś hiendy a wiadomo w kablarstwie jest tak jeden ''plus'' naprawia trzy ''minusy '' 

2 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć,

Warto na wstępie napisać, ze kabel musi być dobrze ekranowany, ponieważ NAIM potrafi zbierać „syf” z otoczenia i jest to słyszalne na głośnikach. Z wymienionych przez Ciebie kabli wybierałbym miedzy Albedo Blue , a Cardas Crosslink. Cardas zagra cieplej i dociąży niższa średnice i bas. Albedo będzie bardziej zwiewny i lepiej będzie prezentował scenę dźwiękowa . Rozważ jeszcze Tellurium Q Black II, które potrafią zaskoczyć swoją przestrzennością i swoboda brzmienia. Bas jest bardzo dobrze kontrolowany, góra szczegółowa ale przy tym łagodna. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub ustalenia warunków wypożyczenia. 

A chordy jak by wypadaly z nimi 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.